Top
follow
facebooktwiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Τοπικά Νέα/
17-12-2018

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του ευρωπαϊκού έργου REFORM

Εκδηλώσεις για τη βιώσιμη κινητικότητα

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του ευρωπαϊκού έργου REFORM
fontsize

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ολοκληρώνει την πρώτη φάση του έργου REFORM του Προγράμματος Interreg Europe με τρεις εκδηλώσεις για τη βιώσιμη κινητικότητα.

Το ευρωπαϊκό έργο REFORM υλοποιεί για λογαριασμό της Περιφέρειας το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και προωθεί πολιτικές για κινητικότητα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με βασικά εργαλεία τα Σχέδια Δράσης Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) που αναπτύσσουν οι Δήμοι.

Στο πλαίσιο του έργου έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις διαβούλευσης για το Σχέδιο Δράσης που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την υποστήριξη των ΣΒΑΚ σε μητροπολιτικό και περιφερειακό επίπεδο. Οι τρεις τελευταίες δράσεις του REFORM είχαν ως στόχο τη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας και θεσμικών φορέων για την υποστήριξη του Σχεδίου Δράσης. Το Σχέδιο θα υλοποιηθεί στη δεύτερη φάση του έργου. Στόχος επίσης είναι το άνοιγμα ενός διαύλου επικοινωνίας μεταξύ όλων ενδιαφερόμενων φορέων και των πολιτών για καίρια ζητήματα βιώσιμης κινητικότητας.

Σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, υπογράφηκε Δήλωση Πρόθεσης Συνεργασίας μεταξύ της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και των οκτώ Δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης για το «Παρατηρητήριο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της αστικής περιοχής της Θεσσαλονίκης». Το Παρατηρητήριο θα συντονίζει τα ΣΒΑΚ αξιοποιώντας παράλληλα τις πληροφορίες και τα δεδομένα που θα συλλέγονται για την υποστήριξη της στρατηγικής της Περιφέρειας για τη βιώσιμη κινητικότητα.

Τη Δήλωση Πρόθεσης Συνεργασίας υπέγραψαν η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο Δήμαρχος Ευόσμου - Κορδελιού Πέτρος Σούλας, ο Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε υπαίθρια εκδήλωση «Περπατώ και γνωρίζω την πόλη», με σημείο αναφοράς την πλατεία Αριστοτέλους, στην οποία το κοινό ενημερώθηκε για το έργο REFORM και για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα η οποία προτείνει εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης με μεγάλα οφέλη για το περιβάλλον και τους ανθρώπους όπως είναι το περπάτημα και το ποδήλατο. Οι περαστικοί κάθε ηλικίας συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε έρευνα, απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με το περπάτημα και τη σημασία του στην καθημερινή τους ζωή. Παράλληλα με την ενημέρωση πραγματοποιήθηκαν τρεις πεζές ξεναγήσεις, οι οποίες προαναγγέλθηκαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σε διαδρομές με ιδιαίτερα ιστορικά στοιχεία στο κέντρο της πόλης.

Ακολούθησε ανοικτή εκδήλωση για τη βιώσιμη κινητικότητα (η τρίτη) με κεντρικούς ομιλητές τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, την Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδια για τη Μακεδονία και τη Θράκη Κατερίνα Νοτοπούλου, την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και το Συγκοινωνιολόγο και πρώην Πρόεδρο του ΣΑΣΘ Παναγιώτη Παπαϊωάννου. Εκεί ανακοινώθηκε το Σχέδιο Δράσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από την κ. Πατουλίδου στο πλαίσιο της Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Παρεμβάσεις για τις συνθήκες και τις προκλήσεις της βιώσιμης κινητικότητας και για το ρόλο των φορέων που εμπλέκονται στο συγκοινωνιακό έργο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν, μεταξύ άλλων, ο κ. Κυρίζογλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΘ Σάββας Παναγιωτίδης, ο Πρόεδρος της «Αττικό Μετρό ΑΕ» Γιάννης Μυλόπουλος, ο Πρόεδρος του ΟΣΕΘ Κώστας Αμπατζάς, ο Διευθυντής Τροχαίας Θεσσαλονίκης Χρήστος Μπουλούμπασης και ο Διευθυντής Υποδομών Σχεδιασμού Θεσσαλονίκης της «Εγνατία Οδός ΑΕ» Μιχάλης Τσιτώτας.Στην ίδια κατηγορία..
Τι είναι τελικά τα αρχαία της Βενιζέλου;Τι είναι τελικά τα αρχαία της Βενιζέλου;

Πολύς ντόρος για κάτι.,. πέτρες;


Επαγγελματικό Επιμελητήριο: Τα «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου» μπορούν να αλλάξουν τη ΘεσσαλονίκηΕπαγγελματικό Επιμελητήριο: Τα «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου» μπορούν να αλλάξουν τη Θεσσαλονίκη

Δήμαρχοι και εκπρόσωποι ανέπτυξαν τις προοπτικές και τις προτάσεις τους


Αντιφασιστική διαδήλωση για τα έξι χρόνια από την δολοφονία του Παύλου ΦύσσαΑντιφασιστική διαδήλωση για τα έξι χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Την Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη και ώρα 18.00 στην Καμάρα


Καράογλου: Η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί την τραγικότερη στιγμή του ελληνισμούΚαράογλου: Η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί την τραγικότερη στιγμή του ελληνισμού

Το μήνυμα του Υφυπουργού Εσωτερικών στις σημερινές εκδηλώσεις Μνήμης Γενοκτονίας


Σύλληψη για ναρκωτικά στις ΣυκιέςΣύλληψη για ναρκωτικά στις Συκιές

Από την άμεση δράση Θεσσαλονίκης


Ο  Α.Τζιτζικώστας στις εκδηλώσεις για την Ημέρα  της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς ΑσίαςΟ Α.Τζιτζικώστας στις εκδηλώσεις για την Ημέρα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη


Τραμπούκισαν και έφτυσαν τον διευθυντή φοιτητικών εστιώνΤραμπούκισαν και έφτυσαν τον διευθυντή φοιτητικών εστιών

Βίντεο ντοκουμέντο


LIVE η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη ΤσίπραLIVE η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα

Στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης»


Δύο  αλλοδαποί έκλεψαν κινητό τηλέφωνο από πεζό άντραΔύο αλλοδαποί έκλεψαν κινητό τηλέφωνο από πεζό άντρα

Συνελήφθησαν έπειτα από αναζητήσεις αστυνομικών


Η συνέντευξη Τύπου του Α. Τσίπρα στη ΔΕΘΗ συνέντευξη Τύπου του Α. Τσίπρα στη ΔΕΘ

Σήμερα Κυριακή στις 12:30goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Νεότερα σχολιασμένα:
Ενας