ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
5-7-2019

Ονοματοδοσία πλατείας Ερνέστου Εμπράρ

Bρίσκεται άνωθεν του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου

Ονοματοδοσία πλατείας Ερνέστου Εμπράρ

Στην τελική ευθεία μπαίνει το θέμα της ονοματοδοσίας ανώνυμης πλατείας σε πλατεία Ερνέστου Εμπράρ, από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Μετά τη διευθέτηση και των τελευταίων εμποδίων, που μεταφράζονται σε μια σειρά από διαδικαστικές λεπτομέρειες, ήρθε τελικά και το επιστέγασμα, η θετική γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής, που εντάσσεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για την ανάδειξη της Ιστορικής Μνήμης της Πόλης. Στη συνέχεια, αφού ληφθεί η σχετική απόφαση της 3ης Δημοτικής Κοινότητας και επισημοποιηθεί το πρακτικό της Επιτροπής, οι διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν με την αντίστοιχη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η ανώνυμη πλατεία που θα ονομαστεί «πλατεία Ερνέστου Εμπράρ (Ernest Hebrard)», βρίσκεται άνωθεν του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου με πρόσωπο επί της οδού Κασσάνδρου, στο Οικοδομικό Τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Σελεύκου, Αγίου Δημητρίου, Αγίου Νικολάου και Κασσάνδρου, στην οποία καταλήγει ο μνημειακός άξονας της Αριστοτέλους.

Ο Ερνέστος Εμπράρ (Ernest Hebrard / 1875-1933) ήταν Γάλλος αρχιτέκτονας, αρχαιολόγος και πολεοδόμος και έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τα σχέδια που εκπόνησε για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που σημειώθηκε το Σάββατο 18 Αυγούστου του 1917, κατά την οποία καταστράφηκε  μεγάλο μέρος της πόλης.

Με απόφαση της τότε κυβέρνησης Βενιζέλου, ο Εμπράρ ανέλαβε την πολεοδομική αναμόρφωση της πόλης, ως επικεφαλής ειδικής επιτροπή. Λίγους μήνες αργότερα, το 1918, διορίστηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση στη θέση του Καθηγητή Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, καθώς και ως μέλος του Ανώτατου Τεχνικού Συμβουλίου, ενώ το 1927 διετέλεσε σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας και εκπόνησε ιδιαίτερη μελέτη για την Πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης.

Η ίδια κυβέρνηση απαγόρευσε την ανοικοδόμηση της πόλης μέχρι να εγκριθεί ένα σύγχρονο σχέδιο. Με απόφαση του τότε υπουργού συγκοινωνιών Αλέξανδρου Παπαναστασίου, ιδρύθηκε η «Διεθνής Επιτροπή Νέου Σχεδίου Θεσσαλονίκης», με πρόεδρο τον Ερνέστο Εμπράρ, για την εκπόνηση ρυμοτομικού σχεδίου. Ο ίδιος, με τη βοήθεια των άγγλων αρχιτεκτόνων Ε.Mawson και J. Pleyber  και των Ελλήνων αρχιτεκτόνων Α. Γκίνη, Αριστοτέλη Ζάχου και Κωνσταντίνο Κιτσίκη, συνέλαβε και ανέπτυξε ένα σχέδιο που έγινε γνωστό ως «Σχέδιο Εμπράρ» και το οποίο παραδόθηκε στη Γενική Διοίκηση Μακεδονίας, στις 29 Ιουνίου του 1918. Το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε πλήρως , αντίθετα υπέστη πολλές μεταβολές μετά από πιέσεις μεγαλοϊδιοκτητών. Ήταν όμως μια μεγάλη βελτίωση στην προγενέστερη οικιστική κατάσταση της πόλης και της έδωσε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή ρυμοτομία και όψη.

Με αυτά τα δεδομένα, η Διεύθυνση Αστικού Σχεδιασμού με εμπεριστατωμένη εισήγηση προώθησε τη διαδικασία, με στόχο την ονοματοθεσία της οδού, ενώ η Διεύθυνση Δόμησης με συντονισμένες ενέργειες προωθεί τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις για την δημιουργία νέας πλατείας.

«Οι διαδικασίες για την ονοματοθεσία και η επείγουσα υλοποίηση απαλλοτριώσεων ιδιωτικών οικοπέδων, συντείνουν στην ανάδειξη του μνημειακού άξονα της Αριστοτέλους. Επομένως, ωριμάζουν οι συνθήκες για την αναθεώρηση του σχεδιασμού από τη Λ. Νίκης και την πλατεία Αριστοτέλους, ως τον άξονα της Αριστοτέλους με κατάληξη τη νέα πλατεία Ε. Εμπράρ» τονίζει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς και προσθέτει: «Ο ανασχεδιασμός αυτός μπορεί και πρέπει να αποτελέσει αρχιτεκτονικό γεγονός, μέσω διεθνούς διαγωνισμού και τον καμβά για τη συνολική αναμόρφωση του ιστορικού-εμπορικού κέντρου, με υπόβαθρο όλες τις αστικές αναπλάσεις και μεταμορφώσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια ή που βρίσκονται σε εξέλιξη».
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδέσσης
Τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδέσσης

Τραυματίστηκε θανάσιμα 52χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Aπάτη σε βάρος εταιρείας του εξωτερικού με οικονομικό όφελος 148.000 ευρώ
Aπάτη σε βάρος εταιρείας του εξωτερικού με οικονομικό όφελος 148.000 ευρώ

Ο δράστης ταυτοποιήθηκε μετά από συνεργασία της EUROPOL με τις Αρχές της Γαλλίας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό

Μεταξύ των Ανισόπεδων Κόμβων Κ6 (Νεάπολης) και Κ8 (Τριανδρίας)

Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων
Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Σκοπός ήταν η συλλογή στοιχείων και η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας.




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge