Top
follow
facebooktwiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Τοπικά Νέα/
28-11-2018

Το ΑΠΘ θα αναγορεύσει Επίτιμους Διδάκτορες τους Dan Shechtman και Subra Suresh

Επιστημονικό Συμπόσιο ανοιχτό στο κοινό

Το ΑΠΘ θα αναγορεύσει Επίτιμους Διδάκτορες τους Dan Shechtman και Subra Suresh
fontsize
Εχει λήξει στις: Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Σε Επίτιμους Διδάκτορες του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ αναγορεύονται ο Καθηγητής Dan Shechtman, βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας το 2011, Διακεκριμένος Ομότιμος Καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ισραήλ Technion, και ο Καθηγητής Subra Suresh, Πρόεδρος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Νανιάνγκ (Nanyang Technological University -NTU) της Σιγκαπούρης, Πρώην Διευθυντής του Εθνικού Επιστημονικού Ιδρύματος των Ηνωμένων Πολιτειών (US National Science Foundation).

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 10:00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, ο Καθηγητής Dan Shechtman, πέραν των επιστημονικών του διακρίσεων, με αποκορύφωμα το Νόμπελ Χημείας το 2011, διατηρεί στενές σχέσεις με τη Θεσσαλονίκη, όπου έζησαν οι πρόγονοί του και είναι θιασώτης του ελληνικού πνεύματος και της ελληνικής παράδοσης. Ασχολείται, επίσης, έντονα με την εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα μόρφωσης των νέων σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς και με την ενθάρρυνση της καινοτομίας, μέσω μικρών ερευνητικών εταιρειών.

Ο Καθηγητής Subra Suresh έχει στο ενεργητικό του περισσότερα από 300 επιστημονικά άρθρα, 25 πατέντες και 3 βιβλία, έχει διατελέσει Καθηγητής «R P Simmons» και Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ (Massachusetts Institute of Technology -MIT), Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ (US National Science Foundation), με ανάθεση από τον Πρόεδρο Ομπάμα, και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon (Carnegie Mellon University) των ΗΠΑ, ενώ σήμερα είναι Πρόεδρος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Νανιάνγκ (Nanyang Technological University -NTU) της Σιγκαπούρης. Έχει πλήθος αναφορών (Scopus citations: 32.000, h-index: 93) και έχει λάβει σημαντικό αριθμό βραβείων/μεταλλίων. Διατηρεί, επίσης, στενές σχέσεις με το Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ και με την Ελλάδα, όντας λάτρης του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και του Αριστοτέλη.

Την ίδια ημέρα, αμέσως μετά το πέρας της τελετής, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ και ώρες 13:00-15:30, θα πραγματοποιηθούν οι ομιλίες των τιμηθέντων «Quasi-periodic crystals-A paradigm shift in crystallography» από τον Dan Shechtman και «Materials science and human diseases» από τον Subra Suresh, καθώς και μια Στρογγυλή Τράπεζα για την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα.

Επιπρόσθετα, το Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών διοργανώνει Επιστημονικό Συμπόσιο προς τιμή των νέων Επίτιμων Διδακτόρων, αφιερωμένο στην Επιστήμη των Υλικών και της Μηχανικής, στην οποία η προσφορά των Shechtman και Suresh είναι ανεκτίμητη.

Το Επιστημονικό Συμπόσιο θα διεξαχθεί στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ: την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 και ώρες 16:00-20:00, το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου και ώρες 9:00-20:00, την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου και ώρες 9:00-21:00 και τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018 και ώρες 10:00-17:00.

Την τελετή αναγόρευσης και το Συμπόσιο θα τιμήσουν με την παρουσία τους και θα μετέχουν ενεργά στις εργασίες του η Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Ιρίτ Μπεν-Άμπα, και η Πρέσβης της Ινδίας στην Ελλάδα, Σάμα Τζέιν, καθώς επίσης και οι Πρόξενοι της Γερμανίας και της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, Βάλτερ Στέχελ και Αλεξάντρ Στσερμπακόβ, αντίστοιχα.

Στο Συμπόσιο συμμετέχουν προσκεκλημένοι ομιλητές από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους, οι οποίοι θα καλύψουν μία ευρεία γκάμα επιστημονικών πεδίων, που εκτείνεται από τη φυσική και τη μηχανική έως τη βιολογία και την ιατρική. Θα πραγματοποιηθούν, επίσης, παράλληλες συνεδρίες και στρογγυλές τράπεζες σχετικά με την ηγεσία στα Πανεπιστήμια και τις δράσεις που πρέπει να υιοθετηθούν για την προώθηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ της επιστήμης, της τεχνολογίας, της τέχνης, της οικονομίας, του πολιτισμού και της κοινωνίας. Τέλος, στο Συμπόσιο περιλαμβάνεται ένα μουσικό σκέλος, με ήχους και ακούσματα από την αρχαία ελληνική μουσική έως τους σύγχρονους ηλεκτρονικούς ήχους, με παράλληλους σχολιασμούς για τις συνέργειες των μαθηματικών-ηχητικών και πολιτισμικών εξελίξεων στο πέρασμα του χρόνου.

Οι εργασίες του Συμποσίου είναι ανοιχτές για το κοινό.

Events και Alerts από αυτή την καταχώρηση
Η Katherine Gibson στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ΘεσσαλονίκηςΗ Katherine Gibson στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου


Συνάντηση Φιλολόγων Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ 40 χρόνια μετάΣυνάντηση Φιλολόγων Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ 40 χρόνια μετά

Επιτυχόντες και επιτυχούσες του 1979


Προκήρυξη Μεταπτυχιακών Σπουδών  προγράμματος Νανοεπιστήμες και ΝανοτεχνολογίεςΠροκήρυξη Μεταπτυχιακών Σπουδών προγράμματος Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες

Τµήµα Φυσικής Α.Π.Θ.


Δράση ενημέρωσης πρωτοετών από το ΑΠΘΔράση ενημέρωσης πρωτοετών από το ΑΠΘ

Οι φοιτητές του ΑΠΘ υποδέχονται τους πρωτοετείς συναδέλφους τους


Περιοδική Έκθεση με θέμα την ανασκαφή του ΔίουΠεριοδική Έκθεση με θέμα την ανασκαφή του Δίου

Ανασκαφή Δίου. Μια διαδρομή 90 χρόνων. 1928-2018


Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ)

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης
Στην ίδια κατηγορία..
Σχολικός αποκλεισμός για 300 προσφυγόπουλα του camp ΔιαβατώνΣχολικός αποκλεισμός για 300 προσφυγόπουλα του camp Διαβατών

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ


Βρέθηκε  η 16χρονη που είχε χαθεί στη ΘεσσαλονίκηΒρέθηκε η 16χρονη που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Είναι καλά στην υγεία της


ΤΕΕ/ΤΚΜ: Ζητά  απόδοση ευθυνών για τα προβλήματα του «Εξοικονόμηση κατ οίκον ΙΙ»ΤΕΕ/ΤΚΜ: Ζητά απόδοση ευθυνών για τα προβλήματα του «Εξοικονόμηση κατ οίκον ΙΙ»

Πολλοί πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας κινδυνεύουν να μείνουν εκτός προγράμματος


Κοινοπραξία ΚΤΕΛ θα διαθέσει 120 συνολικά λεωφορεία στον ΟΑΣΘΚοινοπραξία ΚΤΕΛ θα διαθέσει 120 συνολικά λεωφορεία στον ΟΑΣΘ

Για τα επόμενα 3 χρόνια


Η ανακοίνωση της αστυνομίας για τον πυροβολισμό του ποδηλάτηΗ ανακοίνωση της αστυνομίας για τον πυροβολισμό του ποδηλάτη

Απόπειρα ανθρωποκτονίας


Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σήμερα στη ΘεσσαλονίκηΚινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Πιθανή πορεία στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα


Νεκρός 30χρονος μοτοσικλετιστής σε σύγκρουση με ΙΧΝεκρός 30χρονος μοτοσικλετιστής σε σύγκρουση με ΙΧ

Στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας


Οι διακοπές ύδρευσης σήμερα Τρίτη στη ΘεσσαλονίκηΟι διακοπές ύδρευσης σήμερα Τρίτη στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις της ΕΥΑΘ


Άγνωστοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν ποδηλάτη εν κινήσειΆγνωστοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν ποδηλάτη εν κινήσει

Στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης


Πολύωρη διακοπή ρεύματος στην ΠολίχνηΠολύωρη διακοπή ρεύματος στην Πολίχνη

Για σήμερα ΤρίτηgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Νεότερα σχολιασμένα:
Πνευμονική