ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
14-11-2018

Ολοκληρώθηκε το 1ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο «Περιβάλλον – Σχολείο - Κοινωνία»

Στο δήμο Παύλου Μελά

Ολοκληρώθηκε το 1ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο «Περιβάλλον – Σχολείο - Κοινωνία»

Με μεγάλη συμμετοχή και καινοτόμες προτάσεις συνεργασίας ολοκληρώθηκε το πρώτο περιβαλλοντικό συνέδριο «Περιβάλλον – Σχολείο - Κοινωνία» στο δήμο Παύλου Μελά. Το συνέδριο ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας 5 Νοεμβρίου 2018 στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» με παρουσιάσεις των περιβαλλοντικών ομάδων των σχολείων που συμμετέχουν στο Τοπικό Θεματικό Περιβαλλοντικό Δίκτυο «Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία – Ενεργός Πολίτης στο Δήμο Παύλου Μελά».

Πρόκειται για μια προσπάθεια του Δήμου Παύλου Μελά, η οποία αποσκοπεί αφενός στο να μπολιάσει την περιβαλλοντική συνείδηση στις νέες γενιές, αφετέρου μέσω διαδραστικών και απολογιστικών συνεργασιών να βγάλει προς τα έξω τα πολύ πρωτοπόρα και θετικά βήματα που γίνονται στα σχολεία του Δήμου, σε ότι αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων. Να δείξει ότι η αφετηρία είναι το σχολείο, αλλά και η πηγή από την οποία θα προβληθούν στην κοινωνία τα σωστά περιβαλλοντικά μηνύματα.

Το συνέδριο ξεκίνησε με συζήτηση μεταξύ των εκπαιδευτικών και των μαθητών με συντονιστή τον τ. σχολικό σύμβουλο Ζήση Αγγελίδη, τα συμπεράσματα της οποίας παρουσιάστηκαν ενώπιον φορέων, σχολικών μονάδων και δημοτικών αρχών στην απογευματινή συνεδρία, από την εκπρόσωπο της εκπαιδευτικής κοινότητας μαθήτρια του 1ου ΓΕΛ Σταυρούπολης Χριστίνα Λόγγου. Σύμφωνα με τη Χριστίνα, μέσω του Περιβαλλοντικού Συνεδρίου «δόθηκε η ευκαιρία σε μαθητικές ομάδες, κάθε σχολικής βαθμίδας, να παρουσιάσουν το έργο τους και να τοποθετηθούν πάνω στα φλέγοντα περιβαλλοντικά ζητήματα του δήμου προτείνοντας λύσεις. Ακούστηκαν ιδιαίτερα καινοτόμες και πρωτοποριακές ιδέες βασισμένες στις παρουσιάσεις πέντε σχολικών ομάδων και καταγράφτηκαν οι προτάσεις και τα αιτήματα των μαθητών», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «ξεχώρισε η πρόταση για την διαμόρφωση ενημερώσεων και κινητοποιήσεων για την σφαιρική προσέγγιση των ζητημάτων, την επίτευξη των στόχων και την ευαισθητοποίηση των μαθητών. Επιπρόσθετα ζητήθηκε η δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου συνεργασίας φορέων και σχολικών μονάδων. Οι μαθητές έκριναν αναγκαίο να δοθεί έμφαση στον εθελοντισμό και να πραγματοποιηθούν εξωσχολικές δραστηριότητες απευθυνόμενες στο μαθητικό κοινό. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης προέκυψε ο όρος “εν δυνάμει ενεργοί πολίτες” χαρακτηρίζοντας τον τρόπο που οι μαθητές θέλουν να αντιμετωπίζονται, κατασκευάζοντας ένα σχολείο ανοιχτό στην πόλη».

Το δεύτερο μέρος του συνεδρίου που ξεκίνησε το απόγευμα, έδωσε στους μαθητές την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να «εκπαιδεύσουν» τους μεγάλους μέσα από τις δράσεις τους. Ακολούθησε παρουσίαση από μαθητή, εκπρόσωπο της 4ης περιβαλλοντικής συνάντησης και ομιλία της Δέσποινας Μιχελάκη, Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης με θέμα «Η συμβολή του Τοπικού Δικτύου στην εκπαιδευτική διαδικασία». Η κ. Μιχελάκη στην ομιλία της ανέφερε μεταξύ άλλων στο επανειλημμένως θετικό πρόσημο που αφήνουν οι περιβαλλοντικές δραστηριότητες του Δήμου Παύλου Μελά και τόνισε ότι και στις δύο συνεδρίες του Περιβαλλοντικού Συνεδρίου ακούστηκαν τοποθετήσεις υψηλού περιεχομένου για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, τον εγγραματισμό περί της κοινωνικής κι αστικής πραγματικότητας, της αλληλεγγύης, ενώ προστέθηκαν οι αφορμές κι οι αιτίες για συνέχεια με περισσότερο στοχευμένες δράσεις που αφορούν στην πρόοδο του Δικτύου και το κοινό καλό. Παράλληλα σχολίασε ότι «οι μαθητές προκάλεσαν την εντύπωση με τις απόψεις τους κι απέδειξαν πως καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα απ’ όσα αντιλαμβάνονται και αυτός είναι ο σπουδαιότερος λόγος για να αισιοδοξούμε για το μέλλον».

Ακολούθησε παρουσίαση της έρευνας και των συμπερασμάτων της συμμετοχικής και συλλογικής δράσης των εκπαιδευτικών και μαθητών του Δικτύου και κατάθεση ειδικού Ερωτηματολογίου από τον Γιώργο Υφαντή, Μέλος Παιδαγωγικής Ομάδας Κ.Π.Ε. Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου.

Την εκδήλωση έκλεισαν με τις τοποθετήσεις τους ο κ. Σάκης Λαζαρίδης, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Περιβάλλοντος του Δήμου Παύλου Μελά και ηΣτέλλα Γκάνη, Νομικός, με θέματα «Αντιμετωπίζοντας τα σκουπίδια ως προϊόντα» και «Το δίκτυο αλλάζει τους γονείς και τη γειτονιά» αντίστοιχα.

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά κ. Δημήτρης Δεμουρτζίδης χαιρέτισε το 1ο περιβαλλοντικό Συνέδριο κατά την απογευματινή συνεδρία και στάθηκε κυρίως στο ρόλο που μπορεί να παίξει το σχολείο στη διάχυση των περιβαλλοντικών μηνυμάτων: «οραματιζόμαστε ένα σχολείο ανοιχτό στην τοπική κοινωνία, ένα σχολείο που παρακολουθεί και αφουγκράζεται τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής για ένα καλύτερο μέλλον, στο πλαίσιο της βιωσιμότητας και στην προοπτική της αειφόρου ανάπτυξης, ενώ παράλληλα διαμορφώνει τους αυριανούς ενεργούς πολίτες,τους περιβαλλοντικά εγγράμματους και κοινωνικά αλληλέγγυους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δεμουρτζίδης.

Τα σχολεία που διακρίθηκαν στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Ανακύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή επιβραβεύτηκαν με περιβαλλοντικές εκδρομές στο φράγμα της Θέρμης, υπολογιστές και εκπαιδευτικό υλικό από τους υποστηρικτές του συνεδρίου Ε.Ε.Α.Α., ΦοΔΣΑ Κ.Μ. και τα Βιβλιοπωλεία ''ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ''.

Μάλιστα, η Ε.Ε.Α.Α. επιβράβευσε και το Δήμο Παύλου Μελά με ένα καινούργιο αυτοκίνητο για τη σημαντική αύξηση της Ανακύκλωσης που γίνεται μέσω των μπλε κάδων. Έτσι, από τους επόμενους μήνες θα μπορεί να ενισχυθεί η ανακύκλωση και στα Μετέωρα, καθώς το νέο αυτοκίνητο είναι μικρότερο και ειδικό για τους στενούς δρόμους των Μετεώρων. Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσουν στα σχολεία του Δήμου Παύλου Μελά επιμορφωτικά σεμινάρια και διαδραστικά παιχνίδια που αφορούν στην Ορθή Διαχείριση των Απορριμμάτων και την Κυκλική Οικονομία δίνοντας βάρος στην Πρόληψη και Μείωση. Επίσης θα διοργανωθεί Μουσική Φιλανθρωπική Εκδήλωση για  μαθήτρια του Δήμου με κινητικά προβλήματα.

Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε.Α.Α. κ. Δημήτρης Παπασωτηρίου τόνισε ότι ο Δήμος Παύλου Μελά είναι ο μόνος Δήμος πανελλαδικά που εφαρμόζει πρόγραμμα Ανακύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή μέσα στα σχολεία και με τόσο θετικά αποτελέσματα. Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Σάκης Λαζαρίδης παρουσίασε το έργο της Ανακύκλωσης συνολικά στο Δήμο Παύλου Μελά και την εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων με τη σχετική στοχοθεσία. Τέλος, στη συζήτηση που ακολούθησε προτάθηκαν πάρα πολλές ιδέες συνεργασίας για καλύτερα αποτελέσματα προωθώντας ένα σχέδιο Αειφορίας και Πράσινου Δήμου.

Τα συμπεράσματα του ερωτηματολογίου

Η αποτίμηση του Περιβαλλοντικού Δικτύου «Σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία – Ενεργός πολίτης στο Δήμο Παύλου Μελά» για το σχολικό έτος 2017-18 πραγματοποιήθηκε με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων από τους εκπαιδευτικούς που συντόνισαν τη συμμετοχή των σχολείων τους στο δίκτυο. Απαντήθηκαν ερωτηματολόγια από περισσότερα από τα μισά σχολεία του δικτύου. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την ανάλυση των ερωτηματολογίων από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου δείχνουν ότι:

Τα σχολεία ανταποκρίθηκαν σε πολύ σημαντικό βαθμό στην πρωτοβουλία του Δήμου και συμμετείχαν στο Δίκτυο.
Υπήρξε μεγάλη διάχυση των δράσεων του δικτύου τόσο στους μαθητές όσο και στις οικογένειές τους.
Η ικανοποίηση των σχολείων τόσο από τη συμμετοχή τους στο δίκτυο όσο και από την υποστήριξη του Δήμου στο δίκτυο ήταν εντυπωσιακά υψηλή (84%) και φανερώνει την επιτυχημένη λειτουργία του δικτύου αλλά και την πολύ καλή οργάνωση και ανταπόκριση στις ανάγκες των σχολείων από τη μεριά του Δήμου. Επιπλέον, ανεβάζει τον πήχη και αυξάνει τις προσδοκίες για την εξίσου επιτυχημένη συνέχιση του δικτύου και τη φετινή αλλά και τις επόμενες χρονιές.
Μεταξύ των πολλών θετικών στοιχείων από τη συμμετοχή στο δίκτυο που αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί ξεχωρίζει η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών και η συμπόρευση σε μια συλλογική προσπάθεια. Αντίθετα τα αρνητικά στοιχεία είναι πολύ περιορισμένα και δε μεταβάλλουν τη συνολικά θετική εικόνα.
Ο Δήμος καλείται να βελτιώσει την ενημέρωση των σχολείων σε ότι αφορά την πορεία του δικτύου και την ανταποδοτικότητα των δράσεων όπως και την υποστήριξη των σχολείων και να επεκτείνει το δίκτυο σε περισσότερα σχολεία αλλά και σε περισσότερες δράσεις.
Με δυο λόγια, το δίκτυο «Σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία - Ενεργός πολίτης στο Δήμο Παύλου Μελά» αποτελεί ένα πετυχημένο παράδειγμα συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη σχολική κοινότητα. Ο Δήμος έχει τη δυνατότητα αλλά και την ευθύνη να αξιοποιήσει την υπάρχουσα δυναμική για να ισχυροποιήσει αλλά και να επεκτείνει αυτή τη συλλογική προσπάθεια. Επιπλέον, η ενεργή συμπόρευση στο δίκτυο και η συνεργασία για κοινούς σκοπούς σφυρηλατεί τον «ενεργό πολίτη» και μπορεί να αποτελέσει παρακαταθήκη για την εμπέδωση της αειφορίας και της δημοκρατίας στο Δήμο.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδέσσης
Τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδέσσης

Τραυματίστηκε θανάσιμα 52χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Aπάτη σε βάρος εταιρείας του εξωτερικού με οικονομικό όφελος 148.000 ευρώ
Aπάτη σε βάρος εταιρείας του εξωτερικού με οικονομικό όφελος 148.000 ευρώ

Ο δράστης ταυτοποιήθηκε μετά από συνεργασία της EUROPOL με τις Αρχές της Γαλλίας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό

Μεταξύ των Ανισόπεδων Κόμβων Κ6 (Νεάπολης) και Κ8 (Τριανδρίας)

Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων
Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Σκοπός ήταν η συλλογή στοιχείων και η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας.




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge