Top
26-10-2018

Μαργαρόπουλος: Η Μακεδονία είναι ένας τόπος που έβγαλε από τον Ελληνισμό ό,τι καλό είχε

Εκφώνηση του Πανηγυρικού από τον Πρόεδρο του ΙΜΜΑ στην επετειακή εκδήλωση του ΠΑΜΑΚ

Μαργαρόπουλος: Η Μακεδονία είναι ένας τόπος που έβγαλε από τον Ελληνισμό ό,τι καλό είχε
fontsize

Στη σημασία των ιστορικών γεγονότων για όλους τους Έλληνες αλλά και στο ρόλο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στη σύγχρονη εποχή, εστίασε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Νικόλαος Κ. Μαργαρόπουλος, κατά την εκφώνηση του Πανηγυρικού στην εορταστική εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για να τιμήσει τις επετείους της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης την 26η Οκτωβρίου 1912, του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940 και την εορτή του Αγίου Δημητρίου, Πολιούχου της Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση διοργανώθηκε την Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018, στις 12 το μεσημέρι, στο Αμφιθέατρο Τελετών του Ιδρύματος.
 
Ο Πανηγυρικός λόγος είχε θέμα «Οι αγώνες των Ελλήνων για τη Μακεδονία από το γύρισμα του 20ού αιώνα στο έπος του ‘40», ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης.  
 
«Η Μακεδονία δεν έχασε ποτέ τη σημασία της. Δεν έσβησε ποτέ η ανάμνηση ότι ήταν ένα μέρος που ενέπνευσε την αφύπνιση και την αναδιοργάνωση της Ελλάδας, ένας τόπος που έβγαλε από τον Ελληνισμό ό,τι καλό είχε, που οδήγησε στη συστράτευση και τη δικαίωση. Αυτό άλλωστε ήταν το νόημα της ρήσης του Ίωνα Δραγούμη, ότι αν σώσουμε τη Μακεδονία, εμείς θα σωθούμε. Νομίζω ότι η σημασία της ισχύει ακόμη» τόνισε ο κ. Μαργαρόπουλος. «Για τους Μακεδόνες τα γεγονότα αυτά έχουν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, όχι μόνον γιατί απελευθερώθηκαν οι πόλεις και τα χωριά τους. Ήταν είναι και θα παραμείνει ο αγώνας αυτός ο συνδετικός τους δεσμός με το ελληνικό κράτος. Ήταν το δικό τους 1821, ο δικός τους ξεσηκωμός, το δικό τους –το δικό μας- έπος. Δεν πρόκειται για μια ιστορία που μαθαίνει –αν μαθαίνει- κανείς στο σχολείο ή σε μια επετειακή εκδήλωση. Πρόκειται για την ιστορία κάθε οικογένειας, κάθε χωριού. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο προσωπικό δεσμό ανεκτίμητης αξίας, για την τιμή και την κοινωνική υπόσταση της οικογένειας, για την ταυτότητα της ιδιαίτερης πατρίδας» συμπλήρωσε.
 
Αναφερόμενος δε στο ρόλο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στη σύγχρονη εποχή, ο κ. Μαργαρόπουλος είπε από το βήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας: «Προσπαθούμε και θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις και με τη βοήθεια φανατικών, αλλά όχι πολλών φίλων και χορηγών να αγωνιζόμαστε για τη μνήμη του αγώνα αυτού. Η πρόκληση για μας είναι η μνήμη αυτή να αναδειχθεί, να βιωθεί και να μεταφερθεί και στις επόμενες γενιές με πολλούς άλλους τρόπους, χωρίς καμία ιστορική παραποίηση αλλά με κατανόηση για τις ανάγκες των επισκεπτών, ειδικά των μαθητών».
 
Ακολούθησε η επίδοση τιμητικών επαίνων στα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τα οποία αφυπηρέτησαν την 31η Αυγούστου 2018. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από ομάδα φοιτητών της κατεύθυνσης Παραδοσιακής Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του επίκουρου καθηγητή Ελευθέριου Τσικουρίδη.

Events και Alerts από αυτή την καταχώρηση


Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η πορεία για το Πολυτεχνείο στη ΘεσσαλονίκηΟλοκληρώθηκε η πορεία για το Πολυτεχνείο στη Θεσσαλονίκη

Προπηλακισμοί και επεισόδια στο κέντροΈξω από το αμερικανικό προξενείο η πορεία για το ΠολυτεχνείοΈξω από το αμερικανικό προξενείο η πορεία για το Πολυτεχνείο

Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών..


Συλλυπητήρια δήλωση Τζιτζικώστα για την απώλεια της  Γιάννας ΤζάκηΣυλλυπητήρια δήλωση Τζιτζικώστα για την απώλεια της Γιάννας Τζάκη

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Το μέλλον της  Ελλάδας περνά μέσα από τη δυναμική της διαβαλκανικής συνεργασίαςΤο μέλλον της Ελλάδας περνά μέσα από τη δυναμική της διαβαλκανικής συνεργασίας

Η ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην 3η Σύνοδο Thessaloniki Summit 2018


Συλλήψεις αλλοδαπών για παράνομη κατοχή πακέτων τσιγάρωνΣυλλήψεις αλλοδαπών για παράνομη κατοχή πακέτων τσιγάρων

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης


Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε φράχτη στρατοπέδουΑυτοκίνητο έπεσε πάνω σε φράχτη στρατοπέδου

Σημειώθηκαν μόνο υλικές ζημιές
goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Νεότερα σχολιασμένα:
ΕΥΑΘ:
ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ