Top
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
EVENTS
Τοπικά Νέα
11-12-2018

Το ΑΠΘ ενεργά στην πρόληψη και καταπολέμηση του ντόπινγκ

Το πρόγραμμα «Safe you+»

Το ΑΠΘ ενεργά στην πρόληψη και καταπολέμηση του ντόπινγκ
fontsize

Μετά από τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος «Whistle», σχετικά με την εφαρμογή εκπαιδευτικών στρατηγικών πρόληψης και δοκιμασμένων παρεμβάσεων κατά των επιβλαβών παρατυπιών στον αθλητισμό, που παρουσιάστηκαν στις 19 Νοεμβρίου 2018, το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του ΑΠΘ παρουσιάζει, την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018, τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος «Safe you+» (Strengthening the Anti-Doping Fight in Fitness and Exercise in Youth+), που αποσκοπεί στην ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για την ενημέρωση και την εκπαίδευση των νέων αθλητών/τριών σχετικά με το ντόπινγκ.

Το ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ συντονίζει το ερευνητικό πρόγραμμα «Safe you+», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη συμμετοχή των Πανεπιστημίων Sheffield Hallam του Σέφιλντ, Kingston του Λονδίνου, Foro Italico της Ρώμης, του Potsdam στη Γερμανία, καθώς επίσης του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, του συλλόγου SS Lazio Baseball και του Εθνικού Οργανισμού Αντι-Ντόπινγκ της Γερμανίας.

Επίσημα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WorldAnti-Doping Agency -WADA) δείχνουν ότι ο αριθμός των θετικών σε ουσίες ντόπινγκ αθλητών/τριών είναι μικρότερος από το 2% των ελεγχθέντων δειγμάτων. Ωστόσο, ερευνητικά δεδoμένα δείχνουν ότι 10-15% των αθλητών/τριών παραδέχονται τη χρήση τέτοιων ουσιών και υπάρχουν υπόνοιες ότι ένα σχετικά υψηλό ποσοστό αθλητών/τριών (30-40%) έχει προηγούμενη εμπειρία από τη χρήση ουσιών ντόπινγκ. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι το μοντέλο των ελέγχων από μόνο του δεν είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη και αντιμετώπιση του ντόπινγκ στον αγωνιστικό αθλητισμό. Αντίθετα, προκρίνεται η εκπαίδευση των νέων αθλητών/τριών.

Με αυτά τα δεδομένα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Safe you+», έχει δημιουργηθεί ένα εκπαιδευτικό υλικό που περιλαμβάνει ενότητες διδασκαλίας, μελέτες περιπτώσεων, εφαρμογή στο κινητό, εκπαιδευτικό βίντεο και σειρά εκπαιδευτικών διλημμάτων για την πιο αποτελεσματική εκπαίδευση των νεαρών αθλητών/τριών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εκπαιδευτικούς και προπονητές για την προώθηση του καθαρού αθλητισμού τόσο εντός όσο και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το εκπαιδευτικό υλικό θα παρουσιαστεί στο κοινό την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018, στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στη Δάφνη. Η παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια ημερίδας που συνδιοργανώνουν το ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ και η Εταιρεία Ψυχολογίας Άσκησης και Αθλητισμού. Στην ημερίδα θα συμμετέχουν ερευνητές από τον ελληνικό και διεθνή χώρο, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις πλέον σύγχρονες τάσεις στην εκπαίδευση για την πρόληψη και καταπολέμηση του ντόπινγκ.

Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αθλητικής Ψυχολογίας, το οποίο συνδιοργανώνουν η Εταιρεία Ψυχολογίας Άσκησης και Αθλητισμού και το Εργαστήριο Κινητικής Συμπεριφοράς & Αθλητικής Ψυχολογίας, του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 «Η εκπαίδευση πρέπει να αποτελέσει τον κύριο πυλώνα των δράσεων μας για την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Το τιμωρητικό μοντέλο αποδείχτηκε αναποτελεσματικό και δεν είναι αρκετό από μόνο του για να επιφέρει αλλαγές. Η εκπαίδευση μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να βοηθήσουμε τους νέους αθλητές και τις νεαρές αθλήτριες να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για την αποτελεσματική υποστήριξη της προπόνησής τους», αναφέρει ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του προγράμματος «Safe you+», Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Βασίλης Μπαρκούκης και επισημαίνει «Το έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν λάβουμε υπόψη τα πρόσφατα σκάνδαλα που αφορούν το ντόπινγκ».

Στην ίδια κατηγορία..
Χωρίς ατζέντα για τη Θεσσαλονίκη η κυβέρνησηΧωρίς ατζέντα για τη Θεσσαλονίκη η κυβέρνηση

Δυστοκία για τον ΟΑΣΘ, ανετοιμότητα για την ΕΥΑΘ


Αλλαγές σε Τσιμισκή και Εγνατία προ των πυλώνΑλλαγές σε Τσιμισκή και Εγνατία προ των πυλών

Με έμφαση στην οικολογική μετακίνηση


Άρης Στυλιανού: Ντροπή για το ΑΠΘ η αναγόρευση του Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτοραΆρης Στυλιανού: Ντροπή για το ΑΠΘ η αναγόρευση του Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα

Θα έπρεπε να ντρέπονται οι συνάδελφοι..


Στον Χάρη Καστανίδη η έδρα στην Α΄ ΘεσσαλονίκηςΣτον Χάρη Καστανίδη η έδρα στην Α΄ Θεσσαλονίκης

Μετά και την επανακαταμέτρηση ψήφων


Άγριος καυγάς μεταξύ ζευγαριού - της επιτέθηκε με τσεκούριΆγριος καυγάς μεταξύ ζευγαριού - της επιτέθηκε με τσεκούρι

Στους Αμπελόκηπους


Εργα και ημέρες της Δημοτικής Αστυνομίας ΘεσσαλονίκηςΕργα και ημέρες της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης

Απολογισμός για το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου 2019


Εκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένωνΕκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Ανακοίνωση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


Δήμος Θεσσαλονίκης: Αντιπαράθεση στο χθεσινό Δημοτικό ΣυμβούλιοΔήμος Θεσσαλονίκης: Αντιπαράθεση στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο

Κάλεσμα της νεοεκλεγείσας διοίκησης στον Γ. Μπουτάρη να μην καταθέσει τον ισολογισμό για το 2018


«Όχι αποτσίγαρα στην άμμο» - Εκστρατεία του δήμου Βόλβης κατά της ρύπανσης των ακτών«Όχι αποτσίγαρα στην άμμο» - Εκστρατεία του δήμου Βόλβης κατά της ρύπανσης των ακτών

Μοιράζονται 5.000 χάρτινα τασάκια με μήνυμα σε δυο γλώσσες


«Προς ένα ενεργειακά βιώσιμο μέλλον»: Ολοκληρώθηκε το συνέδριο του ευρωπαϊκού έργου EMPOWERING«Προς ένα ενεργειακά βιώσιμο μέλλον»: Ολοκληρώθηκε το συνέδριο του ευρωπαϊκού έργου EMPOWERING

Με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής ΜακεδονίαςgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Επίτιμος Διδάκτορας του ΑΠΘ ο Άνθιμος!

Επίτιμος Διδάκτορας του ΑΠΘ ο Άνθιμος!

Πλήγμα για το κύρος του ΑΠΘ η αναγόρευση Άνθιμου ως Επίτιμου Διδάκτορα

Πλήγμα για το κύρος του ΑΠΘ η αναγόρευση Άνθιμου ως Επίτιμου Διδάκτορα

Άρης Στυλιανού: Ντροπή για το ΑΠΘ η αναγόρευση του Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα

Άρης Στυλιανού: Ντροπή για το ΑΠΘ η αναγόρευση του Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα

Άγριος καυγάς μεταξύ ζευγαριού - της επιτέθηκε με τσεκούρι

Άγριος καυγάς μεταξύ ζευγαριού - της επιτέθηκε με τσεκούρι

Διακοπές ύδρευσης σήμερα Τρίτη στη Θεσσαλονίκη

Διακοπές ύδρευσης σήμερα Τρίτη στη Θεσσαλονίκη

Στον Χάρη Καστανίδη η έδρα στην Α΄ Θεσσαλονίκης

Στον Χάρη Καστανίδη η έδρα στην Α΄ Θεσσαλονίκης

Τζιτζικώστας: Θετικές οι τροποποιήσεις στον «Κλεισθένη»

Τζιτζικώστας: Θετικές οι τροποποιήσεις στον «Κλεισθένη»

Εργα και ημέρες της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης

Εργα και ημέρες της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης

Νεότερα σχολιασμένα:
Βασίλης