ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
1-7-2019

Οι τέσσερις παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Οι τέσσερις παρεμβάσεις  για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης

Για τον στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης μίλησε Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4, την εκπομπή «Κάτι παίζει στο Κόκκινο» και την Ευγενία Χατζηγεωργίου ο γενικός διευθυντής Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών, Αντώνης Κοτσώνης.

Στόχος του υπουργείου να οριοθετηθούν σε βάθος 20ετίας οι κεντρικοί φυσικοί αποδέκτες της Θεσσαλονίκης έτσι ώστε τα όμβρια ύδατα να έχουν εύκολη κίνηση και διέξοδο προς τη θάλασσα. Για τον σκοπό αυτό έχει ξεκινήσει μια διαδικασία εκπόνησης μελετών μέσω διεθνών ανοικτών διαγωνισμών.

Όπως σημείωσε ο κ. Κοτσώνης πρόκειται για χρονοβόρες διαδικασίες λόγω της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και των ευρωπαϊκών προδιαγραφών του κάθε διαγωνισμού, με αποτέλεσμα η προετοιμασία μιας μελέτης να χρειάζεται έως και τέσσερα χρόνια για την ολοκλήρωση της.

«Στόχος μας να θωρακίσουμε με τέτοιον τρόπο την περιοχή της Θεσσαλονίκης έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα πλημμυρών. Αν οριοθετήσουμε τους αποδέκτες στις περιοχές το πρόβλημα των πλημμυρών της Θεσσαλονίκης θα λυθεί άπαξ διαπαντός» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτσώνης.

Το σχέδιο του υπουργείου Υποδομών στηρίζεται σε τέσσερις ολοκληρωμένες δράσεις:

-Eπικαιροποίηση του πρώτου master plan που είχε εκπονηθεί για τη Θεσσαλονίκη το 2003, παράλληλα με τον σχέδιο διαχείρισης λεκανών απορροής για κάθε υδατικό διαμέρισμα και την αξιολόγηση και την διαχείριση κινδύνων πλημμύρας.

«Προκύπτει η ανάγκη να φτιάξουμε νέες μελέτες και ένα νέο master plan για τις δράσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τους κινδύνους πλημμύρας στην πόλη της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη περιοχή» σημείωσε ο κ. Κοτσώνης, τονίζοντας πως ο υπουργός Χρ. Σπίρτζης υπέγραψε μια πίστωση 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για την εκπόνηση του master plan της Θεσσαλονίκης.

Στόχος της μελέτης να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα μεγάλων, μεσαίων και μικρών αντιπλημμυρικών έργων που απαιτούνται τα επόμενα χρόνια να γίνουν οργανωμένα από το υπουργείο, την περιφέρεια και τους εμπλεκόμενους δήμους.

-Παρέμβαση του υπουργείου στη δυτική Θεσσαλονίκη, στην περιοχή όπου ρέει ο Δενδροπόταμος και βρίσκεται η περιοχή της Λαχαναγοράς. Ήδη έχουν εξασφαλιστεί 3,5 εκατομμύρια ευρώ για να ανατεθεί μια μεγάλη μελέτη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Τα έργα προϋπολογίζεται ότι θα κοστίσουν 120 εκατομμύρια ευρώ.

-Οριοθέτηση και διευθέτηση της κεντρικής περιφερειακής τάφρου με έργα αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ.

-Ολοκλήρωση των έργων και των μελετών σε Θέρμη, Θερμαϊκό και Ανθεμούντα ποταμό, αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα ο κ. Κοτσώνης αναφέρθηκε στα έργα που είναι σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη, όπως ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός, έργο αξίας 44 εκατομμυρίων ευρών το οποίο προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2020.

Τέλος, σε σχέση με τον προγραμματισμό του υπουργείου για τη Θεσσαλονίκη το 2019 έχει προγραμματίσει η δημοπράτηση δύο έργων 44 εκατομμυρίων ευρώ και θα ολοκληρωθούν μελέτες 11 εκατομμυρίων ευρώ. «Αυτή τη χρονιά επενδύουμε στη Θεσσαλονίκη γύρω στα 55 εκατομμύρια ευρώ» σημείωσε.

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδέσσης
Τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδέσσης

Τραυματίστηκε θανάσιμα 52χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Aπάτη σε βάρος εταιρείας του εξωτερικού με οικονομικό όφελος 148.000 ευρώ
Aπάτη σε βάρος εταιρείας του εξωτερικού με οικονομικό όφελος 148.000 ευρώ

Ο δράστης ταυτοποιήθηκε μετά από συνεργασία της EUROPOL με τις Αρχές της Γαλλίας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό

Μεταξύ των Ανισόπεδων Κόμβων Κ6 (Νεάπολης) και Κ8 (Τριανδρίας)

Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων
Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Σκοπός ήταν η συλλογή στοιχείων και η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας.




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge