Top
4-10-2018

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τους εργαζόμενους στα S/M ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ

Από τους βουλευτές Σάκη Βαρδαλή και Γιάννη Δελή

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τους εργαζόμενους στα S/M ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ
fontsize

Να συνεχίσουν οι πρώην εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» να παίρνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, χωρίς να παραιτηθούν από την επίσχεση εργασίας και τα δικαιώματά τους, ζητάει το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

Επανερχόμαστε στην ερώτηση μας με αρ. πρωτ. 114/18.07.2018, με θέμα «Συνέχιση λήψης του Κ.Ε.Α., από τους πρώην εργαζόμενους στα «S/M ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» καθώς παραμένει αναπάντητη από το αρμόδιο Υπουργείο, μολονότι έχει παρέλθει αρκετό διάστημα από την κατάθεση της.

Η «οδύσσεια» των εργαζομένων στα Σούπερ Μάρκετ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» (πρώην S/M Αρβανιτίδης) τελειωμό δεν έχει. Να θυμίσουμε πως η επιχείρηση «S/M ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» έκλεισε όλα τα καταστήματα της εταιρείας, οφείλοντας στους εργαζόμενους δεδουλευμένα από τον Φεβρουάριο του 2016. Παράλληλα τα S/M ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ προχώρησαν στο άνοιγμα καταστημάτων της «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ, χωρίς τους εργαζόμενους της, παρά το Π.Δ. 178/2002 που αφορά στην προστασία των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων.

Οι εργαζόμενοι μαζί με το Πανελλαδικό τους σωματείο, όλα αυτά τα χρόνια, δεν σταμάτησαν να αγωνίζονται για τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας τους, αναδεικνύοντας σε κάθε φάση του αγώνα τις ευθύνες της εργοδοσίας, αλλά και της κυβέρνησης, που με τη στάση της κάλυπτε, αν δεν ενθάρρυνε την εργοδοτική ασυδοσία.

Το μεγαλύτερο μέρος των εργαζόμενων στην επιχείρηση «S/M ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» προχώρησε τον Μάη του 2016, μετά από μήνες απληρωσιάς, σε επίσχεση εργασίας, προκειμένου να διασφαλίσουν τα δικαιώματα τους. Ενώ η πλειοψηφία τους, που δεν κατόρθωσε να βρει αλλού εργασία, έχει ως αποκλειστικό «εισόδημα» το ισχνό ποσό του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Με βάση όμως πρόσφατη ΚΥΑ για τον «Καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΑΔΑ: Ω1ΖΥ465Θ1Ω-Σ2Ρ) υποχρεώνει η κυβέρνηση τους πρώην εργαζόμενους στην επιχείρηση «S/M ΚΑΡΥ­ΠΙΔΗΣ», προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν το Κ.Ε.Α., να «εγγραφούν υποχρεω­τικά, σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, στο μητρώο ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ».

Δηλαδή ουσιαστικά η κυβέρνηση καλεί τους εργαζόμενους να παραιτηθούν από την επίσχεση εργασίας και τα δικαιώματα τους (δεδουλευμένα, αποζημιώσεις, θέσεις εργασίας) ως πρώην εργαζόμενοι στην επιχείρηση «S/M ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ».

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για:

• Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των πρώην εργαζόμενων στην επιχείρηση «S/M ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ».
• Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και συνολικά των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
• Τη συνέχιση λήψης του Κ.Ε.Α., από όσους εργαζόμενους έχουν τις προϋποθέσεις, χωρίς τη «δαμόκλειο σπάθη» που επιβάλλει η πρόσφατη ΚΥΑ και ουσιαστικά καλεί τους εργαζόμενους σε παραίτηση από τα δικαιώματα τους.

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής


Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθρο
ΑΠΘ και δήμος συντονίζονται κατά των ναρκωτικώνΑΠΘ και δήμος συντονίζονται κατά των ναρκωτικών

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης
Το «Λεωφορείο της Μακεδονικής Κουζίνας»  ξεκίνησε το ταξίδι του στην ΕυρώπηΤο «Λεωφορείο της Μακεδονικής Κουζίνας» ξεκίνησε το ταξίδι του στην Ευρώπη

Mε σκοπό να γνωρίσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες τη Μακεδονική Κουζίνα
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες ο καιρός την Τρίτη στη ΘεσσαλονίκηΛίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες ο καιρός την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη

Μικρή πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία στα ανατολικά και βόρεια


Προς απαλλοτρίωση χώρος σχολείου στην Άνω ΠόληΠρος απαλλοτρίωση χώρος σχολείου στην Άνω Πόλη

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης


Ποινές από 36 έως και 290 χρόνια σε μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστώνΠοινές από 36 έως και 290 χρόνια σε μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών

Από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ΘεσσαλονίκηςgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ