ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
26-10-2018

Μαργαρόπουλος: Η Μακεδονία είναι ένας τόπος που έβγαλε από τον Ελληνισμό ό,τι καλό είχε

Εκφώνηση του Πανηγυρικού από τον Πρόεδρο του ΙΜΜΑ στην επετειακή εκδήλωση του ΠΑΜΑΚ

Μαργαρόπουλος: Η Μακεδονία είναι ένας τόπος που έβγαλε από τον Ελληνισμό ό,τι καλό είχε

Στη σημασία των ιστορικών γεγονότων για όλους τους Έλληνες αλλά και στο ρόλο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στη σύγχρονη εποχή, εστίασε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Νικόλαος Κ. Μαργαρόπουλος, κατά την εκφώνηση του Πανηγυρικού στην εορταστική εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για να τιμήσει τις επετείους της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης την 26η Οκτωβρίου 1912, του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940 και την εορτή του Αγίου Δημητρίου, Πολιούχου της Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση διοργανώθηκε την Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018, στις 12 το μεσημέρι, στο Αμφιθέατρο Τελετών του Ιδρύματος.
 
Ο Πανηγυρικός λόγος είχε θέμα «Οι αγώνες των Ελλήνων για τη Μακεδονία από το γύρισμα του 20ού αιώνα στο έπος του ‘40», ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης.  
 
«Η Μακεδονία δεν έχασε ποτέ τη σημασία της. Δεν έσβησε ποτέ η ανάμνηση ότι ήταν ένα μέρος που ενέπνευσε την αφύπνιση και την αναδιοργάνωση της Ελλάδας, ένας τόπος που έβγαλε από τον Ελληνισμό ό,τι καλό είχε, που οδήγησε στη συστράτευση και τη δικαίωση. Αυτό άλλωστε ήταν το νόημα της ρήσης του Ίωνα Δραγούμη, ότι αν σώσουμε τη Μακεδονία, εμείς θα σωθούμε. Νομίζω ότι η σημασία της ισχύει ακόμη» τόνισε ο κ. Μαργαρόπουλος. «Για τους Μακεδόνες τα γεγονότα αυτά έχουν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, όχι μόνον γιατί απελευθερώθηκαν οι πόλεις και τα χωριά τους. Ήταν είναι και θα παραμείνει ο αγώνας αυτός ο συνδετικός τους δεσμός με το ελληνικό κράτος. Ήταν το δικό τους 1821, ο δικός τους ξεσηκωμός, το δικό τους –το δικό μας- έπος. Δεν πρόκειται για μια ιστορία που μαθαίνει –αν μαθαίνει- κανείς στο σχολείο ή σε μια επετειακή εκδήλωση. Πρόκειται για την ιστορία κάθε οικογένειας, κάθε χωριού. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο προσωπικό δεσμό ανεκτίμητης αξίας, για την τιμή και την κοινωνική υπόσταση της οικογένειας, για την ταυτότητα της ιδιαίτερης πατρίδας» συμπλήρωσε.
 
Αναφερόμενος δε στο ρόλο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στη σύγχρονη εποχή, ο κ. Μαργαρόπουλος είπε από το βήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας: «Προσπαθούμε και θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις και με τη βοήθεια φανατικών, αλλά όχι πολλών φίλων και χορηγών να αγωνιζόμαστε για τη μνήμη του αγώνα αυτού. Η πρόκληση για μας είναι η μνήμη αυτή να αναδειχθεί, να βιωθεί και να μεταφερθεί και στις επόμενες γενιές με πολλούς άλλους τρόπους, χωρίς καμία ιστορική παραποίηση αλλά με κατανόηση για τις ανάγκες των επισκεπτών, ειδικά των μαθητών».
 
Ακολούθησε η επίδοση τιμητικών επαίνων στα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τα οποία αφυπηρέτησαν την 31η Αυγούστου 2018. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από ομάδα φοιτητών της κατεύθυνσης Παραδοσιακής Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του επίκουρου καθηγητή Ελευθέριου Τσικουρίδη.

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Σχετικά άρθρα:
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Εντοπίστηκαν άτομα που έκαναν απάτες μέσω διαδικτύου
Εντοπίστηκαν άτομα που έκαναν απάτες μέσω διαδικτύου

Απέσπασαν από τα θύματα συνολικά 30.000 ευρώ

Παραβίασαν και αφαίρεσαν αντικείμενα από σπίτια και έκλεψαν πινακίδα αυτοκινήτου
Παραβίασαν και αφαίρεσαν αντικείμενα από σπίτια και έκλεψαν πινακίδα αυτοκινήτου

Στις περιοχές Ωραιοκάστρου, Πεύκων, Πυλαίας, Θέρμης και Σταυρούπολης




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge