Top
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Τοπικά Νέα/
5-7-2019

Ονοματοδοσία πλατείας Ερνέστου Εμπράρ

Bρίσκεται άνωθεν του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου

Ονοματοδοσία πλατείας Ερνέστου Εμπράρ
fontsize

Στην τελική ευθεία μπαίνει το θέμα της ονοματοδοσίας ανώνυμης πλατείας σε πλατεία Ερνέστου Εμπράρ, από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Μετά τη διευθέτηση και των τελευταίων εμποδίων, που μεταφράζονται σε μια σειρά από διαδικαστικές λεπτομέρειες, ήρθε τελικά και το επιστέγασμα, η θετική γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής, που εντάσσεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για την ανάδειξη της Ιστορικής Μνήμης της Πόλης. Στη συνέχεια, αφού ληφθεί η σχετική απόφαση της 3ης Δημοτικής Κοινότητας και επισημοποιηθεί το πρακτικό της Επιτροπής, οι διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν με την αντίστοιχη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η ανώνυμη πλατεία που θα ονομαστεί «πλατεία Ερνέστου Εμπράρ (Ernest Hebrard)», βρίσκεται άνωθεν του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου με πρόσωπο επί της οδού Κασσάνδρου, στο Οικοδομικό Τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Σελεύκου, Αγίου Δημητρίου, Αγίου Νικολάου και Κασσάνδρου, στην οποία καταλήγει ο μνημειακός άξονας της Αριστοτέλους.

Ο Ερνέστος Εμπράρ (Ernest Hebrard / 1875-1933) ήταν Γάλλος αρχιτέκτονας, αρχαιολόγος και πολεοδόμος και έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τα σχέδια που εκπόνησε για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που σημειώθηκε το Σάββατο 18 Αυγούστου του 1917, κατά την οποία καταστράφηκε  μεγάλο μέρος της πόλης.

Με απόφαση της τότε κυβέρνησης Βενιζέλου, ο Εμπράρ ανέλαβε την πολεοδομική αναμόρφωση της πόλης, ως επικεφαλής ειδικής επιτροπή. Λίγους μήνες αργότερα, το 1918, διορίστηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση στη θέση του Καθηγητή Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, καθώς και ως μέλος του Ανώτατου Τεχνικού Συμβουλίου, ενώ το 1927 διετέλεσε σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας και εκπόνησε ιδιαίτερη μελέτη για την Πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης.

Η ίδια κυβέρνηση απαγόρευσε την ανοικοδόμηση της πόλης μέχρι να εγκριθεί ένα σύγχρονο σχέδιο. Με απόφαση του τότε υπουργού συγκοινωνιών Αλέξανδρου Παπαναστασίου, ιδρύθηκε η «Διεθνής Επιτροπή Νέου Σχεδίου Θεσσαλονίκης», με πρόεδρο τον Ερνέστο Εμπράρ, για την εκπόνηση ρυμοτομικού σχεδίου. Ο ίδιος, με τη βοήθεια των άγγλων αρχιτεκτόνων Ε.Mawson και J. Pleyber  και των Ελλήνων αρχιτεκτόνων Α. Γκίνη, Αριστοτέλη Ζάχου και Κωνσταντίνο Κιτσίκη, συνέλαβε και ανέπτυξε ένα σχέδιο που έγινε γνωστό ως «Σχέδιο Εμπράρ» και το οποίο παραδόθηκε στη Γενική Διοίκηση Μακεδονίας, στις 29 Ιουνίου του 1918. Το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε πλήρως , αντίθετα υπέστη πολλές μεταβολές μετά από πιέσεις μεγαλοϊδιοκτητών. Ήταν όμως μια μεγάλη βελτίωση στην προγενέστερη οικιστική κατάσταση της πόλης και της έδωσε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή ρυμοτομία και όψη.

Με αυτά τα δεδομένα, η Διεύθυνση Αστικού Σχεδιασμού με εμπεριστατωμένη εισήγηση προώθησε τη διαδικασία, με στόχο την ονοματοθεσία της οδού, ενώ η Διεύθυνση Δόμησης με συντονισμένες ενέργειες προωθεί τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις για την δημιουργία νέας πλατείας.

«Οι διαδικασίες για την ονοματοθεσία και η επείγουσα υλοποίηση απαλλοτριώσεων ιδιωτικών οικοπέδων, συντείνουν στην ανάδειξη του μνημειακού άξονα της Αριστοτέλους. Επομένως, ωριμάζουν οι συνθήκες για την αναθεώρηση του σχεδιασμού από τη Λ. Νίκης και την πλατεία Αριστοτέλους, ως τον άξονα της Αριστοτέλους με κατάληξη τη νέα πλατεία Ε. Εμπράρ» τονίζει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς και προσθέτει: «Ο ανασχεδιασμός αυτός μπορεί και πρέπει να αποτελέσει αρχιτεκτονικό γεγονός, μέσω διεθνούς διαγωνισμού και τον καμβά για τη συνολική αναμόρφωση του ιστορικού-εμπορικού κέντρου, με υπόβαθρο όλες τις αστικές αναπλάσεις και μεταμορφώσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια ή που βρίσκονται σε εξέλιξη».

Στην ίδια κατηγορία..
23χρονος  που έκανε παραπέντε τραυματίστηκε μετά από πτώση23χρονος που έκανε παραπέντε τραυματίστηκε μετά από πτώση

Μεταφέρθηκε στο Παπανικολάου με κατάγματα


Βυζαντινό αμφορέα έκρυβε στο σπίτι του 69χρονος  στο ΩραιόκαστροΒυζαντινό αμφορέα έκρυβε στο σπίτι του 69χρονος στο Ωραιόκαστρο

Συνελήφθη ύστερα από επιχείρηση της αστυνομίας


Νέες εγκαταστάσεις του OPEN στη ΘεσσαλονίκηΝέες εγκαταστάσεις του OPEN στη Θεσσαλονίκη

Εντός του Makedonia Palace


Παράταση  προθεσμίας φορολογικών δηλώσεων  ζητάει η Ένωση Φοροτεχνικών ΘεσσαλονίκηςΠαράταση προθεσμίας φορολογικών δηλώσεων ζητάει η Ένωση Φοροτεχνικών Θεσσαλονίκης

Εως και τις 16 Σεπτεμβρίου


Αρμενίζει πάλι το καραβάκι ΠοσειδώνΑρμενίζει πάλι το καραβάκι Ποσειδών

Ύστερα από ολιγόωρο απαγορευτικό απόπλου


Δώρα Αυγέρη: Ανυπαρξία σχεδίου και σκοτεινές πρακτικές για τον ΟΑΣΘΔώρα Αυγέρη: Ανυπαρξία σχεδίου και σκοτεινές πρακτικές για τον ΟΑΣΘ

Ο αρμόδιος υπουργός απέφυγε να ξεδιπλώσει το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη..


Αγνοείται αγοράκι στη ΧαλκιδικήΑγνοείται αγοράκι στη Χαλκιδική

Χάθηκαν τα ίχνη του στα Φλογητά


Κρατούσαν φυλακισμένους σε αποθήκη 19 μετανάστεςΚρατούσαν φυλακισμένους σε αποθήκη 19 μετανάστες

Στο χωριό Στίβος του δήμου Βόλβης


Διακοπές ύδρευσης σήμερα Δευτέρα στη ΘεσσαλονίκηΔιακοπές ύδρευσης σήμερα Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις της ΕΥΑΘ


Δεμένο μέχρι νεοτέρας το καραβάκι ΠοσειδώνΔεμένο μέχρι νεοτέρας το καραβάκι Ποσειδών

Aπαγόρευση απόπλουgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Αγνοείται αγοράκι στη Χαλκιδική

Αγνοείται αγοράκι στη Χαλκιδική

Αναβάθμιση του Διεθνούς Εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Αναβάθμιση του Διεθνούς Εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Διακοπές ύδρευσης σήμερα Σάββατο στη Θεσσαλονίκη

Διακοπές ύδρευσης σήμερα Σάββατο στη Θεσσαλονίκη

Συνολικά 2,7 εκ ευρώ για το Open Mall στη Θέρμη

Συνολικά 2,7 εκ ευρώ για το Open Mall στη Θέρμη

Σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας σε τακτική συνεδρίαση

Σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας σε τακτική συνεδρίαση

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δέλτα

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δέλτα

Τραγικό τέλος για 84χρονο λουόμενο στην Αγία Τριάδα

Τραγικό τέλος για 84χρονο λουόμενο στην Αγία Τριάδα

Εργασίες συντήρησης στην 67η Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Αεροδρομίου

Εργασίες συντήρησης στην 67η Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Αεροδρομίου

Νεότερα σχολιασμένα:
Δημήτρης