ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13-6-2019

Χρηματοδότηση των έργων μετατροπής του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά»

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Χρηματοδότηση των έργων μετατροπής του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά»

Πράξη κάνει τη δέσμευσή της η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη χρηματοδότηση των έργων μετατροπής του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» σε υπερτοπικό πάρκο.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, υπέγραψε τη χρηματοδότηση της περιβαλλοντικής αναβάθμισης και της απόδοσης σε κοινή χρήση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, μέσω ευρωπαϊκών πόρων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας είχε δεσμευτεί ότι η Περιφέρεια θα ήταν ο πρώτος φορέας που θα διέθετε ένα σημαντικό ποσό για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου. «Η δέσμευσή μας αυτή γίνεται πράξη, καθώς διασφαλίσαμε την απαιτούμενη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να αρχίσουν τα πρώτα ουσιαστικά έργα για την ανάπλαση του χώρου. Με κονδύλια ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, που ξεπερνούν κατά πολύ τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει, προχωράμε άμεσα στην περιβαλλοντική αναβάθμιση και τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών προσβασιμότητας και ασφαλούς χρήσης από τους πολίτες ενός υπαίθριου χώρου 332 στρεμμάτων στο πρώην στρατόπεδο. Ως Περιφέρεια κρίναμε ότι η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά είναι ένα εμβληματικό έργο για τη δυτική Θεσσαλονίκη, ένα έργο, που αφορά σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα. Γι’ αυτό και διπλασιάσαμε τη χρηματοδότηση, ώστε να γίνει πράξη ένα όνειρο δεκαετιών για την περιοχή. Σε συνεργασία με το Δήμο και τους εμπλεκόμενους φορείς τα επόμενα χρόνια θα παραδώσουμε στους πολίτες έναν χώρο, που θα αποτελεί τον μεγαλύτερο πράσινο πυρήνα που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Καλώ γι’ ακόμη μια φορά και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας και να προχωρήσουν στις ανάλογες ενέργειες, διασφαλίζοντας και τα υπόλοιπα κονδύλια, που απαιτούνται, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και να υλοποιηθεί στο σύνολό της η μελέτη για το πρώην στρατόπεδο. Το δικαιούται η δυτική Θεσσαλονίκη», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας περιλαμβάνεται:

-Ολοκλήρωση βασικών υποδομών παροχών ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού που αποτελούν προϋπόθεση βιωσιμότητας του πάρκου.

-Κατεδαφίσεις κτισμάτων – ερειπίων και βελτίωση των εδαφών, συντήρηση και αποκατάσταση των ενοτήτων πρασίνου και ενίσχυση των φυτεύσεων με στόχο την τελική περιβαλλοντική αναβάθμιση του χώρου.

-Κατασκευή των απαραίτητων παροχών προσβασιμότητας, άθλησης, αναψυχής και ελεύθερου χρόνου των πολιτών, προστασία των χώρων πρασίνου και των κτιρίων πολιτιστικής κληρονομιάς, ασφάλεια και επιβλεψιμότητα του χώρου κατά τη χρήση του από το κοινό.

-Σύνθεση μιας αναλογίας χρήσεων και παροχών στον υπαίθριο χώρο, που θα προσαρμόζονται στις κατευθύνσεις και τις βασικές αρχές του σχεδιασμού και ταυτόχρονα θα αποδίδουν στο χώρο μια μοναδική ταυτότητα, προκειμένου αυτός να λειτουργήσει τελικά ως πόλος υπερτοπικών δραστηριοτήτων και ως εστία δημιουργίας οικονομίας κλίμακας (με βάση τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους) για όλη την ευρύτερη περιοχή.

-Σύνθεση μιας ήπιας παρέμβασης, που θα διατηρεί τη φυσική τοπογραφία και θα αξιοποιεί την ήδη έντονη και με ιδιαίτερο χαρακτήρα βλάστηση. Επίσης θα ενθαρρύνει την εύκολη οικειοποίηση από τους πολίτες και την ανάπτυξη παροδικών και εναλλακτικών χρήσεων στη λογική των σύγχρονα εφαρμοζόμενων λύσεων βασισμένων στη φύση (Nature based Solutions).

Οι εργασίες που περιλαμβάνονται στο έργο θα υλοποιηθούν σε όλα τα αναγκαία σημεία στο σύνολο της έκτασης, ενώ σε σημεία θα γίνουν μόνο παρεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης του πρασίνου. Επίσης, προγραμματίζεται να κατασκευαστούν τρία αναψυκτήρια– παρασκευαστήρια, αλλά και να εξοπλιστεί το πάρκο με καθιστικά, πέργολες, εξέδρες παιχνιδιού, χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων κτλ. Θα κοπούν τα ξερά και επικίνδυνα δένδρα, θα γίνει εκτεταμένος καθαρισμός και πολλές νέες φυτεύσεις. Έχουν προβλεφθεί μέτρα ασφάλειας των διατηρητέων κτιρίων και χάραξη βασικών διαδρομών.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων
Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Σκοπός ήταν η συλλογή στοιχείων και η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας.

Την βίαζε ο σύζυγος της θείας της από την ηλικία των 8 ετών
Την βίαζε ο σύζυγος της θείας της από την ηλικία των 8 ετών

Καταγγελία της 22χρονης σήμερα κοπέλας κατά 42χρονου

Κατέβασαν δύο άτομα από αεροπλάνο γιατί ενοχλούσαν
Κατέβασαν δύο άτομα από αεροπλάνο γιατί ενοχλούσαν

Και δεν συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις του πληρώματος και του κυβερνήτη

Συνελήφθη 35χρονος για παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων
Συνελήφθη 35χρονος για παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων

Κατείχε νομίσματα, αγιογραφία και δακτυλίδι που εμπίπτουν στης προστατευτικές διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας

Ελέγχθηκαν 103 ανήλικοι σε περιοχές των Δήμων Θεσσαλονίκης και Τούμπας
Ελέγχθηκαν 103 ανήλικοι σε περιοχές των Δήμων Θεσσαλονίκης και Τούμπας

Με σκοπό την χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge