Top
Τοπικά Νέα
24-10-2018

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για το πρόβλημα στέγασης των φοιτητών στη Θεσσαλονίκη

Να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα της στέγασης με την ανέγερση φοιτητικής εστίας

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για  το πρόβλημα στέγασης των φοιτητών στη Θεσσαλονίκη
fontsize

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής σχετικά με το πρόβλημα στέγασης των φοιτητών στη Θεσσαλονίκη.


Αναλυτικά αναφέρεται:

Σοβαρά προβλήματα με τις φοιτητικές εστίες, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και τη διαθεσιμότητα δωματίων, αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους, που εξαιτίας της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, των εκατοντάδων «μεταμνημονιακών» νόμων, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα σπουδών και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους ή αναγκάζονται να εργάζονται με όποιες συνέπειες έχει αυτό για τις σπουδές τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των φοιτητών στη Θεσσαλονίκη που αιτήθηκαν δωμάτιο σε φοιτητική εστία και παρά το γεγονός ότι πληρούν τα κριτήρια δεν έγιναν δεκτοί λόγω μη διαθεσιμότητας δωματίων. Συγκεκριμένα από τις 217 αιτήσεις πρωτοετών δεκτές έγιναν μόλις οι 96, από τις 65 αιτήσεις φοιτητών μεγαλύτερων ετών, δεκτές έγιναν οι 13, ενώ από τις 16 αιτήσεις άλλων κατηγοριών (αλλοδαποί, μεταπτυχιακοί, ομογενείς κ.λπ.), δεκτές έγιναν οι 11. Συνολικά έμειναν εκτός εστιών 178 φοιτητές, εκ των οποίων οι 121 είναι πρωτοετείς φοιτητές. Με δεδομένη τη δυσκολία εύρεσης σπιτιού προς ενοικίαση στη Θεσ­σαλονίκη, την μεγάλη άνοδο της τάξης του 14% στα ενοίκια σε σχέση με την περσινή χρονιά, αλλά και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η λαϊκή οικογένεια εξαιτίας την αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στις πόλεις τους, επειδή δεν είχαν που να μείνουν.

Το πρόβλημα όμως δεν σταματάει εδώ αφού και όσοι έγιναν δεκτοί στην εστία τους ζητείται να πληρώσουν 30 ευρώ για την εγγραφή τους και 5 ευρώ για κάθε μήνα ως ενοίκιο. Μάλιστα για να παραλάβουν το κλειδί του δωματίου τους, πρέπει να καταβάλλουν το χαράτσι αυτό, για τον πρώτο χρόνο, εφάπαξ, δηλαδή να καταβάλουν 90 ευρώ.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων, υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Παιδείας, με χαρακτηριστικά αποτελέσματα στις φοιτητικές εστίες και συνολικότερα στη φοιτητική μέριμνα που χρόνο με το χρόνο εμπορευματοποιείται και υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να:

Εξασφαλισθούν δωμάτια για όλους τους αιτούντες φοιτητές χωρίς αποκλεισμούς (αξιοποιώντας προσωρινά ξενοδοχειακά συγκροτήματα και άλλους κατάλληλους χώρους).

Να γίνει πρόβλεψη των αναγκών στέγασης των πρωτοετών φοιτητών που εισήχθησαν με το νέο ακαδημαϊκό έτος.

Να δοθεί οριστικά λύση στο πρόβλημα της στέγασης με την ανέγερση φοιτητικών εστιών.

Να ανακαινιστούν οι υπάρχουσες και να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους, δωρεάν για όλους τους φοιτητές και τους σπουδαστές.

Τέλος μέχρι τη διασφάλιση των δωρεάν χώρων φοιτητικής στέγασης, να επιδοτηθούν τα νοίκια των φοιτητών και σπουδαστών που έχουν περάσει σε σχολές που βρίσκονται μακριά από τον τόπο διαμονής.

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθροΤα πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα του Δήμου Νεάπολης - ΣυκεώνΤα πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα του Δήμου Νεάπολης - Συκεών

Η επίσημη παράδοση-παρουσίαση


Εργασίες συντήρησης  στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-ΈδεσσαςΕργασίες συντήρησης στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας

Από Πέμπτη 17 Ιανουαρίου έως Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019


Καταβολή Προνοιακών Επιδομάτων Διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2018Καταβολή Προνοιακών Επιδομάτων Διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2018

Του Δήμου Θεσσαλονίκης


Ανακύκλωση φυσικών χριστουγεννιάτικων δένδρων δήμου Νεάπολης-ΣυκεώνΑνακύκλωση φυσικών χριστουγεννιάτικων δένδρων δήμου Νεάπολης-Συκεών

Θα θρυμματισθούν και θα χρησιμοποιηθούν ως εδαφοβελτιωκό υλικό σε δασικές εκτάσεις


Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρούΕκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας


Κλειστά τα σχολεία στη Βόλβη την ΠαρασκευήΚλειστά τα σχολεία στη Βόλβη την Παρασκευή

Λόγω των καιρικών συνθηκών


Διακοπή λειτουργίας τηλεφωνικού κέντρου Δήμου ΘεσσαλονίκηςΔιακοπή λειτουργίας τηλεφωνικού κέντρου Δήμου Θεσσαλονίκης

Από το μεσημέρι της Παρασκευής


Στον Ο.Π.Ε.Κ.Α οι δικαιούχοι του διατροφικού επιδόματοςΣτον Ο.Π.Ε.Κ.Α οι δικαιούχοι του διατροφικού επιδόματος

Και όλες οι προνοιακές παροχές


Κλειστά τα σχολεία στην Βόλβη την ΠέμπτηΚλειστά τα σχολεία στην Βόλβη την Πέμπτη

Λόγω του συνεχιζόμενου παγετού και της επιδείνωσης της κακοκαιρίας


Έκτακτη αναστολή λειτουργίας των σχολείων στο δήμο ΘεσσαλονίκηςΈκτακτη αναστολή λειτουργίας των σχολείων στο δήμο Θεσσαλονίκης

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Κλειστά τα σχολεία την Τετάρτη στη ΒόλβηΚλειστά τα σχολεία την Τετάρτη στη Βόλβη
Ποια σχολεία θα είναι κλειστά την Τρίτη σε περιοχές της ΘεσσαλονίκηςΠοια σχολεία θα είναι κλειστά την Τρίτη σε περιοχές της Θεσσαλονίκης
Κλειστά τα σχολεία στην Βόλβη την ΠέμπτηΚλειστά τα σχολεία στην Βόλβη την Πέμπτη
Παροχή στέγης και τροφής στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος»Παροχή στέγης και τροφής στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος»
Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρούΕκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού
Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία στη Νεάπολη την ΤετάρτηΠώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία στη Νεάπολη την Τετάρτη
Πώς θα λειτουργήσουν την Τρίτη τα σχολεία του δήμου Νεάπολης-ΣυκεώνΠώς θα λειτουργήσουν την Τρίτη τα σχολεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών
Βανδάλισαν την δημοτική πισίνα στη ΝεάποληΒανδάλισαν την δημοτική πισίνα στη Νεάπολη
Νεότερα σχολιασμένα:
Ο