Top
home ads Ψάχνεις για ακίνητο στη Θεσσαλονίκη? Δες χιλιάδες Αγγελίες εδώ
follow
facebooktwiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Τοπικά Νέα/
15-4-2019

Η διακήρυξη και η εκπροσώπηση του δημοτικού σχήματος "η πόλη αλλιώς"

Για τις επερχόμενες εκλογές στον Δήμο Νεάπολης Συκεών

Η διακήρυξη και η εκπροσώπηση του δημοτικού σχήματος
fontsize

Στη συνέλευση της Ενωτικής Ανατρεπτικής Παρέμβασης Η πόλη αλλιώς που πραγματοποιήθηκε στις 10/4 στο δημαρχείο Συκεών, ολοκληρώθηκε η διακήρυξη και οι βασικές αρχές της κίνησης για τις επερχόμενες εκλογές στον Δήμο Νεάπολης Συκεών.

Συζητήθηκαν οι θέσεις και οι παρεμβάσεις της κίνησης για μια σειρά θέματα όπως η Παιδεία, οι συγκοινωνίες, οι εργαζόμενοι στον δήμο, τα ανταποδοτικά τέλη, η κοινωνική πολιτική, το πράσινο στην πόλη κλπ.

Η Συλλογική Εκπροσώπηση, μια από τις βασικές αρχές της δράσης, της δημόσιας παρουσίας και της λειτουργίας της κίνησης, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης απαρτίζεται από τους: Βογιατζή Παναγιώτη, Κεραμειδά Αδαμαντία, Κυπραίου Μαρία και Λαθήρα Γιάννη.

Λόγω του «ειδικού νομοθετικού πλαισίου» που υποχρεώνει τους συνδυασμούς να ορίσουν επικεφαλής, η συνέλευση της κίνησης αποφάσισε ομόφωνα να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου ο Γιάννης Λαθήρας εκπαιδευτικός πρόεδρος της Γ΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Αρχή της κίνησης είναι η συλλογική λειτουργία, οι δημοκρατικές διαδικασίες και η εναλλαγή, κόντρα σε λογικές ανάθεσης και του δημαρχοκεντρικού μοντέλου, αρχή που θα υπηρετήσουμε τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά.

Τέλος συζητήθηκε η συγκρότηση του ψηφοδελτίου που αποτελείται από αγωνιστές των κοινωνικών κινημάτων από όλες τις γενιές και τις περιοχές της πόλης.


ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Μ’ αυτή την διακήρυξη θέλουμε να απευθυνθούμε στην συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στον Δήμο μας.
Σ’ αυτούς/ες που, αφού πλήρωσαν για μια δεκαετία την κρίση, εξακολουθούν να βλέπουν τον μισθό τους - αν υπάρχει - να τελειώνει στις 15 του μήνα.
Σ’ αυτούς/ες που στερούνται την πρόσβαση στα βασικά κοινωνικά αγαθά, τα οποία τείνουν πια να μετατραπούν σε είδος πολυτελείας. Σ’ αυτούς/ες που αγκομαχούν και στριμώχνονται στα λεωφορεία - όταν αυτά εμφανίζονται. Σ’ αυτούς/ες που ψάχνουν με το κιάλι ελεύθερο χώρο για να βγάλουν βόλτα τα παιδιά τους, σ’ αυτούς/ες που είναι αναγκασμένοι να κάνουν καθημερινά ολόκληρο ταξίδι για να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο.
Σ’ αυτούς/ες που κινδυνεύουν να βαφτιστούν “στρατηγικοί κακοπληρωτές” και να χάσουν το μοναδικό τους σπίτι.
Σ’ αυτούς/ες που δεν ανέχονται να μετατραπούν οι λαϊκές προσφυγικές μας γειτονιές σε πεδίο δράσης ρατσιστών και φασιστών.
Στους νέους και τις νέες που βιώνουν την ακριβοπληρωμένη εκπαίδευση, τον εργασιακό μεσαίωνα, την ανεργία και την μετανάστευση.
Τους γνωρίζουμε, είμαστε κι εμείς κομμάτι τους, σε αντίθεση με τους “σωτήρες” των μνημονιακών κομμάτων που θα εμφανιστούν πάλι για να υφαρπάξουν την ψήφο των πολιτών και να συνεχίσουν τις ίδιες ακριβώς πολιτικές.
Ζήσαμε κι εμείς μαζί τους την καπιταλιστική κρίση για μια ολόκληρη δεκαετία. Ζήσαμε τους εκβιασμούς για το ευρώ και την υποταγή στις απαιτήσεις της ΕΕ. Ζήσαμε τις περικοπές, τη φτώχεια και την ανεργία. Και πού βρισκόμαστε σήμερα; Τι είναι αυτό που μπορούν να υποσχεθούν οι κυρίαρχες πολιτικές; Στην καλύτερη περίπτωση, μια αναιμική “ανάπτυξη” που ελάχιστες διαφορές έχει από την κρίση τους: μεγαλύτερη ασυδοσία για το κεφάλαιο, ξεπούλημα όποιας δημόσιας περιουσίας έχει απομείνει, χαμηλούς μισθούς και εργασιακή επισφάλεια. Στη χειρότερη, επικράτηση του εθνικισμού και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Τα εθνικιστικά συλλαλητήρια άλλωστε και η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στη γειτονιά μας επιβεβαιώνουν ότι τα σενάρια αυτά δεν είναι πια καθόλου μακρινά. Αυτό είναι το μέλλον που μας επιφυλάσσει ο καπιταλισμός, σ’ αυτό το μέλλον πρέπει ν’ αντιταχθούμε.
Γι’ αυτόν τον λόγο βλέπουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές όχι ως αυτοσκοπό, αλλά ως την αρχή μιας διαδικασίας για να πάρουμε ξανά τις τύχες μας στα δικά μας χέρια. Και πρέπει να αναγνωρίσουμε πως έχουμε ήδη αργήσει.
Γνωρίζουμε πως δεν υπάρχουν “εύκολες” λύσεις.

Το ζοφερό κλίμα της κεντρικής πολιτικής σκηνής έχει μεταφερθεί αυτούσιο και στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρώτα ο “Καλλικράτης” δημιούργησε τεράστιους γραφειοκρατικούς Δήμους μακριά από τον πολίτη και στη συνέχεια ο ¨Κλεισθένης¨ ήρθε για να δώσει τη χαριστική βολή, ολοκληρώνοντας τη μετατροπή των Δήμων σε επιχειρήσεις, πεδίο εφαρμογής των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα τοπικό κράτος. Αυταρχισμός, αδιαφάνεια και διαφθορά, μείωση του προσωπικού, ιδιωτικοποίηση κάθε υπηρεσίας είναι οι συνταγές για έναν “πετυχημένο” Δήμο. Αλλά πετυχημένο για ποιον;
Για μας πετυχημένος είναι ο Δήμος που παίρνει θέση υπέρ των φτωχών και των εργαζομένων, υπέρ των δημόσιων χώρων και των κοινών αγαθών, υπέρ της κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης. Διεκδικούμε έναν Δήμο που θα αποτελεί ένα εργαλείο μάχης απέναντι στις κυρίαρχες πολιτικές, τα μνημόνια, τη λιτότητα. Που θα βάλει φρένο στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, που δεν θα αφήσει κανέναν κάτοικο χωρίς σπίτι, ρεύμα και νερό. Που θα αμφισβητεί ευθέως τις πολιτικές της κεντρικής κυβέρνησης, τις πολιτικές αυτές που στρέφονται ενάντια στην κοινωνική πλειοψηφία.
Επειδή κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο στα ασφυκτικά πλαίσια του κεντρικού μνημονιακού κράτους και των επιταγών της Ε.Ε, μόνο μια μαχόμενη δημοτική κίνηση σε συνεργασία με τα κινήματα της πόλης και της γειτονιάς - μέσα και έξω από τον Δήμο - μπορεί να χαράξει μια άλλη πορεία. Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική υπέρ των πολλών χωρίς συνολική σύγκρουση και αντικαπιταλιστική ανατροπή. Μπορούμε, όμως, να πετύχουμε σήμερα μικρές νίκες, να αλλάξουμε έστω και λίγο την καθημερινότητα. Μέσα από την δημοκρατία και τους αγώνες των από κάτω, μέσα από τα κινήματα που όχι μόνο θα διαμαρτύρονται, αλλά θα επιβάλλουν λύσεις για τις ανάγκες των πολλών.
Γι’ αυτό παίρνουμε την πρωτοβουλία να ιδρύσουμε μια νέα μαχόμενη αριστερή δημοτική κίνηση με πολυσυλλεκτική φυσιογνωμία, ένα σχήμα ανεξάρτητο που βασίζεται στη συλλογικότητα και στην εσωτερική δημοκρατία. Ένα σχήμα που δεν ταυτίζεται με καμιά από τις υφιστάμενες πολιτικές οργανώσεις και μέτωπα. Ένα σχήμα που συγκροτείται από συνδημότες/συνδημότισσες που συμμετέχουν ενεργά σε όλους τους κοινωνικούς, πολιτικούς και περιβαλλοντικούς αγώνες, ένα σχήμα που θα προσπαθήσει να δώσει φωνή στους πολίτες και θα προσπαθήσει να ανοίξει νέα πεδία συμμετοχής τους στην λήψη αλλά και στον έλεγχο των αποφάσεων. Ένα σχήμα που φιλοδοξεί -έχοντας γνώση των δυσκολιών του εγχειρήματος- να κερδίσει το στοίχημα και να παραμείνει ενεργό και μετά το πέρας των εκλογών.

Συγκεκριμένα, θέτουμε ως βασικές προτεραιότητες μας:

Την κατάργηση του «Κλεισθένη Ι» και του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ και την επαρκή χρηματοδότηση των δήμων από το κράτος με την φορολόγηση του κεφαλαίου, την διαγραφή του ληστρικού χρέους κ.α.
Την επαναφορά του χάρτη δήμων και κοινοτήτων.
Τη διεκδίκηση της άμεσης επαναφοράς των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων στα επίπεδα του 2008, πριν από τις μνημονιακές περικοπές.
Τη δραστική μείωση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών και φόρων ώστε να ελαφρυνθούν οι λαϊκές κατοικίες και να απαλλαγούν από αυτά οι άνεργοι/ες και όσοι ζουν στο όριο της φτώχειας. Στόχος του κινήματος η σταδιακή κατάργηση τους για να μην πληρώνουν διπλά και τριπλά οι πολίτες για τις ίδιες υπηρεσίες.
Την ενεργή συμμετοχή των δημοτών στη λήψη αποφάσεων μέσω της πραγματοποίησης συνελεύσεων σε επίπεδο τοπικής κοινότητας ή γειτονιάς και του σεβασμού των αποφάσεών τους από τα Δημοτικά όργανα.
Την κατάρτιση συμμετοχικού προϋπολογισμού μέσα από ανοιχτές διαδικασίες διαβούλευσης, την πλήρη διαφάνεια στα έσοδα έξοδα του δήμου.
Την ένταξη όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου. Την κατάργηση των τροφείων.
Τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή σε σύγχρονα δημόσια νηπιαγωγεία για όλα τα νήπια και προνήπια.
Την απογευματινή λειτουργία των Σχολείων ως πολιτιστικών και αθλητικών κέντρων σε κάθε γειτονιά.
Την υποστήριξη, βελτίωση και ανάπτυξη των υπαρχόντων υπηρεσιών και δομών παρέμβασης για ΑμΕΑ καθώς και την αποκατάσταση της πρόσβασης τους σε όλες τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.
Την ανέγερση σύγχρονων σχολικών μονάδων στις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ταυτόχρονη επαναλειτουργία του ΟΣΚ.
Tην υποστήριξη του πολιτισμού ως κοινωνικού αγαθού – και όχι ως εμπορεύσιμου προϊόντος-με την ενεργή συμμετοχή των δημοτών στην πολιτιστική ζωή, την αξιοποίηση χώρων πολιτισμού για συνδιοργάνωση εκδηλώσεων –φεστιβάλ με καλλιτεχνικές ομάδες καθώς και την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας.
Την ενίσχυση-στήριξη του μαζικού ερασιτεχνικού αθλητισμού .
Την κατάργηση των ηλεκτρονικών κατασχέσεων μισθών και περιουσίας μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων για χρέη σε δήμους και δημόσιους φορείς.
Την επανασύνδεση του κομμένου ρεύματος σε κάθε λαϊκή κατοικία με τη βοήθεια του Δήμου.
Τον σχεδιασμό - με ευθύνη του Δήμου - του δικτύου κεραιών κινητής τηλεφωνίας με γνώμονα την υγεία των δημοτών και όχι το κέρδος των εταιριών. Τον εντοπισμό και την άμεση απομάκρυνση κάθε παράνομης κεραίας.
Την προστασία του περιβάλλοντος, του αστικού δάσους (δενδροφυτεία Συκεών ) και του περιαστικού δάσους του Σεΐχ Σου που έχει παραχωρηθεί στο Υπερταμείο.
Την ριζική αλλαγή του μοντέλου ανακύκλωσης, που θα βασίζεται στον διαχωρισμό στην πηγή, στους πολλαπλούς κάδους συλλογής και στους μικρής κλίμακας αποκεντρωμένους χώρους επεξεργασίας απορριμμάτων .
Την δημιουργία ενός δημόσιου φορέα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με στόχο την ριζική ενίσχυση της λεωφορειοκίνησης με πυκνά δρομολόγια και σύγχρονα οχήματα, την επέκταση του ωραρίου κατά τις νυχτερινές ώρες και την δωρεάν μετακίνηση χαμηλόμισθων εργαζόμενων, άνεργων, φοιτητών/ σπουδαστών και μαθητών.
Την υποστήριξη και ενίσχυση των ΚΑΠΗ ως χώρων ψυχαγωγίας και πολιτισμού.
Τη δημιουργία και λειτουργία δημοτικών δομών φιλοξενίας και υποστήριξης των προσφύγων εντός του αστικού ιστού, οι οποίες θα είναι ενταγμένες στην κοινωνική και πολιτική ζωή, ανοιχτές στην κοινωνία και θα προσφέρουν όχι μόνο στέγη αλλά και δυνατότητα για δουλειά και αυτονομία.
Την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δήμο, την άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, την μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζομένους και την κατάργηση επισφαλών σχέσεων εργασίας (εργολαβιών, συμβάσεων ορισμένου χρόνου).Την κατάργηση των προγραμμάτων ΟΑΕΔ-ΕΣΠΑ και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας. Την παύση των απολύσεων και των αναθέσεων κοινωνικών υπηρεσιών σε ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ. Τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για όλες τις κενές θέσεις των δήμων και περιφερειών και την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Όλα τα παραπάνω κατά την γνώμη μας προϋποθέτουν καθημερινό αγώνα για την διασφάλιση των πολιτικών, εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων όλων των συμπολιτών μας, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, γλώσσας, φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Για την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών παιδείας, υγείας, περιβάλλοντος, πολιτισμού και συγκοινωνιών. Για την παραμονή της ΔΕΗ και της ΕΥΑΘ σε δημόσιο έλεγχο. Για την προστασία των πολιτών από κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και εξώσεις. Για την μηδενική ανοχή σε κάθε φαινόμενο φασιστικής βίας απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες. Για την ανάπτυξη ισότιμων σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με τους γειτονικούς λαούς. Προϋποθέτουν, τελικά, την κατάργηση των μνημονίων και της ευρωπαϊκής επιτροπείας, την απεμπλοκή από την Νατοϊκή συμμαχία και τον βραχνά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη βάση όσων προασπιζόμαστε, απορρίπτουμε το δημαρχοκεντρικό μοντέλο οργάνωσης και καλούμε τους συνδημότες που πιστεύουν σε μια διαφορετική τοπική αυτοδιοίκηση να ενωθούν μαζί μας. Άλλωστε, στον Δήμο Νεάπολης Συκεών γνωρίζουμε καλύτερα απ’ τον καθένα τι σημαίνει “ενός ανδρός αρχή”. Διεκδικούμε για τον Δήμο αλλά πρώτα απ’ όλα για μας τους ίδιους ένα μοντέλο συλλογικότητας και συμμετοχής.
Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί και δεν κυνηγάμε τις καρέκλες. Πυρήνας λειτουργίας του σχήματος μας θα είναι η συνέλευση των μελών, η οποία θα συνέρχεται αρκετά τακτικά ώστε να αποφασίζει για όλα τα σημαντικά ζητήματα με συλλογικές αποφάσεις, σύνθεση απόψεων και ενεργή συμμετοχή όλων. Σταθερή αρχή μας είναι η εναλλαγή των δημοτικών μας συμβούλων και η ανακλητότητά τους. Κάνουμε αυτή την επιλογή όχι μόνο επειδή πιστεύουμε στις δυνάμεις μας, αλλά και γιατί αποστρεφόμαστε την δημιουργία παραγοντίσκων και μηχανισμών που ως σήμερα λυμαίνονται τον Δήμο Νεάπολης Συκεών.

Γι ‘ αυτούς τους λόγους
Το δημοτικό μας σχήμα, στοχεύοντας στην ανάδειξη του συλλογικού και πολυσυλλεκτικού του χαρακτήρα, θα συμμετέχει στις ερχόμενες εκλογές χωρίς επικεφαλής. Θα λειτουργεί με συλλογική εκπροσώπηση, η οποία θα αποφασιστεί στην γενική συνέλευση. Από την γενική συνέλευση θα επιλεγεί, επίσης, και ο/η υποψήφιος-α δήμαρχος, μόνο για τις ανάγκες συγκρότησης του ψηφοδελτίου.

Ξύλινα Γράμματα HOMENIOΣτην ίδια κατηγορία..
Οι διακοπές ύδρευσης σήμερα Δευτέρα στη ΘεσσαλονίκηΟι διακοπές ύδρευσης σήμερα Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις της ΕΥΑΘ


Θύμα κλοπής οδηγός ταξί στη ΘεσσαλονίκηΘύμα κλοπής οδηγός ταξί στη Θεσσαλονίκη

Στην περιοχή του Δενδροποτάμου


Κάηκε εγκαταλειμμένο σπίτι στην Άνω ΠόληΚάηκε εγκαταλειμμένο σπίτι στην Άνω Πόλη

Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός


Αίθριος ο καιρός σήμερα Δευτέρα στη ΘεσσαλονίκηΑίθριος ο καιρός σήμερα Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη

Στους 35 βαθμούς η θερμοκρασία


Ορκίζεται σήμερα ο Κωνσταντίνος Ζέρβας  61ος δήμαρχος της πόληςΟρκίζεται σήμερα ο Κωνσταντίνος Ζέρβας 61ος δήμαρχος της πόλης

Στις 19:00 στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης


Εργασίες συντήρησης στην οδό Θεσσαλονίκης - ΑεροδρομίουΕργασίες συντήρησης στην οδό Θεσσαλονίκης - Αεροδρομίου

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


Γυναίκα έπεσε από τον πρώτο όροφο πολυκατοικίαςΓυναίκα έπεσε από τον πρώτο όροφο πολυκατοικίας

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Παπαγεωργίου


Τροχαίο  στην Εγνατία  στα διόδια του ΠροφήτηΤροχαίο στην Εγνατία στα διόδια του Προφήτη

Ξέσπασε φωτιά


Παράσταση διαμαρτυρίας από ΚΚΕ και ΚΝΕ κατά ΚυρίζογλουΠαράσταση διαμαρτυρίας από ΚΚΕ και ΚΝΕ κατά Κυρίζογλου

Καταγγέλλουν εμπόδια στην προβολή του 45ου Φεστιβάλ


Νέα πολλοστή διακοπή νερού στα Πεύκα το βράδιΝέα πολλοστή διακοπή νερού στα Πεύκα το βράδι

Η ανακοίνωση της ΕΥΑΘgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Νεότερα σχολιασμένα:
Έκλεψαν