ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
12-11-2018

Νασιούλας: «Επενδύουμε στους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Φοιτητών»

Οι προτάσεις του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης για τα πανεπιστήμια

Νασιούλας: «Επενδύουμε στους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Φοιτητών»

Τις προτάσεις του για τα πανεπιστήμια ανακοίνωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ιωάννης Νασιούλας.

Αναλυτικά αναφέρει:

Θέλω πολλοί από τους εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές των πανεπιστημίων, κολλεγίων και μεταλυκειακών σχολών της Θεσσαλονίκης να μένουν και να δημιουργούν στην πόλη μας. Πιστεύω ακράδαντα πως μπορούμε να οργανώσουμε τη δημιουργία αξιόλογων κοινωνικών επιχειρήσεων για γι αυτούς και να τις υποστηρίξουμε στιβαρά από μέρους του νέου Δήμου Θεσσαλονίκης. Συνειδητοποιώ την αξία τους και τα μεγάλα οφέλη για την κοινωνία και την πόλη μας. Και θα περιγράψω εφικτούς τρόπους χρηματοδότησης από ιδιωτικά κεφάλαια και το νέο ΕΣΠΑ του 2014-2020.

Μπορούμε να κάνουμε ένα μικρό θαύμα, αξιοποιώντας τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις του Νόμου 4430/2016. Όμως, τί τις θέλουμε τις κοινωνικές επιχειρήσεις των φοιτητών;

Αν κοιτάξει κανείς μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια, θα απογοητευτεί με τα τρομακτικής κακομοιριάς κομματικά περίπτερα ή παραπήγματα. Ακόμα και οι συλλογικές, σωματειακές δραστηριότητες στην άθληση, τη λαογραφία, τις τέχνες και τον πολιτισμό είναι απελπιστικά λιγοστές. Βασικά, ο κόσμος φοβάται να μπει μέσα στους χώρους των πανεπιστημιακών campus.

 Η λειτουργία τους σε επίπεδο κοινωνικής αρχιτεκτονικής είναι αυτή μιας μαύρης τρύπας στον κτισμένο δημόσιο χώρο. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Όμως η κοινωνία της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να περιμένει την εξυγίανση των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων. Αντί να μπει η κοινωνία στο Πανεπιστήμιο (πράγμα που αποδείχθηκε ανέφικτο και εξαιρετικά επικίνδυνο, λόγω της ανομίας που επικρατεί εκεί), θα φιλοξενήσουμε τους φοιτητές στην πόλη μας: στην ανοικτή κοινωνία. Πώς θα γίνει αυτό;

Ο κοινωνικός συνεταιρισμός φοιτητών μπορεί να έχει τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝΣΕΠ) του Νόμου 4430/2016. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να ξεκινήσει μια τέτοια επιχείρηση, αρκεί να βρεθούν τουλάχιστον 5 άτομα. Στην ΚΟΙΝΣΕΠ ο κάθε συνεταίρος έχει και μια ψήφο – έτσι η επιχείρηση διοικείται δημοκρατικά. Ο καθένας συνεισφέρει με τη συνεταιριστική του μερίδα και έτσι φτιάχνεται το συλλογικό πορτοφόλι της επιχείρησης με τα λεφτά του οποίου ξεκινούν οι δραστηριότητες. Επαγγελματική έδρα των φοιτητικών ΚΟΙΝΣΕΠ μπορεί να βρεθεί στους δημοτικούς χώρους και να παραχωρείται είτε δωρεάν είναι με χαμηλό μηνιαίο μίσθωμα επί τη βάσει της Κοινωνικής Ρήτρας που προβλέπει Ευρωπαϊκός Κανονισμός και ο Νόμος 4430/2016 στην περίπτωση Δημοσίων Συμβάσεων με κοινωνικές επιχειρήσεις.

Η Κοινωνική Ρήτρα λέει πως οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις προτιμώνται στις δημόσιες συμβάσεις και στις δουλειές τους με το δημόσιο, σε σχέση με άλλες μορφές επιχειρήσεων, λόγω ακριβώς αυτού του κοινωνικού τους συντελεστή. Αυτό είναι μια μεγάλη βοήθεια για τις ΚΟΙΝΣΕΠ.

Φανταστείτε, λοιπόν, ένα κοινωνικό συνεταιριστικό χωριό φοιτητών μέσα στην όμορφη πόλη της Θεσσαλονίκης ή σε θερμοκοιτίδες φτιαγμένες γι αυτόν τον σκοπό. Πολλές φοιτητικές ΚΟΙΝΣΕΠ θα έχουν την έδρα τους εκεί. Μια ομάδα φοιτητών άνοιξε ένα μαγαζί για καθαρισμό ρούχων, πλύσιμο και σιδέρωμα. 

Άλλοι έκαναν μια μεταφορική εταιρεία για τις συχνές και πυκνές μετακομίσεις των συμφοιτητών τους. Αγόρασαν ένα ωραίο επαγγελματικό αμάξι με ένα πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων και εξυπηρετούν κόσμο σε όλη την πόλη. Οι φοιτητές τους προτιμούν. Παρακάτω, έχουμε καταστήματα εστίασης με καλό φαί, ωραίους μεζέδες και καφέ. Φωτοτυπίες, ταχυδρομικές υπηρεσίες, φροντιστήρια, σινεμά, συμβουλευτικές υπηρεσίες, ψυχολόγοι και ότι μπορεί να φανταστεί κανείς – οι φοιτητικές ΚΟΙΝΣΕΠ μπορούν να τα κάνουν όλα.

Πρέπει να εμπιστευτούμε τα νέα παιδιά και να τους δώσουμε χώρο. Το πανεπιστήμιο θα πρέπει να είναι: o πιο δημόσιος, o πιο προσβάσιμος, o πιο ανοικτός, o πιο φιλόξενος, o πιο καινοτόμος, από όλους τους χώρους που υπάρχουν στην κοινωνία. Όμως αφού το κομματικό κράτος το θέλει μαύρο και άραχνο, η πόλη της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει το υγιές του μέρος: τους νέους ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο μας.

Ένα Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Φοιτητών θα έχει τεράστια οφέλη για όλους. Σαν κοινωνικές επιχειρήσεις που θα είναι, θα έχουν όλα τα καλά που περιγράψαμε σύντομα παραπάνω. Όμως, εμείς τους θέλουμε αυτούς τους συνεταιρισμούς γιατί παράγουν και κλιμακώνουν την αξία στη γραμμή: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Οι Φοιτητικές ΚΟΙΝΣΕΠ προσφέρονται για επιχειρηματική παιδεία – δίνουν την ευκαιρία στους φοιτητές να μπουν στη δουλειά και να κάνουν τη δική τους επιχείρηση.

Προσφέρονται για επιχειρηματικό πειραματισμό.

Μαθαίνουν στους φοιτητές να σέβονται το δημόσιο χώρο γιατί σ αυτόν κτίζουν τα όνειρά τους.

Οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Φοιτητών θα αποδειχθούν πρωταθλητές στην τοπική αγορά γιατί τους «τρέχουν» νέα παιδιά με μόρφωση, ενέργεια, ετοιμότητα, διευρυμένα κοινωνικά δίκτυα και μεράκι.
Θα έχουμε μικρά ερευνητικά θαύματα κάθε τρεις και λίγο – οι ερευνητικές συμπράξεις των Φοιτητικών ΚΟΙΝΣΕΠ με τα Ακαδημαϊκά Εργαστήρια και τους πανεπιστημιακούς οργανισμούς θα βοηθήσουν την έρευνα στην Ελλάδα και θα κρατήσουν το νέο κόσμο εδώ. Θα βελτιωθούν επίσης πολύ οι απορροφήσεις τον κονδυλίων για έρευνα και ανάπτυξη.

Εν τέλει, θα ζωντανέψει και ο χώρος των ελληνικών πανεπιστημίων και θα ξανάρθει η ζωή στην πάλαι ποτέ μαύρη τρύπα του ελληνικού δημόσιου χώρου.

Τα παιδιά ξέρουν πολύ καλύτερα από του άλλους, γιατί δε πρόλαβε να τα χαλάσει το σύστημα που έκτισαν οι γενιές που έχουν περάσει. Σας παρακαλώ να δείτε αυτή την πρόταση σαν μια φωνή – ένα καμπανάκι που πρέπει να μας ξυπνήσει όλους. Τόσα χρόνια, δεν δώσαμε ζωτικό χώρο στην κοινωνική αυτοδιοίκηση και στην κοινωνική καινοτομία και τώρα ο ζουρλομανδύας του θεσμοποιημένου συντηρητισμού κοντεύει να μας πνίξει. Αν δε κρατήσουμε τα νέα παιδιά στην Ελλάδα, πίσω θα μείνουν μόνον οι ληστές και τα λαμόγια.

Αν θέλουμε να διώξουμε τους ποντικούς που έκαναν περιουσίες διώχνοντας το φρέσκο αίμα στο εξωτερικό, η κοινωνική οικονομία μπορεί να κάνει δέκα φορές πιο αποτελεσματικά τη δουλειά που όλοι αναμένουμε με αγωνία να φέρουν εις πέρας τα ελληνικά δικαστήρια.

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Εντοπίστηκαν άτομα που έκαναν απάτες μέσω διαδικτύου
Εντοπίστηκαν άτομα που έκαναν απάτες μέσω διαδικτύου

Απέσπασαν από τα θύματα συνολικά 30.000 ευρώ




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge