Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
2-9-2019

Υπόμνημα με αιτήματα στον πρωθυπουργό από το ΕΒΕΘ

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των παραγωγικών φορέων

Υπόμνημα με αιτήματα στον πρωθυπουργό  από το ΕΒΕΘ
fontsize

Υπόμνημα με τα αιτήματα των επιχειρήσεων-μελών του παρέδωσε την Παρασκευή στον Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Γιάννης Μασούτης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης παραγωγικών φορέων με τον κ. Κ. Μητσοτάκη.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του ΥΜΑΘ, συμμετείχαν παραγωγικοί φορείς απ΄ όλη την Βόρεια Ελλάδα.

Στο υπόμνημα του ΕΒΕΘ γίνεται ιδιαίτερη μνεία στα ζητήματα πάταξης του λαθρεμπορίου, παρεμπορίου, της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

Το λαθρεμπόριο και το παρεμπόριο είναι δύο μάστιγες, που σχετίζονται άμεσα με την φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή και τη διαφθορά και στερούν από το κράτος έσοδα 6-8 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.

Ειδικά το παρεμπόριο, επισημαίνεται στο υπόμνημα, αμαυρώνει την εικόνα της χώρας στους ξένους επενδυτές, υποκινεί την εγκληματικότητα στα αστικά κέντρα και σε κάθε περίπτωση, είναι ανήθικο καθώς, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στις νόμιμες επιχειρήσεις.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ επισήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης της αναθεώρησης των κριτηρίων χαρακτηρισμού του βαθμού όχλησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και ζήτησε την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για το χαρακτηρισμό των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων της Κεντρικής Μακεδονίας σε οργανωμένους υποδοχείς επιχειρήσεων.

Για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, η καλοδεχούμενη άρση των capital controls, απαιτείται να συνδυαστεί με επιτάχυνση επιστροφής των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ενώ χρειάζεται να λειτουργήσει αποτελεσματικά και η ρύθμιση των κόκκινων δανείων και να επιταχυνθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με την αξιοποίηση των επιμελητηριακών δομών.

Επίσης, κρίσιμο είναι να εξετασθεί η δυνατότητα μείωσης της προκαταβολής φόρου για όλα τα νομικά πρόσωπα, με σταδιακή αποκλιμάκωση, από το 2020.

Ο κ. Μασούτης έθεσε στον Πρωθυπουργό και το ζήτημα της επιτάχυνσης του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης, σημειώνοντας σχετικά ότι στη μελέτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, η επίλυση εμπορικής διαφοράς στη χώρα μας απαιτεί σχεδόν τριπλάσιο χρόνο (1.580 ημέρες) του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ (582,4 ημέρες).

Για τα θέματα τοπικής οικονομίας, το ΕΒΕΘ τόνισε πως απαιτείται αναβάθμιση των υποδομών για μετεξέλιξη της Θεσσαλονίκης σε διαμετακομιστικό κέντρο και κόμβο εφοδιαστικής αλυσίδας. Στο πλαίσιο αυτό, απαραίτητες ενέργειες είναι:

Η σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο και προώθησης της νομοθετημένης ήδη από το 2014 απόφασης για λειτουργία του Στρατοπέδου Γκόνου ως εμπορευματικού κέντρου.
Η σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Καβάλα και τους Τοξότες Ξάνθης και
Σε μελλοντικό χρόνο η κατασκευή πρόσθετης συνδετήριας οδικής αρτηρίας Εγνατίας Οδού –ΠΑΘΕ, που θα διέρχεται από την περιοχή των Γιαννιτσών.
Το ΕΒΕΘ, δια του Προέδρου του, αναφέρθηκε και στη χρήση του όρου Μακεδονία και παραγώγων του σε εμπορικές επωνυμίες, ονομασίες προϊόντων και εμπορικά σήματα.

Ειδικά με άξονα την καινοτομία, αλλά και την αύξηση της απασχόλησης, ο κ. Γ. Μασούτης ζήτησε να προωθηθούν δράσεις για τη δημιουργία πλέγματος νεοφυών επιχειρήσεων, σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της περιοχής καθώς και τη δημιουργία ενός Ταμείου ειδικού για τη χρηματοδότηση αυτών. Το Ταμείο θα πρέπει να έχει δομή που να επιτρέπει τη μόχλευση 4πλάσιων κεφαλαίων προς τα διατιθέμενα δημόσια.

Το ΕΒΕΘ, στο υπόμνημα του, έκανε λόγο για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην κατασκευή του Μετρό, αλλά και για την κατάσταση του ΟΑΣΘ, που διαθέτει ανεπαρκή λεωφορεία, τόσο σε αριθμό όσο και σε κατάσταση, αν και τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια μικρή βελτίωση.

Ο κ. Γ. Μασούτης πρότεινε να προστεθεί στις αρμοδιότητες του ΥΜΑΘ και η δημιουργία μίας Ομάδας Εργασίας, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και παραγωγικοί φορείς από όλη την Β. Ελλάδα. Η Ομάδα αυτή θα παρακολουθεί και θα ασχολείται με την εξέλιξη της προώθησης όλων των ζητημάτων, που αφορούν στην Βόρεια Ελλάδα και τίθενται κάθε χρόνο (κάθε Σεπτέμβριο) στον Πρωθυπουργό.ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Κλείνουν σχολεία λόγω της γρίπης στη Θεσσαλονίκη!
Κλείνουν σχολεία λόγω της γρίπης στη Θεσσαλονίκη!

Ανακοίνωση από τον Δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης

27-1-2020


Καραμπόλα επτά αυτοκινήτων στο ύψος του ΤΙΤΑΝ
Καραμπόλα επτά αυτοκινήτων στο ύψος του ΤΙΤΑΝ

Κλειστή η έξοδος προς Εγνατία

27-1-2020


ΣΥΡΙΖΑ Ωραιοκάστρου: Δήμαρχος και Υπουργός αποφασίζουν και διατάσσουν
ΣΥΡΙΖΑ Ωραιοκάστρου: Δήμαρχος και Υπουργός αποφασίζουν και διατάσσουν

Σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησης της περιοχής ΑΛΩΝΙΑ

26-1-2020

Επιστολή διαμαρτυρίας για τα Σχολικά Γεύματα
Επιστολή διαμαρτυρίας για τα Σχολικά Γεύματα

Την άμεση έναρξη του προγράμματος σίτισης των μαθητών ζητά ο δήμος Νεάπολης-Συκεών

24-1-2020

Συλλαλητήριο ενάντια στις βάσεις των ΗΠΑ
Συλλαλητήριο ενάντια στις βάσεις των ΗΠΑ

Από την Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία

24-1-2020

Διακοπές ρεύματος σήμερα στη Θεσσαλονίκη
Διακοπές ρεύματος σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις του ΔΕΔΔΗΕ

24-1-2020


Κλειστά θα παραμείνουν τα φροντιστήρια των «Τριών Ιεραρχών»
Κλειστά θα παραμείνουν τα φροντιστήρια των «Τριών Ιεραρχών»

Ανακοίνωση του Σωματείου Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης

23-1-2020


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ