Top
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
EVENTS
Τοπικά Νέα
10-12-2018

Η Κοινότητα του ΑΠΘ και Ολυμπιονίκες αντιδρούν στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο

Yποβαθμίζει τις πανεπιστημιακές σπουδές

Η Κοινότητα του ΑΠΘ και Ολυμπιονίκες αντιδρούν στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο
fontsize

Την αντίθεσή τους και τη δυσαρέσκειά τους για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο υποβαθμίζει τις πανεπιστημιακές σπουδές των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), εξέφρασε η Πανεπιστημιακή Κοινότητα του ΑΠΘ, καθώς και Ολυμπιονίκες στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα, Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018, στην Αίθουσα της Συγκλήτου του ΑΠΘ.

Πιο συγκεκριμένα, στη Συνέντευξη Τύπου μίλησαν ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, Καθηγητής Κοσμάς Χριστούλας, ο Πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Καθηγητής Γεώργιος Τζέτζης, η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων του ΑΠΘ, Αριάδνη Στογιαννίδου, ο Ομότιμος Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Σπυρίδων Κέλλης, η Ολυμπιονίκης, Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και απόφοιτη του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Βούλα Πατουλίδου, ο Ολυμπιονίκης και απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ο Υποψήφιος Διδάκτορας του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, καθώς και ο μεταπτυχιακός φοιτητής του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Σπύρος Αγγέλου.

Πέρα από την αντίθεσή τους στην εξομοίωση των πτυχίων των Καθηγητών Φυσικής Αγωγής με αυτά των εκπαιδευτών ιδιωτικών ή δημόσιων ΙΕΚ, οι ομιλητές τόνισαν τις πολλαπλές αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει η ψήφιση του νέου νομοσχεδίου στον ελληνικό αθλητισμό αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονούν για την υγεία των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Καθηγητής Γεώργιος Τζέτζης, εξήγησε ότι οι φοιτητές από τα πανεπιστημιακά Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού λαμβάνουν τις απαραίτητες γνώσεις και αποκτούν τα επαγγελματικά προσόντα, ώστε να δουλέψουν οι απόφοιτοι ως Καθηγητές Φυσικής Αγωγής στο σχολείο, ως προπονητές αθλημάτων με εξειδίκευση σε συγκεκριμένο άθλημα, ειδικοί της άσκησης στην αναψυχή, αλλά και σε ειδικές ομάδες πληθυσμών, όπως άτομα τρίτης ηλικίας, με αναπηρία, καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς κ.λπ.

«Ο νέος νόμος όμως ‘‘γεννά’’ μια νέα ιδιότητα, του εκπαιδευτή αλλά και του προπονητή. Δίνει επαγγελματικά δικαιώματα με ελάχιστη εκπαίδευση. Εξομοιώνει  το πτυχίο των Καθηγητών Φυσικής Αγωγής με αυτό των εκπαιδευτών ιδιωτικών ή δημόσιων ΙΕΚ και αποδίδει σε ιδιώτες χωρίς πιστοποιημένα προγράμματα τη δυνατότητα να εκπαιδεύουν ανθρώπους με σεμινάρια μικρής διάρκειας, καταστρατηγώντας πάντα την Ευρωπαϊκή Χάρτα Ταξινόμησης Προσόντων. Δημιουργεί φτηνό εργατικό δυναμικό σε γυμναστήρια με επικίνδυνα χαμηλές γνώσεις, ημιμαθείς προπονητές για ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, δημιουργεί ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων με προπονητές οποιουδήποτε επιπέδου και τέλος αποδυναμώνει τις προοπτικές εξέλιξης του ελληνικού αθλητισμού», είπε παρουσιάζοντας σημεία του αθλητικού νομοσχεδίου.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, Καθηγητής Κοσμάς Χριστούλας, είπε ότι ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Γεώργιος Βασιλειάδης, ενημερώθηκε από τους Κοσμήτορες των Σχολών Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τον μεγάλο κίνδυνο που υπάρχει για τη δημόσια υγεία, όταν εισέλθουν στην αγορά εργασίας άτομα ουσιαστικά ανεκπαίδευτα. Οι Κοσμήτορες κατέθεσαν και τις ενστάσεις τους στον κ. Βασιλειάδη. «Είμαστε στη διαδικασία τώρα να μορφοποιήσουμε όλες αυτές τις ενστάσεις που έχουμε στο σχέδιο νόμου, ευελπιστώντας ότι θα γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις», εξήγησε ο κ. Χριστούλας.

Τη συμπαράσταση των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ εξέφρασε στην τοποθέτησή της η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, Αριάδνη Στογιαννίδου. «Τα Πανεπιστήμια και ιδιαίτερα το ΑΠΘ παρέχουν σπουδές σε τέτοιο επίπεδο το οποίο είναι ακριβώς απαραίτητο για τον χώρο της άθλησης. Οι Πρυτανικές Αρχές στηρίζουν και έμπρακτα και με διαδικασίες στις οποίες θα μπορέσουν να προβούν το εγχείρημα αυτό και τις προσπάθειες της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ».

«Είμαι εδώ πρωτίστως ως απόφοιτη του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ και Ολυμπιονίκης», είπε η Βούλα Πατουλίδου. «Δεν περιμένω από καμιά παγκόσμια κοινότητα να επιβεβαιώσει αυτό που επί 3.500 χρόνια υπάρχει στον τόπο μας, το ότι η προτεραιότητα της γυμναστικής, της μουσικής είναι στο πρώτο σκαλί και μετά έρχονται τα γράμματα. Δεν μπορεί σε μία χώρα όπου η αριστεία είναι πρωτεύον θέμα, να θέλεις εσύ να υποβαθμίσεις το δημόσιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Για ποιο λόγο τότε δεν επιτρέπεις τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια; Ενώ παλεύουμε όλοι να περιφρουρήσουμε τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, έρχεται ένα νομοσχέδιο, νομίζω, να την ισοπεδώσει».

Για πολύ μεγάλη πληγή στο κύρος της Σχολής και στο κύρος του ίδιου του Πανεπιστημίου έκανε λόγο ο Ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης και συμπλήρωσε: «Ίσως αυτό το νομοσχέδιο να είναι η αρχή ώστε να έχουν προβλήματα και άλλες Σχολές».

Ο Ομότιμος Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Σπυρίδων Κέλλης, δήλωσε ότι «εδώ και 40 χρόνια, από το 1978- 79 και μετά, είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τέτοια κινητοποίηση στον χώρο, γεγονός που καταδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Για μας είναι κόκκινη γραμμή ο όρος ‘‘εκπαιδευτής’’ που υπάρχει στον νέο νόμο. Είναι αμφιλεγόμενος όρος». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί, επίσης, και στα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στον ελληνικό αθλητισμό, καθώς, όπως ανέφερε, «ο νέος νόμος επιτρέπει να συσταθούν ιδιωτικές εταιρείες εκμάθησης ολυμπιακών και μη αθλημάτων. Αν συμβεί αυτό, θα σβήσουν όλα τα αθλητικά σωματεία».

Ο Υποψήφιος Διδάκτορας του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, υπογράμμισε ότι η κινητοποίηση των φοιτητών ενάντια στο νέο νομοσχέδιο δεν έχει κομματικό χρώμα, ενώ ο μεταπτυχιακός φοιτητής του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ Σπύρος Αγγέλου, ανέφερε ότι αυτό το νομοσχέδιο θα αποτελέσει την αφορμή να φύγουν απόφοιτοι στο εξωτερικό. «Αυτό θέλετε;», διερωτήθηκε, «να φύγουμε στο εξωτερικό; Εγώ δεν θέλω να φύγω. Θέλω να μείνω και να δουλέψω εδώ», είπε κλείνοντας την εισήγησή του.

Στη Συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν, επίσης, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, εκπρόσωποι από τον αθλητικό χώρο, καθώς και πολλοί φοιτητές.

Στην ίδια κατηγορία..
Χωρίς ατζέντα για τη Θεσσαλονίκη η κυβέρνησηΧωρίς ατζέντα για τη Θεσσαλονίκη η κυβέρνηση

Δυστοκία για τον ΟΑΣΘ, ανετοιμότητα για την ΕΥΑΘ


Αλλαγές σε Τσιμισκή και Εγνατία προ των πυλώνΑλλαγές σε Τσιμισκή και Εγνατία προ των πυλών

Με έμφαση στην οικολογική μετακίνηση


Άρης Στυλιανού: Ντροπή για το ΑΠΘ η αναγόρευση του Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτοραΆρης Στυλιανού: Ντροπή για το ΑΠΘ η αναγόρευση του Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα

Θα έπρεπε να ντρέπονται οι συνάδελφοι..


Στον Χάρη Καστανίδη η έδρα στην Α΄ ΘεσσαλονίκηςΣτον Χάρη Καστανίδη η έδρα στην Α΄ Θεσσαλονίκης

Μετά και την επανακαταμέτρηση ψήφων


Άγριος καυγάς μεταξύ ζευγαριού - της επιτέθηκε με τσεκούριΆγριος καυγάς μεταξύ ζευγαριού - της επιτέθηκε με τσεκούρι

Στους Αμπελόκηπους


Εργα και ημέρες της Δημοτικής Αστυνομίας ΘεσσαλονίκηςΕργα και ημέρες της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης

Απολογισμός για το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου 2019


Εκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένωνΕκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Ανακοίνωση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


Δήμος Θεσσαλονίκης: Αντιπαράθεση στο χθεσινό Δημοτικό ΣυμβούλιοΔήμος Θεσσαλονίκης: Αντιπαράθεση στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο

Κάλεσμα της νεοεκλεγείσας διοίκησης στον Γ. Μπουτάρη να μην καταθέσει τον ισολογισμό για το 2018


«Όχι αποτσίγαρα στην άμμο» - Εκστρατεία του δήμου Βόλβης κατά της ρύπανσης των ακτών«Όχι αποτσίγαρα στην άμμο» - Εκστρατεία του δήμου Βόλβης κατά της ρύπανσης των ακτών

Μοιράζονται 5.000 χάρτινα τασάκια με μήνυμα σε δυο γλώσσες


«Προς ένα ενεργειακά βιώσιμο μέλλον»: Ολοκληρώθηκε το συνέδριο του ευρωπαϊκού έργου EMPOWERING«Προς ένα ενεργειακά βιώσιμο μέλλον»: Ολοκληρώθηκε το συνέδριο του ευρωπαϊκού έργου EMPOWERING

Με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής ΜακεδονίαςgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Επίτιμος Διδάκτορας του ΑΠΘ ο Άνθιμος!

Επίτιμος Διδάκτορας του ΑΠΘ ο Άνθιμος!

Πλήγμα για το κύρος του ΑΠΘ η αναγόρευση Άνθιμου ως Επίτιμου Διδάκτορα

Πλήγμα για το κύρος του ΑΠΘ η αναγόρευση Άνθιμου ως Επίτιμου Διδάκτορα

Άρης Στυλιανού: Ντροπή για το ΑΠΘ η αναγόρευση του Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα

Άρης Στυλιανού: Ντροπή για το ΑΠΘ η αναγόρευση του Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα

Άγριος καυγάς μεταξύ ζευγαριού - της επιτέθηκε με τσεκούρι

Άγριος καυγάς μεταξύ ζευγαριού - της επιτέθηκε με τσεκούρι

Διακοπές ύδρευσης σήμερα Τρίτη στη Θεσσαλονίκη

Διακοπές ύδρευσης σήμερα Τρίτη στη Θεσσαλονίκη

Στον Χάρη Καστανίδη η έδρα στην Α΄ Θεσσαλονίκης

Στον Χάρη Καστανίδη η έδρα στην Α΄ Θεσσαλονίκης

Τζιτζικώστας: Θετικές οι τροποποιήσεις στον «Κλεισθένη»

Τζιτζικώστας: Θετικές οι τροποποιήσεις στον «Κλεισθένη»

Εργα και ημέρες της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης

Εργα και ημέρες της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης

Νεότερα σχολιασμένα:
Βασίλης