Top
Τοπικά Νέα
17-10-2018

Σπουδαία διάλεξη από τον Καθηγητή Leon O. Chua στη Θεσσαλονίκη

Θα αναγορευτεί Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ

Σπουδαία διάλεξη από τον Καθηγητή Leon O. Chua στη Θεσσαλονίκη
fontsize
Εχει λήξει στις: Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018
FREE

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Καθηγητής Leon O. Chua. Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, η προσφορά του τιμώμενου στην επιστήμη είναι ιδιαίτερα σημαντική, ενώ ο ίδιος αποτελεί μία προσωπικότητα με διεθνή αναγνώριση και κύρος.

Ο Leon O. Chua είναι ιδιαίτερα γνωστός στην επιστημονική κοινότητα, λόγω της επινόησης του memristor (1971), του κυκλώματος Chua (1983), των κυψελωτών νευρωνικών δικτύων (1988), καθώς και της μελέτης πληθώρας μη γραμμικών φαινομένων σε κυκλώματα. Αναγνωρίζεται από πολλούς ως ο «πατέρας» της θεωρίας των μη γραμμικών κυκλωμάτων, καθώς το κύκλωμα Chua ήταν το πρώτο και είναι το απλούστερο κατασκευασμένο κύκλωμα που παρουσιάζει χαοτική συμπεριφορά.

Την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018, και ώρα 11:00, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ (Αμφιθέατρο 2), ο κ. Leon O. Chua θα δώσει διάλεξη για το κοινό με θέμα «Five Non-Volatile Memristor Enigma Solved». 


Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.


Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Καθηγητής Leon O. Chua έλαβε το πτυχίο Bachelor of Science, Electrical Engineer (BSEE) από το Mapúa Insitute of Technology (Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Mapúa, Μανίλα, Φιλιππίνες) το 1959, και το πτυχίο Master of Science in Electrical Engineering (MSEE) από το Massachusetts Institute of Technology-MIT (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, ΗΠΑ) το 1961. Απέκτησε το Διδακτορικό του Δίπλωμα από το University of Illinois Urbana-Champaign (Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, ΗΠΑ) το 1964. Η διδακτορική του διατριβή έχει τίτλο «Nonlinear Network Analysis-The Parametric Approach».

Υπηρέτησε ως Επίκουρος και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Purdue University (Πανεπιστήμιο Περντιού, ΗΠΑ), κατά τα έτη 1964-1971. Στη συνέχεια, εντάχθηκε στο University California-Berkley (Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, ΗΠΑ) το 1971, όπου εργάστηκε μέχρι τη συνταξιοδότησή του ως Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών. Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ.

Ο Leon O. Chua είναι ιδιαίτερα γνωστός στην επιστημονική κοινότητα, λόγω της επινόησης του memristor (1971), του κυκλώματος Chua (1983), καθώς και της μελέτης πληθώρας μη γραμμικών φαινομένων σε κυκλώματα. Αναγνωρίζεται από πολλούς ως ο «πατέρας» της θεωρίας των μη γραμμικών κυκλωμάτων, καθώς το κύκλωμα Chua ήταν το πρώτο κατασκευασμένο και είναι το απλούστερο κύκλωμα που παρουσιάζει χαοτική συμπεριφορά. Στη συνεισφορά του στη θεωρία των μη γραμμικών κυκλωμάτων συγκαταλέγεται και η επινόηση (μαζί με τον Yang Lim, το 1988) των κυψελωτών νευρωνικών δικτύων (Cellular Neural Networks) με πολλές εφαρμογές, ιδιαίτερα στην επεξεργασία εικόνας. Είναι αυτός που πρότεινε την αντίστοιχη θεωρία και υπέθεσε την ύπαρξη του memristor ως του τέταρτου ηλεκτρικού στοιχείου που συνδέει τη μαγνητική ροή με το φορτίο. Το όνομα του στοιχείου αυτού οφείλεται στον κ. Chua. Τριάντα εφτά χρόνια μετά τη μνημειώδη δημοσίευση του άρθρου «Memristor - The missing circuit element», το 1971, το memristor κατασκευάστηκε στα εργαστήρια της Hewlett Packard (2008), επαληθεύοντας τη θεώρηση του κ. Chua και ενεργοποιώντας μια έντονη ερευνητική δραστηριότητα ως προς την αναζήτηση εφαρμογών του νέου στοιχείου, με έμφαση στα κυκλώματα μνήμης και στην τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence). Το νέο στοιχείο ενδέχεται να αντικαταστήσει το τρανζίστορ, ως βασικό στοιχείο για την υλοποίηση των παραπάνω εφαρμογών, λόγω των βελτιώσεων που θα επιφέρει στον απαιτούμενο χώρο, στην κατανάλωση ενέργειας και στην ταχύτητα.

Ως συγγραφέας ή συνσυγγραφέας έχει περίπου 630 δημοσιεύσεις σε περιοδικά και συνέδρια, ενώ το έργο του έχει λάβει πάνω από 34.000 ετεροαναφορές με h-index=85 (Scopus).

Η ερευνητική του συνεισφορά έχει αναγνωρισθεί διεθνώς, μέσω πλήθους βραβείων και διακρίσεων, ενώ του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα από 16 αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και την Κίνα.

Events και Alerts από αυτή την καταχώρηση
Περιοδική Έκθεση με θέμα την ανασκαφή του ΔίουΠεριοδική Έκθεση με θέμα την ανασκαφή του Δίου

Ανασκαφή Δίου. Μια διαδρομή 90 χρόνων. 1928-2018


Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ)

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθρο

Τα πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα του Δήμου Νεάπολης - ΣυκεώνΤα πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα του Δήμου Νεάπολης - Συκεών

Η επίσημη παράδοση-παρουσίαση


Εργασίες συντήρησης  στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-ΈδεσσαςΕργασίες συντήρησης στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας

Από Πέμπτη 17 Ιανουαρίου έως Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019


Καταβολή Προνοιακών Επιδομάτων Διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2018Καταβολή Προνοιακών Επιδομάτων Διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2018

Του Δήμου Θεσσαλονίκης


Ανακύκλωση φυσικών χριστουγεννιάτικων δένδρων δήμου Νεάπολης-ΣυκεώνΑνακύκλωση φυσικών χριστουγεννιάτικων δένδρων δήμου Νεάπολης-Συκεών

Θα θρυμματισθούν και θα χρησιμοποιηθούν ως εδαφοβελτιωκό υλικό σε δασικές εκτάσεις


Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρούΕκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας


Κλειστά τα σχολεία στη Βόλβη την ΠαρασκευήΚλειστά τα σχολεία στη Βόλβη την Παρασκευή

Λόγω των καιρικών συνθηκών


Διακοπή λειτουργίας τηλεφωνικού κέντρου Δήμου ΘεσσαλονίκηςΔιακοπή λειτουργίας τηλεφωνικού κέντρου Δήμου Θεσσαλονίκης

Από το μεσημέρι της Παρασκευής


Στον Ο.Π.Ε.Κ.Α οι δικαιούχοι του διατροφικού επιδόματοςΣτον Ο.Π.Ε.Κ.Α οι δικαιούχοι του διατροφικού επιδόματος

Και όλες οι προνοιακές παροχές


Κλειστά τα σχολεία στην Βόλβη την ΠέμπτηΚλειστά τα σχολεία στην Βόλβη την Πέμπτη

Λόγω του συνεχιζόμενου παγετού και της επιδείνωσης της κακοκαιρίας


Έκτακτη αναστολή λειτουργίας των σχολείων στο δήμο ΘεσσαλονίκηςΈκτακτη αναστολή λειτουργίας των σχολείων στο δήμο Θεσσαλονίκης

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Κλειστά τα σχολεία την Τετάρτη στη ΒόλβηΚλειστά τα σχολεία την Τετάρτη στη Βόλβη
Ποια σχολεία θα είναι κλειστά την Τρίτη σε περιοχές της ΘεσσαλονίκηςΠοια σχολεία θα είναι κλειστά την Τρίτη σε περιοχές της Θεσσαλονίκης
Κλειστά τα σχολεία στην Βόλβη την ΠέμπτηΚλειστά τα σχολεία στην Βόλβη την Πέμπτη
Παροχή στέγης και τροφής στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος»Παροχή στέγης και τροφής στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος»
Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρούΕκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού
Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία στη Νεάπολη την ΤετάρτηΠώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία στη Νεάπολη την Τετάρτη
Πώς θα λειτουργήσουν την Τρίτη τα σχολεία του δήμου Νεάπολης-ΣυκεώνΠώς θα λειτουργήσουν την Τρίτη τα σχολεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών
Βανδάλισαν την δημοτική πισίνα στη ΝεάποληΒανδάλισαν την δημοτική πισίνα στη Νεάπολη
Νεότερα σχολιασμένα:
Ο