Top
home ads Ψάχνεις για ακίνητο στη Θεσσαλονίκη? Δες χιλιάδες Αγγελίες εδώ
follow
facebooktwiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Τοπικά Νέα/
5-8-2019

Η ΓΑΙΑΟΣΕ και το εμπορευματικό κέντρο της Θεσσαλονίκης

Στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου

Η ΓΑΙΑΟΣΕ και το εμπορευματικό κέντρο της Θεσσαλονίκης
fontsize

Το πρώην στρατόπεδο Γκόνου βρίσκεται στο σχεδιασμό της ΓΑΙΑΟΣΕ για την κατασκευή εμπορευματικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη.

Με το Νόμο 3534/2007 της διατέθηκε για χρήση  γεωτεμάχιο 600.000 τ.μ.  στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στον Δήμο Δέλτα, και αποτελεί τμήμα του τέως στρατοπέδου Γκόνου. Το ακίνητο διαθέτει σιδηροδρομική σύνδεση με τον Εμπορικό Σταθμό του ΟΣΕ και τον ΟΛΘ, η οποία όμως έχει εγκαταλειφθεί και απαιτείται η αναβάθμιση της.

Η θέση του ακινήτου, η μεγάλη του έκτασή και η σιδηροδρομική σύνδεση το καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικό για την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου συνδυασμένων μεταφορών υπερτοπικής σημασίας.

Ο σχετικός διαγωνισμός αξιοποίησης του ακινήτου έχει προκηρυχθεί εδώ και αρκετό διάστημα, ωστόσο δεν έχει εισέλθει ακόμα στη πιο κρίσιμη φάση.

Αρχικό ενδιαφέρον έχουν επιδείξει τρία σχήματα, όλα από τον κατασκευαστικό κλάδο: ΤΕΚΑΛ – Intrakat, ΜΕΤΚΑ και Άκτωρ ήταν τα τρία σχήματα που κατέθεσαν αρχικό ενδιαφέρον για την κατασκευή και εκμετάλλευση του εμπορευματικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Το επόμενο διάστημα, η ΓΑΙΑΟΣΕ θα προσλάβει εξειδικευμένο σύμβουλο για να «τρέξει» το διαγωνισμό και τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου με τους υποψήφιους επενδυτές, οριστικοποιώντας τους όρους του διαγωνισμού. Επιδίωξη της εταιρείας είναι ο διαγωνισμός να έχει προκηρυχθεί έως τις αρχές του 2020.

Τα πλεονεκτήματα του Ε/Κ, ανά κατηγορία, σύμφωνα με τη ΓΑΙΑΟΣΕ, είναι τα ακόλουθα:

Θέση ακινήτου: Το ακίνητο συνορεύει προς βορρά με ασφαλτοστρωμένη οδό που ξεκινά από την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Έδεσσας και καταλήγει στην εσωτερική περιφερειακή οδό (παλαιά Συμμαχική οδός), στο νότο συνορεύει με σειρά γεωτεμαχίων που έχουν πρόσωπο στην οδό Πόντου, ανατολικά συνορεύει επίσης με ιδιοκτησίες με πρόσωπο επί της οδού Μικράς Ασίας και δυτικά με τον αυθαίρετο οικισμό Αγία Σοφία και το Σωφρονιστικό Κατάστημα Διαβατών. Τμήμα του ακινήτου στα δυτικά έχει πρόσωπο (περίπου 100,00 μ.) επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως. Το ανατολικό και νότιο όριο του ακινήτου αποτελούν τα όρια μεταξύ των Δήμων Δέλτα και Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

Χρήσεις γης: Σύμφωνα με την απόφαση Υπουργού Π.Ε.Κ.Α. αρ. 45363/21.10.2011 «Έγκριση –τροποποίηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δ.Ε. Εχεδώρου Σ. Δέλτα Ν. Θεσσαλονίκης», (ΦΕΚ 304/ΑΑΠ/7.11.2011) και ειδικότερα την παράγραφο Ζ αυτής προβλέπεται: α) Δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου στη περιοχή «στρατοπέδου Γκόνου» σύμφωνα με τα οριζόμενα με το άρθρο 18 του ν.3534/2007 (Α΄ 40), με την επισήμανση ότι οι εγκαταστάσεις που θα υποδέχονται ή θα εξυπηρετούν κοινό θα πρέπει να γίνουν στο νότιο τμήμα του γηπέδου, ενώ οι αποθηκευτικοί ή επαγγελματικοί χώροι στο βόρειο βασικά αλλά και στο υπόλοιπο τμήμα του.

Επισημαίνεται επίσης ότι ως προς τις γειτνιάζουσες αντικρουόμενες χρήσεις στην ίδια παράγραφο προβλέπεται από το εδάφιο (γ) η μεταστέγαση των φυλακών Διαβατών καθώς και του οικισμού των τσιγγάνων από την περιοχή του «στρατοπέδου Γκόνου».

Όροι Δόμησης Ακινήτου: Για το ακίνητο ισχύουν κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, πράξης ή απόφασης οι όροι και περιορισμοί δόμησης που τίθενται από το Ν. 4530/2018 (ΦΕΚ 59/Α/30.3.2018, άρθρο79). Επιπλέον, στο Ακίνητο έχουν εφαρμογή και οι ειδικότερες ρυθμίσεις του άρθρου 6Α περί χωρικού σχεδιασμού και πολεοδομικής οργάνωσης σιδηροδρομικών ακινήτων του ν. 3891/2010 όπως ισχύει.

Συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση Ακινήτου: Το Ακίνητο είναι στρατηγικά χωροθετημένο στη δυτική και σιδηροδρομική είσοδο της Θεσσαλονίκης, κοντά στο ΠΣΘ αλλά εκτός της αστικής περιοχής, πλησίον του Λιμένα Θεσσαλονίκης, το οποίο εξυπηρετεί την ενδοχώρα της Βόρειας Ελλάδας και των Βαλκανίων, και έχει προοπτική άμεσης οδικής πρόσβασης (με την έγκριση της κυκλοφοριακής σύνδεσης) στην Εγνατία Οδό και στην ΠΑΘΕ μέσω του Κ16.

Σύνδεση Ακινήτου με το λιμένα Θεσσαλονίκης: Το Ακίνητο βρίσκεται σε απόσταση περίπου των 5χλμ. από το Λιμένα Θεσσαλονίκης. Επί του παρόντος, η σύνδεση του λιμένα Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα του 6ου προβλήτα, με την ΠΑΘΕ γίνεται μέσω της Επαρχιακής Οδού Θεσσαλονίκης-Καλοχωρίου δια του κόμβου Κ16. Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2018 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη που εκπονεί η Εγνατία Οδός Α.Ε. για την απευθείας σύνδεση του λιμανιού με τον ΠΑΘΕ που αφορά στην ολοκλήρωση της οδογέφυρας που έχει κατασκευαστεί σε μήκος 2,7χλμ. Μετά τη δημοπράτηση και ανάθεση του έργου ο απαιτούμενος χρόνος για την ολοκλήρωσή του εκτιμάται σε 2,5 χρόνια.

Σύνδεση του ακινήτου με το σιδηροδρομικό δίκτυο: Το ακίνητο βρίσκεται πλησίον και νότια του σταθμού διαλογής του ΟΣΕ. Δυνητικά θα μπορούσε να συνδεθεί μέσω υφιστάμενων τοπικών γραμμών του ΟΣΕ με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο (προς Αθήνα, Αλεξανδρούπολη κτλ.) αλλά επίσης και προς τα σύνορα (π.χ. Ειδομένη, Προμαχώνας) με γειτονικές χώρες κατά μήκος των Πανευρωπαϊκών Μεταφορικών Διαδρόμων Χ και IV. Για τη σύνδεσή του με το σιδηροδρομικό δίκτυο έχει ολοκληρωθεί σχετική μελέτη η οποία προβλέπει την κατασκευή γραμμής η οποία θα διέρχεται στο ακίνητο από το βορειοανατολικό του άκρο.

Επιπλέον, προγραμματίζεται η κατασκευή σιδηροδρομικής σύνδεσης με τον 6ο προβλήτα. Η γέφυρα θα διασταυρώνεται ανισόπεδα με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο της περιοχής σε τέσσερις θέσεις και θα περνά πάνω από την οδό 26ης Οκτωβρίου, τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ, την υφιστάμενη σιδηροδρομική γέφυρα προς τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και την οδό Γιαννιτσών, ενώ μετά το πέρας της γέφυρας η γραμμή θα καταλήγει στο υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο, στην περιοχή του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, προγραμματίζεται αναβάθμιση και εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης κατά μήκος του άξονα Θεσσαλονίκη-Σέρρες-Προμαχώνα μήκους 143χλμ.

Ίδρυση και λειτουργία Εμπορευματικού Κέντρου: Το Ακίνητο είχε αρχικά περιληφθεί στις διατάξεις του άρθρου 21 του ν. 3333/2005 περί Εμπορευματικών Κέντρων. Μετά την κατάργηση του ν. 3333/2005 από το άρθρο 17 παρ. 1 του ν. 4302/2014 «Ρύθμιση θεμάτων εφοδιαστικής και άλλες διατάξεις» (Α’ 225) προβλέπεται από το άρθρο 15 του ν. 4302/2014 ότι στο Ακίνητο μπορεί να αναπτυχθεί Επιχειρηματικό/Εμπορευματικό Πάρκο Εφοδιαστικής Εθνικής Εμβέλειας.

Σχεδιασμός Εμπορευματικού Κέντρου Συνδυασμένων Μεταφορών: Δεν τίθενται περιορισμοί από την ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. ως προς την οργάνωση του Εμπορευματικού Κέντρου. Η διαμόρφωση του προγραμματικού σχεδίου οργάνωσης αποτελεί αντικείμενο της Β’ Φάσης του διαγωνισμού.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι επιθυμείται η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της διαθέσιμης έκτασης, σύμφωνα με έναν σύγχρονο και λειτουργικό σχεδιασμό, καθώς και ο συντομότερος δυνατός χρόνος ολοκλήρωσης του έργου, ώστε να τεθεί το κέντρο σε πλήρη λειτουργία.

Με πληροφορίες από metafores.grΣτην ίδια κατηγορία..
Η τελετή ορκωμοσίας Δημάρχου και νέου Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παύλου ΜελάΗ τελετή ορκωμοσίας Δημάρχου και νέου Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παύλου Μελά

Την Τρίτη 27 Αυγούστου


Μανόλης Λαμτζίδης: Τα ηλεκτρικά πατίνια κάνουν τη ζωή μας «πατίνι»Μανόλης Λαμτζίδης: Τα ηλεκτρικά πατίνια κάνουν τη ζωή μας «πατίνι»

Αναμένεται παρέμβαση Δημάρχων και Εισαγγελικής αρχής


Επιχειρηματικές ευκαιρίες μέσα από το 5ο Thessaloniki Demo DayΕπιχειρηματικές ευκαιρίες μέσα από το 5ο Thessaloniki Demo Day

Ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή startups έως 25 Αυγούστου


Σκέψεις στον ΟΑΣΘ για ιδιωτικά συνεργείαΣκέψεις στον ΟΑΣΘ για ιδιωτικά συνεργεία

Ενδεχόμενο διεύρυνσης της συνεργασίας του ΟΑΣΘ με τα ΚΤΕΛ


Η Πόλη Αλλιώς για την ορκωμοσία στο δήμο Νεάπολης - ΣυκεώνΗ Πόλη Αλλιώς για την ορκωμοσία στο δήμο Νεάπολης - Συκεών

Δηλώνω στην τιμή και στην συνείδησή μου…


Ένας 65χρονος νεκρός σε τροχαίο στην Εγνατία ΟδόΈνας 65χρονος νεκρός σε τροχαίο στην Εγνατία Οδό

Ο άτυχος άνδρας ήταν από τη Σερβία


Η Μαρία Αντωνίου στον Μητροπολίτη ΛαγκαδάΗ Μαρία Αντωνίου στον Μητροπολίτη Λαγκαδά

Εθιμοτυπική επίσκεψη


Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘΚάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ

Στις 7 Σεπτέμβρη


Συνάντηση Τζιτζικώστα με την ηγεσία της ΑστυνομίαςΣυνάντηση Τζιτζικώστα με την ηγεσία της Αστυνομίας

Εξέφρασε την βούληση για διαρκή ενίσχυση της ΕΛΑΣ


Σοβαρά τραυματισμένος πενηντάχρονος σε εργατικό ατύχημαΣοβαρά τραυματισμένος πενηντάχρονος σε εργατικό ατύχημα

Διακομίστηκε στο νοσοκομείο ΠαπαγεωργίουgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Νεότερα σχολιασμένα:
Έκλεψαν