Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
6-9-2019

Κονδύλι για το Σέιχ – Σου ανακοίνωσε ο Χατζηδάκης

Μισό εκατομμύριο ευρώ

Κονδύλι   για το Σέιχ – Σου ανακοίνωσε ο Χατζηδάκης
fontsize

Μισό εκατομμύριο ευρώ θα διατεθούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει στο περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης με φλοιοφάγο έντομο όπως ανακοίνωσε, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός επισκέφθηκε το πρωί το δάσος του Σέιχ – Σου και ενημερώθηκε από επιστήμονες και δημάρχους όμορων περιοχών για τις ενέργειες αντιμετώπισης του εντόμου με την επιστημονική ονομασία Tomicus piniperda που έχει «νεκρώσει» το 10-15% του συνόλου των δέντρων.

«Τα δάση είναι ο πλούτος της χώρας μας κι αυτό ισχύει δύο φορές για το Σέιχ- Σου και τη Θεσσαλονίκη. Γι΄ αυτό και είμαστε εδώ μαζί με τον γενικό γραμματέα Περιβάλλοντος, ήρθαμε για να δούμε το πρόβλημα με το φλοιοφάγο έντομο, αλλά ακόμη περισσότερο, για να πούμε ότι υπογράφηκε τώρα απόφαση για τη διάθεση 500.000 ευρώ που θα χρηματοδοτήσουν δράσεις σε πολλά επίπεδα για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ζητήματος» δήλωσε ο κ.Χατζηδάκης διευκρινίζοντας ότι το κονδύλι αφορά δράσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχει προκαλέσει το έντομο, μέτρα που αφορούν στην καταπολέμησή του, δράσεις που αφορούν σε αραιώσεις και υλοτόμηση και άλλα που έχει υποδείξει η δασική υπηρεσία.

«Να σημειώσω ότι πέραν αυτού» συνέχισε ο υπουργός, «το υπουργείο περιβάλλοντος είναι εδώ προκειμένου να αντιμετωπίσει και μ΄ άλλες δράσεις και μ΄ άλλα κονδύλια αν χρειαστεί, το συγκεκριμένο ζήτημα σε συνεργασία με την αποκεντρωμένη διοίκηση, το δασαρχείο και με τους δημάρχους των περιοχών που συνορεύουν με το δάσος».

Ενημερώνοντας για την κατάσταση τον υπουργό Περιβάλλοντος, ο ερευνητής-εντομολόγος του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Αβτζής, ξεκαθάρισε ότι «το συγκεκριμένο έντομο υπήρχε πάντοτε και θα συνεχίσει να υπάρχει».

«Οι πληθυσμοί του ανά περιόδους γνωρίζουν εξάρσεις, το σημαντικό όμως είναι ότι τώρα γίνονται κάποιες επεμβάσεις οι οποίες θα πρέπει να συνεχίσουν γιατί, με δεδομένο τις αλλαγές των κλιματικών συνθηκών, ενδεχομένως τέτοια προβλήματα να συναντήσουμε ξανά στο μέλλον. Άρα, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι με ένα σύστημα παρακολούθησης και με κάποιες παγίδες» τόνισε ο κ.Αβτζής κρίνοντας ότι είναι αναγκαίος ο κατάλληλος υλικοτεχικός εξοπλισμός για την παρακολούθηση του εντόμου στο μέλλον.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης έκανε λόγο για αργοπορία στην αντιμετώπιση του προβλήματος και ζήτησε να προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς οι εργασίες.

«Πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα, όχι μόνο τα ξερά αλλά και όλα τα προσβεβλημένα δέντρα και να γίνουν οι δυο ομάδες μελετών που έχουμε προτείνει εδώ και μήνες, η μία για τα αντιπλημμυρικά έργα και η άλλη με θέμα την αναδάσωση και αναζωογόνηση του δάσους σε συνεργασία με τους δήμους και την ακαδημαϊκή κοινότητα για να μη γίνουν πάλι τα ίδια λάθη» δήλωσε ο δήμαρχος. Σημείωσε, τέλος, ότι είναι επιβεβλημένο να προχωρήσουν και οι εργασίες «με τα μικρότερα κλαδιά και τις πευκοβελόνες που είναι μια κρούστα 30-40 εκατοστών εύφλεκτη που μπορεί να προκαλέσει ανά πάσα στιγμή πολύ σοβαρές πυρκαγιές».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης επισκέφθηκε στη συνέχεια τη λίμνη της Κορώνειας όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση από μέλη του Φορέα Διαχείρισης.

ΑΠΕ-ΜΠΕΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Αντιδράσεις για τη μή παροχή σχολικών γευμάτων
Αντιδράσεις για τη μή παροχή σχολικών γευμάτων

Αναφορά από βουλευτές του ΚΚΕ

27-1-2020

Κλείνουν σχολεία λόγω της γρίπης στη Θεσσαλονίκη!
Κλείνουν σχολεία λόγω της γρίπης στη Θεσσαλονίκη!

Ανακοίνωση από τον Δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης

27-1-2020


Καραμπόλα επτά αυτοκινήτων στο ύψος του ΤΙΤΑΝ
Καραμπόλα επτά αυτοκινήτων στο ύψος του ΤΙΤΑΝ

Κλειστή η έξοδος προς Εγνατία

27-1-2020


ΣΥΡΙΖΑ Ωραιοκάστρου: Δήμαρχος και Υπουργός αποφασίζουν και διατάσσουν
ΣΥΡΙΖΑ Ωραιοκάστρου: Δήμαρχος και Υπουργός αποφασίζουν και διατάσσουν

Σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησης της περιοχής ΑΛΩΝΙΑ

26-1-2020

Επιστολή διαμαρτυρίας για τα Σχολικά Γεύματα
Επιστολή διαμαρτυρίας για τα Σχολικά Γεύματα

Την άμεση έναρξη του προγράμματος σίτισης των μαθητών ζητά ο δήμος Νεάπολης-Συκεών

24-1-2020

Συλλαλητήριο ενάντια στις βάσεις των ΗΠΑ
Συλλαλητήριο ενάντια στις βάσεις των ΗΠΑ

Από την Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία

24-1-2020

Διακοπές ρεύματος σήμερα στη Θεσσαλονίκη
Διακοπές ρεύματος σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις του ΔΕΔΔΗΕ

24-1-2020goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA