Top
follow
facebooktwiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Τοπικά Νέα/
1-7-2019

Οι τέσσερις παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Οι τέσσερις παρεμβάσεις  για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης
fontsize

Για τον στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης μίλησε Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4, την εκπομπή «Κάτι παίζει στο Κόκκινο» και την Ευγενία Χατζηγεωργίου ο γενικός διευθυντής Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών, Αντώνης Κοτσώνης.

Στόχος του υπουργείου να οριοθετηθούν σε βάθος 20ετίας οι κεντρικοί φυσικοί αποδέκτες της Θεσσαλονίκης έτσι ώστε τα όμβρια ύδατα να έχουν εύκολη κίνηση και διέξοδο προς τη θάλασσα. Για τον σκοπό αυτό έχει ξεκινήσει μια διαδικασία εκπόνησης μελετών μέσω διεθνών ανοικτών διαγωνισμών.

Όπως σημείωσε ο κ. Κοτσώνης πρόκειται για χρονοβόρες διαδικασίες λόγω της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και των ευρωπαϊκών προδιαγραφών του κάθε διαγωνισμού, με αποτέλεσμα η προετοιμασία μιας μελέτης να χρειάζεται έως και τέσσερα χρόνια για την ολοκλήρωση της.

«Στόχος μας να θωρακίσουμε με τέτοιον τρόπο την περιοχή της Θεσσαλονίκης έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα πλημμυρών. Αν οριοθετήσουμε τους αποδέκτες στις περιοχές το πρόβλημα των πλημμυρών της Θεσσαλονίκης θα λυθεί άπαξ διαπαντός» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτσώνης.

Το σχέδιο του υπουργείου Υποδομών στηρίζεται σε τέσσερις ολοκληρωμένες δράσεις:

-Eπικαιροποίηση του πρώτου master plan που είχε εκπονηθεί για τη Θεσσαλονίκη το 2003, παράλληλα με τον σχέδιο διαχείρισης λεκανών απορροής για κάθε υδατικό διαμέρισμα και την αξιολόγηση και την διαχείριση κινδύνων πλημμύρας.

«Προκύπτει η ανάγκη να φτιάξουμε νέες μελέτες και ένα νέο master plan για τις δράσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τους κινδύνους πλημμύρας στην πόλη της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη περιοχή» σημείωσε ο κ. Κοτσώνης, τονίζοντας πως ο υπουργός Χρ. Σπίρτζης υπέγραψε μια πίστωση 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για την εκπόνηση του master plan της Θεσσαλονίκης.

Στόχος της μελέτης να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα μεγάλων, μεσαίων και μικρών αντιπλημμυρικών έργων που απαιτούνται τα επόμενα χρόνια να γίνουν οργανωμένα από το υπουργείο, την περιφέρεια και τους εμπλεκόμενους δήμους.

-Παρέμβαση του υπουργείου στη δυτική Θεσσαλονίκη, στην περιοχή όπου ρέει ο Δενδροπόταμος και βρίσκεται η περιοχή της Λαχαναγοράς. Ήδη έχουν εξασφαλιστεί 3,5 εκατομμύρια ευρώ για να ανατεθεί μια μεγάλη μελέτη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Τα έργα προϋπολογίζεται ότι θα κοστίσουν 120 εκατομμύρια ευρώ.

-Οριοθέτηση και διευθέτηση της κεντρικής περιφερειακής τάφρου με έργα αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ.

-Ολοκλήρωση των έργων και των μελετών σε Θέρμη, Θερμαϊκό και Ανθεμούντα ποταμό, αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα ο κ. Κοτσώνης αναφέρθηκε στα έργα που είναι σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη, όπως ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός, έργο αξίας 44 εκατομμυρίων ευρών το οποίο προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2020.

Τέλος, σε σχέση με τον προγραμματισμό του υπουργείου για τη Θεσσαλονίκη το 2019 έχει προγραμματίσει η δημοπράτηση δύο έργων 44 εκατομμυρίων ευρώ και θα ολοκληρωθούν μελέτες 11 εκατομμυρίων ευρώ. «Αυτή τη χρονιά επενδύουμε στη Θεσσαλονίκη γύρω στα 55 εκατομμύρια ευρώ» σημείωσε.Στην ίδια κατηγορία..
Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν μέλη του ΠΑΜΕΣυγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν μέλη του ΠΑΜΕ

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης


Αγιασμός στο ιστορικό ΚΑΠΗ ΕυαγγελίστριαςΑγιασμός στο ιστορικό ΚΑΠΗ Ευαγγελίστριας

Σίμος Δανιηλίδης: Δεν θα προδώσουμε την αγάπη και την εμπιστοσύνη σας


Επίσκεψη Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλου στη ΘεσσαλονίκηΕπίσκεψη Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλου στη Θεσσαλονίκη

Συναντήθηκε με εκπροσώπους νοσοκομείων


Πλήρης ικανοποίηση της ΠΕΔ-ΚΜ για την Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού ΤομέαΠλήρης ικανοποίηση της ΠΕΔ-ΚΜ για την Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα

Η Αυτοδιοίκηση θα κερδίσει το στοίχημα..


Αμεση επαναλειτουργία του νηπιαγωγείου στον οικισμό Ρομά «Αγία Σοφία»Αμεση επαναλειτουργία του νηπιαγωγείου στον οικισμό Ρομά «Αγία Σοφία»

Στο δήμο Δέλτα


Σχολικός αποκλεισμός για 300 προσφυγόπουλα του camp ΔιαβατώνΣχολικός αποκλεισμός για 300 προσφυγόπουλα του camp Διαβατών

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ


Βρέθηκε  η 16χρονη που είχε χαθεί στη ΘεσσαλονίκηΒρέθηκε η 16χρονη που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Είναι καλά στην υγεία της


ΤΕΕ/ΤΚΜ: Ζητά  απόδοση ευθυνών για τα προβλήματα του «Εξοικονόμηση κατ οίκον ΙΙ»ΤΕΕ/ΤΚΜ: Ζητά απόδοση ευθυνών για τα προβλήματα του «Εξοικονόμηση κατ οίκον ΙΙ»

Πολλοί πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας κινδυνεύουν να μείνουν εκτός προγράμματος


Κοινοπραξία ΚΤΕΛ θα διαθέσει 120 συνολικά λεωφορεία στον ΟΑΣΘΚοινοπραξία ΚΤΕΛ θα διαθέσει 120 συνολικά λεωφορεία στον ΟΑΣΘ

Για τα επόμενα 3 χρόνια


Η ανακοίνωση της αστυνομίας για τον πυροβολισμό του ποδηλάτηΗ ανακοίνωση της αστυνομίας για τον πυροβολισμό του ποδηλάτη

Απόπειρα ανθρωποκτονίαςgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Νεότερα σχολιασμένα:
Αυξήσεις