Top
Τοπικά Νέα
10-12-2018

Η Κοινότητα του ΑΠΘ και Ολυμπιονίκες αντιδρούν στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο

Yποβαθμίζει τις πανεπιστημιακές σπουδές

Η Κοινότητα του ΑΠΘ και Ολυμπιονίκες αντιδρούν στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο
fontsize

Την αντίθεσή τους και τη δυσαρέσκειά τους για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο υποβαθμίζει τις πανεπιστημιακές σπουδές των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), εξέφρασε η Πανεπιστημιακή Κοινότητα του ΑΠΘ, καθώς και Ολυμπιονίκες στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα, Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018, στην Αίθουσα της Συγκλήτου του ΑΠΘ.

Πιο συγκεκριμένα, στη Συνέντευξη Τύπου μίλησαν ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, Καθηγητής Κοσμάς Χριστούλας, ο Πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Καθηγητής Γεώργιος Τζέτζης, η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων του ΑΠΘ, Αριάδνη Στογιαννίδου, ο Ομότιμος Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Σπυρίδων Κέλλης, η Ολυμπιονίκης, Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και απόφοιτη του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Βούλα Πατουλίδου, ο Ολυμπιονίκης και απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ο Υποψήφιος Διδάκτορας του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, καθώς και ο μεταπτυχιακός φοιτητής του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Σπύρος Αγγέλου.

Πέρα από την αντίθεσή τους στην εξομοίωση των πτυχίων των Καθηγητών Φυσικής Αγωγής με αυτά των εκπαιδευτών ιδιωτικών ή δημόσιων ΙΕΚ, οι ομιλητές τόνισαν τις πολλαπλές αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει η ψήφιση του νέου νομοσχεδίου στον ελληνικό αθλητισμό αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονούν για την υγεία των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Καθηγητής Γεώργιος Τζέτζης, εξήγησε ότι οι φοιτητές από τα πανεπιστημιακά Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού λαμβάνουν τις απαραίτητες γνώσεις και αποκτούν τα επαγγελματικά προσόντα, ώστε να δουλέψουν οι απόφοιτοι ως Καθηγητές Φυσικής Αγωγής στο σχολείο, ως προπονητές αθλημάτων με εξειδίκευση σε συγκεκριμένο άθλημα, ειδικοί της άσκησης στην αναψυχή, αλλά και σε ειδικές ομάδες πληθυσμών, όπως άτομα τρίτης ηλικίας, με αναπηρία, καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς κ.λπ.

«Ο νέος νόμος όμως ‘‘γεννά’’ μια νέα ιδιότητα, του εκπαιδευτή αλλά και του προπονητή. Δίνει επαγγελματικά δικαιώματα με ελάχιστη εκπαίδευση. Εξομοιώνει  το πτυχίο των Καθηγητών Φυσικής Αγωγής με αυτό των εκπαιδευτών ιδιωτικών ή δημόσιων ΙΕΚ και αποδίδει σε ιδιώτες χωρίς πιστοποιημένα προγράμματα τη δυνατότητα να εκπαιδεύουν ανθρώπους με σεμινάρια μικρής διάρκειας, καταστρατηγώντας πάντα την Ευρωπαϊκή Χάρτα Ταξινόμησης Προσόντων. Δημιουργεί φτηνό εργατικό δυναμικό σε γυμναστήρια με επικίνδυνα χαμηλές γνώσεις, ημιμαθείς προπονητές για ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, δημιουργεί ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων με προπονητές οποιουδήποτε επιπέδου και τέλος αποδυναμώνει τις προοπτικές εξέλιξης του ελληνικού αθλητισμού», είπε παρουσιάζοντας σημεία του αθλητικού νομοσχεδίου.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, Καθηγητής Κοσμάς Χριστούλας, είπε ότι ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Γεώργιος Βασιλειάδης, ενημερώθηκε από τους Κοσμήτορες των Σχολών Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τον μεγάλο κίνδυνο που υπάρχει για τη δημόσια υγεία, όταν εισέλθουν στην αγορά εργασίας άτομα ουσιαστικά ανεκπαίδευτα. Οι Κοσμήτορες κατέθεσαν και τις ενστάσεις τους στον κ. Βασιλειάδη. «Είμαστε στη διαδικασία τώρα να μορφοποιήσουμε όλες αυτές τις ενστάσεις που έχουμε στο σχέδιο νόμου, ευελπιστώντας ότι θα γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις», εξήγησε ο κ. Χριστούλας.

Τη συμπαράσταση των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ εξέφρασε στην τοποθέτησή της η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, Αριάδνη Στογιαννίδου. «Τα Πανεπιστήμια και ιδιαίτερα το ΑΠΘ παρέχουν σπουδές σε τέτοιο επίπεδο το οποίο είναι ακριβώς απαραίτητο για τον χώρο της άθλησης. Οι Πρυτανικές Αρχές στηρίζουν και έμπρακτα και με διαδικασίες στις οποίες θα μπορέσουν να προβούν το εγχείρημα αυτό και τις προσπάθειες της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ».

«Είμαι εδώ πρωτίστως ως απόφοιτη του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ και Ολυμπιονίκης», είπε η Βούλα Πατουλίδου. «Δεν περιμένω από καμιά παγκόσμια κοινότητα να επιβεβαιώσει αυτό που επί 3.500 χρόνια υπάρχει στον τόπο μας, το ότι η προτεραιότητα της γυμναστικής, της μουσικής είναι στο πρώτο σκαλί και μετά έρχονται τα γράμματα. Δεν μπορεί σε μία χώρα όπου η αριστεία είναι πρωτεύον θέμα, να θέλεις εσύ να υποβαθμίσεις το δημόσιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Για ποιο λόγο τότε δεν επιτρέπεις τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια; Ενώ παλεύουμε όλοι να περιφρουρήσουμε τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, έρχεται ένα νομοσχέδιο, νομίζω, να την ισοπεδώσει».

Για πολύ μεγάλη πληγή στο κύρος της Σχολής και στο κύρος του ίδιου του Πανεπιστημίου έκανε λόγο ο Ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης και συμπλήρωσε: «Ίσως αυτό το νομοσχέδιο να είναι η αρχή ώστε να έχουν προβλήματα και άλλες Σχολές».

Ο Ομότιμος Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Σπυρίδων Κέλλης, δήλωσε ότι «εδώ και 40 χρόνια, από το 1978- 79 και μετά, είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τέτοια κινητοποίηση στον χώρο, γεγονός που καταδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Για μας είναι κόκκινη γραμμή ο όρος ‘‘εκπαιδευτής’’ που υπάρχει στον νέο νόμο. Είναι αμφιλεγόμενος όρος». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί, επίσης, και στα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στον ελληνικό αθλητισμό, καθώς, όπως ανέφερε, «ο νέος νόμος επιτρέπει να συσταθούν ιδιωτικές εταιρείες εκμάθησης ολυμπιακών και μη αθλημάτων. Αν συμβεί αυτό, θα σβήσουν όλα τα αθλητικά σωματεία».

Ο Υποψήφιος Διδάκτορας του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, υπογράμμισε ότι η κινητοποίηση των φοιτητών ενάντια στο νέο νομοσχέδιο δεν έχει κομματικό χρώμα, ενώ ο μεταπτυχιακός φοιτητής του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ Σπύρος Αγγέλου, ανέφερε ότι αυτό το νομοσχέδιο θα αποτελέσει την αφορμή να φύγουν απόφοιτοι στο εξωτερικό. «Αυτό θέλετε;», διερωτήθηκε, «να φύγουμε στο εξωτερικό; Εγώ δεν θέλω να φύγω. Θέλω να μείνω και να δουλέψω εδώ», είπε κλείνοντας την εισήγησή του.

Στη Συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν, επίσης, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, εκπρόσωποι από τον αθλητικό χώρο, καθώς και πολλοί φοιτητές.

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθροΤα πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα του Δήμου Νεάπολης - ΣυκεώνΤα πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα του Δήμου Νεάπολης - Συκεών

Η επίσημη παράδοση-παρουσίαση


Εργασίες συντήρησης  στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-ΈδεσσαςΕργασίες συντήρησης στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας

Από Πέμπτη 17 Ιανουαρίου έως Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019


Καταβολή Προνοιακών Επιδομάτων Διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2018Καταβολή Προνοιακών Επιδομάτων Διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2018

Του Δήμου Θεσσαλονίκης


Ανακύκλωση φυσικών χριστουγεννιάτικων δένδρων δήμου Νεάπολης-ΣυκεώνΑνακύκλωση φυσικών χριστουγεννιάτικων δένδρων δήμου Νεάπολης-Συκεών

Θα θρυμματισθούν και θα χρησιμοποιηθούν ως εδαφοβελτιωκό υλικό σε δασικές εκτάσεις


Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρούΕκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας


Κλειστά τα σχολεία στη Βόλβη την ΠαρασκευήΚλειστά τα σχολεία στη Βόλβη την Παρασκευή

Λόγω των καιρικών συνθηκών


Διακοπή λειτουργίας τηλεφωνικού κέντρου Δήμου ΘεσσαλονίκηςΔιακοπή λειτουργίας τηλεφωνικού κέντρου Δήμου Θεσσαλονίκης

Από το μεσημέρι της Παρασκευής


Στον Ο.Π.Ε.Κ.Α οι δικαιούχοι του διατροφικού επιδόματοςΣτον Ο.Π.Ε.Κ.Α οι δικαιούχοι του διατροφικού επιδόματος

Και όλες οι προνοιακές παροχές


Κλειστά τα σχολεία στην Βόλβη την ΠέμπτηΚλειστά τα σχολεία στην Βόλβη την Πέμπτη

Λόγω του συνεχιζόμενου παγετού και της επιδείνωσης της κακοκαιρίας


Έκτακτη αναστολή λειτουργίας των σχολείων στο δήμο ΘεσσαλονίκηςΈκτακτη αναστολή λειτουργίας των σχολείων στο δήμο Θεσσαλονίκης

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Κλειστά τα σχολεία την Τετάρτη στη ΒόλβηΚλειστά τα σχολεία την Τετάρτη στη Βόλβη
Κλειστά τα σχολεία στην Βόλβη την ΠέμπτηΚλειστά τα σχολεία στην Βόλβη την Πέμπτη
Ποια σχολεία θα είναι κλειστά την Τρίτη σε περιοχές της ΘεσσαλονίκηςΠοια σχολεία θα είναι κλειστά την Τρίτη σε περιοχές της Θεσσαλονίκης
Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρούΕκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού
Έκτακτη αναστολή λειτουργίας των σχολείων στο δήμο ΘεσσαλονίκηςΈκτακτη αναστολή λειτουργίας των σχολείων στο δήμο Θεσσαλονίκης
Παροχή στέγης και τροφής στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος»Παροχή στέγης και τροφής στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος»
Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρούΕκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού
Διακοπή λειτουργίας τηλεφωνικού κέντρου Δήμου ΘεσσαλονίκηςΔιακοπή λειτουργίας τηλεφωνικού κέντρου Δήμου Θεσσαλονίκης
Νεότερα σχολιασμένα:
Ο