ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
20-5-2019

Ξεκίνησε η διάνοιξη της οδού Ελλησπόντου στη Νεάπολη

Κατεδάφιση τοιχίων και άλλων κατασκευών

Ξεκίνησε η διάνοιξη της οδού Ελλησπόντου στη Νεάπολη

Μια κρίσιμη και νευραλγικής σημασίας οδός, η οποία επί δεκαετίες παρέμεινε αδιάνοικτη λόγω της καταπάτησής της από ιδιώτες, ετοιμάζεται να παραδοθεί πλέον στους πολίτες, καθώς άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη διάνοιξή της.

Πρόκειται για την οδό Ελλησπόντου, στη Νεάπολη, της οποίας μεγάλο τμήμα τελούσε υπό κατάληψη από τους ιδιοκτήτες του παρακείμενου ιδιωτικού συγκροτήματος που ενοικιαζόταν για τη φιλοξενία του 12ου Δημοτικού Σχολείου και 4ου Νηπιαγωγείου και χρησιμοποιούνταν ως αύλειος χώρος, παρά του ότι τα προηγούμενα χρόνια ο χώρος είχε πλήρως απαλλοτριωθεί από τον πρώην δήμο Νεάπολης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η οδός να παραμένει κλειστή προκαλώντας προβλήματα στην κίνηση των περιοίκων, που παρέμειναν αποκλεισμένοι από τους κεντρικούς οδικούς άξονες της λεωφ. Ανδρέα Παπανδρέου και Ρήγα Φεραίου.

Μετά την απόφαση -πριν δυο χρόνια- της διοίκησης του νέου «Καλλικρατικού» δήμου υπό τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, που ελήφθη παρά τις οργανωμένες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, τα σχολεία, λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου, μεταφέρθηκαν σε μεγαλύτερο, ασφαλέστερο και πλήρως λειτουργικό δημοτικό σχολικό συγκρότημα στην περιοχή Στρεμπενιώτη. Ήδη, γονείς και εκπαιδευτικοί των σχολείων εδώ και δυο χρόνια που έγινε η μεταφορά τους, έχουν εκφράσει τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά τους προς τη διοίκηση του δήμου για την απόφαση που έλαβε.

Ταυτόχρονα, όμως, με τη μεταφορά των σχολείων, δρομολογήθηκαν και οι διαδικασίες για τη διάνοιξη της οδού Ελλησπόντου προκειμένου να ενωθεί με το υπόλοιπο τμήμα της, κάτι που άρχισε να γίνεται σήμερα το πρωί.

Σήμερα το πρωί, λοιπόν, Δευτέρα 20 Μαΐου 2019, συνεργεία της αναδόχου εταιρίας, ξεκίνησαν την κατεδάφιση του τοιχίου περίφραξης στη συμβολή με την οδό Αριστοτέλους, κατεδαφίζοντας ταυτόχρονα και κατασκευές εντός του υπό διάνοιξη χώρου.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η ολοκλήρωση του οποίου προβλέπεται να γίνει εντός τριών μηνών περίπου, σε πρώτη φάση θα γίνει κατεδάφιση των δύο τοιχίων από τη νότια και βόρεια πλευρά της Ελλησπόντου, η απομάκρυνση κατασκευών του κτιρίου που αναπτύσσονταν εντός της έκτασης της οδού, εκσκαφή του χώρου (αυλής) ώστε να έρθει στα επίπεδα της ασφαλτόστρωσης και η ανέγερση τοιχίων στα όρια των παρακείμενων οικοπέδων για την ασφαλή κίνηση των περιοίκων. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η ασφαλτόστρωση και η κατασκευή πεζοδρομίων, με το συνολικό πλάτος της διανοιγμένης οδού να φθάνει στα 12 μ. Η ολοκλήρωση του έργου θα απελευθερώσει ταυτόχρονα παρακείμενη δημοτική έκταση που θα συνενωθεί με όμορη ώστε στη νέα που θα προκύψει να δημιουργηθεί χώρος πρασίνου, Παιδική Χαρά και επέκταση του διπλανού Βρεφονηπιακού-Παιδικού Σταθμού αυξάνοντας τη δυναμικότητά του.

«Αποκατάσταση της τάξης…»
«Με έργα και όχι με λόγια προστατεύουμε το δημόσιο χώρο και το αστικό περιβάλλον», δήλωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος βρέθηκε το πρωί στο χώρο της κατεδάφισης, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Αντώνη Σαουλίδη και επιθεώρησαν τις εργασίες, ζητώντας παράλληλα από τον υπεύθυνο εργολάβο την επιτάχυνση των ρυθμών εργασίας υπό τη λήψη μέτρων ασφαλείας.
Όπως τόνισε ο δήμαρχος, «αυτός εδώ ο χώρος επί δεκαετίες ήταν καταπατημένος από συγκεκριμένη οικογένεια και χρησιμοποιούνταν ως αύλειος χώρος σχολείου, για το οποίο το ελληνικό δημόσιο πλήρωνε δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως», και πρόσθεσε: «Κινήσαμε όλες τις διαδικασίες εδώ και χρόνια και επιτέλους πρόπερσι ολοκληρώσαμε τη διαδικασία της μεταφοράς του 12ου Δημ. Σχολείου Νεάπολης και 4ου Νηπιαγωγείου σε ασφαλές λειτουργικό δημοτικό συγκρότημα στην περιοχή Στρεμπενιώτη. Σήμερα, πλέον, μετά από διαδικασία δημοπρασίας, που ξεκίνησε πριν από μήνες, είμαστε στην ευχάριστη θέση να κατεδαφίσουμε αυτά τα τοιχία για να γίνει επιτέλους η πλήρης διάνοιξη της οδού Ελλησπόντου, ενός κρίσιμου δρόμου που συνδέει τη λεωφ. Ανδρέα Παπανδρέου με τη Ρήγα Φεραίου. Τα κούφια λόγια καταρρίπτονται και αποδεικνύεται ποιοι εξυπηρετούσαν ποιών συμφέροντα».
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Αντώνης Σαουλίδης τόνισε την αποφασιστικότητα της διοίκησης του δήμου να «αποκαταστήσει τη τάξη» απελευθερώνοντας καταπατημένες εκτάσεις και χώρους. «Η σημερινή παρέμβαση κινείται στο πλαίσιο της αποκατάστασης της τάξης και της αξιοποίησης όλων των δημόσιων χώρων. Συνειδητά, όλα τα τελευταία χρόνια, προχωρούμε σε πράξεις με τις οποίες καταργούνται καταπατήσεις και δεσμεύσεις δημοσίων και δημοτικών χώρων και τις αποδίδουμε στο κοινό. Με αυτό το έργο πραγματικά θα αναπνεύσει η περιοχή, θα δοθεί μια τεράστια δυνατότητα στους κατοίκους της περιοχής να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους. Και βεβαίως εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης ανάπλασης του συγκεκριμένου χώρου διότι -όπως όλοι γνωρίζουν- ακριβώς από κάτω υπάρχει ένας χώρου πρασίνου και κατασκευής-επέκτασης του Βρεφονηπιακού-Παιδικού Σταθμού και δημιουργίας Παιδικής Χαράς. Οπότε, με αυτήν την παρέμβαση απλά και μόνο ξεκινάμε τη διαδικασία. Θα ακολουθήσουν και άλλες παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους, ξεκινώντας βεβαίως από τη Δ.Ε. Πεύκων όπου εκεί παρουσιάζεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό αυτό το φαινόμενο των καταπατήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδέσσης
Τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδέσσης

Τραυματίστηκε θανάσιμα 52χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Aπάτη σε βάρος εταιρείας του εξωτερικού με οικονομικό όφελος 148.000 ευρώ
Aπάτη σε βάρος εταιρείας του εξωτερικού με οικονομικό όφελος 148.000 ευρώ

Ο δράστης ταυτοποιήθηκε μετά από συνεργασία της EUROPOL με τις Αρχές της Γαλλίας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό

Μεταξύ των Ανισόπεδων Κόμβων Κ6 (Νεάπολης) και Κ8 (Τριανδρίας)

Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων
Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Σκοπός ήταν η συλλογή στοιχείων και η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας.




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge