Top
home ads Ψάχνεις για ακίνητο στη Θεσσαλονίκη? Δες χιλιάδες Αγγελίες εδώ
follow
facebooktwiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Τοπικά Νέα/
23-7-2019

Ενίσχυση εργαστηριακών υποδομών του ΑΠΘ μέσω ευρωπαϊκών πόρων

Υπεγράφη σχετική απόφαση από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

Ενίσχυση εργαστηριακών υποδομών του ΑΠΘ μέσω ευρωπαϊκών πόρων
fontsize

Στην ενίσχυση των εργαστηριακών υποδομών του Εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ο κ. Τζιτζικώστας υπέγραψε την απόφαση για την ενίσχυση, μέσω ευρωπαϊκών πόρων, των εργαστηριακών υποδομών κλινικής – δικαστικής τοξικολογίας και ιστοπαθολογίας του Εργαστηρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, θα αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός του Εργαστηρίου, με την αγορά «συστήματος υγρής χρωματογραφίας – φασματομετρίας μάζας σε σειρά τύπου υβριδίου τριπλού τετραπόλου παγίδας ιόντων / παγίδας (LC-MS/MS/QTrap)». 


Το συγκεκριμένο σύστημα αποτελεί σημαντικό εργαλείο για κάθε σύγχρονο εργαστήριο βιοανάλυσης, φαρμακευτικής ανάλυσης και τοξικολογίας. Η τεχνική που διαθέτει χαρακτηρίζεται «πανίσχυρη αναλυτική τεχνική», για ένα ευρύ φάσμα ποιοτικών και ποσοτικών προσδιορισμών στο πεδίο της τοξικολογίας, της θεραπευτικής παρακολούθησης των φαρμάκων, μελετών τοξικότητας και βιοδεικτών. Καθώς επίσης και στο χώρο της μεταβολομικής και πρωτεομικής με στόχους μόρια τόσο ενδογενή συστατικά, όπως πρωτεΐνες, μεταβολίτες, λιπίδια κ.ά., αλλά και φάρμακα, ναρκωτικά, τοξίνες ενεργά συστατικά τροφίμων ή φαρμάκων.

Επίσης, στο ίδιο έργο προβλέπεται η αγορά «αυτόματου μηχανήματος ανοσοϊστοχημείας (Autostainerlink)». Αποτελεί βασικό εργαλείο για τη διεξαγωγή ιστολογικών παρασκευασμάτων σε εξειδικευμένες συνθήκες. Χρησιμοποιείται στον ποιοτικό προσδιορισμό μυοκαρδιοπαθειών και στην κατάταξή τους ανά τύπο (υπερτροφική, διατατική, αρρυθμιογόνο, περιοριστική), χρησιμοποιώντας παρασκευάσματα νεκροτομικού υλικού. Επίσης, είναι αναγκαίο στον προσδιορισμό των επιπέδων εμφραγμάτων και στη χρονολόγησή τους για την εξακριβωμένη ιστολογική απάντηση.

Στο ίδιο πλαίσιο, μια ακόμη τεχνική που θα αποκτήσει το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ είναι η «ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay)». Η συγκεκριμένη τεχνική θα είναι χρήσιμη για την ποιοτική εκτίμηση των τάξεων των μυοκαρδιοπαθειών, καθώς και στον περαιτέρω προσδιορισμό των επιπέδων των εμφραγμάτων. Θα δράσει ενισχυτικά επί της ανοσοϊστοχημείας και στον τομέα του μυοκαρδίου και στον τομέα του ενδομήτριου θανάτου. Η χρήση της επίσης είναι αναγκαία στη διάγνωση και έρευνα νευροεκφυλιστικών νόσων με τη χρήση εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

Τέλος, το Εργαστήριο θα αποκτήσει την τεχνική «Real-time PCR (Real-time polymerase chain reactor)», που είναι σημαντική για την ταυτοποίηση των πτωμάτων αγνώστων στοιχείων, τα οποία προέρχονται από παραμεθόριες περιοχές. Επίσης θα χρησιμεύσει και στον καθορισμό και στην έρευνα του γενετικού υπόβαθρου στην πρόγνωση και διάγνωση τυχόν μυοκαρδιοπαθειών, όπως επίσης και τυχόν προδιάθεσης στο έμφραγμα. Ακόμη κύριο ρόλο θα έχει και στον καθορισμό των αιτίων ενδομήτριου θανάτου.Στην ίδια κατηγορία..
Αντικατάσταση ιστών, φωτιστικών και δικτύου φωτισμού στα πάρκα του ΑΠΘΑντικατάσταση ιστών, φωτιστικών και δικτύου φωτισμού στα πάρκα του ΑΠΘ

Με στόχο την μείωση των περιστατικών παραβατικότητας στους χώρους του Ιδρύματος


Συμπλοκή με άγριο ξύλο στο κέντρο της ΘεσσαλονίκηςΣυμπλοκή με άγριο ξύλο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Στο Νοσοκομείο Παπανικολάου ένας τραυματίας


Ανοιχτός διευρυμένος διάλογος για το μέλλον του δήμου Νεάπολης-ΣυκεώνΑνοιχτός διευρυμένος διάλογος για το μέλλον του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Από τις Δ.Ε. Συκεών και Αγ. Παύλου ξεκίνησε χθες η Διαβούλευση με συλλόγους, φορείς και πολίτες στο δήμο


Οι προετοιμασίες  για την 84η ΔΕΘΟι προετοιμασίες για την 84η ΔΕΘ

Μικρά ομοιώματα ελεφάντων και ινδικά λάβαρα..


Παρεμβάσεις της Περιφέρειας  για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντοςΠαρεμβάσεις της Περιφέρειας για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος

Προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων στο Δήμο Θεσσαλονίκης


Οδηγός του ΟΑΣΘ πέθανε εν ώρα εργασίαςΟδηγός του ΟΑΣΘ πέθανε εν ώρα εργασίας

Εκτελούσε το δρομολόγιο της γραμμής 81


Ανοιχτό το Δημοτικό Κολυμβητήριο Πανοράματος το ΣαββατοκύριακοΑνοιχτό το Δημοτικό Κολυμβητήριο Πανοράματος το Σαββατοκύριακο

Δωρεάν χρήση για όλους


Ανανέωση αιτήσεων για το Επίδομα ΣτέγασηςΑνανέωση αιτήσεων για το Επίδομα Στέγασης

Συμπληρώνεται το εξάμηνο ισχύος των αιτήσεων του Επιδόματος


Συλλήψεις ατόμων για ναρκωτικάΣυλλήψεις ατόμων για ναρκωτικά

Σε διάφορες περιοχές της πόλης


Τροχαίο ατύχημα  στην εθνική οδό Μουδανιών – ΘεσσαλονίκηςΤροχαίο ατύχημα στην εθνική οδό Μουδανιών – Θεσσαλονίκης

Υπήρξαν μόνο υλικές ζημιέςgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Νεότερα σχολιασμένα:
Έκλεψαν