Top
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
EVENTS
Τοπικά Νέα
7-12-2018

Ιδρυση φορέα με τίτλο «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη»

Με στόχο την παγκόσμια δικτύωση και προβολή της Θεσσαλονίκης

Ιδρυση φορέα με τίτλο  «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη»
fontsize

Οι βάσεις για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου βυζαντινών πόλεων – ενός νέου δρόμου συνεργασίας μέσω της κοινής βυζαντινής κληρονομιάς – τέθηκαν με την ίδρυση του φορέα «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη».

Το καταστατικό της «Βυζαντινής Θεσσαλονίκης», η οποία έλαβε τη μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (AMKE), συνυπέγραψαν εκπρόσωποι των φορέων που πρωτοστάτησαν στην πρωτοβουλία και ειδικότερα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, της Μονής Βλατάδων, της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος και της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.

Στην ίδρυση της «Βυζαντινής Θεσσαλονίκης» ήταν παρόντες εκπρόσωποι των χωρών – εταίρων του δικτύου AGRITradeNet, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Βιώσιμα Δίκτυα Αγροτικών Προϊόντων στη Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας», οι οποίες αποτελούσαν σημαντικούς σταθμούς του εμπορίου και εστίες πολιτισμού τη βυζαντινή περίοδο.

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ανοίγει επίσημα δύο γεγονότα, το ένα καθαρά οικονομικό και το άλλο πολιτιστικό», τόνισε ο πρόεδρός του, Παντελής Φιλιππίδης και πρόσθεσε: «οι χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, Ουκρανία, Μολδαβία, Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αρμενία, Γεωργία και Ελλάδα θα επιχειρήσουν να στήσουν ένα βιώσιμο δίκτυο εμπορίας αγροτικών προϊόντων, τα οποία θα διαθέτουν ένα σήμα ποιότητας με γεωγραφικό προσδιορισμό». 


Όπως υπογράμμισε ο κ. Φιλιππίδης, είναι ένα μεγάλο έργο που εντάσσεται στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Black Sea Basin Cross Border Cooperation Programme και στοχεύει στην ενίσχυση των παραγωγικών και επιχειρηματικών ικανοτήτων των τοπικών παραγωγών, στη δικτύωσή τους. Το δεύτερο γεγονός, συμπλήρωσε, είναι, από πρώτη άποψη, καθαρά πολιτιστικό, είναι η ίδρυση του φορέα “Βυζαντινή Θεσσαλονίκη”. Για όσους είχαν την πρωτοπορία σε αυτό το εγχείρημα, ο πολιτισμός δεν είναι μουσειακή έκφραση της πραγματικότητας, είναι τρόπος ζωής που περνάει στο DNA και δημιουργεί κουλτούρα σκέψης και εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης». 

Στόχος είναι η προβολή της πόλης της Θεσσαλονίκης και η δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου βυζαντινών πόλεων που θα εγγυάται τη διαχείριση δρώμενων πολιτιστικών, θρησκευτικών, οικονομικών και επιστημονικών με σκοπό την αύξηση της τουριστικής κίνησης των περιοχών και τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Τον συντονισμό της «Βυζαντινής Θεσσαλονίκης» ανέλαβε η Χαρά Παπαδοπούλου – Μάρδα, διευθύντρια του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Κέντρου Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου. 

Η «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» ξεκίνησε ως φορέας πλέον τις δράσεις της με Διεθνή Διαγωνισμό Κοσμήματος εμπνευσμένο από την εποχή του Βυζαντίου και τίτλο «Βυζαντινή Σαγήνη/Byzantine Charm». 

Ο διαγωνισμός αναζήτησης ενός σύγχρονου βυζαντινού κοσμήματος που θα έχει τον ρόλο «πρεσβευτή» της βυζαντινής κληρονομιάς της πόλης άρχισε σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 13 Μαϊου 2019.

Στην ίδια κατηγορία..
Νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες ο καιρός σήμερα Τρίτη στη ΘεσσαλονίκηΝεφώσεις, βροχές και καταιγίδες ο καιρός σήμερα Τρίτη στη Θεσσαλονίκη

Εως 24 βαθμοί η θερμοκρασία


Επίτιμος Διδάκτορας του ΑΠΘ ο Άνθιμος!Επίτιμος Διδάκτορας του ΑΠΘ ο Άνθιμος!

Στα.. μουλωχτά


Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου παραχωρεί δωρεάν 20 αναπηρικά αμαξίδιαΟ Δήμος Κορδελιού Ευόσμου παραχωρεί δωρεάν 20 αναπηρικά αμαξίδια

Την Πέμπτη η σχετική τελετή


Εργασίες καθαρισμού του ρέματος στον Άγιο Νεκτάριο  στον ΔενδροπόταμοΕργασίες καθαρισμού του ρέματος στον Άγιο Νεκτάριο στον Δενδροπόταμο

Πρόστιμα σε όσους ρίχνουν μπάζα στο ρέμα


Κουπόνια καινοτομίας για 6 επιχειρήσεις της “γαλάζιας ανάπτυξης”Κουπόνια καινοτομίας για 6 επιχειρήσεις της “γαλάζιας ανάπτυξης”

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


Τζιτζικώστας: Θετικές οι τροποποιήσεις στον «Κλεισθένη»Τζιτζικώστας: Θετικές οι τροποποιήσεις στον «Κλεισθένη»

Αναγκαία η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να διασφαλίσει άμεσα την κυβερνησιμότητα των Περιφερειών..


Καταργεί ο Καράογλου το πρωθυπουργικό γραφείο στη ΘεσσαλονίκηΚαταργεί ο Καράογλου το πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη

Το χαρακτηρίζει φυτώριο ανερχόμενων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ


Καράογλου: Συλλογικό στοίχημα η ΑΖΚ που πρέπει να κερδηθείΚαράογλου: Συλλογικό στοίχημα η ΑΖΚ που πρέπει να κερδηθεί

Aνάγκη ενίσχυσης της εξωστρέφειας της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας..


Τα πεπραγμένα του γραφείου πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και το αβέβαιο μέλλον τουΤα πεπραγμένα του γραφείου πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και το αβέβαιο μέλλον του

Συνέντευξη Γιώργου Αγγελόπουλου στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4


Εργασίες συντήρησης στην Επαρχιακή Οδό 15 Λαγκαδά-ΡεντίναςΕργασίες συντήρησης στην Επαρχιακή Οδό 15 Λαγκαδά-Ρεντίνας

Από την Περιφέρεια Κεντρικής ΜακεδονίαςgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Πέθανε ο  οδηγός αγώνων Dragster  Γιώργος Τσαμπάζογλου

Πέθανε ο οδηγός αγώνων Dragster Γιώργος Τσαμπάζογλου

Επίτιμος Διδάκτορας του ΑΠΘ ο Άνθιμος!

Επίτιμος Διδάκτορας του ΑΠΘ ο Άνθιμος!

Καταργεί ο Καράογλου το πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη

Καταργεί ο Καράογλου το πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη

Παράταση υποβολής δηλώσεων για το Κτηματολόγιο στο Φίλυρο

Παράταση υποβολής δηλώσεων για το Κτηματολόγιο στο Φίλυρο

Εργασίες από σήμερα στην Εθνική  Οδό Θεσσαλονίκης-Αεροδρομίου  με αποκλεισμό λωρίδων κυκλοφορίας

Εργασίες από σήμερα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Αεροδρομίου με αποκλεισμό λωρίδων κυκλοφορίας

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Βραχυκύκλωμα προκαλεί καθυστερήσεις στην γραμμή Θεσσαλονίκης-Κατερίνης

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Βραχυκύκλωμα προκαλεί καθυστερήσεις στην γραμμή Θεσσαλονίκης-Κατερίνης

Πρόβλημα συγκέντρωσης υδάτων στο τούνελ του ΟΣΕ στη Σίνδο

Πρόβλημα συγκέντρωσης υδάτων στο τούνελ του ΟΣΕ στη Σίνδο

Άστατος καιρός με βροχές σήμερα Κυριακή στη Θεσσαλονίκη

Άστατος καιρός με βροχές σήμερα Κυριακή στη Θεσσαλονίκη

Νεότερα σχολιασμένα:
Επίτιμος