Top
4-10-2018

Στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης 125.000 αντιγριπικά εμβόλια

Ξεκίνησε ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης 125.000 αντιγριπικά εμβόλια
fontsize

Αυξημένες είναι φέτος οι ποσότητες των αντιγριπικών εμβολίων, που θα διατεθούν από τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης και όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΦΣΘ), Διονύσιος Ευγενίδης, οι ανάγκες των πολιτών θα καλυφτούν, εφόσον προνοήσουν και εμβολιαστούν έγκαιρα.

Φετος έχουν παραγγελθεί μέσω του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης 125.000 αντιγριπικά εμβόλια και εντός των ημερών αναμένεται και μία συμπληρωματική παρτίδα 30.000 εμβολίων(πέρσι είχαν διατεθεί από τα φαρμακεία της πόλης 115.000 αντιγριπικά εμβόλια).

Ήδη ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι σε εξέλιξη από την 1η Οκτωβρίου και στη φετινή παραγγελία (περίοδος 2018-2019) περιλαμβάνονται εξελιγμένα τετραδύναμα εμβόλια, που καλύπτουν περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης και τα οποία έχουν ένδειξη για ενήλικες και για παιδιά ηλικίας από έξι μηνών και άνω.

Σημειώνεται ότι το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο παρέχει προφύλαξη έναντι και του ιού της πανδημίας Α (Η1Ν1) που εμφανίστηκε το 2009. Όσον αφορά στο κόστος του, η λιανική τιμή του τετραδύναμου κυμαίνεται από 10,70 έως 13,73 ευρώ και χορηγείται με ιατρική συνταγή.

"Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι σε εξέλιξη. Επισήμως έχει αρχίσει από την 1η Οκτωβρίου και αναμένεται να διαρκέσει έως και τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε τα εμβόλια να μπορέσουν να δράσουν τους μήνες κατά τους οποίους συνήθως εμφανίζεται η γρίπη.

Η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου. Προς το παρόν υπάρχει διαθεσιμότητα σε εμβόλια και οι παραγγελθείσες ποσότητες επαρκούν για να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες.

Και πέρσι οι ποσότητες αντιγριπικών εμβολίων ήταν επαρκείς αλλά πρόπερσι δεν είχαμε επάρκεια. Οι πολίτες –κυρίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού- δεν πρέπει να αμελούν να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο χρειάζεται περίπου 15 ημέρες για να δράσει και να δημιουργήσει αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό" τονίζει ο κ.Ευγενίδης.

Η εποχική γρίπη είναι το πιο συχνό νόσημα, αλλά και το πιο συχνό αίτιο θανάτου από νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό. Παγκοσμίως προκαλεί επιδημίες με 250.000– 500.000 θανάτους ετησίως. 

Ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί αποδεδειγμένα να προφυλάξει από τη νόσο, με το ποσοστό προφύλαξης να κυμαίνεται από 40%-60%. Ακόμα όμως και στην περίπτωση νόσησης σε εμβολιασθέντα άτομα, η κλινική εικόνα είναι ηπιότερη και αποτρέπεται στη συντριπτική πλειονότητα η ανάγκη για νοσηλεία.


Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθροΣυλλυπητήρια δήλωση Τζιτζικώστα για την απώλεια της  Γιάννας ΤζάκηΣυλλυπητήρια δήλωση Τζιτζικώστα για την απώλεια της Γιάννας Τζάκη

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Το μέλλον της  Ελλάδας περνά μέσα από τη δυναμική της διαβαλκανικής συνεργασίαςΤο μέλλον της Ελλάδας περνά μέσα από τη δυναμική της διαβαλκανικής συνεργασίας

Η ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην 3η Σύνοδο Thessaloniki Summit 2018


Συλλήψεις αλλοδαπών για παράνομη κατοχή πακέτων τσιγάρωνΣυλλήψεις αλλοδαπών για παράνομη κατοχή πακέτων τσιγάρων

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης


Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε φράχτη στρατοπέδουΑυτοκίνητο έπεσε πάνω σε φράχτη στρατοπέδου

Σημειώθηκαν μόνο υλικές ζημιές

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Θεσσαλονίκη σήμερα Σάββατο λόγω ΠολυτεχνείουΚυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Θεσσαλονίκη σήμερα Σάββατο λόγω Πολυτεχνείου

Αλλαγές και στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείωνgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Νεότερα σχολιασμένα:
ΕΥΑΘ:
ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ