ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
27-8-2019

Το ΕΒΕΘ για την άρση των capital controls

Αναμένει την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης

Το ΕΒΕΘ για την άρση των capital controls

Θετικό στην άρση των capital controls παρουσιάζεται το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

Η άρση των capital controls βοηθά στην αναβάθμιση της ψυχολογίας της αγοράς και εμπνέει πολύ περισσότερη εμπιστοσύνη στους επενδυτές, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την χώρα μας.

Αυτό σημείωσε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μασούτης, κατά τη διάρκεια συνάντησης του με δημοσιογράφους, ενώ υπογράμμισε πως το ΕΒΕΘ αναμένει την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Ανάπτυξης όσον αφορά στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της σταδιακής αποκατάστασης της ρευστότητας της αγοράς.

Να σημειωθεί ότι η συνάντηση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Ανάπτυξης με τους παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στο ΥΜΑΘ (Διοικητήριο).

Στην συνάντηση αυτή το ΕΒΕΘ θα θέσει τα παρακάτω ζητήματα:

Γενικότερα ζητήματα

Πάταξη λαθρεμπορίου, παρεμπορίου, της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

Περιμένουμε να δούμε μέτρα που θα πατάξουν επιτέλους το λαθρεμπόριο και το παρεμπόριο, δύο μάστιγες που σχετίζονται άμεσα με την φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή και τη διαφθορά, που στερούν από το κράτος έσοδα 6-8 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο. 

Πέραν όμως της απώλειας σημαντικών εσόδων για το κράτος, το παρεμπόριο, προωθώντας τα απομιμητικά προϊόντα, αμαυρώνει την εικόνα της χώρας στους ξένους επενδυτές, υποκινεί την εγκληματικότητα στα αστικά κέντρα και σε κάθε περίπτωση, είναι ανήθικο καθώς, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στις νόμιμες επιχειρήσεις 

Επιτάχυνση της αναθεώρησης των κριτηρίων χαρακτηρισμού του βαθμού όχλησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για το χαρακτηρισμό των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων της Κεντρικής Μακεδονίας σε οργανωμένους υποδοχείς επιχειρήσεων. Για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, το Καλοχώρι είναι σε πρώτη προτεραιότητα.

Αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε την άρση των capital controls, που σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το Kράτος, θα βοηθήσει στην επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Παράλληλα, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι επιστροφές των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, να λειτουργήσει αποτελεσματικά η ρύθμιση των κόκκινων δανείων, να επιταχυνθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με την αξιοποίηση των επιμελητηριακών δομών και

Να εξετασθεί η δυνατότητα μείωσης της προκαταβολής φόρου για όλα τα νομικά πρόσωπα, με σταδιακή αποκλιμάκωση, από το 2020.


Επιτάχυνση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης

Στη μελέτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, η επίλυση εμπορικής διαφοράς στη χώρα μας απαιτεί σχεδόν τριπλάσιο χρόνο (1.580 ημέρες) του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ (582,4 ημέρες).


Ζητήματα τοπικής οικονομίας

Αναβάθμιση υποδομών για μετεξέλιξη της Θεσσαλονίκης σε διαμετακομιστικό κέντρο και κόμβο εφοδιαστικής αλυσίδας. Απαραίτητες ενέργειες:

Σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο και προώθησης της νομοθετημένης ήδη από το 2014 απόφασης για λειτουργία του Στρατοπέδου Γκόνου ως εμπορευματικού κέντρου.

Σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Καβάλα και τους Τοξότες Ξάνθης.

Σε μελλοντικό χρόνο κατασκευή πρόσθετης συνδετήριας οδικής αρτηρίας Εγνατίας Οδού –ΠΑΘΕ που θα διέρχεται από την περιοχή των Γιαννιτσών.

Χρήση του όρου Μακεδονία και παραγώγων του σε εμπορικές επωνυμίες, ονομασίες προϊόντων και εμπορικά σήματα.

Μέσα μαζικής μεταφοράς: το Μετρό δεν προχωρά όπως θέλουμε, ενώ οι υπηρεσίες του ΟΑΣΘ είναι ιδιαίτερα χαμηλής ποιότητας με ανεπαρκή λεωφορεία, τόσο σε αριθμό όσο και σε κατάσταση, αν και τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια μικρή βελτίωση.

Απαιτείται ο άμεσος σχεδιασμός μιας στρατηγικής προσέγγισης μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων στη Μακεδονία και στη Θράκη.

Προώθηση Δράσεων για τη δημιουργία πλέγματος νεοφυών επιχειρήσεων σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της περιοχής και με τη δημιουργία ενός ταμείου ειδικού για τη χρηματοδότηση αυτών. Το ταμείο πρέπει να έχει δομή που να επιτρέπει τη μόχλευση 4πλάσιων κεφαλαίων προς τα διατιθέμενα δημόσια. Η αξιοποίηση και συμπλήρωση των υφιστάμενων υποδομών με νέες πρέπει να ενισχυθεί.

Επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπλασης του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης στους υφιστάμενους χώρους της ΔΕΘ. Ομολογουμένως, με χαρά πληροφορηθήκαμε ότι το έργο βρίσκεται στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης.


EΒΕΘ και 84η ΔΕΘ

Σε λίγες μέρες ανοίγει τις πύλες της η 84η ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα την Ινδία, μία από τις μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες παγκοσμίως. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ως επιχειρηματικός φορέας που πιστεύει και στηρίζει έμπρακτα το θεσμό της ΔΕΘ, σε συνέχεια των προηγούμενων ιδιαίτερα επιτυχημένων συμμετοχών του στη διοργάνωση αυτή, αποφάσισε την ενοικίαση μεγάλου εκθεσιακού χώρου στο Περίπτερο 16, καθαρού εμβαδού 740 τμ. όπου θα στεγάσει τουλάχιστον 30 επιχειρήσεις – μέλη του, από πολλούς κλάδους δραστηριοτήτων, επιδοτώντας τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση.

Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Σχετικά άρθρα:
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό

Το είχαν ξανακάνει με την ίδια μεθοδολογία και διαφορετική σύνθεση κάθε φορά

Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα
Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα

Σύλληψη 56χρονου για απόπειρα εκβίασης και δυσφήμηση




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge