Top
follow
facebooktwiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Τοπικά Νέα/
22-8-2019

Απεβίωσε ο Βλάσης Γωγούσης

Σε ηλικία 90 ετών

Απεβίωσε ο Βλάσης Γωγούσης
fontsize

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο γνωστός γιατρός της Θεσσαλονίκης, Βλάσης Γωγούσης. Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και σήμερα τα ξημερώματα άφησε την τελευταία του πνοή ήρεμος στο σπίτι του, όπως επιθυμούσε πάντοτε και ο ίδιος.

O Δρ Βλάσης Γωγούσης γεννήθηκε το 1929. Μεγάλωσε στο Διοικητήριο και σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου και απέκτησε πτυχίο Ιατρικής και εν συνεχεία διδακτορικό δίπλωμα. Άσκησε με πάθος και αφοσίωση το ιατρικό λειτούργημα ως ειδικός παθολόγος επί πέντε δεκαετίες ακολουθώντας τα βήματα του αείμνηστου πατέρα του, Ιατρού Αριστείδη Γωγούση, το όνομα του οποίου φέρουν τρεις οδοί του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης (μία κύρια οδός στην Σταυρούπολη) και μία οδός του Πολυκάστρου Κιλκίς.

Η γερμανική κατοχή τον βρήκε μαθητή του Δ' Γυμνασίου Αρρένων. Οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και πολέμησε ποικιλοτρόπως τους κατακτητές και τους συνεργάτες τους, ενώ αμέσως μετά την απελευθέρωση –παρά το νεαρόν της ηλικίας του– πρωτοστάτησε … τα υπόλοιπα περιγράφονται με γλαφυρό τρόπο στο βιβλίο του "Γιατί δεν αυτοκτόνησες;" των εκδόσεων Ιανός.

Διετέλεσε επί μια 10ετία διευθυντής των εξωτερικών ιατρείων του Γαλλικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (Καλογραιών), αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος, Πρόεδρος, επί 5ετία, του Νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης και υπηρέτησε επί 35 χρόνια σαν γιατρός της ΔΕΗ, της οποίας τελικώς ανεδείχθη γενικός αρχίατρος όλης της χώρας (1990-1994).
Το 1973 ξεκίνησε μία άνευ προηγουμένου – σε έκταση και πληρότητα -εκστρατεία για την πρόληψη της διάδοσης των ναρκωτικών στην χώρα, ενώ το βιβλίο του ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΕΙΣ , -το πρώτο που εξεδόθη στην Ελλάδα για το θέμα αυτό- βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Ο Βλάσης Γωγούσης οργάνωσε με δικά του έξοδα, στην διάρκεια της 10ετίας του '70 πλήθος διαλέξεων και ομιλιών σε όλη την Ελλάδα και ειδικότερα στην Μακεδονία και Θράκη, όπου οι πολυπληθείς ομιλίες του σε κεντρικές αίθουσες των 14 πρωτευουσών της, είχαν πρωτοφανή αντίκτυπο και άκρως ευεργετικά αποτελέσματα, ιδίως στους νεαρούς ακροατές.
Η γιγαντιαία αυτή προσπάθεια διεξήχθη υπό την αιγίδα του τότε Υπουργού Βορείου Ελλάδος κ. Νικολάου Μάρτη.
Επίσης οργάνωσε μια τεράστια εκστρατεία υπέρ της αιμοδοσίας μεταξύ των χιλιάδων ασφαλισμένων της ΔΕΗ, ενώ υπήρξε και ο ίδιος συστηματικός αιμοδότης.

Τέλος, πολύ νωρίς, οργάνωσε πρωτοποριακή ενημερωτική καμπάνια για το AIDS και τους τρόπους προφύλαξης.
«Ο διάβολος έβαλε το πόδι του στην ερωτική ζωή των ανθρώπων" - ήταν ο τίτλος των διαλέξεων -ας ευχηθούμε ο θεός να βάλει το….. χέρι του !

Ο Βλάσης Γωγούσης έχει σημαντικό επιστημονικό, συγγραφικό και κοινωνικό έργο, ενώ -τα τελευταία χρόνια -προσέφερε για ικανό διάστημα τις ιατρικές του υπηρεσίες αφιλοκερδώς στους «ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ». Για την προσφορά στην ιατρική, για την ανθρωπιστική και ζωοφιλική του δράση καθώς και την εν γένει κοινωνική του συμβολή έχει βραβευθεί από πολλούς συλλόγους και σωματεία της πόλης μας. Από τον Δήμο Θεσσαλονίκης βραβεύτηκε ως ένας από τους διαπρεπείς ιατρούς της πόλεως.

Ο Βλάσης Γωγούσης τα τελευταία χρόνια διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του "Μ.Α.Ζ.Ι.- Με αλληλεγγύη ζούμε ισότιμα". Φέτος -τον Ιανουάριο του 2019, πρόλαβε να χαρεί με την υλοποίηση της μεγάλης δωρεάς στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ενός ψηφιακού αγγειογράφου αξίας 1.500.000 ευρώ. 

Τα τελευταία χρόνια άρθρα του φιλοξενούνταν σε ιστότοπους της Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο, έχοντας ως αποδέκτες πολυάριθμους ένθερμους αναγνώστες που μέχρι πρότινος περίμεναν καθημερινά το ανατρεπτικό αλλά συνάμα και έντονα χιουμοριστικό σχόλιό του για την επικαιρότητα. Το λεπτό χιούμορ ήταν άλλωστε το κατεξοχήν σήμα κατατεθέν του.

Υπήρξε υποψήφιος δήμαρχος και βουλευτής Θεσσαλονίκης.

Λίγο καιρό αφότου πήρε το πτυχίο της ιατρικής, παντρεύτηκε την πρωταθλήτρια στίβου και καλαθοσφαιρίστρια της ομάδας του Ηρακλή, Σοφία Αναστασιάδου, την πολυαγαπημένη του Φούλα, για την οποία πάντα επιφύλασσε μία ξεχωριστή κουβέντα. Με την Φούλα, απέκτησαν δύο παιδιά, τον Αριστείδη και την Αλεξάνδρα, που του χάρισαν 5 εγγόνια, όλα αγόρια, τα οποία από την πρώτη στιγμή που γεννήθηκαν ήταν το καμάρι του αιώνιου έφηβου παππού τους.

ΠΗΓΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣτην ίδια κατηγορία..
Ξεκίνησε η προετοιμασία της 85ης ΔΕΘΞεκίνησε η προετοιμασία της 85ης ΔΕΘ

H Γερμανία τιμώμενη χώρα


Τι λένε πρατηριούχοι της Θεσσαλονίκης για τις αυξήσεις στα καύσιμαΤι λένε πρατηριούχοι της Θεσσαλονίκης για τις αυξήσεις στα καύσιμα

Πόσο αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες


Σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας σε τακτική συνεδρίασηΣύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας σε τακτική συνεδρίαση

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019


Χιλιάδες νεκρά ψάρια στην ΚορώνειαΧιλιάδες νεκρά ψάρια στην Κορώνεια

H στάθμη του νερού έχει κατέβει δραματικά


Χωρίς φύλαξη το εργοτάξιο που φιλοξενεί τους συρμούς του ΜετρόΧωρίς φύλαξη το εργοτάξιο που φιλοξενεί τους συρμούς του Μετρό

Ξαναέγραψαν συνθήματα κι έκαναν γκράφιτι στα βαγόνια


Διακοπή καταχώρησης μεταβολών στο Ληξιαρχείο ΘεσσαλονίκηςΔιακοπή καταχώρησης μεταβολών στο Ληξιαρχείο Θεσσαλονίκης

Για πέντε ημέρες


ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης: Οι ρουφιάνοι κυβέρνησης - εργοδοσίας ξαναχτυπούνΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης: Οι ρουφιάνοι κυβέρνησης - εργοδοσίας ξαναχτυπούν

Ανακοίνωση με αφορμή συνεδρίαση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης


Εργασίες συντήρησης στην περιοχή της άνω διαβάσεως ΚαλοχωρίουΕργασίες συντήρησης στην περιοχή της άνω διαβάσεως Καλοχωρίου

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Μοναστηρίου για τέσσερις μήνεςΚυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Μοναστηρίου για τέσσερις μήνες

Η ανακοίνωση της Αττικό Μετρό


Στην αντιφασιστική συγκέντρωση καλεί η Γ ΕΛΜΕ ΘεσσαλονίκηςΣτην αντιφασιστική συγκέντρωση καλεί η Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Για την επέτειο της δολοφονίας του Π. ΦύσσαgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Νεότερα σχολιασμένα:
Αυξήσεις