ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
21-5-2019

Εγρήγορση για την προστασία του Σέιχ-Σου

Επίσκεψη του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής

Εγρήγορση για την προστασία του Σέιχ-Σου

Δυναμικές παρεμβάσεις, σε πολλαπλά επίπεδα, για την προστασία του δάσους από τις πυρκαγιές, αλλά και άλλους κινδύνους που αφανίζουν τα δένδρα, όπως είναι το καταστροφικό έντομο βλαστοφάγος, προτάσσοντας ταυτόχρονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, υλοποιεί ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, επιδιώκοντας να κινητοποιήσει τους κρατικούς μηχανισμούς προς αυτή την κατεύθυνση.

Τελευταία πρωτοβουλία είναι αυτή που αναλήφθηκε σήμερα το μεσημέρι με την επίσκεψη του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε συνάντηση με την ηγεσία του Σώματος στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία. Εκεί, ο κ.Δανιηλίδης είχε μακρά συζήτηση με τον Συντονιστή Επιχειρήσεων υποστράτηγο Σπύρο Βαρσάμη, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας αρχιπύραρχο Κωνσταντίνο Παχίδη και τον Διοικητή νομού Θεσσαλονίκης αρχιπύραρχο Δημήτρη Κοντογιάννη. Στην αποστολή του δήμου συμμετείχαν επίσης ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Βαρσάμης, ο πρόεδρος της ΕΔΟΜΑΚ, και υποψήφιος σύμβουλος Κοινότητας Συκεών, Στέλιος Βαϊρλής, και ο πυροσβέστης, και υποψήφιος σύμβουλος Κοινότητας Πεύκων, Βασίλης Βίτσας.

«Με τη σημερινή μας επίσκεψη και εκτενή συζήτηση επιβεβαιώθηκε η άριστη σχέση και συνεργασία που έχουμε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τόσο ο δήμος μας όσο και η ΕΔΟΜΑΚ. Μας ενώνει ο κοινός σκοπός και αγώνας που είναι η προστασία του δάσους Σέιχ-Σου, η θωράκισή του απέναντι σε κάθε κίνδυνο και η προστασία της ανθρώπινης ζωής», δήλωσε ο Σίμος Δανιηλίδης, με τον υποστράτηγο Σπ. Βαρσάμη να εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για το επίπεδο της συνεργασίας και την αποτελεσματικότητά της.

«Είχαμε τη χαρά σήμερα να δεχτούμε την επίσκεψη από το δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, με τον οποίο χρόνια τώρα υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία, που ξεκινά από τη δημοτική Αρχή του πρώην δήμου Συκεών και συνεχίζεται τώρα ως δήμος Νεάπολης-Συκεών. Σε όλα τα θέματα πολιτικής προστασίας βρίσκεται δίπλα στις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος και υποστηρίζει το έργο του και με τα μέσα που ο ίδιος διαθέτει αλλά και με μια από τις πιο ενεργείς ομάδες που δραστηριοποιείται στο νομό μας, την ΕΔΟΜΑΚ Συκεών. Πιστεύουμε ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια απρόσκοπτα προς όφελος των πολιτών, της πόλης μας και του περιβάλλοντος», ανέφερε ο κ.Βαρσάμης.

Δράσεις για τον βλαστοφάγο
Στην κορυφή της ατζέντας της συζήτησης βρέθηκε η καταστροφή χιλιάδων δένδρων του δάσους από το έντομο του βλαστοφάγου, με τον Σίμο Δανιηλίδη να θέτει επιτακτικά το θέμα της άμεσης παρέμβασης του Δασαρχείου για την υλοτόμηση των νεκρών δένδρων και την άμεση απομάκρυνσή τους ώστε να μην επεκταθεί η καταστροφή και αφανίσει το σύνολο του δάσους, προκαλώντας ανάλογη καταστροφή με αυτή της πυρκαγιάς του 1997. «Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και φαίνεται ότι οι πιέσεις και παρεμβάσεις μας προς όλες τις αρμόδιες Αρχές επιφέρουν κάποιο αποτέλεσμα. Εάν μας άκουγαν έγκαιρα και δεν ανέβαλαν τόσο την επέμβαση η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική και πολύ πιο εύκολη, αφού η καταστροφή θα παρέμεινε περιορισμένη. Δεν μπορούμε, όμως, να περιμείνουμε στα λόγια αλλά άμεσα να προβούμε σε πράξεις», σχολίασε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών την εξέλιξη που έγινε γνωστή από τον υποστράτηγο για την προώθηση της υλοτόμησης των αποξηραμένων από το έντομο δένδρων. Την ίδια ώρα, κάλεσε το υπ. Γεωργίας «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ενισχύσει το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης και με κονδύλια που λείπουν, και με εξειδικευμένο προσωπικό και με ειδικό εξοπλισμό για να προχωρήσει άμεσα σε όλα όσα χρειάζεται να πράξει».

Ιδιαίτερη έμφαση ο δήμαρχος έδωσε στην προστασία των οικισμών που γειτνιάζουν με το περιαστικό δάσος, καθώς σε περίπτωση πυρκαγιάς διατρέχουν άμεσο κίνδυνο. «Το Δασαρχείο πρέπει να προσεγγίσει το θέμα θετικά και να προχωρήσει στην υλοτόμηση δένδρων προκειμένου να δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας από τους οικισμούς. Η τραγωδία στο Μάτι δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Ναι, πρέπει να θυσιάσουμε κάποια δένδρα για να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να συμφωνήσει ο υποστράτηγος της Π.Υ. κάνοντας λόγο για μια επανεξέταση του θέματος «σπίτι-σπίτι και σημείο-σημείο».
Ειδικά για την προστασία του δάσους ο δήμαρχος έθεσε στη διάθεση της Π.Υ. όλο τον μηχανισμό του δήμου, ο οποίος μάλιστα ενισχύεται με νέα μέσα, ενώ παράλληλα εκπαιδεύονται από την Πυροσβεστική οι δημοτικοί υπάλληλοι και οι εθελοντικές ομάδες. «Ό,τι θέλετε θα το έχετε, θα είμαστε σταθερά στο πλευρό σας», διαβεβαίωσε τον Συντονιστή Επιχειρήσεων του Σώματος, ενημερώνοντάς τον για την απόκτηση νέων οχημάτων πολιτικής προστασίας που έχει ήδη δρομολογηθεί, ενώ πρόσφατα απέκτησε κι ένα όχημα Νissan Navara 4Χ4, που τέθηκε στη διάθεση της ΕΔΟΜΑΚ.

Εκπαίδευση και εξοπλισμός
Στο πλαίσιο αυτό ο δήμος Νεάπολης-Συκεών παραμένει σε συνεχή εγρήγορση ενόψει της θερινής περιόδου, από τη μια εκπαιδεύοντας το προσωπικό και από την άλλη αποκτώντας νέο μηχανοκίνητο εξοπλισμό.
Με τη συνεργασία της Σχολής Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και άλλων αρμόδιων φορέων που εμπλέκονται στην πυροπροστασία και γενικότερα στην Πολιτική Προστασία, ολοκληρώθηκε ήδη με επιτυχία η εκπαιδευτική δράση για τους εργαζόμενους. Το προηγούμενο διάστημα, και για ένα τριήμερο, στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εκπαίδευσαν στην κατάσβεση πυρκαγιών 25 εργαζόμενους στο δήμο, από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, την Τεχνική Υπηρεσία, τη Δ/νση Περιβάλλοντος, τις Διοικητικές Υπηρεσίες και τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς. Η εκπαίδευση εστίασε στην αντιμετώπιση και καταστολή πυρκαγιών, την παροχή βασικών γνώσεων πυρασφάλειας και δασοπροστασίας, καθώς και την εφαρμογή κανόνων προληπτικής και οργανωμένης απομάκρυνσης από χώρους ή περιοχές υψηλής επικινδυνότητας.
Μετά το τέλος των μαθημάτων οι εκπαιδευόμενοι πήραν βεβαίωση-πιστοποίηση εκπαιδευομένου από την Ακαδημία Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδέσσης
Τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδέσσης

Τραυματίστηκε θανάσιμα 52χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Aπάτη σε βάρος εταιρείας του εξωτερικού με οικονομικό όφελος 148.000 ευρώ
Aπάτη σε βάρος εταιρείας του εξωτερικού με οικονομικό όφελος 148.000 ευρώ

Ο δράστης ταυτοποιήθηκε μετά από συνεργασία της EUROPOL με τις Αρχές της Γαλλίας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό

Μεταξύ των Ανισόπεδων Κόμβων Κ6 (Νεάπολης) και Κ8 (Τριανδρίας)

Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων
Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Σκοπός ήταν η συλλογή στοιχείων και η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας.




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge