ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
12-7-2019

Η πρώτη ποινική διαπραγμάτευση εφαρμόστηκε στη Θεσσαλονίκη

Συμφωνία εισαγγελέα και κατηγορούμενου

Η πρώτη ποινική διαπραγμάτευση εφαρμόστηκε  στη Θεσσαλονίκη

Η πρώτη ποινική διαπραγμάτευση που προβλέπεται από το νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας εφαρμόστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα το μεσημέρι κατηγορούμενος, με καταγωγή από το Πακιστάν, που είναι ήδη προσωρινά κρατούμενος μετά τη σύλληψή του στις 28 Ιουνίου, εμφανίστηκε με τον συνήγορό του στον αντεισαγγελέα Εφετών Ευάγγελο Μπακέλα και ζήτησε να ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε αφού συμφώνησαν εισαγγελέας και κατηγορούμενος, με την ποινή των 6 χρόνων κάθειρξης  και 30 μήνες φυλάκιση για τη συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση. Ο κατηγορούμενος ομολόγησε τις πράξεις του και η ομολογία καταγράφηκε στο πρακτικό της διαπραγμάτευσης.

Εντός πέντε ημερών η υπόθεση θα εισαχθεί στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης που θα κληθεί να επικυρώσει την ενοχή του κατηγορούμενου και να επιβάλλει ποινή που δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη αυτή της διαπραγμάτευσης. 

Το δικαστήριο στη συνεδρίασή του δεν εξετάζει την ουσία της υπόθεσης, παρά μόνον μπορεί να δεχτεί αιτήματα. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι τελεσίδικη και η υπόθεση δεν εξετάζεται από το Εφετείο παρά μόνον μπορεί να γίνει επί της απόφασης αναίρεσης στον Άρειο Πάγο.

Η διαπραγμάτευση εισήχθη στο ελληνικό ποινικό σύστημα για όλα τα αδικήματα εκτός όσων προβλέπουν ισόβια κάθειρξη και όσα σχετίζονται με τρομοκρατία.

Ο συγκεκριμένος θεσμός εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της ύλης των δικαστηρίων ενώ σύμφωνα με νομικούς, καθίσταται "ελκυστικός" και για τον   κατηγορούμενο.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό

Το είχαν ξανακάνει με την ίδια μεθοδολογία και διαφορετική σύνθεση κάθε φορά

Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα
Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα

Σύλληψη 56χρονου για απόπειρα εκβίασης και δυσφήμηση




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge