Top
Τοπικά Νέα
16-11-2018

«Γιοφύρι της Άρτας» η ανέγερση κτιρίου για το Καλλιτεχνικό Σχολείο

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τους αρμόδιους υπουργούς

«Γιοφύρι της Άρτας» η ανέγερση  κτιρίου για το Καλλιτεχνικό Σχολείο
fontsize

Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής, σχετικά με την ανέγερση κτιρίου για το Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

Μόνο σε «γιοφύρι της Άρτας» μπορεί να παρομοιασθεί η ανέγερση του κτιρίου για το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Αμπελοκήπων «Δημήτρης Χορν».

Το Καλλιτεχνικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκε το 2007, βρίσκεται στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης στην ΠΕ Θεσσαλονίκης και σε αυτό φοιτούν 277 μαθητές (157 στο γυμνάσιο και 120 στις λυκειακές τάξεις) από ολόκληρη την ΠΕ Θεσσαλονίκης.

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα ενιαίο σχολείο, είναι αναγκασμένο να μοιράζεται σε δύο κτίρια. Αρχικά το Καλλιτεχνικό Σχολείο φιλοξενήθηκε, προσωρινά, στο Δήμο Αμπελοκήπων και συγκεκριμένα στο 3ο Γενικό Λύκειο Αμπελοκήπων στο πρώην οικόπεδο Φιλίππου, μέχρι να αποκτήσει δική του στέγη.

Στη συνέχεια μέρος του σχολείου συστεγάστηκε στο κτίριο που προέκυψε έπειτα από τη συγχώνευση των δύο Γυμνασίων Μενεμένης αλλά και στο κτίριο που έμεινε κενό μετά τη συγχώνευση.

Το αποτέλεσμα είναι, σήμερα το σχολείο να βρίσκεται σε δύο κτίρια, που βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους, χωρίς να έχει τη δική του στέγη, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του. Οι περισσότερες καθημερινές δραστηριότητες του (παιδαγωγικές συνεδρίες εκπαιδευτικών, λειτουργία μαθητικών κοινοτήτων, παρουσία σε γενικές συνελεύσεις) απαιτούν την ενιαία παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών και η μη δυνατότητα για κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα, πολλές φορές αυτές οι δραστηριότητες να ακυρώνονται. Ενώ προκύπτει και θέμα ασφάλειας από τις συχνές μετακινήσεις των εκπαιδευτικών και των μαθητών μεταξύ των κτιρίων.

Να σημειωθεί πως σε διαχρονικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη βουλή, για το επίμαχο θέμα, είχαν δοθεί οι εξής απαντήσεις:

Ερώτηση (8807/10.1.2011)- το τότε Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων είχε απαντήσει, πως:
«Για την ανέγερση του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αμπελοκήπων του Νομού Θεσσαλονίκης, επιδιώκεται, με τη διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, η απόκτηση χώρου εμβαδού 2.411 τετ. μέτρων περίπου επί των οδών Ελ. Βενιζέλου, Δαβάκη, Πλαστήρα και Πανταζοπούλου, που επελέγη από την αρμόδια επιτροπή Καταλληλότητας και Αναγκαιότητας με σχετικό πρακτικό την 9-9-2008. Η απόκτηση του χώρου γίνεται στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης η οποία υπεγράφη την 19-5-2008 μεταξύ ΟΣΚ και Δήμου Αμπελοκήπων. Έχει ήδη εκδοθεί η υπ. αρ. 26349/20-8-2009 Απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου, η οποία για τα 2.224 τετ. μέτρα καθόρισε ως προσωρινή τιμή αποζημίωσης των ιδιοκτητών το ποσό των 2.499.485 Ευρώ. Επιδιώκεται η εξασφάλιση του συγκεκριμένου ποσού για την παρακατάθεση.»
Ερώτηση (1987/16.12.2015), το Υπουργείο Παιδείας, έρευνας & Θρησκευμάτων διαβεβαίωνε, πως:
«……με το αρ. πρωτ. 53430/ΣΤ1/23-4-2008 έγγραφο της Διεύθυνσης Προγραμματισμού & Επιχειρησιακών Ερευνών του ΥΠ.Ε.Π.Θ. χορηγήθηκε κτηριολογικό πρόγραμμα για το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, δυναμικότητας 216 μαθητών, όπως αυτό είχε συνταχθεί από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, δίχως τροποποίηση από την Υπηρεσία….»

Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία θετική έκβαση για την ανέγερση του κτιρίου για το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Αμπελοκήπων «Δημήτρης Χορν».

Τέλος να σημειώσουμε ότι, υπάρχει οικόπεδο επί της οδού Μοναστηρίου, στη Μενεμένη, το οποίο ανήκει στο κράτος (στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας) και είναι χαρακτηρισμένο για σχολείο, έπειτα από σχετική τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην οποία προχώρησε ο Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης.

Οικόπεδο για το οποίο, ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης με την επιστολή του (1891/28.12.2015) ενημέρωνε το Υπουργείο Εσωτερικών, πως: «Σχετικά με το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο-Λύκειο, η επιτροπή καταλληλότητας απεφάσισε για το οικόπεδο κρίνοντάς το κατάλληλο για την χρήση για την οποία έχει επιλεγεί. Η απόφασή της εστάλη από το Δήμο στις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (πρ. Ο.Σ.Κ. Α.Ε.) και αναμένεται από την Α.Ε. έγγραφο στο οποία να μας αναφέρουνε τι επί πλέον ζητάνε προκειμένου Δήμος και Εταιρεία να συμφωνήσουν και υπογράψουν Προγραμματική Σύμβαση αγοράς του οικοπέδου για την ανέγερση του σχολικού κτιρίου.»

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:
Να λυθεί άμεσα το κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης με την ανέγερση, από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενός σύγχρονων προδιαγραφών κτιρίου, στο οικόπεδο που έχει χαρακτηριστεί γι’ αυτό το σκοπό.


Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθροΤα πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα του Δήμου Νεάπολης - ΣυκεώνΤα πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα του Δήμου Νεάπολης - Συκεών

Η επίσημη παράδοση-παρουσίαση


Εργασίες συντήρησης  στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-ΈδεσσαςΕργασίες συντήρησης στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας

Από Πέμπτη 17 Ιανουαρίου έως Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019


Καταβολή Προνοιακών Επιδομάτων Διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2018Καταβολή Προνοιακών Επιδομάτων Διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2018

Του Δήμου Θεσσαλονίκης


Ανακύκλωση φυσικών χριστουγεννιάτικων δένδρων δήμου Νεάπολης-ΣυκεώνΑνακύκλωση φυσικών χριστουγεννιάτικων δένδρων δήμου Νεάπολης-Συκεών

Θα θρυμματισθούν και θα χρησιμοποιηθούν ως εδαφοβελτιωκό υλικό σε δασικές εκτάσεις


Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρούΕκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας


Κλειστά τα σχολεία στη Βόλβη την ΠαρασκευήΚλειστά τα σχολεία στη Βόλβη την Παρασκευή

Λόγω των καιρικών συνθηκών


Διακοπή λειτουργίας τηλεφωνικού κέντρου Δήμου ΘεσσαλονίκηςΔιακοπή λειτουργίας τηλεφωνικού κέντρου Δήμου Θεσσαλονίκης

Από το μεσημέρι της Παρασκευής


Στον Ο.Π.Ε.Κ.Α οι δικαιούχοι του διατροφικού επιδόματοςΣτον Ο.Π.Ε.Κ.Α οι δικαιούχοι του διατροφικού επιδόματος

Και όλες οι προνοιακές παροχές


Κλειστά τα σχολεία στην Βόλβη την ΠέμπτηΚλειστά τα σχολεία στην Βόλβη την Πέμπτη

Λόγω του συνεχιζόμενου παγετού και της επιδείνωσης της κακοκαιρίας


Έκτακτη αναστολή λειτουργίας των σχολείων στο δήμο ΘεσσαλονίκηςΈκτακτη αναστολή λειτουργίας των σχολείων στο δήμο Θεσσαλονίκης

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Κλειστά τα σχολεία την Τετάρτη στη ΒόλβηΚλειστά τα σχολεία την Τετάρτη στη Βόλβη
Κλειστά τα σχολεία στην Βόλβη την ΠέμπτηΚλειστά τα σχολεία στην Βόλβη την Πέμπτη
Ποια σχολεία θα είναι κλειστά την Τρίτη σε περιοχές της ΘεσσαλονίκηςΠοια σχολεία θα είναι κλειστά την Τρίτη σε περιοχές της Θεσσαλονίκης
Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρούΕκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού
Έκτακτη αναστολή λειτουργίας των σχολείων στο δήμο ΘεσσαλονίκηςΈκτακτη αναστολή λειτουργίας των σχολείων στο δήμο Θεσσαλονίκης
Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρούΕκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού
Παροχή στέγης και τροφής στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος»Παροχή στέγης και τροφής στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος»
Διακοπή λειτουργίας τηλεφωνικού κέντρου Δήμου ΘεσσαλονίκηςΔιακοπή λειτουργίας τηλεφωνικού κέντρου Δήμου Θεσσαλονίκης
Νεότερα σχολιασμένα:
Ο