Top
follow
facebooktwiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Τοπικά Νέα/
20-11-2018

Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία

Πραγματοποιείται στο Στρασβούργο

Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών  στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία
fontsize

Παρών για τέταρτη συνεχή φορά στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία είναι ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, συμμετέχοντας στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για εμβάθυνση της Δημοκρατίας και της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία (Council of Europe), που πραγματοποιείται στο Στρασβούργο (17- 21 Νοεμβρίου 2018) υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμμετέχουν 16 επίλεκτες πόλεις-δήμοι από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, που είναι ο μοναδικός από την Ελλάδα. 

Το δήμο Νεάπολης-Συκεών εκπροσωπεί ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Αντώνης Σαουλίδης, ο οποίος -να σημειωθεί- εκπροσώπησε το δήμο και σε διεθνές φόρουμ που έγινε στις Βρυξέλλες (13η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πόλεων και Περιφερειών» για την ανάδειξη και ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ πρόσφατα διοργανώθηκε στο δήμο μας διεθνές συνέδριο για την ενίσχυση της συμμετοχικότητας των πολιτών και την προστασία της δημοτικής και δημόσιας περιουσίας.

Μαζί με το δήμο Νεάπολης-Συκεών συμμετέχουν και οι πόλεις-δήμοι: Άμστερνταμ (Ολλανδία), Μπόλτον (Ηνωμένο Βασίλειο), Βόννη (Γερμανία), Βουκουρέστι (Ρουμανία), Φαλούν (Σουηδία), Γάνδη (Βέλγιο), Κατοβίτσε (Πολωνία), Λισαβόνα (Πορτογαλία), Μόντρεαλ (Καναδάς), Νις (Σερβία), Παλέρμο (Ιταλία), Ρέικιαβικ (Ισλανδία), Τενερίφη (Ισπανία), Νέα Υόρκη (ΗΠΑ), Αμβέρσα (Βέλγιο).

Το Εργαστήριο για τη Συμμετοχική Δημοκρατία βασίζεται σε μια συμμαχία των πρωτοπόρων της Δημοκρατίας, που συγκεντρώνονται από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία. Σκοπός του φόρουμ είναι να συνδέσει τις διοικήσεις-τοπικές αρχές των πόλεων στην Ευρώπη, αλλά και πέραν αυτών, με δημοκρατικές καινοτομίες που θα διευρύνουν τη δημοκρατία μέσω της εμβάθυνσης των δημοκρατικών θεσμών. 

Αποτελείται από φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κυρίως δημοτικά συμβούλια, που ενδιαφέρονται για την περαιτέρω ανάπτυξή τους και την πρακτική εφαρμογή πρωτοβουλιών με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο των εργασιών θα συζητηθεί και το ζήτημα της ισότητας των δύο φύλων και της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στους θεσμούς της διακυβέρνησης.

«Η συμμετοχή στις εργασίες αυτές αποδεικνύει τη σημασία που δίνεται στα ζητήματα της συμμετοχικότητας και της εμβάθυνσης των δημοκρατικών θεσμών καθώς είναι μέρος μιας πανευρωπαϊκής αναζήτησης λύσεων και προτάσεων που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της διακυβέρνησης. Για την Ελλάδα των οξυμένων κοινωνικών ζητημάτων που σχετίζονται με την οικονομική κρίση και τις δυνατότητες της Πολιτείας να ενσωματώσει και ικανοποιήσει κοινωνικές ανάγκες, μια τέτοια αναζήτηση δεν είναι πολυτέλεια», δηλώνει ο αντιδήμαρχος Αντώνης Σαουλίδης. 

«Είμαστε αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, επηρεαζόμαστε και καθορίζουμε με τη συμμετοχή μας τις εξελίξεις, από τις οποίες συζητήσεις η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να απουσιάζει. Οφείλουμε να κατανοήσουμε όλοι ότι η λύση των προβλημάτων περνά μέσα από την πολιτική και κατ’ επέκταση από τη συμμετοχή της κοινωνίας στη διαμόρφωση των δημόσιων πολιτικών. Η αναζήτηση αυτή δεν είναι θεωρητική αλλά εκβάλλει στην καθημερινή διαχείριση των ανοικτών θεμάτων που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στην κεντρική διακυβέρνηση. Η μεταφορά καλών πρακτικών, η υιοθέτηση καινοτόμων θεσμών και ο διαμοιρασμός επιτυχημένων παραδειγμάτων συμβάλλουν καθοριστικά στην ποιότητα της Δημοκρατίας», προσθέτει.Στην ίδια κατηγορία..
Τι είναι τελικά τα αρχαία της Βενιζέλου;Τι είναι τελικά τα αρχαία της Βενιζέλου;

Πολύς ντόρος για κάτι.,. πέτρες;


Επαγγελματικό Επιμελητήριο: Τα «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου» μπορούν να αλλάξουν τη ΘεσσαλονίκηΕπαγγελματικό Επιμελητήριο: Τα «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου» μπορούν να αλλάξουν τη Θεσσαλονίκη

Δήμαρχοι και εκπρόσωποι ανέπτυξαν τις προοπτικές και τις προτάσεις τους


Αντιφασιστική διαδήλωση για τα έξι χρόνια από την δολοφονία του Παύλου ΦύσσαΑντιφασιστική διαδήλωση για τα έξι χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Την Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη και ώρα 18.00 στην Καμάρα


Καράογλου: Η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί την τραγικότερη στιγμή του ελληνισμούΚαράογλου: Η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί την τραγικότερη στιγμή του ελληνισμού

Το μήνυμα του Υφυπουργού Εσωτερικών στις σημερινές εκδηλώσεις Μνήμης Γενοκτονίας


Σύλληψη για ναρκωτικά στις ΣυκιέςΣύλληψη για ναρκωτικά στις Συκιές

Από την άμεση δράση Θεσσαλονίκης


Ο  Α.Τζιτζικώστας στις εκδηλώσεις για την Ημέρα  της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς ΑσίαςΟ Α.Τζιτζικώστας στις εκδηλώσεις για την Ημέρα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη


Τραμπούκισαν και έφτυσαν τον διευθυντή φοιτητικών εστιώνΤραμπούκισαν και έφτυσαν τον διευθυντή φοιτητικών εστιών

Βίντεο ντοκουμέντο


LIVE η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη ΤσίπραLIVE η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα

Στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης»


Δύο  αλλοδαποί έκλεψαν κινητό τηλέφωνο από πεζό άντραΔύο αλλοδαποί έκλεψαν κινητό τηλέφωνο από πεζό άντρα

Συνελήφθησαν έπειτα από αναζητήσεις αστυνομικών


Η συνέντευξη Τύπου του Α. Τσίπρα στη ΔΕΘΗ συνέντευξη Τύπου του Α. Τσίπρα στη ΔΕΘ

Σήμερα Κυριακή στις 12:30goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Νεότερα σχολιασμένα:
Ενας