Top
Τοπικά Νέα
7-12-2018

Ιδρυση φορέα με τίτλο «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη»

Με στόχο την παγκόσμια δικτύωση και προβολή της Θεσσαλονίκης

Ιδρυση φορέα με τίτλο  «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη»
fontsize

Οι βάσεις για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου βυζαντινών πόλεων – ενός νέου δρόμου συνεργασίας μέσω της κοινής βυζαντινής κληρονομιάς – τέθηκαν με την ίδρυση του φορέα «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη».

Το καταστατικό της «Βυζαντινής Θεσσαλονίκης», η οποία έλαβε τη μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (AMKE), συνυπέγραψαν εκπρόσωποι των φορέων που πρωτοστάτησαν στην πρωτοβουλία και ειδικότερα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, της Μονής Βλατάδων, της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος και της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.

Στην ίδρυση της «Βυζαντινής Θεσσαλονίκης» ήταν παρόντες εκπρόσωποι των χωρών – εταίρων του δικτύου AGRITradeNet, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Βιώσιμα Δίκτυα Αγροτικών Προϊόντων στη Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας», οι οποίες αποτελούσαν σημαντικούς σταθμούς του εμπορίου και εστίες πολιτισμού τη βυζαντινή περίοδο.

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ανοίγει επίσημα δύο γεγονότα, το ένα καθαρά οικονομικό και το άλλο πολιτιστικό», τόνισε ο πρόεδρός του, Παντελής Φιλιππίδης και πρόσθεσε: «οι χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, Ουκρανία, Μολδαβία, Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αρμενία, Γεωργία και Ελλάδα θα επιχειρήσουν να στήσουν ένα βιώσιμο δίκτυο εμπορίας αγροτικών προϊόντων, τα οποία θα διαθέτουν ένα σήμα ποιότητας με γεωγραφικό προσδιορισμό». 


Όπως υπογράμμισε ο κ. Φιλιππίδης, είναι ένα μεγάλο έργο που εντάσσεται στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Black Sea Basin Cross Border Cooperation Programme και στοχεύει στην ενίσχυση των παραγωγικών και επιχειρηματικών ικανοτήτων των τοπικών παραγωγών, στη δικτύωσή τους. Το δεύτερο γεγονός, συμπλήρωσε, είναι, από πρώτη άποψη, καθαρά πολιτιστικό, είναι η ίδρυση του φορέα “Βυζαντινή Θεσσαλονίκη”. Για όσους είχαν την πρωτοπορία σε αυτό το εγχείρημα, ο πολιτισμός δεν είναι μουσειακή έκφραση της πραγματικότητας, είναι τρόπος ζωής που περνάει στο DNA και δημιουργεί κουλτούρα σκέψης και εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης». 

Στόχος είναι η προβολή της πόλης της Θεσσαλονίκης και η δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου βυζαντινών πόλεων που θα εγγυάται τη διαχείριση δρώμενων πολιτιστικών, θρησκευτικών, οικονομικών και επιστημονικών με σκοπό την αύξηση της τουριστικής κίνησης των περιοχών και τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Τον συντονισμό της «Βυζαντινής Θεσσαλονίκης» ανέλαβε η Χαρά Παπαδοπούλου – Μάρδα, διευθύντρια του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Κέντρου Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου. 

Η «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» ξεκίνησε ως φορέας πλέον τις δράσεις της με Διεθνή Διαγωνισμό Κοσμήματος εμπνευσμένο από την εποχή του Βυζαντίου και τίτλο «Βυζαντινή Σαγήνη/Byzantine Charm». 

Ο διαγωνισμός αναζήτησης ενός σύγχρονου βυζαντινού κοσμήματος που θα έχει τον ρόλο «πρεσβευτή» της βυζαντινής κληρονομιάς της πόλης άρχισε σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 13 Μαϊου 2019.

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθροΤα πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα του Δήμου Νεάπολης - ΣυκεώνΤα πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα του Δήμου Νεάπολης - Συκεών

Η επίσημη παράδοση-παρουσίαση


Εργασίες συντήρησης  στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-ΈδεσσαςΕργασίες συντήρησης στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας

Από Πέμπτη 17 Ιανουαρίου έως Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019


Καταβολή Προνοιακών Επιδομάτων Διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2018Καταβολή Προνοιακών Επιδομάτων Διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2018

Του Δήμου Θεσσαλονίκης


Ανακύκλωση φυσικών χριστουγεννιάτικων δένδρων δήμου Νεάπολης-ΣυκεώνΑνακύκλωση φυσικών χριστουγεννιάτικων δένδρων δήμου Νεάπολης-Συκεών

Θα θρυμματισθούν και θα χρησιμοποιηθούν ως εδαφοβελτιωκό υλικό σε δασικές εκτάσεις


Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρούΕκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας


Κλειστά τα σχολεία στη Βόλβη την ΠαρασκευήΚλειστά τα σχολεία στη Βόλβη την Παρασκευή

Λόγω των καιρικών συνθηκών


Διακοπή λειτουργίας τηλεφωνικού κέντρου Δήμου ΘεσσαλονίκηςΔιακοπή λειτουργίας τηλεφωνικού κέντρου Δήμου Θεσσαλονίκης

Από το μεσημέρι της Παρασκευής


Στον Ο.Π.Ε.Κ.Α οι δικαιούχοι του διατροφικού επιδόματοςΣτον Ο.Π.Ε.Κ.Α οι δικαιούχοι του διατροφικού επιδόματος

Και όλες οι προνοιακές παροχές


Κλειστά τα σχολεία στην Βόλβη την ΠέμπτηΚλειστά τα σχολεία στην Βόλβη την Πέμπτη

Λόγω του συνεχιζόμενου παγετού και της επιδείνωσης της κακοκαιρίας


Έκτακτη αναστολή λειτουργίας των σχολείων στο δήμο ΘεσσαλονίκηςΈκτακτη αναστολή λειτουργίας των σχολείων στο δήμο Θεσσαλονίκης

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Κλειστά τα σχολεία την Τετάρτη στη ΒόλβηΚλειστά τα σχολεία την Τετάρτη στη Βόλβη
Κλειστά τα σχολεία στην Βόλβη την ΠέμπτηΚλειστά τα σχολεία στην Βόλβη την Πέμπτη
Ποια σχολεία θα είναι κλειστά την Τρίτη σε περιοχές της ΘεσσαλονίκηςΠοια σχολεία θα είναι κλειστά την Τρίτη σε περιοχές της Θεσσαλονίκης
Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρούΕκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού
Έκτακτη αναστολή λειτουργίας των σχολείων στο δήμο ΘεσσαλονίκηςΈκτακτη αναστολή λειτουργίας των σχολείων στο δήμο Θεσσαλονίκης
Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρούΕκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού
Παροχή στέγης και τροφής στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος»Παροχή στέγης και τροφής στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος»
Διακοπή λειτουργίας τηλεφωνικού κέντρου Δήμου ΘεσσαλονίκηςΔιακοπή λειτουργίας τηλεφωνικού κέντρου Δήμου Θεσσαλονίκης
Νεότερα σχολιασμένα:
Ο