Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
2-1-2019

Μεγάλοι διαγωνισμοί έργων στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Σε εξέλιξη και ο διαγωνισμός για την κατασκευή του 2ου Γυμνασίου Πεύκων

Μεγάλοι διαγωνισμοί έργων στο δήμο Νεάπολης-Συκεών
fontsize

Με την προώθηση της υλοποίησης άλλων δυο μεγάλων κατασκευαστικών παρεμβάσεων υποδέχεται ο δήμος Νεάπολης-Συκεών το νέο έτος, καθώς βρίσκονται στη διαδικασία της δημοπράτησης το έργο της ανακατασκευής και ανάπλασης της πλατείας των Ρουμανικών (Νεάπολη) και της κατασκευής του 2ου Γυμνασίου Πεύκων, με τον συνολικό προϋπολογισμό να αγγίζει τα δέκα εκατ. ευρώ (9.586.300 €), που καλύπτεται από χρηματοδοτικά προγράμματα.

Πρόκειται για δυο επιτυχίες του δήμου Νεάπολης-Συκεών καθώς τα έργα εντάχθηκαν σε προγράμματα χρηματοδότησης με την κάλυψη του συνόλου του προϋπολογισμού, γεγονός που καθιστά τον δήμο πρωτοπόρο στην απορρόφηση κονδυλίων, με το τελικό αποτέλεσμα να επιβραβεύει τις Τεχνικές Υπηρεσίες για την προετοιμασία και ολοκλήρωση των φακέλων που υποβλήθηκαν προς έγκριση.

Η δημοπράτηση της ανακατασκευής και ανάπλασης της πλατείας Ρουμανικών έγινε την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018, παραμονές της Πρωτοχρονιάς, με την ανάρτηση στο διαδίκτυο και τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης-διαγωνισμού, γεγονός που καταδεικνύει την προσήλωση των στελεχών της Τ.Υ. στους μεγάλους στόχους της διοίκησης. Ο διαγωνισμός ύψους 1.750.000 ευρώ θα ολοκληρωθεί στις 24 Ιανουαρίου 2019 με την αποσφράγιση των φακέλων να γίνεται στις 29 Ιανουαρίου 2019 με την ανακήρυξη της αναδόχου κατασκευάστριας εταιρίας.

Αυτή την περίοδο «τρέχει» και ο διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή του 2ου Γυμνασίου Πεύκων, προϋπολογισμού 7.836.300 ευρώ. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 21 Ιανουαρίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών, ενώ η αποσφράγιση των φακέλων και η ανάδειξη αναδόχου του έργου θα γίνει στις 25 Ιανουαρίου 2019.

«Πρόκειται για δυο πολύ μεγάλες παρεμβάσεις που η καθεμία σηματοδοτεί κάτι το ξεχωριστό. Από τη μια αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων στην περιοχή της Νεάπολης και από την άλλη δίνεται λύση στο σοβαρό θέμα της σχολικής στέγης στα Πεύκα με την κατασκευή ενός μεγάλου και σύγχρονου Γυμνασίου, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας άλλης υψηλών προδιαγραφών εκπαιδευτικής διαδικασίας», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, αναδεικνύοντας τη «συντονισμένη, μεθοδευμένη και ολοκληρωμένη προσπάθεια των Υπηρεσιών για την επιτυχία της ένταξης των δυο αυτών έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα, η οποία δικαίωσε τον αγώνα της διοίκησης του δήμου που επέμενε σ’ αυτά με πρωτοποριακούς σχεδιασμούς και διεκδικήσεις».

Όπως επισημαίνει, ο σχεδιασμός των έργων αυτών και η προώθησή τους προς υλοποίηση ξεκίνησε για το μεν 2ο Γυμνάσιο Πεύκων προ επταετίας και για το δε πάρκο Ρουμανικών προ πενταετίας, αλλά εξαιτίας καθυστερήσεων από την πλευρά κεντρικών, υπουργικών και περιφερειακών Υπηρεσιών χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Πάρκο Ρουμανικών

Η ανακατασκευή και ολική ανάπλαση του πάρκου των Ρουμανικών συνιστά μια παρέμβαση ζωτικής σημασίας για την περιοχή της Νεάπολης.

Το σχέδιο ανάπλασης, όπως το εκπόνησαν τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας, αναφέρεται σε μια συνολική έκταση 5.323 τ.μ. Το πάρκο περικλείεται από τις οδούς Κων. Καραμανλή, Ελ. Βενιζέλου, Α. Παπανδρέου και Αγ. Στεφάνου, και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους με βλάστηση, τον δεύτερο πνεύμονα πρασίνου της Νεάπολης μετά την περιοχή Στρεμπενιώτη.

«Με σταθερό βηματισμό και με προσήλωση στο χρονοδιάγραμμα του έργου, αλλά και στη μεγάλη αναγκαιότητα για σύντομη ολοκλήρωση αυτού του τόσο σημαντικού για την αναβάθμιση της καθημερινότητας των Νεαπολιτών, σήμερα με τη δημοπράτηση εξαφανίσαμε κάθε αμφιβολία σχετικά με την πορεία του έργου της ανάπλασης του πάρκου των Ρουμανικών. Όταν τα λόγια γίνονται πράξεις θεωρώ ότι είναι καταλληλότερη στιγμή για να ενώνουμε όλοι σε ένα κοινό σκοπό που δεν μπορεί να είναι άλλος από τη βελτίωση των συνθηκών ζωής όλων των κατοίκων του δήμου μας. Ο Άγιος Βασίλης ήρθε, λοιπόν, νωρίτερα για τους κατοίκους της Νεάπολης και είχε στο σάκο του αυτήν την πολύ όμορφη και σημαντική παρέμβαση», δηλώνει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Αντώνης Σαουλίδης.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Τ.Υ., στο πάρκο των Ρουμανικών επιτυγχάνεται ένας φυσικός και ενιαίος σχεδιασμός με την ανασύνταξη του ελεύθερου χώρου και χώρων πρασίνου. Κι αυτό έχει προβλεφθεί από άποψη αρχιτεκτονική, πολεοδομική, αισθητική, περιβαλλοντική κατά τρόπο που λειτουργικά και τεχνικά θα λειτουργεί ως ένα σύγχρονο αστικό πάρκο πόλης με σημαντικό βιοκλιματικό ρόλο.

Η ανάπλαση θα αναδείξει ένα θεματικό πάρκο για όλες τις ηλικίες με διατήρηση και ενίσχυση του χαρακτήρα του ως χώρου αναψυχής που θα συμβάλλει στην αναζωογόνηση της γειτονιάς και κατ’ επέκταση στην κοινωνική συνοχή. Η μελέτη, που εκπονήθηκε με ιδιαίτερη πρόνοια για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, προβλέπει καινοτόμο βιοκλιματικό σχεδιασμό με μονοπάτια και κλίμακες με φιλοπεριβαλλοντικά υλικά, φυτεύσεις δένδρων και θάμνων.

Στο κέντρο του χώρου θα δεσπόζει υπαίθριο θέατρο, ενώ θα δημιουργηθούν στάσεις ξεκούρασης και εξέδρες ανάπτυξης μπροστά και πίσω από το μελλοντικό αναψυκτήριο. Πιο αναλυτικά προβλέπεται:

Για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών-χρηστών κατά τις νυχτερινές ώρες, αλλά και τη δημιουργία διαβαθμισμένων ατμοσφαιρών στα επιμέρους τμήματα του πάρκου, προβλέπεται πλήρης αναβάθμιση του φωτισμού.

Οι κεντρικοί άξονες διέλευσης και οι δευτερεύουσες διαδρομές θα είναι οι περισσότερο φωτισμένες, στο χώρο ανάπτυξης των κερκίδων ο φωτισμός θα υποστηρίζει τη λειτουργικότητα του χώρου, το ίδιο και στην Παιδική Χαρά, το «Μικρό Χωριό» και τους άλλους λειτουργικούς χώρους, ενώ στο χώρο ανάπτυξης του υψηλού πρασίνου ο φωτισμός θα δημιουργεί διαφορετικές ατμόσφαιρες. Το πράσινο στην υπό ανάπλαση περιοχή θα καταλαμβάνει έκταση 2.560 τ.μ. και σε αυτή θα βρίσκονται 105 δέντρα.

2ο Γυμνάσιο Πεύκων

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την κατασκευή του 2ου Γυμνασίου Πεύκων, ο οποίος ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες και θα ολοκληρωθεί στις 25 Ιανουαρίου 2019 με την ανάδειξη του αναδόχου του έργου.

Πρόκειται για ένα μεγάλο, σύγχρονο και ευρωπαϊκών προδιαγραφών 12θέσιο Γυμνάσιο, με κλειστό γυμναστήριο, με αίθουσες ειδικών μαθημάτων, εργαστηρίων πληροφορικής, φυσικής, χημείας και πολλαπλών χρήσεων, το οποίο απαντά στις εκπαιδευτικές απαιτήσεις-προκλήσεις του μέλλοντος, καλύπτοντας με τον καλύτερο τρόπο τις πιεστικές ανάγκες της σχολικής στέγης στη Δ.Ε. Πεύκων.
Μάλιστα, η διοίκηση του δήμου, με επίπονους και επίμονους αγώνες και σκληρή προσπάθεια, και με την ολοκληρωμένη δουλειά της Τεχνικής Υπηρεσίας, κατόρθωσε να το εντάξει σε ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης, που καλύπτει το σύνολο του προϋπολογισμού.

Το έργο αποτέλεσε ένα φιλόδοξο όραμα της Δημοτικής Αρχής από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τη διοίκηση του ενοποιημένου πλέον δήμου Νεάπολης-Συκεών, με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη να ακυρώνει τα διάτρητα και ύποπτα σχέδια της τότε νομαρχίας Θεσσαλονίκης, που δημοπράτησε την τελευταία ημέρα της θητείας της (31.12.2018) τη λυόμενη κατασκευή 6θέσιου Γυμνασίου.ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ζέρβας: επίσκεψη στο Μετρό Θεσσαλονίκης
Ζέρβας: επίσκεψη στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Στα εργοτάξια της βασικής γραμμής

5-6-2020

Σίμος Δανιηλίδης: Λυτρωτικές για τους δήμους οι αποφάσεις του Σ.τ.Ε.
Σίμος Δανιηλίδης: Λυτρωτικές για τους δήμους οι αποφάσεις του Σ.τ.Ε.

Ο αγώνας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δικαιώθηκε

5-6-2020


Συνάντηση για την καύση απορριμμάτων RDF/SRF στο ΤΙΤΑΝ
Συνάντηση για την καύση απορριμμάτων RDF/SRF στο ΤΙΤΑΝ

Tου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστα με τον Δήμαρχο Παύλου Μελά

2-6-2020

Παράδοση ψηφιακού εξοπλισμού σε σχολεία του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης
Παράδοση ψηφιακού εξοπλισμού σε σχολεία του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης

O Δήμος στηρίζει έμπρακτα την ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στην εκπαίδευση

2-6-2020

Αντιπροσωπεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Α.Π.Θ.
Αντιπροσωπεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Α.Π.Θ.

Σίμος Δανιηλίδης: Εντυπωσιακά τα βήματα προόδου της έρευνας του πανεπιστημίου της πόλης μας

1-6-2020

Είδη ατομικής προστασίας και υγιεινής στους οδηγούς ταξί της Θεσσαλονίκης
Είδη ατομικής προστασίας και υγιεινής στους οδηγούς ταξί της Θεσσαλονίκης

Από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστα

1-6-2020

Εξιχνιάσθηκε υπόθεση επίθεσης σε βάρος 19χρονου στον Εύοσμο
Εξιχνιάσθηκε υπόθεση επίθεσης σε βάρος 19χρονου στον Εύοσμο

Ταυτοποιήθηκαν ως δράστες πέντε άτομα

30-5-2020

180 laptop στα σχολεία από τον δήμο Νεάπολης- Συκεών
180 laptop στα σχολεία από τον δήμο Νεάπολης- Συκεών

Σίμος Δανιηλίδης: «Οι εξαγγελίες μας γίνονται πράξη»

29-5-2020


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ