Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Φωτεινή
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
11-12-2018

Το ΑΠΘ ενεργά στην πρόληψη και καταπολέμηση του ντόπινγκ

Το πρόγραμμα «Safe you+»

Το ΑΠΘ ενεργά στην πρόληψη και καταπολέμηση του ντόπινγκ
fontsize

Μετά από τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος «Whistle», σχετικά με την εφαρμογή εκπαιδευτικών στρατηγικών πρόληψης και δοκιμασμένων παρεμβάσεων κατά των επιβλαβών παρατυπιών στον αθλητισμό, που παρουσιάστηκαν στις 19 Νοεμβρίου 2018, το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του ΑΠΘ παρουσιάζει, την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018, τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος «Safe you+» (Strengthening the Anti-Doping Fight in Fitness and Exercise in Youth+), που αποσκοπεί στην ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για την ενημέρωση και την εκπαίδευση των νέων αθλητών/τριών σχετικά με το ντόπινγκ.

Το ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ συντονίζει το ερευνητικό πρόγραμμα «Safe you+», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη συμμετοχή των Πανεπιστημίων Sheffield Hallam του Σέφιλντ, Kingston του Λονδίνου, Foro Italico της Ρώμης, του Potsdam στη Γερμανία, καθώς επίσης του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, του συλλόγου SS Lazio Baseball και του Εθνικού Οργανισμού Αντι-Ντόπινγκ της Γερμανίας.

Επίσημα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WorldAnti-Doping Agency -WADA) δείχνουν ότι ο αριθμός των θετικών σε ουσίες ντόπινγκ αθλητών/τριών είναι μικρότερος από το 2% των ελεγχθέντων δειγμάτων. Ωστόσο, ερευνητικά δεδoμένα δείχνουν ότι 10-15% των αθλητών/τριών παραδέχονται τη χρήση τέτοιων ουσιών και υπάρχουν υπόνοιες ότι ένα σχετικά υψηλό ποσοστό αθλητών/τριών (30-40%) έχει προηγούμενη εμπειρία από τη χρήση ουσιών ντόπινγκ. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι το μοντέλο των ελέγχων από μόνο του δεν είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη και αντιμετώπιση του ντόπινγκ στον αγωνιστικό αθλητισμό. Αντίθετα, προκρίνεται η εκπαίδευση των νέων αθλητών/τριών.

Με αυτά τα δεδομένα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Safe you+», έχει δημιουργηθεί ένα εκπαιδευτικό υλικό που περιλαμβάνει ενότητες διδασκαλίας, μελέτες περιπτώσεων, εφαρμογή στο κινητό, εκπαιδευτικό βίντεο και σειρά εκπαιδευτικών διλημμάτων για την πιο αποτελεσματική εκπαίδευση των νεαρών αθλητών/τριών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εκπαιδευτικούς και προπονητές για την προώθηση του καθαρού αθλητισμού τόσο εντός όσο και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το εκπαιδευτικό υλικό θα παρουσιαστεί στο κοινό την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018, στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στη Δάφνη. Η παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια ημερίδας που συνδιοργανώνουν το ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ και η Εταιρεία Ψυχολογίας Άσκησης και Αθλητισμού. Στην ημερίδα θα συμμετέχουν ερευνητές από τον ελληνικό και διεθνή χώρο, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις πλέον σύγχρονες τάσεις στην εκπαίδευση για την πρόληψη και καταπολέμηση του ντόπινγκ.

Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αθλητικής Ψυχολογίας, το οποίο συνδιοργανώνουν η Εταιρεία Ψυχολογίας Άσκησης και Αθλητισμού και το Εργαστήριο Κινητικής Συμπεριφοράς & Αθλητικής Ψυχολογίας, του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 «Η εκπαίδευση πρέπει να αποτελέσει τον κύριο πυλώνα των δράσεων μας για την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Το τιμωρητικό μοντέλο αποδείχτηκε αναποτελεσματικό και δεν είναι αρκετό από μόνο του για να επιφέρει αλλαγές. Η εκπαίδευση μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να βοηθήσουμε τους νέους αθλητές και τις νεαρές αθλήτριες να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για την αποτελεσματική υποστήριξη της προπόνησής τους», αναφέρει ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του προγράμματος «Safe you+», Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Βασίλης Μπαρκούκης και επισημαίνει «Το έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν λάβουμε υπόψη τα πρόσφατα σκάνδαλα που αφορούν το ντόπινγκ».ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βάζουν λουκέτο σε καταστήματα ΕΛΤΑ
Βάζουν λουκέτο σε καταστήματα ΕΛΤΑ

Αντίδραση από το Δήμο Νεάπολης-Συκεών

25-2-2020


Πυρήνες πρασίνου σε οχτώ Δήμους της Θεσσαλονίκης
Πυρήνες πρασίνου σε οχτώ Δήμους της Θεσσαλονίκης

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

24-2-2020

Απεργούν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης
Απεργούν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης

Θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας

24-2-2020

Παραδόθηκε ο ντελιβεράς που σκότωσε τον εργοδότη του
Παραδόθηκε ο ντελιβεράς που σκότωσε τον εργοδότη του

Η ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης

24-2-2020Διακοπές ρεύματος σήμερα Κυριακή στη Θεσσαλονίκη
Διακοπές ρεύματος σήμερα Κυριακή στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις του ΔΕΔΔΗΕ

23-2-2020

Πορεία διαμαρτυρίας για την κατάσταση στον ΟΑΣΘ πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη
Πορεία διαμαρτυρίας για την κατάσταση στον ΟΑΣΘ πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη

Από την «Πρωτοβουλία Εργαζομένων-Φοιτητών-Συνταξιούχων Για Τις Αστικές Συγκοινωνίες»

22-2-2020


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ