ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
6-6-2019

Σέιχ-Σου: ξεκίνησε η υλοτόμηση των κατεστραμμένων δένδρων από τον βλαστοφάγο

Αγωνιώδης έκκληση του Σίμου Δανιηλίδη

Σέιχ-Σου: ξεκίνησε η υλοτόμηση των κατεστραμμένων δένδρων από τον βλαστοφάγο

Την ανάγκη να ενισχυθούν τα συνεργεία των υλοτόμων ώστε οι εργασίες υλοτόμησης στο Σέιχ-Σου και απομάκρυνσης των κατεστραμμένων-νεκρών δένδρων να εξελιχθούν με ταχύτατους ρυθμούς προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της καταστροφής των πεύκων από το έντομο του βλαστοφάγου, επισήμανε   από την καρδιά του περιαστικού δάσους ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, έως σήμερα το φαινόμενο εντοπίζεται σε δένδρα σε μια έκταση 3.500 στρεμμάτων πευκοδάσους, η οποία έκταση αντιστοιχεί στο 1/10 του δάσους, με το μεγαλύτερο ποσοστό να συναντάται στα όρια των Συκεών και των Πεύκων. Αιτία της καταστροφής ο φλοιοφάγος ή βλαστοφάγος (Tomicus piniperda), που είναι το έντομο φονιάς των πεύκων και το οποίο δεν αντιμετωπίζεται με ψεκασμούς. Όπως υπολογίζεται, πάνω από 100.000 δένδρα έχουν ήδη προσβληθεί και πρέπει να κοπούν και να απομακρυνθούν τάχιστα, γιατί «αν υπάρξει περαιτέρω ολιγωρία ο αριθμός των αποξηραμένων δένδρων θα αυξηθεί γεωμετρικά και τότε η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική», όπως τονίζει ο Σίμος Δανιηλίδης.

Οι επισημάνσεις-εκκλήσεις του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη για ενίσχυση των συνεργείων και άμεση απομάκρυνση της δασικής ύλης, έγιναν σήμερα το μεσημέρι κατά την έναρξη των εργασιών υλοτόμησης, οι οποίες, όπως τόνισε, «ξεκίνησαν με μεγάλη καθυστέρηση, παρά τις έγκαιρες επισημάνσεις του μεγάλου κινδύνου ακόμη και από τα μέσα του 2018».

Οι εργασίες ξεκίνησαν από το λόφο του Καρά-Τεπέ και το 5ο Τμήμα από υλοτόμους του Δασικού Συνεταιρισμού του Κ.Σταυρού Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τη δασάρχη Ελένη Αγγελίδου, η οποία ήταν παρούσα και κατηύθυνε τις εργασίες, στην επιχείρηση της υλοτόμησης θα πάρουν μέρος δυο συνεταιρισμοί, καθώς -όπως είπε- επιλέχθηκε «η έκτακτη κάρπωση ελλείψει πιστώσεων».
«Εκφράζω την απορία, αν επρόκειτο για περιαστικό δάσος της Αττικής και υπήρχε τέτοιου είδους πρόβλημα θα έρρεαν τα εκατομμύρια ή θα μιλούσαμε για εξασφάλιση πόρων μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του ’20 ή του ’21;», αναρωτήθηκε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, κάνοντας λόγο ακόμη και ποινικές ευθύνες αρμοδίων παραγόντων της Πολιτείας λόγω της μεγάλης ολιγωρίας απέναντι στο πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σύμφωνα με τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος υποστράτηγο Σπύρο Βαρσάμη, που βρέθηκε στο σημείο, «πρόκειται για μια σημαντική ενέργεια που θα περιορίσει τον κίνδυνο επέκτασης της πυρκαγιάς στην περίπτωση κάποιου περιστατικού κατά την αντιπυρική περίοδο».

«Ευτυχώς αρχίζουμε…»
«Βλέποντας εδώ και μήνες να αναπτύσσεται αυτό το καταστροφικό φαινόμενο, κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου πολύ νωρίς πιέζοντας και ζητώντας άμεση παρέμβαση των αρμόδιων Υπηρεσιών, αλλά η ενημέρωση που είχαμε έκανε λόγο για έλλειψη διαθέσιμων πόρων και επίρριψη της προσοχής από το Δασαρχείο στην αντιπυρική περίοδο. Μετά την επανεκτίμηση του φαινομένου, και κατόπιν επανειλημμένων δικών μας και άλλων οχλήσεων, διαμαρτυριών και καταγγελιών, ευτυχώς αρχίζουμε τώρα αλλάζοντας τα σχέδια που τοποθετούσαν την υλοτόμηση τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Ελπίζω να μην χάθηκε πολύτιμος χρόνος», δήλωσε ο Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας Αλέκο Σιμητόπουλο, ήταν παρών και παρακολούθησε την έναρξη των εργασιών υλοτόμησης.

Όπως τόνισε με έμφαση, «δεν επαρκούν δυο συνεταιρισμοί υλοτόμων, αλλά πρέπει να επιστρατευθούν και άλλοι συνεταιρισμοί, πρέπει να υπάρξει πολύ μεγάλος αριθμός υλοτόμων, έτσι ώστε να περιορίσουμε όσο γίνεται περισσότερο το φαινόμενο στην έκταση που έχει ήδη προσβληθεί». Ταυτόχρονα, όμως, επισήμανε την ανάγκη της άμεσης απομάκρυνσης από το δάσος όλης της ύλης που προκύπτει από την υλοτόμηση. «Δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στην απομάκρυνση της αξιοποιήσιμης ύλης των κορμών αλλά και των κλαδιών καθώς αυτά αποτελούν εύφλεκτη ύλη», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Σίμος Δανιηλίδης ανέδειξε την ανάγκη έναρξης ενός διευρυμένου διαλόγου για το είδος της αναδάσωσης στο Σέιχ-Σου, ξεπερνώντας τη «δογματική άποψη που επιμένει στη φύτευση μόνο πεύκων». «Από την πυρκαγιά και μετά την αναδάσωση στο δάσος υπάρχουν σοβαρά και μεγάλα προβλήματα. Τοπική Αυτοδιοίκηση, Δασαρχείο και ακαδημαϊκή κοινότητα πρέπει να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για τις αναδασώσεις. Υπάρχει επιστημονική άποψη ότι κακώς φυτεύουμε και ξαναφυτεύουμε πεύκα. Η άποψη των επιστημόνων υποστηρίζει ότι εδώ και δεκάδες χρόνια έπρεπε να φυτεύονται πλατύφυλλα που θα λειτουργούν και ως αντιπυρικές ζώνες και θα διαμορφώνουν καλύτερο κλίμα. Δυστυχώς υπάρχει μια δογματική άποψη που περιβάλλεται και με οικολογικό περιτύλιγμα, με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνεται η λάθος επιλογή της φύτευσης μόνο πεύκων. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη γνώση της ακαδημαϊκής κοινότητας και να πάμε από κοινού».
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων
Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Σκοπός ήταν η συλλογή στοιχείων και η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας.

Την βίαζε ο σύζυγος της θείας της από την ηλικία των 8 ετών
Την βίαζε ο σύζυγος της θείας της από την ηλικία των 8 ετών

Καταγγελία της 22χρονης σήμερα κοπέλας κατά 42χρονου

Κατέβασαν δύο άτομα από αεροπλάνο γιατί ενοχλούσαν
Κατέβασαν δύο άτομα από αεροπλάνο γιατί ενοχλούσαν

Και δεν συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις του πληρώματος και του κυβερνήτη

Συνελήφθη 35χρονος για παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων
Συνελήφθη 35χρονος για παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων

Κατείχε νομίσματα, αγιογραφία και δακτυλίδι που εμπίπτουν στης προστατευτικές διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας

Ελέγχθηκαν 103 ανήλικοι σε περιοχές των Δήμων Θεσσαλονίκης και Τούμπας
Ελέγχθηκαν 103 ανήλικοι σε περιοχές των Δήμων Θεσσαλονίκης και Τούμπας

Με σκοπό την χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge