Top
Τοπικά Νέα
11-12-2018

Το ΑΠΘ ενεργά στην πρόληψη και καταπολέμηση του ντόπινγκ

Το πρόγραμμα «Safe you+»

Το ΑΠΘ ενεργά στην πρόληψη και καταπολέμηση του ντόπινγκ
fontsize

Μετά από τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος «Whistle», σχετικά με την εφαρμογή εκπαιδευτικών στρατηγικών πρόληψης και δοκιμασμένων παρεμβάσεων κατά των επιβλαβών παρατυπιών στον αθλητισμό, που παρουσιάστηκαν στις 19 Νοεμβρίου 2018, το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του ΑΠΘ παρουσιάζει, την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018, τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος «Safe you+» (Strengthening the Anti-Doping Fight in Fitness and Exercise in Youth+), που αποσκοπεί στην ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για την ενημέρωση και την εκπαίδευση των νέων αθλητών/τριών σχετικά με το ντόπινγκ.

Το ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ συντονίζει το ερευνητικό πρόγραμμα «Safe you+», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη συμμετοχή των Πανεπιστημίων Sheffield Hallam του Σέφιλντ, Kingston του Λονδίνου, Foro Italico της Ρώμης, του Potsdam στη Γερμανία, καθώς επίσης του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, του συλλόγου SS Lazio Baseball και του Εθνικού Οργανισμού Αντι-Ντόπινγκ της Γερμανίας.

Επίσημα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WorldAnti-Doping Agency -WADA) δείχνουν ότι ο αριθμός των θετικών σε ουσίες ντόπινγκ αθλητών/τριών είναι μικρότερος από το 2% των ελεγχθέντων δειγμάτων. Ωστόσο, ερευνητικά δεδoμένα δείχνουν ότι 10-15% των αθλητών/τριών παραδέχονται τη χρήση τέτοιων ουσιών και υπάρχουν υπόνοιες ότι ένα σχετικά υψηλό ποσοστό αθλητών/τριών (30-40%) έχει προηγούμενη εμπειρία από τη χρήση ουσιών ντόπινγκ. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι το μοντέλο των ελέγχων από μόνο του δεν είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη και αντιμετώπιση του ντόπινγκ στον αγωνιστικό αθλητισμό. Αντίθετα, προκρίνεται η εκπαίδευση των νέων αθλητών/τριών.

Με αυτά τα δεδομένα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Safe you+», έχει δημιουργηθεί ένα εκπαιδευτικό υλικό που περιλαμβάνει ενότητες διδασκαλίας, μελέτες περιπτώσεων, εφαρμογή στο κινητό, εκπαιδευτικό βίντεο και σειρά εκπαιδευτικών διλημμάτων για την πιο αποτελεσματική εκπαίδευση των νεαρών αθλητών/τριών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εκπαιδευτικούς και προπονητές για την προώθηση του καθαρού αθλητισμού τόσο εντός όσο και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το εκπαιδευτικό υλικό θα παρουσιαστεί στο κοινό την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018, στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στη Δάφνη. Η παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια ημερίδας που συνδιοργανώνουν το ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ και η Εταιρεία Ψυχολογίας Άσκησης και Αθλητισμού. Στην ημερίδα θα συμμετέχουν ερευνητές από τον ελληνικό και διεθνή χώρο, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις πλέον σύγχρονες τάσεις στην εκπαίδευση για την πρόληψη και καταπολέμηση του ντόπινγκ.

Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αθλητικής Ψυχολογίας, το οποίο συνδιοργανώνουν η Εταιρεία Ψυχολογίας Άσκησης και Αθλητισμού και το Εργαστήριο Κινητικής Συμπεριφοράς & Αθλητικής Ψυχολογίας, του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 «Η εκπαίδευση πρέπει να αποτελέσει τον κύριο πυλώνα των δράσεων μας για την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Το τιμωρητικό μοντέλο αποδείχτηκε αναποτελεσματικό και δεν είναι αρκετό από μόνο του για να επιφέρει αλλαγές. Η εκπαίδευση μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να βοηθήσουμε τους νέους αθλητές και τις νεαρές αθλήτριες να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για την αποτελεσματική υποστήριξη της προπόνησής τους», αναφέρει ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του προγράμματος «Safe you+», Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Βασίλης Μπαρκούκης και επισημαίνει «Το έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν λάβουμε υπόψη τα πρόσφατα σκάνδαλα που αφορούν το ντόπινγκ».

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθροΤα πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα του Δήμου Νεάπολης - ΣυκεώνΤα πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα του Δήμου Νεάπολης - Συκεών

Η επίσημη παράδοση-παρουσίαση


Εργασίες συντήρησης  στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-ΈδεσσαςΕργασίες συντήρησης στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας

Από Πέμπτη 17 Ιανουαρίου έως Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019


Καταβολή Προνοιακών Επιδομάτων Διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2018Καταβολή Προνοιακών Επιδομάτων Διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2018

Του Δήμου Θεσσαλονίκης


Ανακύκλωση φυσικών χριστουγεννιάτικων δένδρων δήμου Νεάπολης-ΣυκεώνΑνακύκλωση φυσικών χριστουγεννιάτικων δένδρων δήμου Νεάπολης-Συκεών

Θα θρυμματισθούν και θα χρησιμοποιηθούν ως εδαφοβελτιωκό υλικό σε δασικές εκτάσεις


Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρούΕκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας


Κλειστά τα σχολεία στη Βόλβη την ΠαρασκευήΚλειστά τα σχολεία στη Βόλβη την Παρασκευή

Λόγω των καιρικών συνθηκών


Διακοπή λειτουργίας τηλεφωνικού κέντρου Δήμου ΘεσσαλονίκηςΔιακοπή λειτουργίας τηλεφωνικού κέντρου Δήμου Θεσσαλονίκης

Από το μεσημέρι της Παρασκευής


Στον Ο.Π.Ε.Κ.Α οι δικαιούχοι του διατροφικού επιδόματοςΣτον Ο.Π.Ε.Κ.Α οι δικαιούχοι του διατροφικού επιδόματος

Και όλες οι προνοιακές παροχές


Κλειστά τα σχολεία στην Βόλβη την ΠέμπτηΚλειστά τα σχολεία στην Βόλβη την Πέμπτη

Λόγω του συνεχιζόμενου παγετού και της επιδείνωσης της κακοκαιρίας


Έκτακτη αναστολή λειτουργίας των σχολείων στο δήμο ΘεσσαλονίκηςΈκτακτη αναστολή λειτουργίας των σχολείων στο δήμο Θεσσαλονίκης

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Κλειστά τα σχολεία την Τετάρτη στη ΒόλβηΚλειστά τα σχολεία την Τετάρτη στη Βόλβη
Κλειστά τα σχολεία στην Βόλβη την ΠέμπτηΚλειστά τα σχολεία στην Βόλβη την Πέμπτη
Ποια σχολεία θα είναι κλειστά την Τρίτη σε περιοχές της ΘεσσαλονίκηςΠοια σχολεία θα είναι κλειστά την Τρίτη σε περιοχές της Θεσσαλονίκης
Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία στη Νεάπολη την ΤετάρτηΠώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία στη Νεάπολη την Τετάρτη
Παροχή στέγης και τροφής στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος»Παροχή στέγης και τροφής στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος»
Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρούΕκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού
Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρούΕκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού
Διακοπή λειτουργίας τηλεφωνικού κέντρου Δήμου ΘεσσαλονίκηςΔιακοπή λειτουργίας τηλεφωνικού κέντρου Δήμου Θεσσαλονίκης
Νεότερα σχολιασμένα:
Ο