Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Ραφαήλ
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
20-8-2019

Η Κυβέρνηση αρπάζει από τον Δήμο Παύλου Μελά το Καρατάσιου

Στην διάθεση των επιχειρηματιών το στρατόπεδο

Η Κυβέρνηση αρπάζει από τον Δήμο Παύλου Μελά το Καρατάσιου
fontsize

Αλλαγή κυβέρνησης και αλλαγή φιλοσοφίας σχετικά με το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου στην δυτική Θεσσαλονίκη. Ο δήμος το διεκδικούσε με την προηγούμενη κυβέρνηση σε συνέχεια της απόδοσης στην τοπική κοινωνία του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά. Όμως όπως φαίνεται οι διαθέσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η παραχώρησή του και η αξιοποίησή του από επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε απάντησή του στην βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Έλενα Ράπτη, δείχνει τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης αφήνοντας μάλιστα αιχμές στην διοίκηση του δήμου Παύλου Μελά. Μάλιστα όπως φαίνεται ο υπουργός ενστερνίστηκε πλήρως τα στοιχεία που του χορήγησε το Ταμείο Εθνικής Άμυνας το οποίο ισχυρίζεται ότι του ανήκει 100% το στρατόπεδο. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε την κυριότητα του στρατοπέδου από το ΤΕΘΑ με το υπουργείο Οικονομικών να διεκδικεί την έκταση.


Αιχμές στον δήμο Παύλου Μελά

Η απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας αφήνει αιχμές στην διοίκηση του δήμου Παύλου Μελά καθώς αναφέρεται στο ιστορικό του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου και στην παραχώρηση για χρήση 120 στρεμμάτων αυτού στον τότε δήμο Πολίχνης που τερματίστηκε λόγω μη τήρησης των προϋποθέσεων σύμφωνα με το ΤΕΘΑ. Υπενθυμίζεται ότι από τότε μέχρι σήμερα το ΤΕΘΑ κυνηγάει δικαστικά τις αρχές του δήμου κατηγορώντας τους ως καταπατητές.

Παράλληλα ο υπουργός επισημαίνει ότι το ΤΕΘΑ δεν έχει λάβει αίτημα από τον δήμο για την παραχώρηση-αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου ενώ υπενθυμίζεται και τις συνομιλίες με τον ΠΑΟΚ για την ανέγερση του γηπέδου στην συγκεκριμένη έκταση.

Επίσης στο τέλος της επιστολής- απάντησης στην Ελ. Ράπτη αφήνει και σπόντες μέσω του ΤΕΘΑ για το αν υπάρχουν δείγματα αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά που έχει παραχωρηθεί στην τοπική κοινωνία.


Στην διάθεση των επιχειρηματιών το στρατόπεδο

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος ξεκαθαρίζει την στάση της νέας κυβέρνησης επισημαίνοντας πως το πρώην στρατόπεδο έχει περιέλθει στην Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων η οποία έχει αποφασίσει ότι:

1) Το εν λόγω ακίνητο θα αποτελεί αντικείμενο προβολής και προώθησης σε κάθε ευκαιρία επαφών της, με επιχειρηματικούς φορείς. Στο πλαίσιο αυτό, έχει δοθεί πληροφοριακό υλικό σε συμμετέχοντες σε εκθέσεις-συνέδρια και έχει γίνει αποδέκτης έντονου ενδιαφέροντος από ποικίλου εκπροσώπους, όπως φορείς αξιοποίησης ακινήτων, developers, επενδυτικά σχήματα και εταιρίες διαφόρων δρατηριοτήτων, όπως κινηματογραφικού ενδιαφέροντος κ.λ.π.

2) Η έκταση του στρατοπέδου είναι δυνητικά αξιοποιήσιμη, από ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο της παροχής, στην τοπική κοινωνία, εκμεταλεύσεων έντονου περιβαλλοντικού και αναπτυξιακού θετικού αποτυπώματος.

3) Το συγκεκριμένο πρώην στρατόπεδο αποτελεί ακίνητο υψηλής υπεραξίας, το οποίο χρήζει ολιστικής ανάπτυξης, με πολυμορφική ένταξη χρήσεων (όπως κατοικία, εργασία, εμπόριο, αναψυχή). Η οποιαδήποτε αξιοποίηση δύναται, λόγω του μεγέθους ακινήτου, να συνδυάσει τον σεβασμό στο εξαίρετο φυσικό περιβάλλον, τον χωρισμό σε ζώνες διαφόρων δραστηριοτήτων, με στοιχεία σύνθεσης ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού ύφους, που θα εξασφαλίζει την εναρμόνιση βιοκλιματικών, οικιστικών και εμπορικών δράσεων, αθλητικών εγκαταστάσεων και αυτοτελών περιβαλλοντικών λειτουργών, με σθεναρή αναφορά και προσανατολισμό στην ανθρώπινη κλίμακα και τη βιώσιμη ανάπτυξη με βάση την αρχεία της αειφορίας.

Οργισμένη αντίδραση του δήμου

Αναμενόμενη χαρακτήρισε την στάση του νέου υπουργού, μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη,   το μέλος της διοίκησης του Παύλου Μελά και για χρόνια στα κινήματα για την απόδοση των πρώην στρατοπέδων στην τοπική κοινωνία, Σάκης Λαζαρίδης.

«Δεν εκπλήσσομαι από την συγκεκριμένη απάντηση. Ήταν αναμενόμενη, καθώς τον τελευταίο καιρό έρχονται συνεχώς έγγραφα προς τον δήμο Παύλου Μελά που συνεχίζουν να μας κατηγορούν ως καταπατητές. Υπενθυμίζω ότι έχουν αξιοποιηθεί τα 120 στρέμματα μέσα από δημόσιες επενδύσεις. Έχουν γίνει παιδικές χαρές, γήπεδα ποδοσφαίρου μέσα από το «ΘΗΣΕΑΣ» που τα χαίρονται καθημερινά χιλιάδες πολίτες» ανέφερε αρχικά μεταξύ άλλων.
Παράλληλα έστειλε μήνυμα αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας για σχέδιο ξεπουλήματος του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου. «Αν νομίζουν ότι θα καταστρατηγήσουν όλα αυτά και θα ξεπουλήσουν ένα δημόσιο χώρο που προβλέπεται για δημόσιες και κοινωφελείς χρήσεις είναι γελασμένοι» τόνισε προαναγγέλλοντας εξελίξεις.

Πληροφορίες  rthess.gr

Σχετικά άρθρα:


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Και εγένετο.. ήλιος
Και εγένετο.. ήλιος

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα Τρίτη στη Θεσσαλονίκη

7-4-2020

Συνεργεία-διανομείς τροφίμων «οργώνουν» το δήμο Νεάπολης-Συκεών
Συνεργεία-διανομείς τροφίμων «οργώνουν» το δήμο Νεάπολης-Συκεών

Κατ’ οίκον η διανομή ειδών πρώτης ανάγκης σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες

6-4-2020

Ερχεται.. χειμώνας
Ερχεται.. χειμώνας

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα Τρίτη στη Θεσσαλονίκη

31-3-2020Αγέλη σκύλων επιτέθηκε σε  22χρονο στο Σέιχ Σου
Αγέλη σκύλων επιτέθηκε σε 22χρονο στο Σέιχ Σου

Νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο

30-3-2020


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ