Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
15-11-2018

Νεάπολη: Μείωση 10% στα Δημοτικά Τέλη καθαριότητας και φωτισμού

Μείωση έως και 50% για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού

Νεάπολη: Μείωση 10% στα Δημοτικά Τέλη καθαριότητας και φωτισμού
fontsize

Γενναία μείωση των Δημοτικών Τελών Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού για το 2019 αποφάσισε χθες βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών, εγκρίνοντας κατά πλειοψηφία την εισήγηση της διοίκησης του Σίμου Δανιηλίδη.

Συγκεκριμένα, τα ανταποδοτικά τέλη για το νέο έτος για τις μεν κατοικίες μειώνονται κατά 10% και διαμορφώνονται στο 1,24 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο από 1,38€/τ.μ., για τα δε καταστήματα κατά 5% και διαμορφώνονται στο 3,12 €/τ.μ. από 3,28€/τ.μ. Επίσης, τα Δημοτικά Τέλη μειώνονται στο 1,24€/τ.μ. και για τις αυτόνομες και αυτοτελείς αποθήκες έως 60 τ.μ. που δεν χρησιμοποιούνται για επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα υπάρχει ειδική πρόνοια για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.
Η απόφαση αυτή έρχεται να σηματοδοτήσει εκ νέου το σταθερό ενδιαφέρον της δημοτικής Αρχής για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επαγγελματιών στη δύσκολη οικονομική περίοδο της κρίσης, καθώς οι μειώσεις συνιστούν ένα κρίσιμο μέγεθος οικονομικής τους ελάφρυνσης.

Να σημειωθεί ότι το ύψος των Δημοτικών Τελών του δήμου Νεάπολης-Συκεών παρέμεινε αμετάβλητο τα τελευταία πέντε χρόνια στο 1,38 ευρώ/τ.μ. για τις κατοικίες και 3,28 ευρώ/τ.μ. για τα καταστήματα (2014-2018), ενώ με τη χθεσινή απόφαση της μείωσης καθιστούν το δήμο ως τον φθηνότερο στα ανταποδοτικά τέλη. Από το 2011 έως και το 2018 τα ανταποδοτικά τέλη γνώρισαν συνολική μείωση 13,75% για τις κατοικίες (1,38€/τ.μ. έναντι 1,60€/τ.μ.) και 15,83% για τα καταστήματα (3,28€/τ.μ. έναντι 3,80€/τ.μ.), ενώ το ποσοστό μείωσης είναι πολύ μεγαλύτερο εάν ληφθεί υπόψη ότι καταργήθηκε και ο ειδικός φόρος 0,54 €/τ.μ. που ίσχυε επί 20ετίας στον πρώην δήμο Νεάπολης, επιφέροντας έτσι συνολικά μεγάλες ελαφρύνσεις στον οικογενειακό και επαγγελματικό προϋπολογισμό.

Ορθολογική και χρηστή διαχείριση

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί αποτέλεσμα των συνεχόμενων προσπαθειών της διοίκησης του δήμου για διαρκή ορθολογική και χρηστή διαχείριση των πόρων και την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των υποδομών της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, στοιχεία που της επιτρέπουν να απορροφά κάθε αύξηση του κόστους αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων. Μια από αυτές αφορά στο υψηλό τέλος που πληρώνει ο δήμος για τη μεταφορά και εναπόθεση των απορριμμάτων στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Ευκαρπίας και στον ΧΥΤΑ Μαυρορράχης, ποσό που σε ετήσια βάση αγγίζει τις 600.000 ευρώ.

«Παραμένουμε σταθεροί στη γραμμή του εκσυγχρονισμού όλης της αλυσίδας της διαχείρισης των απορριμμάτων ώστε με τεράστια προσπάθεια να συρρικνώσουμε το κόστος διαχείρισης εκμεταλλευόμενοι κάθε δυνατότητα που παρουσιάζεται και αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία προγραμμάτων. Με ταυτόχρονη ορθολογιστική διαχείριση των πόρων, με χρηστή διαχείριση και αυστηρό έλεγχο των δαπανών πετυχαίνουμε αυτό το αποτέλεσμα που αποβαίνει υπέρ των συνδημοτών και συμπολιτών μας, τους οποίους συνεχίζουμε να στηρίζουμε με συνέπεια και αφοσίωση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, τονίζοντας ότι η συνολική προσπάθεια δεν αποβαίνει σε βάρος της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

«Στη δύσκολη αυτή χρονική συγκυρία η μείωση που αποφασίσαμε αποτελεί μια μεγάλη ανακούφιση για τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες. Και το πετύχαμε αυτό με σκληρή εξοικονόμηση δαπανών και αυστηρά ορθολογιστική διαχείριση των οικονομικών», τόνισε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Διοικητικού και Οικονομικού Δημήτρης Ζιγκερίδης, παρουσιάζοντας αναλυτικά τις κλίμακες όπως αυτές διαμορφώθηκαν με την εισήγηση της διοίκησης.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Θοδωρής Κυζιρίδης τόνισε ότι «η μείωση αυτή έρχεται ως συνέχεια ως συνέχεια των προηγούμενων περιόδων που η μείωση έφθασε έως και στο 37%» και ότι είναι «η απόδειξη της σταθερότητας αυτών που πρεσβεύουμε», ενώ έκανε μια αναλυτική παρουσίαση της διαρκούς αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού της Διεύθυνσης Καθαριότητας στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Πρόνοια για ευπαθείς ομάδες

Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον της διοίκησης του δήμου εισπράττουν ιδιαίτερα οι ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, οι οποίες βιώνουν περισσότερο από τον καθένα τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης.
Για όλους αυτούς προβλέφθηκε μείωση στα Δημοτικά Τέλη έως και 50%, ενώ για κάποιες κατηγορίες υπάρχει και πλήρης απαλλαγή. Συγκεκριμένα, για τις ομάδες αυτές των συνανθρώπων μας ισχύουν τα εξής:

Πλήρης απαλλαγή για τους δικαιούχους στεγαστικής συνδρομής (ενοικίου) από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας για ανασφάλιστα ηλικιωμένα άτομα (άνω των 65 ετών) μοναχικά ή ζεύγη που στερούνται ιδιόκτητης στέγης, έχουν κοινωνική αδυναμία και είναι μόνιμοι κάτοικοι, καθώς και άτομα που είναι δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης, δεν έχουν εισόδημα από μισθωτή ή επιχειρηματικής δραστηριότητα και στερούνται ιδιόκτητης στέγης (χωρίς ακίνητη περιουσία πρώτη ή δευτερεύουσα),

Μείωση των τελών κατά 50% για κατοικίες όπου διαμένουν μόνιμα: α) πολύτεκνοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 25.000 ευρώ, β) άτομα με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση, σε ποσοστό 80% και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 25.000 ευρώ, και γ) δικαιούχοι του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης».
Βρέθηκαν σχόλια: 1
ΑΝΩΝΥΜΟ
2018-11-15 20:00:52
Δεν ξέρω κάποιον περισσότερο άξιο δήμαρχο. Λυπάμαι που κατοικώ εδώ που ο άχρηστος φασίστας έχει μοναδική του έγνοια πως θα εξοντώσει μετανάστες. Μπράβο στον Δανιηλίδη. Σκατά στα μούτρα σου μπάσταρδε εδώ.
0
0ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ζέρβας: επίσκεψη στο Μετρό Θεσσαλονίκης
Ζέρβας: επίσκεψη στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Στα εργοτάξια της βασικής γραμμής

5-6-2020

Σίμος Δανιηλίδης: Λυτρωτικές για τους δήμους οι αποφάσεις του Σ.τ.Ε.
Σίμος Δανιηλίδης: Λυτρωτικές για τους δήμους οι αποφάσεις του Σ.τ.Ε.

Ο αγώνας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δικαιώθηκε

5-6-2020


Συνάντηση για την καύση απορριμμάτων RDF/SRF στο ΤΙΤΑΝ
Συνάντηση για την καύση απορριμμάτων RDF/SRF στο ΤΙΤΑΝ

Tου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστα με τον Δήμαρχο Παύλου Μελά

2-6-2020

Παράδοση ψηφιακού εξοπλισμού σε σχολεία του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης
Παράδοση ψηφιακού εξοπλισμού σε σχολεία του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης

O Δήμος στηρίζει έμπρακτα την ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στην εκπαίδευση

2-6-2020

Αντιπροσωπεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Α.Π.Θ.
Αντιπροσωπεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Α.Π.Θ.

Σίμος Δανιηλίδης: Εντυπωσιακά τα βήματα προόδου της έρευνας του πανεπιστημίου της πόλης μας

1-6-2020

Είδη ατομικής προστασίας και υγιεινής στους οδηγούς ταξί της Θεσσαλονίκης
Είδη ατομικής προστασίας και υγιεινής στους οδηγούς ταξί της Θεσσαλονίκης

Από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστα

1-6-2020

Εξιχνιάσθηκε υπόθεση επίθεσης σε βάρος 19χρονου στον Εύοσμο
Εξιχνιάσθηκε υπόθεση επίθεσης σε βάρος 19χρονου στον Εύοσμο

Ταυτοποιήθηκαν ως δράστες πέντε άτομα

30-5-2020

180 laptop στα σχολεία από τον δήμο Νεάπολης- Συκεών
180 laptop στα σχολεία από τον δήμο Νεάπολης- Συκεών

Σίμος Δανιηλίδης: «Οι εξαγγελίες μας γίνονται πράξη»

29-5-2020


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ