ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
17-11-2018

Ολοκληρώθηκε η πορεία για το Πολυτεχνείο στη Θεσσαλονίκη

Προπηλακισμοί και επεισόδια στο κέντρο

Ολοκληρώθηκε η πορεία για το Πολυτεχνείο στη Θεσσαλονίκη

Με τις καθιερωμένες πορείες προς το Προξενείο των ΗΠΑ κορυφώθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι επετειακές εκδηλώσεις για την 45η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με τη συμμετοχή φοιτητών, νεολαίων, εργαζόμενων, άνεργων, εκπροσώπων συλλογικοτήτων, κομμάτων, πολιτικών κινήσεων και απλών πολιτών.

Δύο ήταν οι κεντρικές πορείες που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της πόλης και ολοκληρώθηκαν, γύρω στις 8 το βράδυ. Αφετηρία τους ήταν η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, όπου οι συμμετέχοντες άρχισαν να συγκεντρώνονται από τις 5 το απόγευμα.

Στην πρώτη πορεία συμμετείχαν μέλη του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, της ΚΝΕ, φοιτητικοί σύλλογοι ενώ στην κεφαλή της βρέθηκαν μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 που κρατούσαν πανό. Οι διαδηλωτές κινήθηκαν μέσω κεντρικών δρόμων προς το αμερικανικό Προξενείο, επί της οδού Τσιμισκή, και στη συνέχεια κινήθηκαν προς την οδό Βενιζέλου.

Με δικό τους μπλοκ και ξεχωριστά από την παραπάνω πορεία, τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα επικεφαλείς της πορείας τέθηκαν βουλευτές του Κόμματος.

Στη δεύτερη πορεία συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι, μέλη συλλογικοτήτων και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, όπως επίσης άτομα που πρόσκεινται στο λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο. Ακολουθώντας το ίδιο δρομολόγιο και φωνάζοντας συνθήματα έφτασαν στο προξενείο των ΗΠΑ, απ' όπου επέστρεψαν στη συνέχεια μέσω της οδού Εγνατία προς το Πολυτεχνείο.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είχαν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις και η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων από νωρίς το απόγευμα.   

Προπηλακισμοί στην Πολυτεχνική Σχολή

Προπηλακισμούς εναντίον αντιπροσωπείας του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, κατά την κατάθεση στεφάνων, που έγινε το μεσημέρι, στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

Κατά την κατάθεση στεφάνων επικράτησε ένταση, όταν ομάδα φοιτητών, που φέρεται να πρόσκειται στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, επιχείρησε να εμποδίσει διάφορες αντιπροσωπείες να πλησιάσουν το μνημείο.

Σχετικά, ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης αναφέρει:

«Τα μέλη του Συνδέσμου, ο οποίος αποτελεί το φυσικό και θεσμικό εκπρόσωπο της αντίστασης κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών, προπηλακίστηκαν από κάποιους, οι οποίοι θεωρούν εαυτούς ιδιοκτήτες της Ιστορίας και των αγώνων του λαού», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, με την οποία καταδικάζεται η «αντιδημοκρατική αυτή ενέργεια, όπως και κάθε αντίστοιχη πράξη, η οποία το μόνο που καταφέρνει είναι να αποστεώνει και να αλλοιώνει το νόημα της επετείου της 17ης Νοεμβρίου και να την απομακρύνει από το λαϊκό κίνημα». «Σε μια εποχή μάλιστα που -όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση- ο φασισμός έχει σηκώσει κεφάλι, εκείνο που προέχει είναι η ενότητα και η συμπόρευση των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου».

Επεισόδια στο κέντρο μετά το τέλος της πορείας

Επεισόδια ξέσπασαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όταν περίπου 40 άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου που δεν συμμετείχαν στην πορεία, ξεπρόβαλαν από τους χώρους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου έξω από την Πολυτεχνική Σχολή και έστησαν οδοφράγματα στην Εγνατία οδό.

Ακολούθησε "μάχη" με τις δυνάμεις των ΜΑΤ με ρίψεις μολότοφ και πετροπόλεμος.



Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Εντοπίστηκαν άτομα που έκαναν απάτες μέσω διαδικτύου
Εντοπίστηκαν άτομα που έκαναν απάτες μέσω διαδικτύου

Απέσπασαν από τα θύματα συνολικά 30.000 ευρώ




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge