ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
9-9-2019

Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ σχετικά με τις δημαιρεσίες στον Δήμο Νεάπολης Συκεών

Δήλωση των δημοτικών συμβούλων - Πρόταση ψηφίσματος

Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ σχετικά με τις δημαιρεσίες στον Δήμο Νεάπολης Συκεών

Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ σχετικά με τις δημαιρεσίες στον Δήμο Νεάπολης Συκεών αναφέρει:

Καλούμαστε σήμερα να εκλέξουμε το προεδρείο του Δ.Σ. και τα μέλη των επιτροπών του δήμου.
Με τις ρυθμίσεις όμως του νόμου 4623/09.08.2019 αυταρχικοποιείται περαιτέρω η λειτουργία των δήμων. Περιστέλλεται ακόμη περισσότερο και αυτή η δημοκρατική επίφαση στη λειτουργία τους, με την ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση του ρόλου των συμβουλίων, τον συγκεντρωτισμό και τις υπερεξουσίες στον δήμαρχο.

Η όλη διαδικασία «εκλογής» του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου και των επιτροπών «οικονομική» και «ποιότητας ζωής» καθορίζονται ασφυκτικά, (μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια) και αντιδημοκρατικά καταργώντας κάθε έννοια αναλογικής αντιπροσώπευσης και ισονομίας. Αποκλείει επίσης την δυνατότητα σε μικρές παρατάξεις ούτε καν να θέσουν υποψηφιότητα! Ουσιαστικά πρόκειται για διορισμό!

Καταρρέει κάθε ισχυρισμός ότι πρόκειται για λειτουργία αυτοδιοίκησης. Η όλη λειτουργία των δήμων καθορίζεται και ελέγχεται αυταρχικά, ασφυκτικά και με κάθε λεπτομέρεια από το κεντρικό κράτος. Στην ουσία αποτελούν ιμάντες του κρατικού μηχανισμού για την επιβολή των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών της Ε.Ε., προς όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Νοθεύεται εκ των υστέρων η βούληση των ψηφοφόρων που ψήφισαν με διαφορετικά κριτήρια με βάση το προηγούμενο πλαίσιο. Πρόκειται για αντισυνταγματικό πραξικόπημα που στοχεύει στην ενίσχυση του συγκεντρωτικού και δημαρχοκεντρικού μοντέλου της τοπικής διοίκησης.

Αντιτασσόμαστε σε κάθε προσπάθεια αντιδημοκρατικής συρρίκνωσης του ρόλου των δημοτικών συμβουλίων και υποβάθμισης των τοπικών κοινοτήτων. Υπερασπιζόμαστε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που δεν θα αποτελεί προέκταση της κυβέρνησης και των (αντιλαϊκών) πολιτικών της, αλλά θα προασπίζεται τις ανάγκες των πολλών επιδιώκοντας την ενεργή συμμετοχή των πολιτών ως αναγκαία και ουσιαστική προϋπόθεση ύπαρξής της.

Για όλους αυτούς τους λόγους δεν συμμετέχουμε στη διαδικασία νομιμοποίησης με τη δική μας ψήφο των «εκλογών» για αυτές τις θέσεις. Ζητάμε να ενημερωνόμαστε για τις συνεδριάσεις της επιτροπής ποιότητας ζωής και της οικονομικής επιτροπής τις οποίες σκοπεύουμε να παρακολουθούμε, προβάλλοντας τις θέσεις της παράταξής μας.


Πρόταση ψηφίσματος στο δημοτικό συμβούλιο Νεάπολης Συκεών

Νέος νόμος για την λειτουργία των δήμων

Το δημοτικό συμβούλιο Νεάπολης Συκεών εκφράζει την πλήρη και κατηγορηματική του αντίθεση στο νέο νόμο 4623/09.08.2019 που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και φέρνει πλήρως αντιδημοκρατικές τροποποιήσεις στη λειτουργία περιφερειών και δήμων, στο όνομα της «εύρυθμης λειτουργίας τους» και της «κυβερνησιμότητάς» τους αξιοποιώντας και τις σχετικές «ιδέες» της ΚΕΔΕ που επιζητούσαν ρόλο απόλυτου μονάρχη για τον δήμαρχο.

Αποτελεί το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης για περιφέρειες και δήμους. Αντί να ασχοληθεί με άλλα επείγοντα και κρίσιμα ζητήματα, όπως η επαρκής κρατική χρηματοδότηση για τις κοινωνικές ανάγκες, η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει τον απόλυτο έλεγχο των δήμων από τον δήμαρχο. Σε επόμενο χρόνο θα φέρει άλλο νομοσχέδιο, για την κατάργηση της εκδοχής της απλής αναλογικής που ίσχυσε το 2019.

Θέλουν να επιβάλλουν την άποψη ότι η απλή αναλογική αποτυγχάνει, πριν καν λειτουργήσει και “δημιουργεί παραλυσία” , άρα χρειάζονται πλειοψηφικά συστήματα και συγκεντρωτικό κράτος. Δηλαδή περιστολή δημοκρατίας.

Μεταφέρουν περισσότερες κρίσιμες εξουσίες και αρμοδιότητες από τα δημοτικά συμβούλια σε επιτροπές (Οικονομική Επιτροπή , Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Δήμων), σύμφωνα με το αυταρχικό μοντέλο του Κλεισθένη Ι, το οποίο ενισχύεται. Η Οικονομική Επιτροπή θα μπορεί, , να αποφασίζει με μεγαλύτερη ευχέρεια για περισσότερα θέματα χωρίς την ενοχλητική παρουσία της αντιπολίτευσης και των τοπικών κοινωνιών.

Παράλληλα, θεσμοθετούν η παράταξη του δημάρχου να έχει απόλυτη πλειοψηφία σε όλες αυτές τις κρίσιμες επιτροπές, ακόμα και όταν δεν έχει την απόλυτη ή τη σχετική πλειοψηφία μέσα στο συμβούλιο για τη διευκόλυνση της χάραξης και εφαρμογής της δικής του πολιτικής. Η όλη διαδικασία «εκλογής» αυτών των επιτροπών καθώς και του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου καθορίζεται ασφυκτικά, (μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια) και αντιδημοκρατικά καταργώντας κάθε έννοια αναλογικής αντιπροσώπευσης και ισονομίας. Αποκλείει επίσης την δυνατότητα σε μικρές παρατάξεις ούτε καν να θέσουν υποψηφιότητα! Ουσιαστικά πρόκειται για διορισμό!

Εξασφαλίζεται πλειοψηφία του δημάρχου σε όλα τα νομικά πρόσωπα δικαιοδοσίας του δήμου (ΝΠΔΔ, Δημοτικά Ιδρύματα, ΝΠΙΔ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις,), ώστε να υπάρχει πλήρης ευθυγράμμιση της δραστηριότητας των Νομικών Προσώπων του δημάρχου.

Η ψήφιση του Προϋπολογισμού, του Τεχνικού Προγράμματος και του Επιχειρησιακού Προγράμματος, καθώς και τελών, θα απαιτεί σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων μελών των συμβουλίων, βάσει των εισηγήσεων της Οικονομικής Επιτροπής.

Οι υπόλοιπες παρατάξεις δεν μπορούν να διατυπώνουν άλλη πρόταση, παρά μόνο αν υπάρχει τεκμηρίωση και σχετική εισήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες! Πρέπει δηλαδή να συντάξουν εναλλακτικό προϋπολογισμό! Για να γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση των μελών της αντιπολίτευσης χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου.

Θεσπίζουν τη δυνατότητα σύμπραξης δύο ή περισσότερων παρατάξεων, εφόσον όμως μια από αυτές είναι η παράταξη του δημάρχου! Η σύμπραξη αυτή κατοχυρώνεται με πρακτικό, δεν ανακαλείται και στη συνέχεια οι παρατάξεις θεωρούνται ενιαία παράταξη. Στόχος τους να εξασφαλίσουν προσωποκεντρική «κυβερνησιμότητα» με εμπλοκή και ευρύτερου φάσματος πολιτικών δυνάμεων στην εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών.

Καταργείται τέλος το δικαίωμα των δήμων να μην ασκούν έφεση σε πρωτόδικες αποφάσεις που δικαιώνουν τους εργαζόμενους για οικονομικά θέματα !

Με τις ρυθμίσεις αυτές :
Περιστέλλεται ακόμη περισσότερο και αυτή η δημοκρατική επίφαση στη λειτουργία των δήμων, με την ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση του ρόλου των συμβουλίων, τον συγκεντρωτισμό και τις υπερεξουσίες στον δήμαρχο.

Καταρρέει κάθε ισχυρισμός ότι πρόκειται για λειτουργία αυτοδιοίκησης. Η όλη λειτουργία των δήμων καθορίζεται και ελέγχεται αυταρχικά, ασφυκτικά και με κάθε λεπτομέρεια από το κεντρικό κράτος. Στην ουσία αποτελούν ιμάντες του κρατικού μηχανισμού για την επιβολή των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών της Ε.Ε., προς όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Νοθεύεται η βούληση των ψηφοφόρων που ψήφισαν με διαφορετικά κριτήρια με βάση το προηγούμενο πλαίσιο. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα.
Καταγγέλλουμε την πραξικοπηματική ψήφιση του νόμου που αποτελεί μια εκ των υστέρων νοθεία της βούλησης του εκλογικού σώματος και στοχεύει στην ενίσχυση του συγκεντρωτικού και δημαρχοκεντρικού μοντέλου της τοπικής διοίκησης. Αντιτασσόμαστε σε κάθε προσπάθεια αντιδημοκρατικής συρρίκνωσης του ρόλου των δημοτικών συμβουλίων και υποβάθμισης των τοπικών κοινοτήτων.

Υπερασπιζόμαστε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που δεν θα αποτελεί προέκταση της κυβέρνησης και των (αντιλαϊκών) πολιτικών της, αλλά θα προασπίζεται τις ανάγκες των πολλών επιδιώκοντας την ενεργή συμμετοχή των πολιτών ως αναγκαία και ουσιαστική προϋπόθεση ύπαρξής της.

Στα πλαίσια αυτής της αντίληψης διεκδικούμε:
Να καταργηθεί όλο το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας και ελέγχου των δήμων,
Να εκλείψει το δημαρχοκεντρικό μοντέλο (εκλογή του δημάρχου από το δημ. Συμβούλιο με εκτελεστικές αρμοδιότητες μόνο)
Να προχωρήσει η αναβάθμιση της λειτουργίας των δημοτικών και τοπικών συμβουλίων, (δημοκρατικός κανονισμός , ενισχυμένες αρμοδιότητες, ανακλητότητα κλπ )
Να καθιερωθούν οι γενικές συνελεύσεις και τα δημοψηφίσματα των πολιτών σε κυρίαρχα όργανα, στα πλαίσια προφανώς του χάρτη των πρώην δήμων ώστε να εξασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα από τον λαό-δήμο σε ανθρωπίνων διαστάσεων πόλεις.

Νεάπολη 8/9/2019
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Μαρία Κυπραίου
Λαθήρας Γιάννης
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Εντοπίστηκαν άτομα που έκαναν απάτες μέσω διαδικτύου
Εντοπίστηκαν άτομα που έκαναν απάτες μέσω διαδικτύου

Απέσπασαν από τα θύματα συνολικά 30.000 ευρώ




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge