Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
16-7-2019

Άρης Στυλιανού: Ντροπή για το ΑΠΘ η αναγόρευση του Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα

Θα έπρεπε να ντρέπονται οι συνάδελφοι..

Άρης Στυλιανού: Ντροπή για το ΑΠΘ η αναγόρευση του Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα
fontsize

«Ντροπή» για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε την χθεσινή αναγόρευση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής, ο πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών, Άρης Στυλιανού μιλώντας στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4» και την εκπομπή «Κάτι παίζει στο Κόκκινο».

Ο κ. Στυλιανού σημείωσε πως πρόκειται για μία απόφαση του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας που «μας προσβάλλει όλους και μας κάνει ρεζίλι στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας αλλά και στην Ευρώπη». «Θα έπρεπε να ντρέπονται οι συνάδελφοι, εγώ ντρέπομαι για λογαριασμό τους και για λογαριασμό του πρύτανη», υπογράμμισε και χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα ως «μία μαύρη μέρα, μία μαύρη σελίδα για το ΑΠΘ».

«Δεν μιλώ εναντίον της Εκκλησίας φυσικά, η Εκκλησία έχει φωτισμένους ιεράρχες και έχουν τιμηθεί από το ΑΠΘ», επισήμανε, προσθέτοντας πως «στην περίπτωση του κ. Άνθιμου, έχουμε έναν ιεράρχη ο οποίος είναι σκοταδιστής, οι ιδέες και οι εκφράσεις του είναι αντιεπιστημονικές» και «έχει εκφράσει επανειλημμένα ιδέες ρατσιστικές, εθνικιστικές, ομοφοβικές. Εκφέρει έναν λόγο συστηματικά αντιχριστιανικό».

Όπως ανέφερε, η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν είχε σχετική ενημέρωση. «Έγινε όλο εν κρυπτώ και παραβύστω για να μην υπάρξουν αντιδράσεις», σημείωσε και έκανε λόγο για μία αντιθεσμική κίνηση που δεν θα έπρεπε να αναγνωρίζεται καθώς «πάντα γίνεται στο πανεπιστήμιο αυτή η τελετή και με μία δημοσιότητα και την παρακολουθεί το κοινό. Εδώ πήγαν ο πρύτανης, ο κοσμήτορας της Θεολογικής, και ο πρόεδρος του τμήματος στην μητρόπολη Θεσσαλονίκης και λίγοι πανεπιστημιακοί και λίγοι ιεράρχες έκαναν αυτή την τελετή».

Ο κ. Στυλιανού τόνισε πως για το θέμα έχουν φουντώσει οι αντιδράσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον διάλογο στην ιστοσελίδα των μελών ΔΕΠ του πανεπιστημίου, ενώ ανέφερε πως «στην επόμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου θα τεθεί το θέμα, αλλά ίσως είναι κάπως αργά με την έννοια ότι έγινε χθες αυτό το ατόπημα, γράφτηκε αυτή η μελανή σελίδα. Είναι μία κηλίδα στο δημοκρατικό ήθος του πανεπιστημίου μας».
Βρέθηκαν σχόλια: 4
Γ. Α.
2019-07-17 12:09:57
Ό,τι απόψεις και να έχει, δεν παύει να προστατεύεται από το καθεστώς του ακαδημαϊκού ασύλου (από ένα καθεστώς δηλαδή που προωθεί την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και απόψεων, έστω και αντίθετων με την πλειοψηφία). Οπότε, αν κρίνουν κάποιοι ακαδημαϊκοί ότι ο κ. Άνθιμος πληροί τις (ακαδημαϊκές) προϋποθέσεις για να αναγορευθεί σε επίσημο διδάκτορα, ό,τι απόψεις κι αν έχει - γιατί αυτές κρίνει ο κ. Στυλιανού - απλά δεν έχουν σημασία (ακαδημαϊκώς). Δηλαδή, ας αντιμετωπιστούν πρώτα τα εκατοντάδες ουσιαστικά και πρακτικά προβλήματα του ΑΠΘ και μετά ας μιλήσουμε για "μαύρες μέρες" και "ντροπές" και άλλες παρόμοιες βαρύγδουπες δηλώσεις, λες και θα προκληθεί ταραχή στον ακαδημαϊκό κόσμο επειδή ένας παππούς 80 ετών τιμήθηκε ως διδάκτορας. Που δεν είναι δυνατόν στην τελική να κρίνεται ως οντότητα μόνο από κάποιες απόψεις σχετικά με ούτως ή άλλως διφορούμενα (στην ελληνική κοινωνία) θέματα.
0
0
Θ.Δ
2019-07-17 14:49:02
Όχι, είναι ντροπή και αίσχος ενας άνθρωπος που έχει αντιεπιστημονικές, μεσαιωνίκές απόψεις να ανακυρήσεται επίτιμος διδάκτορας. Κανένα από τα θέματα για τα οποίτα του έχει ασκηθεί κριτική δεν ειναι διφορούμενο.
0
0
Γ. Α.
2019-07-17 16:21:35
Πώς δεν είναι διφορούμενα; Δηλαδή δεν υπάρχει μεγάλη μερίδα στην ελληνική κοινωνία που συμφωνεί με τον κ. Άνθιμο όσον αφορά την κοινότητα LGBT και τα δικαιώματά τους; Δεν υπάρχει μερίδα μέσα στον ακαδημαϊκό κιόλας κόσμο που θα επιδοκίμαζαν (αρνητικές) απόψεις περί μεταναστών και άλλων πληθυσμιακών και θρησκευτικά διαφορετικών ομάδων; Τώρα, το γεγονός ότι κάποιος ο οποίος έχει και συγγράμματα και σπουδές και ακαδημαϊκώς έχει, είναι αλήθεια, τα προσόντα για διδάκτορας, θεωρείται ντροπή να αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας, παραπάνω εθελοτυφλία προς την ουσία και προσκόλληση σε μια κομματικο-ιδεολογική γραμμή μου φαίνεται, παρά πρόβλημα ουσιαστικό και "μαύρη μέρα". Και κλείνω επαναλαμβάνοντας: ας λυθούν τα πολλά και μεγάλα προβλήματα του ΑΠΘ πρώτα (μπας και δούμε άσπρη μέρα) και μετά ας εξετάσουμε κατά πόσο ένας 80χρονος (με τις όποιες παλαιολιθικές απόψεις, που όμοιες βρίσκονται και σε άλλους ακαδημαϊκούς φυσικά) ντροπιάζει τον ακαδημαϊκό κόσμο. Απλά μου φαίνεται υπερβολική η αντίδραση του κ. Στυλιανού και νομίζω ότι το πήρε κάπως προσωπικά, ίσως χωρίς να συνειδητοποιήσει ότι ακριβώς αυτό σημαίνει άσυλο πανεπιστημιακό και όχι η απαγόρευση εισόδου της αστυνομίας στο χώρο.
0
0
ΑΝΩΝΥΜΟ
2019-07-17 18:05:20
Υπάρχει μεγάλη μερίδα στην ελληνική κοινωνία που συμφωνεί με τον Άνθιμο, επειδή ο Άνθιμος είναι πρόσωπο σε θέση που μπορεί (και θέλει) να επηρεάσει πολύ κόσμο. Ο Άνθιμος απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό, που είναι εύκολα χειραγωγήσιμο. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και γι'αυτό, αντί να δίνουμε σε τέτοια άτομα περισσότερες εξουσίες, περισσότερο χώρο για να ακούγονται, πρέπει να τους απομονώσουμε και να τους αναδείξουμε σε αυτό που πραγματικά είναι: ρατσιστικά, ομοφοβικά, εθνικιστικά, αντιεπιστημονικά, αντιχριστιανικά παράσιτα, που μόνο κακό κάνουν στην ίδια την εκκλησία πρώτα, ως εκπρόσωποί της, και κατ' επέκταση στην κοινωνία εν γένει.
0
0

Σχετικά άρθρα:


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Σύλληψη ατόμων για απόπειρα κλοπής στο κέντρο της πόλης
Σύλληψη ατόμων για απόπειρα κλοπής στο κέντρο της πόλης

Από αστυνομικό εκτός ωραρίου υπηρεσίας και συναδέλφους του

14-12-2019

Βροχή τα πρόστιμα της τροχαίας στη Θέρμη
Βροχή τα πρόστιμα της τροχαίας στη Θέρμη

85 παραβάσεις μέσα σε 8 μόλις ώρες

14-12-2019


Τροποποιήσεις λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΘ
Τροποποιήσεις λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΘ

Επανέρχονται σε προηγούμενο καθεστώς οι γραμμές 22, 23, 25, 26, 35 και 50

14-12-2019

Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο γραφείο της Έλενας Ράπτη
Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο γραφείο της Έλενας Ράπτη

Από την ομάδα «Αναρχικοί/Αναρχικές»

14-12-2019

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στη Θεσσαλονίκη
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Από μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου

14-12-2019
Στο ΚΑΣ για τα αρχαία στο Μετρό - Νέα έργα πολιτισμού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Στο ΚΑΣ για τα αρχαία στο Μετρό - Νέα έργα πολιτισμού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Κονδύλι δέκα εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους

13-12-2019


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ