ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
3-7-2019

Στη δικαιοσύνη ξανά η διοίκηση του ΟΑΣΘ

Κατά του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Αυτοκινητιστών Θεσσαλονίκης «Ηρακλής»

Στη δικαιοσύνη ξανά η διοίκηση του ΟΑΣΘ

Στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών προσέφυγε η διοίκηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης το πρωί της Τρίτης για να καταθέσει τρία δικόγραφα κατά του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Αυτοκινητιστών Θεσσαλονίκης «Ηρακλής» στο πλαίσιο των διαδικασιών εκκαθάρισης του Οργανισμού. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της έρευνας προέκυψε ότι το κεντρικό κτίριο και τα αμαξοστάσια που εμφανίζονται ως ιδιοκτησία του συνεταιρισμού «Ηρακλής» ενοικιάζονταν στον ΟΑΣΘ με χρηματικό ποσό που υπερβαίνει το 100% του εύλογου τιμήματος.

Έτσι, ο ΟΑΣΘ κατέθεσε αγωγή με την οποία ζητά να καταδικαστεί ο συνεταιρισμός να καταβάλει το ποσό των 10.802.401,97 ευρώ ως αποζημίωση λόγω αδικοπραξίας. Επίσης ζητά να καταδικαστεί ο συνεταιρισμός «Ηρακλής» και να καταβάλει στον ΟΑΣΘ το ποσό των 50.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη, ενώ ζητείται από το δικαστήριο να αναγνωριστεί ότι ο ΟΑΣΘ «ουδέν οφείλει» στο συνεταιρισμό από μη καταβληθέντα μισθώματα μέχρι και σήμερα. 

Για τον λόγο αυτό η διοίκηση του ΟΑΣΘ κατέθεσε επίσης αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με την οποία ζητείται να εκδοθεί απόφαση για τη συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του συνεταιρισμού «Ηρακλής».

Συγκεκριμένα ο ΟΑΣΘ αιτείται να γίνει δεκτή η αίτηση και να εκδοθεί απόφαση με την οποία να διαταχθεί συντηρητική κατάσχεση της ακίνητης και κινητής περιουσίας του συνεταιρισμού «Ηρακλής» έως το ποσό των 76.307.818,56 ευρώ.

Επίσης ζητείται από το δικαστήριο να απαγορευθεί κάθε μεταβολή κινητής και ακίνητης περιουσίας του συνεταιρισμού «Ηρακλής» μέχρι την έκδοση απόφασης από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί της καταγγελίας του ΟΑΣΘ. Παράλληλα ζητείται να υποχρεωθεί ο συνεταιρισμός «Ηρακλής» να προσκομίσει έγγραφο από το οποίο να προκύπτουν οι μέτοχοί του και το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό του κεφάλαιο.

Τέλος, ο ΟΑΣΘ για την ίδια υπόθεση κατέθεσε και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με την οποία ζητά να γίνει δεκτή η αίτηση και να εκδοθεί απόφαση με την οποία να διαταχθεί συντηρητική κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του συνεταιρισμού «Ηρακλής» έως το ποσό των 10.802.401,97 ευρώ, και να απαγορευτεί κάθε μεταβολή κινητής και ακίνητης περιουσίας μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης για την υπόθεση αυτή.

Υπενθυμίζεται η διοίκηση του Οργανισμού έχει ήδη προσφύγει στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις υπέρογκες κρατικές ενισχύσεις που λάμβανε ο ιδιωτικός ΟΑΣΘ τα προηγούμενα χρόνια. Σε συνέχεια αυτής της προσφυγής δρομολογήθηκαν και οι απαραίτητες νομικές ενέργειες ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης, όπως είχε προαναγγελθεί.

Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Στέλιος Παππάς, τα παραπάνω δικόγραφα κατατέθηκαν για να διασφαλιστεί η περιουσία του δημοσίου, καθώς πρόκειται για ποσά εκατομμυρίων ευρώ.

«Στην προσπάθεια μας να διερευνήσουμε τα έσοδα του Ηρακλή διαπιστώσαμε ότι όλη αυτή η περιουσία νοικιαζόταν μέχρι και σήμερα στον ΟΑΣΘ με υπερβολική υπερεκτίμηση που υπερβαίνει το 100% των αντίστοιχων μισθωμάτων της αγοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Σύμφωνα με τους νομικούς συμβούλους της διοίκησης του ΟΑΣΘ αλλά σύμφωνα και με ορκωτούς εκτιμητές το εύλογο κέρδος των μισθωμάτων που καταβάλλονταν όλα αυτά τα χρόνια αγγίζει μόλις το 20% και το υπόλοιπο 80% πρόκειται για μη εύλογο κέρδος εκατομμυρίων ευρώ. Σημειώνεται πως η εν λόγω εκδίκαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Ερωτηθείς σχετικά με την εν εξελίξει εκκαθάριση του Οργανισμού και τις αλλαγές που μπορεί να φέρει το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών ο κ. Παππάς τόνισε ότι «η εκκαθάριση είναι ανεξάρτητη από τα φυσικά πρόσωπα» και διερωτήθηκε «ποιος έχει το ηθικό δικαίωμα να καθυστερήσει την εκκαθάριση;».

«Στις 3 Δεκεμβρίου το αργότερο προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του μεταφορικού έργου στον ΑΣΥΘ με βάση τον νόμο 4482» σημείωσε ο κ. Παππάς συμπληρώνοντας πως «ότι και αν γίνει στις εκλογές πρέπει να ενεργοποιηθεί ο ΑΣΥΘ».

Έθεσε μάλιστα το ερώτημα, «αν κάποιος πει πως δεν πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος 4482 και πως δεν πρέπει να ενεργοποιηθεί ο ΑΣΥΘ πρέπει να απαντήσει τι θα γίνει με την εκκαθάριση, ποιος θα είναι ο φορέας συγκοινωνιών και τι θα γίνει με τους εργαζόμενους».

Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα ο πρόεδρος εκτίμησε ότι μέχρι τον Νοέμβριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση του εκκαθαριστή, η οποία θα κατατεθεί στο εφετείο. Μάλιστα, ο κ. Παππάς σχολίασε ότι η καθυστέρηση που υπήρξε στην όλη διαδικασία αφορά και τις προσφυγές των πρώην μετόχων του Οργανισμού στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αναφορικά με τις καταγγελίες των προηγούμενων ημερών για σαμποτάζ των δρομολογίων του ΟΑΣΘ εκ των έσω ο κ. Παππάς σχολίασε πως υπήρξε «σημαντική βελτίωση», σημειώνοντας ότι τις καταγγελίες θα τις διερευνήσει η δικαιοσύνη. «Υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν έμμεση ή άμεση σχέση με πρώην μετόχους και πολλές φορές λειτουργούν ως πρώην μέτοχοι» συμπλήρωσε.

Σε σχέση με τον στόλο των λεωφορείων που βρίσκονται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη κυκλοφόρησαν με βάση τα θερινά δρομολόγια 320 λεωφορεία, ενώ από την μεριά του ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ, Σάββας Παναγιωτίδης, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την προμήθεια ανταλλακτικών για τα λεωφορεία. «Τα δημοσιεύματα είναι εντελώς ανακριβή» τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι οι αποθήκες του Οργανισμού έχουν πληρότητα 90% σε ανταλλακτικά, ένα απόθεμα αξίας 4 εκατομμυρίων ευρώ.

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό

Το είχαν ξανακάνει με την ίδια μεθοδολογία και διαφορετική σύνθεση κάθε φορά

Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα
Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα

Σύλληψη 56χρονου για απόπειρα εκβίασης και δυσφήμηση




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge