Top
Τοπικά Νέα
5-12-2018

Εγκαίνια του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες

Η Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται πλέον στην καρδιά της Ευρώπης

Εγκαίνια του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες
fontsize

«Nous sommes ici aussi! Είμαστε και εδώ! Η Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται πλέον και στις Βρυξέλλες, βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης», τόνισε στην ομιλία του στα εγκαίνια του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται στο «House of Cities, Municipalities and Regions» (Σπίτι των Πόλεων, Δήμων και Περιφερειών - 1, Square de Meeus, 1000 Brussels) και την ίδρυσή του τίμησαν με την παρουσία τους υψηλόβαθμοι Έλληνες και ξένοι αξιωματούχοι, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ εκπροσωπήθηκαν στον υψηλότερο βαθμό.

«Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αμφισβητείται πιο έντονα από ποτέ στο παρελθόν, την ώρα που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αντιμετωπίζει πρωτοφανείς αναταράξεις, εμείς κάνουμε μία απόλυτα συνειδητή επιλογή, μια επιλογή που υπηρετεί τη λύση στην οποία και προσωπικά πιστεύω, την περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη, όχι τη λιγότερη Ευρώπη», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Το όραμά μου για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας περνάει μέσα από το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κεντρική Μακεδονία που εγώ οραματίζομαι, μια Περιφέρεια κόμβο εμπορίου, καινοτομίας, έρευνας και εκπαίδευσης, μια Περιφέρεια κόμβο ενεργειακής διαφοροποίησης και ασφάλειας της Ευρώπης, μια Περιφέρεια, Πρωτεύουσα Εξωστρέφειας της Ελλάδας, περνάει κατεξοχήν μέσα από την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Γιατί εξωστρέφεια σημαίνει ανοιχτά σύνορα, σημαίνει ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και προϊόντων. Εξωστρέφεια σημαίνει συνεργασία, σημαίνει γέφυρες μεταξύ των κρατών και των λαών, όχι νέα τείχη που προσπαθούν κάποιοι να ορθώσουν. Εξωστρέφεια σημαίνει εκτόξευση στο μέλλον, όχι επιστροφή στο σκοτεινό παρελθόν», επισήμανε ο Περιφερειάρχης.

Αναφερόμενος στο ρόλο των Περιφερειών στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι «είναι τεράστιος και κομβικός. Γιατί οι Περιφέρειες είναι αυτές που φέρνουν την Ευρώπη στην καθημερινότητα των πολιτών. Εμείς μετατρέπουμε τα απρόσωπα χρήματα της Ευρώπης σε μετρήσιμο έργο για τους πολίτες: έργο σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, στα σχολεία, στις υποδομές, στον πολιτισμό και τον τουρισμό, στην ποιότητα και την προστασία της ζωής, στην κοινωνική αλληλεγγύη, στην αγροτική οικονομία και στην επιχειρηματικότητα».

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Γραφείου ως «απόλυτα συνειδητή, στρατηγική επιλογή, επειδή εδώ λαμβάνονται οι αποφάσεις που καθορίζουν το μέλλον μας. Εδώ αποφασίζονται πολιτικές, όχι μεγάλες – θεωρητικές – μακρινές, σε εμάς, αλλά πολιτικές που καθορίζουν την ίδια την καθημερινότητά μας. Πολιτικές για την συνοχή, το περιβάλλον, το προσφυγικό, την ασφάλεια, την είσοδο στην ψηφιακή εποχή. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι εδώ για να διεκδικήσει και χρήματα και προγράμματα και δράσεις αλλά και πολιτικές. Πολιτικές που θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα και τη ζωή μας, πολιτικές που θα μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Όπως ακριβώς διεκδικούμε όλα όσα δικαιούμαστε εντός της χώρας και είμαστε η Περιφέρεια που υπολογίζουν, η Περιφέρεια με την ισχυρή φωνή και την ισχυρή παρουσία στο κέντρο της Ελλάδας, το ίδιο ακριβώς θα κάνουμε και εδώ, στις Βρυξέλλες, εδραιώνοντας ακόμα περισσότερο την παρουσία της Περιφέρειάς μας στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης των αποφάσεων. Μια παρουσία που ξεκίνησε το 2015, στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέσα σε ελάχιστο διάστημα, η Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται στο προεδρείο της Επιτροπής, κατέχοντας μία εκ των θέσεων αντιπροέδρου, στο κορυφαίο ευρωπαϊκό όργανο για τις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ευρώπης, στο ‘κοινοβούλιο της αυτοδιοίκησης’».

Ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι σήμερα ξεκινά ένας ακόμα νέος δρόμος για την Κεντρική Μακεδονία, ταυτόχρονα όμως είναι και ημέρα κεφαλαιοποίησης για όλα όσα κατάφερε η διοίκηση της Περιφέρειας:

-Εδώ και τέσσερα χρόνια η πρώτη Περιφέρεια στη Ελλάδα και μία από τις πρώτες σε ολόκληρη την Ευρώπη στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και την υλοποίηση έργων.

-Πρώτη Περιφέρεια στη χώρα σε αφίξεις τουριστών εδώ και τρία χρόνια.

-Ο ένας από τους τέσσερις αυτοδιοικητικούς φορείς παγκοσμίως, που υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με τον κορυφαίο ευρωπαϊκό επιστημονικό οργανισμό CERN.

-Πρώτη Περιφέρεια σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

-Πρώτη Περιφέρεια σε αύξηση συνολικά των εξαγωγών τα τελευταία οχτώ χρόνια, με αύξηση 50% των εξαγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας, 20% πάνω από τον εθνικό μέσο όρο που κυμάνθηκε στο 30%.

-Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακηρύχτηκε ομόφωνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωκοινοβούλιο και την Επιτροπή των Περιφερειών ως «Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης» για το τρέχον έτος.

«Δουλεύοντας σκληρά, μεθοδικά και με ευρύτατες συνεργασίες, με πολιτικές που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από τη βάση προς τα επάνω, καταφέραμε να πιάσει τόπο από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο ευρώ των ευρωπαϊκών πόρων. Με το Ευρωπαϊκό Γραφείο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας γινόμαστε ακόμα πιο ευέλικτοι, ακόμα πιο εξωστρεφείς, ακόμα πιο αποτελεσματικοί. Με την οργανωμένη και συνεχή παρουσία μας εδώ θα διεκδικήσουμε νέες δράσεις, νέες ευκαιρίες, για την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, την ψηφιακή επανάσταση, τη νεοφυή και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα. Είμαστε εδώ για να φέρουμε θέσεις εργασίας, επενδύσεις, ερευνητικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες για τον τόπο μας. Και αυτό το γραφείο είναι ανοιχτό για όλους τους φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας, για τα επιμελητήρια, τα πανεπιστήμια, τους δήμους, τις τοπικές μας επιχειρήσεις και τους ερευνητικούς φορείς. Κάνουμε ένα σταθερό, μεγάλο βήμα και φτάνουμε ακόμα πιο κοντά στο στόχο μας: η Κεντρική Μακεδονία να βγει γρήγορα και οριστικά από την κρίση, να γίνει ακόμα πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, να γίνει η Περιφέρεια που θέλεις να ζεις και να δημιουργείς», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Τζιτζικώστας έστειλε σαφές μήνυμα: «Όταν δουλεύουμε μαζί ενωμένοι, όταν συνεργαζόμαστε για το συμφέρον της χώρας και των συμπολιτών μας, μπορούμε να πετυχαίνουμε νίκες για την Ελλάδα, μπορούμε να ξεπερνάμε κάθε εμπόδιο και κάθε δυσκολία, μπορούμε να κερδίζουμε όλες τις κρίσιμες μάχες. Σ’ αυτό το δρόμο συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια και ένταση. Εδώ, στο κέντρο της Ευρώπης, η καρδιά της Μακεδονίας χτυπάει και θα χτυπάει δυνατά, η καρδιά της Ελλάδας χτυπάει και θα χτυπάει δυνατά, η φωνή των Μακεδόνων, όλων των Ελλήνων ακούγεται και θα ακούγεται καθαρά και υπερήφανα».

Στην τελετή έναρξης λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έλαβαν το λόγο:

-Ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, που αναφέρθηκε στις απειλές που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και στη σπουδαιότητα του ρόλου των Περιφερειών, ενώ αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Γραφείο της Περιφέρειας υποσχέθηκε ότι θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση όλης της ΕΕ.

-Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος είπε ότι στηρίζουμε το έργο της Περιφέρειας, ανεξάρτητα από κόμματα και χρώματα. «Με τον κ. Τζιτζικώστα συμμεριζόμαστε πολλές κοινές διαπιστώσεις για την Ευρώπη και την προοπτική των Περιφερειών. Για την αντιμετώπιση του εθνικισμού, υπερβαίνοντας περιχαρακώσεις και κομματικούς περιορισμούς είμαστε όλοι μαζί. Όπως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πρώτη στην Ελλάδα στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, έτσι και η Ελλάδα είναι πρώτη στην ΕΕ», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδημούλης.

-Ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ Karl-Heinz Lambertz, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της παρουσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις Βρυξέλλες, με δικό της χώρο, που αποτελεί, όπως είπε μια εξαιρετικά φιλόδοξη προσπάθεια, με τα προσδοκώμενα αποτελέσματα να είναι πολύ σημαντικά.

-Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΡΡ) στην Επιτροπή των Περιφερειών Michael Schneider, ο οποίος αναφέρθηκε στις επιφυλάξεις των εθνικών κυβερνήσεων για τις πρωτοβουλίες των περιφερειακών αρχών να πάρουν στα χέρια τους την τύχη του τόπου τους και επισήμανε τη σπουδαιότητα της παρουσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τη δική της «έδρα» στο κέντρο της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ Markku Markkula, οι Ευρωβουλευτές Κωνσταντίνα Κούνεβα, Στέλιος Κούλογλου, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Μανόλης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Κύρτσος, Θοδωρής Ζαγοράκης, Νίκος Ανδρουλάκης, Μίλτος Κίρκος, ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, η Πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο Ελευθερία Γαλαθιανάκη, ο Πρέσβης στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην ΕΕ Ανδρέας Παπασταύρου, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, τα μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ Γιάννης Σγουρός, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Δημήτρης Μαραβέλιας, Νίκος Χιωτάκης, Γιάννης Κουράκης, Σπύρος Σπυρίδων, Κώστας Σιμιτσής, αλλά και τα μέλη της Επιτροπής από την Κύπρο και άλλες χώρες της ΕΕ.Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθροΠεριοδεία Καράογλου σε Άσσηρο και ΠεντάλοφοΠεριοδεία Καράογλου σε Άσσηρο και Πεντάλοφο

Η μετανάστευση των νέων η μεγαλύτερη πληγή του ελληνισμού


Συνεδρίαση   στο δήμο Νεάπολης-Συκεών για τις πυρκαγιές στο Σέιχ-ΣουΣυνεδρίαση στο δήμο Νεάπολης-Συκεών για τις πυρκαγιές στο Σέιχ-Σου

Σίμος Δανιηλίδης: Όλοι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση


Επίσκεψη Μάρκου Μπόλαρη στον Οργανισμό Λιμένος ΘεσσαλονίκηςΕπίσκεψη Μάρκου Μπόλαρη στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης

Το λιμάνι Θεσσαλονίκης μοχλός ανάπτυξης


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Βενιζέλου λόγω εργασιών ΜετρόΚυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Βενιζέλου λόγω εργασιών Μετρό

Για διάστημα τριών μηνών


Εργασίες συντήρησης στη Νέα Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-ΚιλκίςΕργασίες συντήρησης στη Νέα Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Κιλκίς

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


Χρηματοδότηση των έργων μετατροπής του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά»Χρηματοδότηση των έργων μετατροπής του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά»

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη διεθνή τουριστική έκθεση KOTFA 2019Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη διεθνή τουριστική έκθεση KOTFA 2019

Στη Σεούλ της Νότιας Κορέας


Eργασίες συντήρησης στην Περιφερειακή Οδό ΘεσσαλονίκηςEργασίες συντήρησης στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης

Συνεχίζονται την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019


Ολοκληρώθηκε η 5η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΣΠΑΟλοκληρώθηκε η 5η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ

Τζιτζικώστας: «Το 2019 έτος επιχειρηματικότητας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας»


Ο Καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου νέος Πρύτανης του ΑριστοτελείουΟ Καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου νέος Πρύτανης του Αριστοτελείου

Η θητεία των νέων Πρυτανικών Αρχών ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου 2019goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
HOMENIO Ξυλινα Γραμματα

ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Ο «Φάκελος Λαμπράκη» στο σταθμό «Ευκλείδης» του ΜετρόΟ «Φάκελος Λαμπράκη» στο σταθμό «Ευκλείδης» του Μετρό
Εργασίες συντήρησης  στην Εθνική Οδό 16 Θεσσαλονίκης – Γαλάτιστας - Αρναίας – ΠαλαιοχωρίουΕργασίες συντήρησης στην Εθνική Οδό 16 Θεσσαλονίκης – Γαλάτιστας - Αρναίας – Παλαιοχωρίου
Σέιχ-Σου: ξεκίνησε η υλοτόμηση των κατεστραμμένων δένδρων από τον βλαστοφάγοΣέιχ-Σου: ξεκίνησε η υλοτόμηση των κατεστραμμένων δένδρων από τον βλαστοφάγο
Ο Καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου νέος Πρύτανης του ΑριστοτελείουΟ Καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου νέος Πρύτανης του Αριστοτελείου
4.528 παιδιά δωρεάν στους Βρεφονηπιακούς-Παιδικούς Σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ4.528 παιδιά δωρεάν στους Βρεφονηπιακούς-Παιδικούς Σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ
«Kamishibaï Plurilingue»: Διεθνής Διαγωνισμός για την πολυγλωσσία και την πολυπολιτισμικότητα«Kamishibaï Plurilingue»: Διεθνής Διαγωνισμός για την πολυγλωσσία και την πολυπολιτισμικότητα
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη διεθνή τουριστική έκθεση KOTFA 2019Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη διεθνή τουριστική έκθεση KOTFA 2019
Εργασίες ανακατασκευής και ασφαλτόστρωσης της λεωφόρου Ανδρέα ΠαπανδρέουΕργασίες ανακατασκευής και ασφαλτόστρωσης της λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου
Νεότερα σχολιασμένα:
Φοράω