Top
17-10-2018

Σπουδαία διάλεξη από τον Καθηγητή Leon O. Chua στη Θεσσαλονίκη

Θα αναγορευτεί Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ

Σπουδαία διάλεξη από τον Καθηγητή Leon O. Chua στη Θεσσαλονίκη
fontsize
Εχει λήξει στις: Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018
FREE

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Καθηγητής Leon O. Chua. Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, η προσφορά του τιμώμενου στην επιστήμη είναι ιδιαίτερα σημαντική, ενώ ο ίδιος αποτελεί μία προσωπικότητα με διεθνή αναγνώριση και κύρος.

Ο Leon O. Chua είναι ιδιαίτερα γνωστός στην επιστημονική κοινότητα, λόγω της επινόησης του memristor (1971), του κυκλώματος Chua (1983), των κυψελωτών νευρωνικών δικτύων (1988), καθώς και της μελέτης πληθώρας μη γραμμικών φαινομένων σε κυκλώματα. Αναγνωρίζεται από πολλούς ως ο «πατέρας» της θεωρίας των μη γραμμικών κυκλωμάτων, καθώς το κύκλωμα Chua ήταν το πρώτο και είναι το απλούστερο κατασκευασμένο κύκλωμα που παρουσιάζει χαοτική συμπεριφορά.

Την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018, και ώρα 11:00, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ (Αμφιθέατρο 2), ο κ. Leon O. Chua θα δώσει διάλεξη για το κοινό με θέμα «Five Non-Volatile Memristor Enigma Solved». 


Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.


Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Καθηγητής Leon O. Chua έλαβε το πτυχίο Bachelor of Science, Electrical Engineer (BSEE) από το Mapúa Insitute of Technology (Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Mapúa, Μανίλα, Φιλιππίνες) το 1959, και το πτυχίο Master of Science in Electrical Engineering (MSEE) από το Massachusetts Institute of Technology-MIT (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, ΗΠΑ) το 1961. Απέκτησε το Διδακτορικό του Δίπλωμα από το University of Illinois Urbana-Champaign (Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, ΗΠΑ) το 1964. Η διδακτορική του διατριβή έχει τίτλο «Nonlinear Network Analysis-The Parametric Approach».

Υπηρέτησε ως Επίκουρος και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Purdue University (Πανεπιστήμιο Περντιού, ΗΠΑ), κατά τα έτη 1964-1971. Στη συνέχεια, εντάχθηκε στο University California-Berkley (Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, ΗΠΑ) το 1971, όπου εργάστηκε μέχρι τη συνταξιοδότησή του ως Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών. Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ.

Ο Leon O. Chua είναι ιδιαίτερα γνωστός στην επιστημονική κοινότητα, λόγω της επινόησης του memristor (1971), του κυκλώματος Chua (1983), καθώς και της μελέτης πληθώρας μη γραμμικών φαινομένων σε κυκλώματα. Αναγνωρίζεται από πολλούς ως ο «πατέρας» της θεωρίας των μη γραμμικών κυκλωμάτων, καθώς το κύκλωμα Chua ήταν το πρώτο κατασκευασμένο και είναι το απλούστερο κύκλωμα που παρουσιάζει χαοτική συμπεριφορά. Στη συνεισφορά του στη θεωρία των μη γραμμικών κυκλωμάτων συγκαταλέγεται και η επινόηση (μαζί με τον Yang Lim, το 1988) των κυψελωτών νευρωνικών δικτύων (Cellular Neural Networks) με πολλές εφαρμογές, ιδιαίτερα στην επεξεργασία εικόνας. Είναι αυτός που πρότεινε την αντίστοιχη θεωρία και υπέθεσε την ύπαρξη του memristor ως του τέταρτου ηλεκτρικού στοιχείου που συνδέει τη μαγνητική ροή με το φορτίο. Το όνομα του στοιχείου αυτού οφείλεται στον κ. Chua. Τριάντα εφτά χρόνια μετά τη μνημειώδη δημοσίευση του άρθρου «Memristor - The missing circuit element», το 1971, το memristor κατασκευάστηκε στα εργαστήρια της Hewlett Packard (2008), επαληθεύοντας τη θεώρηση του κ. Chua και ενεργοποιώντας μια έντονη ερευνητική δραστηριότητα ως προς την αναζήτηση εφαρμογών του νέου στοιχείου, με έμφαση στα κυκλώματα μνήμης και στην τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence). Το νέο στοιχείο ενδέχεται να αντικαταστήσει το τρανζίστορ, ως βασικό στοιχείο για την υλοποίηση των παραπάνω εφαρμογών, λόγω των βελτιώσεων που θα επιφέρει στον απαιτούμενο χώρο, στην κατανάλωση ενέργειας και στην ταχύτητα.

Ως συγγραφέας ή συνσυγγραφέας έχει περίπου 630 δημοσιεύσεις σε περιοδικά και συνέδρια, ενώ το έργο του έχει λάβει πάνω από 34.000 ετεροαναφορές με h-index=85 (Scopus).

Η ερευνητική του συνεισφορά έχει αναγνωρισθεί διεθνώς, μέσω πλήθους βραβείων και διακρίσεων, ενώ του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα από 16 αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και την Κίνα.

Events και Alerts από αυτή την καταχώρηση
Η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ τιμά τον αγωνιστή απόφοιτό της Θωμά ΒασιλειάδηΗ Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ τιμά τον αγωνιστή απόφοιτό της Θωμά Βασιλειάδη

Στις 17 Νοέμβρη


Αντιμετώπιση της διαφθοράς στον αθλητισμό - ερευνητικό πρόγραμμα «Whistle»Αντιμετώπιση της διαφθοράς στον αθλητισμό - ερευνητικό πρόγραμμα «Whistle»

Διεθνές Συνέδριο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης


Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για  Erasmus+ (Διοικητικό προσωπικό)Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Erasmus+ (Διοικητικό προσωπικό)

Αφορά διοικητικό προσωπικό


Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Erasmus+ (Διδακτικό προσωπικό)Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Erasmus+ (Διδακτικό προσωπικό)

Αφορά διδακτικό προσωπικό


Τα Λατινικά στην ελληνική εκπαίδευση: παρόν και μέλλονΤα Λατινικά στην ελληνική εκπαίδευση: παρόν και μέλλον

Εκδήλωση από το Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ


Εκδηλώσεις Εορτασμού 20 χρόνων του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.Εκδηλώσεις Εορτασμού 20 χρόνων του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.

Με πάρτι στο Roof Garden της Φοιτητικής Λέσχης


Το Γραφείο Σπουδών και Σταδιοδρομίας του ΑΠΘ γιορτάζει 20 χρόνιαΤο Γραφείο Σπουδών και Σταδιοδρομίας του ΑΠΘ γιορτάζει 20 χρόνια

Τετραήμερο εκδηλώσεων για φοιτητές και νέους αποφοίτους


2η προκήρυξη Erasmus+ για Πρακτική Άσκηση2η προκήρυξη Erasmus+ για Πρακτική Άσκηση

Από το Τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΑΠΘ


Περιοδική Έκθεση με θέμα την ανασκαφή του ΔίουΠεριοδική Έκθεση με θέμα την ανασκαφή του Δίου

Ανασκαφή Δίου. Μια διαδρομή 90 χρόνων. 1928-2018Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η πορεία για το Πολυτεχνείο στη ΘεσσαλονίκηΟλοκληρώθηκε η πορεία για το Πολυτεχνείο στη Θεσσαλονίκη

Προπηλακισμοί και επεισόδια στο κέντροΈξω από το αμερικανικό προξενείο η πορεία για το ΠολυτεχνείοΈξω από το αμερικανικό προξενείο η πορεία για το Πολυτεχνείο

Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών..


Συλλυπητήρια δήλωση Τζιτζικώστα για την απώλεια της  Γιάννας ΤζάκηΣυλλυπητήρια δήλωση Τζιτζικώστα για την απώλεια της Γιάννας Τζάκη

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Το μέλλον της  Ελλάδας περνά μέσα από τη δυναμική της διαβαλκανικής συνεργασίαςΤο μέλλον της Ελλάδας περνά μέσα από τη δυναμική της διαβαλκανικής συνεργασίας

Η ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην 3η Σύνοδο Thessaloniki Summit 2018


Συλλήψεις αλλοδαπών για παράνομη κατοχή πακέτων τσιγάρωνΣυλλήψεις αλλοδαπών για παράνομη κατοχή πακέτων τσιγάρων

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης


Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε φράχτη στρατοπέδουΑυτοκίνητο έπεσε πάνω σε φράχτη στρατοπέδου

Σημειώθηκαν μόνο υλικές ζημιές
goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Νεότερα σχολιασμένα:
ΕΥΑΘ:
ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ