ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
9-10-2018

Πρωτοβουλία Πολιτών Καλαμαριάς κατά της Ενεργειακής Φτώχειας

Ανοιχτή σε όλους τους πολίτες

Πρωτοβουλία Πολιτών Καλαμαριάς κατά της Ενεργειακής Φτώχειας

Συγκροτήθηκε για πρώτη φορά στην Καλαμαριά ομάδα , που αποκαλείται «Πρωτοβουλία πολιτών Καλαμαριάς κατά της Ενεργειακής Φτώχειας» , με βασικό σκοπό τη συμβολή στον αγώνα κατά της ενεργειακής φτώχειας μέσα από το θεσμό των «ενεργειακών κοινοτήτων», ένα νέο θεσμό που έχει εισαχθεί στην Ελλάδα με το ν. 4513/2018 . Η «Πρωτοβουλία» για την ενημέρωση των πολιτών και για άλλες εξειδικευμένες δράσεις θα συνεργαστεί με το Νέο Ινστιτούτο Καταναλωτών («ΝΕΟ ΙΝ.ΚΑ.»)

Η «Πρωτοβουλία» είναι ανοιχτή σε όλους τους πολίτες . Τα πρώτα μέλη που την απαρτίζουν είναι οι Μανόλης Λαμτζίδης, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, Στέφανος Καργάκης Πρόεδρος του Συλλόγου «Μπουμπουλίνα», Νίκος Γαβριήλ, Μιχάλης Σκουμπερδής και Ξενοφών Ηρακλείδης.

Νέο Ινστιτούτο Καταναλωτών

Το Νέο Ινστιτούτο Καταναλωτών (Νέο ΙΝΚΑ) έχει ταυτιστεί με την καταναλωτική συνείδηση και την προστασία των πολιτών - καταναλωτών λόγω της πολυετούς και αδιάλειπτης δράσης του στον χώρο αυτό.

Το Νέο ΙΝΚΑ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, αναλαμβάνοντας σειρά πρωτοβουλιών εκπαίδευσης, ενημέρωσης και συμβουλευτικής με σκοπό να βοηθήσει τους πολίτες – καταναλωτές να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις σχετικά με τη διαβίωση τους σε ένα υγιεινό περιβάλλον, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής τους και συνδράμοντας με τις δράσεις του στην βελτίωση της υγείας, σωματικής και ψυχικής των παιδιών, των ενηλίκων αλλά και των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και η οποίες αποτελούν μια μεγάλη ποσοτικά ευπαθή ομάδα που χρήζει συνεχής στήριξης και πολυεπίπεδης αντιμετώπισης, αλλά και ενημέρωσης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με συνεργασία με τη Πρωτοβουλία Πολιτών Καλαμαριάς κατά της Ενεργειακής Φτώχειας θα προβούμε σε συγκεκριμένες Δράσεις ώστε να φθάσει η πληροφόρηση σε αυτές της κοινωνικές ομάδες και όχι μόνο, γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχει αδυναμία πληροφόρησης και πρόσβασης σε σύγχρονες υπηρεσίες ενέργειας, τις τόσο φιλικές στο περιβάλλον αλλά και στις οικονομικές ανάγκες των καταναλωτών.

Ενεργειακή Φτώχεια

Η ενεργειακή φτώχεια είναι η αδυναμία πρόσβασης στις σύγχρονες υπηρεσίες ενέργειας. Η ενεργειακή φτώχεια, ή ενεργειακή ένδεια όπως αναφέρεται επίσης, είναι η κατάσταση ενός νοικοκυριού που αδυνατεί να έχει πρόσβαση στις πλέον βασικές υπηρεσίες ενέργειας για επαρκή θέρμανση, μαγείρεμα, φωτισμό και τη χρήση οικιακών συσκευών.

Οι συνέπειες της ενεργειακής φτώχειας περιλαμβάνουν την περιορισμένη χρήση θέρμανσης, κρύα και με υγρασία σπίτια, χρέη σε λογαριασμούς κοινής ωφελείας και τη μείωση εξόδων των νοικοκυριών σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Επιπλέον, η ενεργειακή φτώχεια σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα φυσικών και ψυχικών ασθενειών υγείας, όπως η κατάθλιψη, το άσθμα και η καρδιακή ασθένεια.

Ένα νοικοκυριό θεωρείται ότι βιώνει ενεργειακή φτώχεια, όταν τα μέλη του δεν μπορούν να το κρατήσουν επαρκώς θερμαινόμενο σε λογικό κόστος βάσει του εισοδήματός τους.

Η ενεργειακή φτώχεια προκαλείται από τη σύγκλιση πέντε παραγόντων: το χαμηλό εισόδημα, τις υψηλές τιμές καυσίμων, την αναποτελεσματική ενεργειακή απόδοση ενός σπιτιού, την υπό μερική κατάληψη (χρήση) κατοικία, τη μεγάλη ηλικία.

Η απότομη αύξηση στις τιμές των καυσίμων από το 2006 ως το 2008 εκτιμάται ότι οδήγησε σε μια διπλάσια αύξηση ενεργειακής φτώχειας.

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Εντοπίστηκαν άτομα που έκαναν απάτες μέσω διαδικτύου
Εντοπίστηκαν άτομα που έκαναν απάτες μέσω διαδικτύου

Απέσπασαν από τα θύματα συνολικά 30.000 ευρώ




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge