ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
23-7-2019

Ενίσχυση εργαστηριακών υποδομών του ΑΠΘ μέσω ευρωπαϊκών πόρων

Υπεγράφη σχετική απόφαση από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

Ενίσχυση εργαστηριακών υποδομών του ΑΠΘ μέσω ευρωπαϊκών πόρων

Στην ενίσχυση των εργαστηριακών υποδομών του Εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ο κ. Τζιτζικώστας υπέγραψε την απόφαση για την ενίσχυση, μέσω ευρωπαϊκών πόρων, των εργαστηριακών υποδομών κλινικής – δικαστικής τοξικολογίας και ιστοπαθολογίας του Εργαστηρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, θα αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός του Εργαστηρίου, με την αγορά «συστήματος υγρής χρωματογραφίας – φασματομετρίας μάζας σε σειρά τύπου υβριδίου τριπλού τετραπόλου παγίδας ιόντων / παγίδας (LC-MS/MS/QTrap)». 

Το συγκεκριμένο σύστημα αποτελεί σημαντικό εργαλείο για κάθε σύγχρονο εργαστήριο βιοανάλυσης, φαρμακευτικής ανάλυσης και τοξικολογίας. Η τεχνική που διαθέτει χαρακτηρίζεται «πανίσχυρη αναλυτική τεχνική», για ένα ευρύ φάσμα ποιοτικών και ποσοτικών προσδιορισμών στο πεδίο της τοξικολογίας, της θεραπευτικής παρακολούθησης των φαρμάκων, μελετών τοξικότητας και βιοδεικτών. Καθώς επίσης και στο χώρο της μεταβολομικής και πρωτεομικής με στόχους μόρια τόσο ενδογενή συστατικά, όπως πρωτεΐνες, μεταβολίτες, λιπίδια κ.ά., αλλά και φάρμακα, ναρκωτικά, τοξίνες ενεργά συστατικά τροφίμων ή φαρμάκων.

Επίσης, στο ίδιο έργο προβλέπεται η αγορά «αυτόματου μηχανήματος ανοσοϊστοχημείας (Autostainerlink)». Αποτελεί βασικό εργαλείο για τη διεξαγωγή ιστολογικών παρασκευασμάτων σε εξειδικευμένες συνθήκες. Χρησιμοποιείται στον ποιοτικό προσδιορισμό μυοκαρδιοπαθειών και στην κατάταξή τους ανά τύπο (υπερτροφική, διατατική, αρρυθμιογόνο, περιοριστική), χρησιμοποιώντας παρασκευάσματα νεκροτομικού υλικού. Επίσης, είναι αναγκαίο στον προσδιορισμό των επιπέδων εμφραγμάτων και στη χρονολόγησή τους για την εξακριβωμένη ιστολογική απάντηση.

Στο ίδιο πλαίσιο, μια ακόμη τεχνική που θα αποκτήσει το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ είναι η «ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay)». Η συγκεκριμένη τεχνική θα είναι χρήσιμη για την ποιοτική εκτίμηση των τάξεων των μυοκαρδιοπαθειών, καθώς και στον περαιτέρω προσδιορισμό των επιπέδων των εμφραγμάτων. Θα δράσει ενισχυτικά επί της ανοσοϊστοχημείας και στον τομέα του μυοκαρδίου και στον τομέα του ενδομήτριου θανάτου. Η χρήση της επίσης είναι αναγκαία στη διάγνωση και έρευνα νευροεκφυλιστικών νόσων με τη χρήση εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

Τέλος, το Εργαστήριο θα αποκτήσει την τεχνική «Real-time PCR (Real-time polymerase chain reactor)», που είναι σημαντική για την ταυτοποίηση των πτωμάτων αγνώστων στοιχείων, τα οποία προέρχονται από παραμεθόριες περιοχές. Επίσης θα χρησιμεύσει και στον καθορισμό και στην έρευνα του γενετικού υπόβαθρου στην πρόγνωση και διάγνωση τυχόν μυοκαρδιοπαθειών, όπως επίσης και τυχόν προδιάθεσης στο έμφραγμα. Ακόμη κύριο ρόλο θα έχει και στον καθορισμό των αιτίων ενδομήτριου θανάτου.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδέσσης
Τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδέσσης

Τραυματίστηκε θανάσιμα 52χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Aπάτη σε βάρος εταιρείας του εξωτερικού με οικονομικό όφελος 148.000 ευρώ
Aπάτη σε βάρος εταιρείας του εξωτερικού με οικονομικό όφελος 148.000 ευρώ

Ο δράστης ταυτοποιήθηκε μετά από συνεργασία της EUROPOL με τις Αρχές της Γαλλίας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό

Μεταξύ των Ανισόπεδων Κόμβων Κ6 (Νεάπολης) και Κ8 (Τριανδρίας)

Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων
Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Σκοπός ήταν η συλλογή στοιχείων και η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας.




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge