Top
Τοπικά Νέα
12-11-2018

Σύμφωνο συνεργασίας με εκπροσώπους πέντε Νομαρχιών της Ρουμανίας

Για την οικονομία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό την εκπαίδευση και τον πρωτογενή τομέα

Σύμφωνο συνεργασίας με εκπροσώπους πέντε Νομαρχιών της Ρουμανίας
fontsize

Σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψε την Κυριακή ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, με εκπροσώπους πέντε Νομαρχιών της Ρουμανίας, παρουσία και της Γενικής Προξένου της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη Sabina-Madalina Somacescu.

Το σύμφωνο συνεργασίας αφορά σε τομείς, όπως το εμπόριο, η οικονομία, ο τουρισμός, η παιδεία και ο πολιτισμός κι ο αγροτικός τομέας. 

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προβούν σε ενέργειες για την τόνωση της μεταξύ τους συνεργασίας, με ανταλλαγή αποστολών, αντιπροσωπειών, επισκέψεων εμπειρογνωμόνων και ειδικών σε διοικητικούς, οικονομικούς, τουριστικούς, εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς τομείς.

Η τελετή υπογραφής του συμφώνου έγινε το μεσημέρι στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία αντιπροσωπείας και των δύο πλευρών, στην οποία συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά η Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Γερακίνα Μπισμπινά και η Γενική Διευθύντρια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Καλλιόπη Μπαλλά κι από τη ρουμανική πλευρά εκπρόσωποι από την περιοχή της Ολτενίας και των νομών Ντολζ, Γκορζ, Βάλτσεα, Ολτ και Μεχεντίντσι.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και χαρούμενοι που σήμερα προχωρούμε στην υπογραφή αυτής της αρχικής συμφωνίας για μια συνεργασία, η οποία θα αποβεί προς όφελος των δύο χωρών και των δύο περιοχών κι η οποία θα συμβάλει στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών, σχέσεων που ήδη είναι βαθιά ριζωμένες. 

Θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω την πρόξενο της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη Sabina-Madalina Somacescu για την εξαιρετική δουλειά που κάνει από την πρώτη ημέρα της τοποθέτησής της στην πόλη. 

Έχουμε ήδη οργανώσει μια αποστολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με επικεφαλής την Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Γερακίνα Μπισμπινά και τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρο Θάνο στην Κρακοβία, που είχε συγκεκριμένα αποτελέσματα και δρομολόγησε αυτή τη συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα. 

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι με αυτό το σύμφωνο συνεργασίας θα προωθήσουμε τις σχέσεις μας στην οικονομία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό την εκπαίδευση και τον πρωτογενή τομέα των δύο περιοχών. Επίσης θέλουμε να ρίξουμε το βάρος και στον χώρο του εμπορίου και της ανάπτυξης, την αύξηση των εξαγωγών και την τόνωση του τουριστικού ρεύματος από και προς τη Ρουμανία με ταυτόχρονη προσπάθεια να ενώσουμε αεροπορικά τις δύο περιοχές μας. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η αρχή που κάνουμε σήμερα θα έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα και για τις δύο πλευρές», τόνισε στην παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας.

«Είναι τιμή μου να είμαι δίπλα στον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα στην υπογραφή αυτής της συμφωνίας. Μια συμφωνία που αφορά σε θέματα οικονομικών και εκπαιδευτικών ανταλλαγών, γεωργίας, τουρισμού και πολιτισμού. 

Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Τζιτζικώστα για το γεγονός ότι κατανόησε απόλυτα ότι έχουμε κοινά σχέδια, τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν μόνο μέσα από τη συνεργασία. Οι δύο χώρες, η Ελλάδα και η Ρουμανία, κάνουν βήματα μαζί για μια καλύτερη ανάπτυξη. Και γνωρίζετε ότι εμείς οι Ρουμάνοι αγαπάμε πολύ την Ελλάδα, γεγονός που αποδεικνύεται κι από τις στατιστικές που δείχνουν ότι οι Ρουμάνοι είναι πολύ ψηλά στη λίστα των επισκεπτών της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας. 

Ευχόμαστε ότι με την υπογραφή του συμφώνου να μπορέσουμε να ανοίξουμε μια νέα αεροπορική γραμμή μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κραϊόβας, ώστε να ενθαρρύνουμε τις οικονομικές σχέσεις και τον τουρισμό», σημείωσε η Γενική Πρόξενος της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη Sabina-Madalina Somacescu.

«Το σύμφωνο συνεργασίας αποτελεί το απόσταγμα μιας σειράς ενεργειών, διαβουλεύσεων και συναντήσεων, από το οποίο αναδύονται πρωτοβουλίες οι οποίες ενισχύουν εκτός των άλλων και τον αγροτικό τομέα, που είναι ένας από τους αναπτυξιακούς πυλώνες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Περιφέρειά μας είναι πρώτη περιφέρεια πανελλαδικά σε αγροτική παραγωγή, όπως και στις εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων», σημείωσε η Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Μπισμπινά.Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθροΠοιος κάνει κουμάντο στη Θεσσαλονίκη? Μάθε το εδώΠοιος κάνει κουμάντο στη Θεσσαλονίκη? Μάθε το εδώ

Με κάθε αηδία..


Περιγράψτε το όραμά σας για τις βιώσιμες δημόσιες συγκοινωνίες της πόληςΠεριγράψτε το όραμά σας για τις βιώσιμες δημόσιες συγκοινωνίες της πόλης

Το ΑΠΘ σας προ(σ)καλεί


Μετά τις γιορτές το ξεκίνημα των εκσκαφών αποχετευτικού δικτύου της ΣουρωτήςΜετά τις γιορτές το ξεκίνημα των εκσκαφών αποχετευτικού δικτύου της Σουρωτής

Προϋπολογισμού 2.765.300 ευρώ


Εξετάσεις  Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Επάρκειας Οδικών ΜεταφορέωνΕξετάσεις Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Επάρκειας Οδικών Μεταφορέων

Ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας


Το ΑΠΘ ενεργά στην πρόληψη και καταπολέμηση του ντόπινγκΤο ΑΠΘ ενεργά στην πρόληψη και καταπολέμηση του ντόπινγκ

Το πρόγραμμα «Safe you+»


Η ανακαινισμένη είσοδος του Γαλλικού ΙνστιτούτουΗ ανακαινισμένη είσοδος του Γαλλικού Ινστιτούτου

Δείτε φωτογραφίες


Κίτρινα γιλέκα στη Θεσσαλονίκη για τον ΤσίπραΚίτρινα γιλέκα στη Θεσσαλονίκη για τον Τσίπρα

Κάλεσμα μέσω κοινωνικών δικτύων


Επίθεση από τοξικομανή σε  φοιτήτρια στο ΑΠΘΕπίθεση από τοξικομανή σε φοιτήτρια στο ΑΠΘ

Κατά τη διάρκεια διαλείμματος


Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας  σήμερα Τρίτη στη ΘεσσαλονίκηΣυγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σήμερα Τρίτη στη Θεσσαλονίκη

Τρεις συγκεντρώσεις


Ακόμη ένα αυτοκίνητο στις φλόγεςΑκόμη ένα αυτοκίνητο στις φλόγες

Στη ανατολική ΘεσσαλονίκηgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Νέο Δημαρχείο θα αποκτήσει ο Δήμος Παύλου ΜελάΝέο Δημαρχείο θα αποκτήσει ο Δήμος Παύλου Μελά
Περιγράψτε το όραμά σας για τις βιώσιμες δημόσιες συγκοινωνίες της πόληςΠεριγράψτε το όραμά σας για τις βιώσιμες δημόσιες συγκοινωνίες της πόλης
Ποιος κάνει κουμάντο στη Θεσσαλονίκη? Μάθε το εδώΠοιος κάνει κουμάντο στη Θεσσαλονίκη? Μάθε το εδώ
Ενας νεκρός μετά από τροχαίο δυστύχημαΕνας νεκρός μετά από τροχαίο δυστύχημα
Συγκέντρωση για τον ΟΑΣΘ από εργαζόμενους και φοιτητές της ΘεσσαλονίκηςΣυγκέντρωση για τον ΟΑΣΘ από εργαζόμενους και φοιτητές της Θεσσαλονίκης
Κίτρινα γιλέκα στη Θεσσαλονίκη για τον ΤσίπραΚίτρινα γιλέκα στη Θεσσαλονίκη για τον Τσίπρα
Διακοπή ρεύματος στη ΣουρωτήΔιακοπή ρεύματος στη Σουρωτή
Συνελήφθη μέλος συμμορίας για παράνομη μεταφορά αλλοδαπώνΣυνελήφθη μέλος συμμορίας για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών
Νεότερα σχολιασμένα:
Περιγράψτε