ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
16-4-2019

Η Πόλη Αλλιώς: Οι προτάσεις μας για τα σχολεία και την εκπαίδευση

Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση στον Δ. Νεάπολης - Συκεών

Η Πόλη Αλλιώς: Οι προτάσεις μας για τα σχολεία και την εκπαίδευση

Η Πόλη Αλλιώς Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση στον Δ. Νεάπολης - Συκεών

Οι προτάσεις μας για τα σχολεία και την εκπαίδευση.

Όλοι όσοι συμμετέχουμε στο δημοτικό σχήμα η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ θέτουμε προς συζήτηση και δέσμευση προτάσεις που αποτελούν πάγιες διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος. Προφανώς ορισμένες από αυτές δεν άπτονται άμεσα των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ, αλλά μπορούν να αποτελέσουν κοινό πεδίο διεκδίκησης εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Είναι σαφές ότι η δημόσια εκπαίδευση αποτελεί ένα από τα βασικά θύματα της κρίσης και των μνημονίων και βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο των συντηρητικών αναδιαρθρώσεων που υπαγορεύονται από υπερεθνικούς οργανισμούς- όπως η Ε.Ε. και ο ΟΟΣΑ -αλλά και από την επιχειρηματική ελίτ. Οι ασκούμενες πολιτικές ενισχύουν την πολιτική του νόμου της αγοράς και του κέρδους με στόχο ένα φτηνό, υποβαθμισμένο, σχολείο των δεξιοτήτων, και της αμάθειας.
Και τι δεν είδαμε τα τελευταία χρόνια: Συγχωνεύσεις, κλείσιμο και υποβαθμίσεις σχολείων, μεγάλο αριθμό μαθητών στα τμήματα, μείωση στο ήμισυ των λειτουργικών δαπανών, επιβάρυνση των γονέων, κατάργηση του ΟΣΚ , γερασμένα χωρίς συντήρηση σχολικά κτήρια, νηπιαγωγεία σε μαγαζιά(!), μείωση και απαξίωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, διεύρυνση της παραπαιδείας, γιγάντωση της ελαστικής εργασίας, περιορισμό των υποστηρικτικών δομών, περιορισμό του βοηθητικού προσωπικού, ελλιπή καθαριότητα, ελλιπή μέτρα υγιεινής και φύλαξης. Ακόμη και… φωτοτυπίες αντί βιβλίων!
Οι δήμοι με την σειρά τους προσαρμόστηκαν και εφάρμοσαν την αντιεκπαιδευτική αυτή πολιτική. Περιορίσθηκαν σε κινήσεις εντυπωσιασμού, φτιασιδώματα, γιορτές και βραβεύσεις, αναζήτηση πρόσκαιρων, υποτυπωδών προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Στον Δήμο Νεάπολης –Συκεών ειδικότερα η πολιτική αυτή αποτυπώθηκε με το κλείσιμο συγκεκριμένων Νηπιαγωγείων την άρνηση της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής και με μια επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων σχολικής στέγης στη βάση λόγων και όχι έργων.
Το εκπαιδευτικό κίνημα σε συνεργασία ενίοτε με τους γονείς και μαθητές αντιστάθηκε, καθυστέρησε και ανέτρεψε πλευρές αυτής της πολιτικής. Γι’ αυτό σήμερα απαιτείται ένα πολύμορφο και μαχητικό πανεκπαιδευτικό μέτωπο (εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης) που θα οδηγήσει σε αντιστροφή της κατάστασης και στην διεκδίκηση μιας εκπαίδευσης που έχουν ανάγκη η κοινωνία και τα παιδιά μας .

Βασικές προτάσεις μας προς αυτή την κατεύθυνση είναι:

Η προστασία και στήριξη του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.
Η ένταξη όλων των παιδιών έως 4 ετών χωρίς όρους και προϋποθέσεις στους βρεφικούς-παιδικούς σταθμούς και η κατάργηση των τροφείων.
Η ανέγερση νέων Παιδικών Σταθμών με κατάλληλες υποδομές –όπου χρειάζεται- προκειμένου να ικανοποιούνται οι ανάγκες των παιδιών αλλά και των οικογενειών που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση και την ανεργία.
Η δίχρονη, δημόσια, υποχρεωτική προσχολική αγωγή σε σύγχρονα, δημόσια, νηπιαγωγεία για όλα τα νήπια.
Ένα ενιαίο δημόσιο και δωρεάν δωδεκάχρονο σχολείο για όλα τα παιδιά. Ένα σχολείο χωρίς συγχωνεύσεις και υποβαθμίσεις, με σύγχρονα βιοκλιματικά διδακτήρια, εργαστήρια, αίθουσες μουσικής και καλλιτεχνικών, βιβλιοθήκες, κλειστά & ανοιχτά γυμναστήρια, αποδυτήρια μαθητών.
Διπλασιασμός των επιχορηγήσεων για τα σχολεία από τον κρατικό προϋπολογισμό.
5% του ΑΕΠ για την Παιδεία.
Ειδικότερα σε αυτήν την κατεύθυνση επιβάλλεται:
Η οριστική επίλυση του προβλήματος της σχολικής στέγης στον Δήμο μας. Συγκεκριμένα απαιτούνται σχολικά κτίρια για το ΕΠΑΛ Συκεών, για το 3ο ΓΕΛ Συκεών, για το Γυμνάσιο και το ΓΕΛ Πεύκων, για τα 1ο-5ο δημ. Σχολεία Συκεών, για το σύνολο των δημοτικών σχολείων των Πεύκων (1ο, 2ο, 3ο, 4ο) για το 1ο δημ. Αγ. Παύλου, όπως και για τα νηπιαγωγεία τα οποία στεγάζονται σε ενοικιασμένους χώρους (6ο, 7ο Πεύκων, 1ο, 13ο,15ο, 8ο Συκεών, 7ο, 13ο Νεάπολης).
Ιδιαίτερη φροντίδα απαιτείται για τα 3ο ειδικό Νηπιαγωγείο, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο ΙΝΑΑ, το ΕΕΕΕΚ και το ειδικό επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο.
Επαναλειτουργία του ΟΣΚ. Όχι στην μέθοδο των ΣΔΙΤ.
Μειωμένα τιμολόγια νερού, φυσικού αερίου, ρεύματος, δωρεάν internet.
Ο έλεγχος της στατικότητας των διδακτηρίων, των μέτρων υγιεινής και πυρασφάλειας.
Ο φωτισμός των σχολικών κτηρίων και φύλαξη σε 24ωρη βάση, χωρίς κάμερες και κλειδαριές.
Η άμεση συντήρηση των σχολείων από επαρκές συνεργείο μονίμων υπαλλήλων.
Η αναβάθμιση της αισθητικής των σχολικών κτιρίων με εικαστικές παρεμβάσεις και πράσινες (στην κυριολεξία) ασφαλείς σχολικές αυλές, ώστε να αγαπήσουν τα παιδιά τον σχολικό χώρο και να συμφιλιωθούν με το αστικό τοπίο γενικότερα.
Όχι στην λεγόμενη οικονομική αυτονομία του σχολείου που παραπέμπει στην επιχειρηματική δράση, την αναζήτηση χορηγών, την εισβολή εταιρειών και την επιβάρυνση των γονέων. Όχι στην παραχώρηση χώρων του σχολείου σε ιδιωτικούς φορείς για κερδοσκοπικούς λόγους.
Η στελέχωση των σχολείων με τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς ώστε να τοποθετούνται στα σχολεία μας από την 1η του Σεπτέμβρη κάθε σχολικής χρονιάς με σταθερή και μόνιμη εργασία και να αποτελούν συνδιαμορφωτές του εκπαιδευτικού σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο.
Η επιπλέον υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου με γραμματείς, νοσοκόμους, γιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς, τραπεζοκόμους κλπ.
Υποστήριξη της λειτουργίας των σχολείων με μόνιμους/ες καθαριστές/στριες σχολικούς τροχονόμους, φύλακες.
Η μέριμνα για δωρεάν και ασφαλή μετακίνηση των μαθητών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθώς και δωρεάν μετακίνηση τους από απομακρυσμένες περιοχές.
Η μείωση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα στην κατεύθυνση των παιδαγωγικών προτάσεων των εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα, 15 μαθητές/τριες στο νηπιαγωγείο και στις Α-Β΄τάξεις του δημοτικού και 20 στις υπόλοιπες τάξεις, 15 στις κατευθύνσεις του Λυκείου, 20 μαθητές στα τμήματα και 10 μαθητές στα εργαστήρια.
Όχι στην συγχώνευση τμημάτων και σχολείων
Ολοκληρωμένη διδασκαλία των ξένων γλωσσών, με στόχο ένα σχολείο απαλλαγμένο από τον βραχνά της παραπαιδείας.
Τμήματα ένταξης και τάξεις υποδοχής σε κάθε σχολείο του Δήμου μας, με μείωση του αριθμού των παιδιών ανά ΤΕ και δημιουργία και δεύτερου τμήματος όπου υπάρχει ανάγκη.
Οι πλήρεις αντισταθμιστικές δομές, όπως ενισχυτική διδασκαλία, πρόσθετη διδακτική στήριξη και Τάξη Υποδοχής σε κάθε σχολείο του Δήμου μας.
Η ιδιαίτερη φροντίδα για τη στήριξη, προσβασιμότητα, εκπαίδευση, εργασία, αποκατάσταση των παιδιών με ειδικές ανάγκες.
Η μέριμνα για χώρους εστίασης –αναψυχής των μαθητών και για παροχή δωρεάν γεύματος. Ταυτόχρονη αναβάθμιση των κυλικείων με δυνατότητα συνδιαχείρισης εκπαιδευτικών –μαθητών και γονέων και με απαραίτητη προϋπόθεση την προσφορά φθηνών και υγιεινών προϊόντων στους μαθητές..



ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ :

Ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, ένα σχολείο άρρηκτα συνδεδεμένο με το περιβάλλον, την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό.

Ένα σχολείο που –με την υλική υποστήριξη του Δήμου- θα λειτουργεί και το απόγευμα ως κέντρο μόρφωσης, πολιτισμού και άθλησης για όλους τους πολίτες.

Ένα σχολείο που θα υπηρετεί την Παιδεία ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπορευματοποιημένο προϊόν.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδέσσης
Τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδέσσης

Τραυματίστηκε θανάσιμα 52χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Aπάτη σε βάρος εταιρείας του εξωτερικού με οικονομικό όφελος 148.000 ευρώ
Aπάτη σε βάρος εταιρείας του εξωτερικού με οικονομικό όφελος 148.000 ευρώ

Ο δράστης ταυτοποιήθηκε μετά από συνεργασία της EUROPOL με τις Αρχές της Γαλλίας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό

Μεταξύ των Ανισόπεδων Κόμβων Κ6 (Νεάπολης) και Κ8 (Τριανδρίας)

Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων
Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Σκοπός ήταν η συλλογή στοιχείων και η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας.




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge