Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
10-12-2018

Η Κοινότητα του ΑΠΘ και Ολυμπιονίκες αντιδρούν στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο

Yποβαθμίζει τις πανεπιστημιακές σπουδές

Η Κοινότητα του ΑΠΘ και Ολυμπιονίκες αντιδρούν στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο
fontsize

Την αντίθεσή τους και τη δυσαρέσκειά τους για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο υποβαθμίζει τις πανεπιστημιακές σπουδές των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), εξέφρασε η Πανεπιστημιακή Κοινότητα του ΑΠΘ, καθώς και Ολυμπιονίκες στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα, Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018, στην Αίθουσα της Συγκλήτου του ΑΠΘ.

Πιο συγκεκριμένα, στη Συνέντευξη Τύπου μίλησαν ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, Καθηγητής Κοσμάς Χριστούλας, ο Πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Καθηγητής Γεώργιος Τζέτζης, η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων του ΑΠΘ, Αριάδνη Στογιαννίδου, ο Ομότιμος Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Σπυρίδων Κέλλης, η Ολυμπιονίκης, Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και απόφοιτη του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Βούλα Πατουλίδου, ο Ολυμπιονίκης και απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ο Υποψήφιος Διδάκτορας του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, καθώς και ο μεταπτυχιακός φοιτητής του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Σπύρος Αγγέλου.

Πέρα από την αντίθεσή τους στην εξομοίωση των πτυχίων των Καθηγητών Φυσικής Αγωγής με αυτά των εκπαιδευτών ιδιωτικών ή δημόσιων ΙΕΚ, οι ομιλητές τόνισαν τις πολλαπλές αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει η ψήφιση του νέου νομοσχεδίου στον ελληνικό αθλητισμό αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονούν για την υγεία των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Καθηγητής Γεώργιος Τζέτζης, εξήγησε ότι οι φοιτητές από τα πανεπιστημιακά Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού λαμβάνουν τις απαραίτητες γνώσεις και αποκτούν τα επαγγελματικά προσόντα, ώστε να δουλέψουν οι απόφοιτοι ως Καθηγητές Φυσικής Αγωγής στο σχολείο, ως προπονητές αθλημάτων με εξειδίκευση σε συγκεκριμένο άθλημα, ειδικοί της άσκησης στην αναψυχή, αλλά και σε ειδικές ομάδες πληθυσμών, όπως άτομα τρίτης ηλικίας, με αναπηρία, καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς κ.λπ.

«Ο νέος νόμος όμως ‘‘γεννά’’ μια νέα ιδιότητα, του εκπαιδευτή αλλά και του προπονητή. Δίνει επαγγελματικά δικαιώματα με ελάχιστη εκπαίδευση. Εξομοιώνει  το πτυχίο των Καθηγητών Φυσικής Αγωγής με αυτό των εκπαιδευτών ιδιωτικών ή δημόσιων ΙΕΚ και αποδίδει σε ιδιώτες χωρίς πιστοποιημένα προγράμματα τη δυνατότητα να εκπαιδεύουν ανθρώπους με σεμινάρια μικρής διάρκειας, καταστρατηγώντας πάντα την Ευρωπαϊκή Χάρτα Ταξινόμησης Προσόντων. Δημιουργεί φτηνό εργατικό δυναμικό σε γυμναστήρια με επικίνδυνα χαμηλές γνώσεις, ημιμαθείς προπονητές για ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, δημιουργεί ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων με προπονητές οποιουδήποτε επιπέδου και τέλος αποδυναμώνει τις προοπτικές εξέλιξης του ελληνικού αθλητισμού», είπε παρουσιάζοντας σημεία του αθλητικού νομοσχεδίου.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, Καθηγητής Κοσμάς Χριστούλας, είπε ότι ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Γεώργιος Βασιλειάδης, ενημερώθηκε από τους Κοσμήτορες των Σχολών Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τον μεγάλο κίνδυνο που υπάρχει για τη δημόσια υγεία, όταν εισέλθουν στην αγορά εργασίας άτομα ουσιαστικά ανεκπαίδευτα. Οι Κοσμήτορες κατέθεσαν και τις ενστάσεις τους στον κ. Βασιλειάδη. «Είμαστε στη διαδικασία τώρα να μορφοποιήσουμε όλες αυτές τις ενστάσεις που έχουμε στο σχέδιο νόμου, ευελπιστώντας ότι θα γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις», εξήγησε ο κ. Χριστούλας.

Τη συμπαράσταση των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ εξέφρασε στην τοποθέτησή της η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, Αριάδνη Στογιαννίδου. «Τα Πανεπιστήμια και ιδιαίτερα το ΑΠΘ παρέχουν σπουδές σε τέτοιο επίπεδο το οποίο είναι ακριβώς απαραίτητο για τον χώρο της άθλησης. Οι Πρυτανικές Αρχές στηρίζουν και έμπρακτα και με διαδικασίες στις οποίες θα μπορέσουν να προβούν το εγχείρημα αυτό και τις προσπάθειες της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ».

«Είμαι εδώ πρωτίστως ως απόφοιτη του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ και Ολυμπιονίκης», είπε η Βούλα Πατουλίδου. «Δεν περιμένω από καμιά παγκόσμια κοινότητα να επιβεβαιώσει αυτό που επί 3.500 χρόνια υπάρχει στον τόπο μας, το ότι η προτεραιότητα της γυμναστικής, της μουσικής είναι στο πρώτο σκαλί και μετά έρχονται τα γράμματα. Δεν μπορεί σε μία χώρα όπου η αριστεία είναι πρωτεύον θέμα, να θέλεις εσύ να υποβαθμίσεις το δημόσιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Για ποιο λόγο τότε δεν επιτρέπεις τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια; Ενώ παλεύουμε όλοι να περιφρουρήσουμε τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, έρχεται ένα νομοσχέδιο, νομίζω, να την ισοπεδώσει».

Για πολύ μεγάλη πληγή στο κύρος της Σχολής και στο κύρος του ίδιου του Πανεπιστημίου έκανε λόγο ο Ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης και συμπλήρωσε: «Ίσως αυτό το νομοσχέδιο να είναι η αρχή ώστε να έχουν προβλήματα και άλλες Σχολές».

Ο Ομότιμος Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Σπυρίδων Κέλλης, δήλωσε ότι «εδώ και 40 χρόνια, από το 1978- 79 και μετά, είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τέτοια κινητοποίηση στον χώρο, γεγονός που καταδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Για μας είναι κόκκινη γραμμή ο όρος ‘‘εκπαιδευτής’’ που υπάρχει στον νέο νόμο. Είναι αμφιλεγόμενος όρος». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί, επίσης, και στα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στον ελληνικό αθλητισμό, καθώς, όπως ανέφερε, «ο νέος νόμος επιτρέπει να συσταθούν ιδιωτικές εταιρείες εκμάθησης ολυμπιακών και μη αθλημάτων. Αν συμβεί αυτό, θα σβήσουν όλα τα αθλητικά σωματεία».

Ο Υποψήφιος Διδάκτορας του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, υπογράμμισε ότι η κινητοποίηση των φοιτητών ενάντια στο νέο νομοσχέδιο δεν έχει κομματικό χρώμα, ενώ ο μεταπτυχιακός φοιτητής του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ Σπύρος Αγγέλου, ανέφερε ότι αυτό το νομοσχέδιο θα αποτελέσει την αφορμή να φύγουν απόφοιτοι στο εξωτερικό. «Αυτό θέλετε;», διερωτήθηκε, «να φύγουμε στο εξωτερικό; Εγώ δεν θέλω να φύγω. Θέλω να μείνω και να δουλέψω εδώ», είπε κλείνοντας την εισήγησή του.

Στη Συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν, επίσης, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, εκπρόσωποι από τον αθλητικό χώρο, καθώς και πολλοί φοιτητές.ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Νέο πρόγραμμα στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης
Νέο πρόγραμμα στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης

Λόγω της αυξημένης προσέλευσης του κόσμου

8-7-2020

Επεκτείνεται το δίκτυο των ποδηλατόδρομων του Δήμου Θεσσαλονίκης
Επεκτείνεται το δίκτυο των ποδηλατόδρομων του Δήμου Θεσσαλονίκης

Με σκοπό να διαμορφωθεί μια καινούρια κουλτούρα οικολογικών μετακινήσεων

8-7-2020


Εργασίες συντήρησης στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης
Εργασίες συντήρησης στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

7-7-2020

Θερινές εκπτώσεις 2020
Θερινές εκπτώσεις 2020

Θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 13 Ιουλίου

3-7-2020

Εργασίες συντήρησης σε Επαρχιακές Οδούς
Εργασίες συντήρησης σε Επαρχιακές Οδούς

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

3-7-2020Εξιχνιάσθηκαν περιπτώσεις κλοπών από Ιερούς Ναούς
Εξιχνιάσθηκαν περιπτώσεις κλοπών από Ιερούς Ναούς

Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω 36χρονος ομογενής

28-6-2020goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ