Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
17-11-2018

Δομή φιλοξενίας για οικογένειες παιδιών που νοσηλεύονται σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Εγκαινιάζεται «Το σπίτι της καρδιάς μας»

Δομή φιλοξενίας  για οικογένειες παιδιών που νοσηλεύονται σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Φωτογραφίες: ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
fontsize
Εχει λήξει στις: Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Δομή φιλοξενίας  για οικογένειες παιδιών που νοσηλεύονται σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης θα εγκαινιάσει ο Δήμος Παύλου Μελά. 

Πρόκειται για ένα χώρο πλήρως επανδρωμένο με οικιακό εξοπλισμό, στην καρδιά της Νικόπολης, στη Δημοτική Κοινότητα Σταυρούπολης, πολύ κοντά στο Κεντρικό κτίριο της Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Παύλου Μελά, δίπλα σε οργανωμένη αγορά, φαρμακείο, στάση ΟΑΣΘ (δρομολόγιο Νο 34, Άνω Ηλιούπολη).

Όλες οι παρεχόμενες από τη δομή υπηρεσίες είναι δωρεάν.

Τα πάγια και λειτουργικά έξοδα θα καλύπτονται από το Δήμο και υποστηρικτικές ειδικότητες από το μόνιμο και εποχικό προσωπικό της Κοινωνικής Υπηρεσίας, θα συνδράμουν στην ομαλή λειτουργία της δομής όταν αυτό χρειάζεται.

Πέραν της προσφοράς της κατοικίας προς φιλοξενία των ατόμων που πληρούν τις προϋποθέσεις, επιπρόσθετα και εφόσον κριθεί αναγκαίο από το Τμήμα Υγείας, Κοινωνικών και Προνοιακών Θεμάτων του Δήμου Παύλου Μελά που θα έχει την εποπτεία του προγράμματος σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων, θα μπορεί να παρέχεται στους διαμένοντες:

Ψυχολογική υποστήριξη και παροχή κοινωνικής στήριξης (πραγματοποίηση συνεδριών) προς τους ωφελούμενους, από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου.

Παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, διατροφής και ένδυσης καθώς και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Ιατρείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου αντίστοιχα, με την προϋπόθεση πάντοτε ότι πληρούνται οι ήδη θεσπισθείσες προς τις άνω παροχές προϋποθέσεις, που αποφασίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο και αναφέρονται στον Κανονισμό Λειτουργίας της δομής.

Η χρονική διάρκεια που θα μπορούν να φιλοξενηθούν τα άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις, θα είναι το ανώτατο 6 μηνών. Ευνόητο είναι ότι εάν η διάρκεια νοσηλείας ή θεραπείας του ασθενούς είναι μικρότερη του 6μήνου τότε αναλόγως θα μειώνεται και ο χρόνος της φιλοξενίας. Μετά το πέρας του 6μήνου και με την προϋπόθεση της επανεξέτασης σχετικού αιτήματος των ενδιαφερομένων θα μπορεί να γίνει δεκτή η παράταση της μέγιστης ως άνω ορισθείσας διάρκειας, για λόγους που θα αφορούν και θα σχετίζονται πάντοτε με τη νοσηλεία ή τη θεραπεία του ασθενούς τέκνου.

Προϋποθέσεις παροχής φιλοξενίας και κριτήρια επιλογής

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι οικογένειες των παιδιών είναι:

- η μόνιμη και αποδεδειγμένη διαμονή τους να είναι στην επαρχία.

- να μην διαθέτουν ακίνητη περιουσία στην πόλη της Θεσσαλονίκης, η οποία μπορεί να καλύψει τις ανάγκες στέγασής τους.

- να ασκούν την γονική μέριμνα, την επιμέλεια ή την κηδεμονία του ασθενούς ανηλίκου ή σε κάθε περίπτωση να συνδέονται με βαθμό συγγένειας μέχρι δεύτερου βαθμού έχοντας στην τελευταία περίπτωση την δήλωση του γονέα ότι το πρόσωπο αυτό είναι ο συνοδός του ασθενούς.

- τα ετήσια εισοδήματά τους να μην ξεπερνούν το ποσό των 15.000 ευρώ ετησίως (οικογενειακό εισόδημα), ενώ θα συνεκτιμώνται και άλλες παράμετροι, οι οποίες ασκούν επιρροή στην εν γένει οικονομική κατάσταση της οικογένειας, όπως τα χρόνια ανεργίας των γονέων, οικογενειακή κατάσταση, προβλήματα υγείας λοιπών μελών κλπ.

Η προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών θα γίνεται είτε από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, είτε από τον εκάστοτε Σύλλογο ή άλλο φορέα που στα πλαίσια συνεργασίας του με τον Δήμο θα προτείνει οικογένειες που πληρούν τις προϋποθέσεις για να φιλοξενηθούν.

Ο έλεγχος των προσκομισθέντων στοιχείων που αποδεικνύουν την πλήρωση όλων των παραπάνω προϋποθέσεων θα γίνεται από την Κοινωνική Λειτουργό του Δήμου, η οποία θα καταγράφει και θα συντάσσει τα κοινωνικά ιστορικά των οικογενειών που αιτήθηκαν και θα έχει την ευθύνη για την επιλογή των ατόμων με βάση τα δικαιολογητικά και την κοινωνική έρευνα που θα ακολουθήσει σε συνεργασία με τις κοινωνικές λειτουργούς άλλων υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση η συγκέντρωση και επεξεργασία αυτών των δικαιολογητικών θα γίνεται στα πλαίσια των όσων ορίζουν οι διατάξεις του Νόμου περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων και πάντοτε με την έγκριση και συναίνεση των αιτούμενων την φιλοξενία ατόμων.

Υποχρεώσεις ωφελουμένων

Οι φιλοξενούμενοι οφείλουν να διαφυλάσσουν τον χώρο και τις κοινόχρηστες εγκαταστάσεις της οικοδομής, συμμορφούμενοι στις σχετικές διατάξεις του Νόμου και του ισχύοντα Κανονισμού.

Κατά την διαμονή τους θα πρέπει να τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής καθώς και να φροντίζουν για την ασφάλεια του χώρου που χρησιμοποιούν.

Οφείλουν να μην προκαλούν ζημιές στο διαμέρισμα και στον οικιακό εξοπλισμό.

Οι φιλοξενούμενοι πρέπει να τηρούν όλους τους όρους του Κανονισμού Λειτουργίας της δομής, τους οποίους με δήλωσή τους θα αποδέχονται κατά την παράδοση του χώρου σ’ αυτούς.

Κατά την αποχώρησή τους ο χώρος θα παραδίδεται επί αποδείξει στον ορισθέντα υπάλληλο του Δήμου, ο οποίος θα παραλαμβάνει μετά από έλεγχο της καλής κατάστασης του διαμερίσματος και του οικιακού εξοπλισμού.

Επιτροπή Διαχείρισης

Για την ομαλή λειτουργία της δομής συστήνεται με τον Κανονισμό, Επιτροπή Διαχείρισης, η οποία θα αποτελείται από την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής που θα προεδρεύει, τρία μέλη θα είναι δημοτικοί σύμβουλοι, από την πλειοψηφούσα παράταξη του δημοτικού συμβουλίου, τρία μέλη που θα προέρχονται από τις λοιπές παρατάξεις που συμμετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο και αναλογικά με την δύναμη αυτών και επιπρόσθετα θα συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαχείρισης δύο υπάλληλοι του Τμήματος Υγείας Κοινωνικών και Προνοιακών Θεμάτων του Δήμου.

Περισσότερες πληροφορίες
Δήμος Παύλου Μελά
Τμήμα Υγείας, Κοινωνικών και Προνοιακών θεμάτων
Λήμνου 2, ΤΚ 56430
Κυρία Εύη Παρδάλα
T: 2310 020170, F: 2310 020191, Email: peui@pavlosmelas.gr
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κλειστό το  40ο Δημοτικό Σχολείο Δήμου Θεσσαλονίκης
Κλειστό το 40ο Δημοτικό Σχολείο Δήμου Θεσσαλονίκης

Λόγω ύπαρξης κρούσματος ψώρας

20-2-2020
Εργασίες συντήρησης στην Ενωτική οδό Σίνδου
Εργασίες συντήρησης στην Ενωτική οδό Σίνδου

Aπό την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

18-2-2020


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ