Top
24-10-2018

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για το πρόβλημα στέγασης των φοιτητών στη Θεσσαλονίκη

Να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα της στέγασης με την ανέγερση φοιτητικής εστίας

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για  το πρόβλημα στέγασης των φοιτητών στη Θεσσαλονίκη
fontsize

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής σχετικά με το πρόβλημα στέγασης των φοιτητών στη Θεσσαλονίκη.


Αναλυτικά αναφέρεται:

Σοβαρά προβλήματα με τις φοιτητικές εστίες, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και τη διαθεσιμότητα δωματίων, αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους, που εξαιτίας της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, των εκατοντάδων «μεταμνημονιακών» νόμων, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα σπουδών και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους ή αναγκάζονται να εργάζονται με όποιες συνέπειες έχει αυτό για τις σπουδές τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των φοιτητών στη Θεσσαλονίκη που αιτήθηκαν δωμάτιο σε φοιτητική εστία και παρά το γεγονός ότι πληρούν τα κριτήρια δεν έγιναν δεκτοί λόγω μη διαθεσιμότητας δωματίων. Συγκεκριμένα από τις 217 αιτήσεις πρωτοετών δεκτές έγιναν μόλις οι 96, από τις 65 αιτήσεις φοιτητών μεγαλύτερων ετών, δεκτές έγιναν οι 13, ενώ από τις 16 αιτήσεις άλλων κατηγοριών (αλλοδαποί, μεταπτυχιακοί, ομογενείς κ.λπ.), δεκτές έγιναν οι 11. Συνολικά έμειναν εκτός εστιών 178 φοιτητές, εκ των οποίων οι 121 είναι πρωτοετείς φοιτητές. Με δεδομένη τη δυσκολία εύρεσης σπιτιού προς ενοικίαση στη Θεσ­σαλονίκη, την μεγάλη άνοδο της τάξης του 14% στα ενοίκια σε σχέση με την περσινή χρονιά, αλλά και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η λαϊκή οικογένεια εξαιτίας την αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στις πόλεις τους, επειδή δεν είχαν που να μείνουν.

Το πρόβλημα όμως δεν σταματάει εδώ αφού και όσοι έγιναν δεκτοί στην εστία τους ζητείται να πληρώσουν 30 ευρώ για την εγγραφή τους και 5 ευρώ για κάθε μήνα ως ενοίκιο. Μάλιστα για να παραλάβουν το κλειδί του δωματίου τους, πρέπει να καταβάλλουν το χαράτσι αυτό, για τον πρώτο χρόνο, εφάπαξ, δηλαδή να καταβάλουν 90 ευρώ.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων, υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Παιδείας, με χαρακτηριστικά αποτελέσματα στις φοιτητικές εστίες και συνολικότερα στη φοιτητική μέριμνα που χρόνο με το χρόνο εμπορευματοποιείται και υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να:

Εξασφαλισθούν δωμάτια για όλους τους αιτούντες φοιτητές χωρίς αποκλεισμούς (αξιοποιώντας προσωρινά ξενοδοχειακά συγκροτήματα και άλλους κατάλληλους χώρους).

Να γίνει πρόβλεψη των αναγκών στέγασης των πρωτοετών φοιτητών που εισήχθησαν με το νέο ακαδημαϊκό έτος.

Να δοθεί οριστικά λύση στο πρόβλημα της στέγασης με την ανέγερση φοιτητικών εστιών.

Να ανακαινιστούν οι υπάρχουσες και να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους, δωρεάν για όλους τους φοιτητές και τους σπουδαστές.

Τέλος μέχρι τη διασφάλιση των δωρεάν χώρων φοιτητικής στέγασης, να επιδοτηθούν τα νοίκια των φοιτητών και σπουδαστών που έχουν περάσει σε σχολές που βρίσκονται μακριά από τον τόπο διαμονής.


Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθρο
ΑΠΘ και δήμος συντονίζονται κατά των ναρκωτικώνΑΠΘ και δήμος συντονίζονται κατά των ναρκωτικών

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης
Το «Λεωφορείο της Μακεδονικής Κουζίνας»  ξεκίνησε το ταξίδι του στην ΕυρώπηΤο «Λεωφορείο της Μακεδονικής Κουζίνας» ξεκίνησε το ταξίδι του στην Ευρώπη

Mε σκοπό να γνωρίσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες τη Μακεδονική Κουζίνα
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες ο καιρός την Τρίτη στη ΘεσσαλονίκηΛίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες ο καιρός την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη

Μικρή πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία στα ανατολικά και βόρεια


Προς απαλλοτρίωση χώρος σχολείου στην Άνω ΠόληΠρος απαλλοτρίωση χώρος σχολείου στην Άνω Πόλη

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης


Ποινές από 36 έως και 290 χρόνια σε μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστώνΠοινές από 36 έως και 290 χρόνια σε μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών

Από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ΘεσσαλονίκηςgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ