Top
follow
facebooktwiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Τοπικά Νέα/
10-9-2019

Γραφεία στη Θεσσαλονίκη ανοίγει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

Eνδεχόμενο να χρηματοδοτήσει μεγάλα πρότζεκτ

Γραφεία στη Θεσσαλονίκη ανοίγει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης
fontsize

Με μεγάλο ενδιαφέρον θα εξετάσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, (ΕΒRD) το ενδεχόμενο να χρηματοδοτήσει τα τρία μεγάλα πρότζεκτ που ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, δηλαδή την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου, τη δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου ThessIntec και τη δημιουργία Ελεύθερης Ζώνης Εμπορίου, δήλωσε στο makthes.gr ο πρόεδρος της τράπεζας Sir Σούμα Τσακραμπάρτι.

Μετά την Αθήνα, η ΕΒRD ανοίγει γραφεία και στη Θεσσαλονίκη, σηματοδοτώντας την προσπάθεια της τράπεζας να ενισχύσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά όσες έχουν σχέδια να αναπτυχθούν στα Βαλκάνια.

Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής τράπεζας βρέθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας του γραφείου της EBRD στην πόλη (Β.Ηρακλείου και Κ. Ντηλ), μια ιδέα που όπως είπε συζητούσε από πέρσι με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος Θάνο Σαββάκη. Μάλιστα στο χαιρετισμό του ο κ. Τσακραμπάρτι χαρακτήρισε τη λειτουργία του δεύτερου γραφείου της EBRD στην Ελλάδα, ως ορόσημο για την τράπεζα. «Πεποίθησή μου είναι ότι περισσότερο παρά ποτέ τώρα είναι η ώρα να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα» είπε τονίζοντας ότι η EBRD θα συνεχίσει να είναι σύμμαχος της χώρας μας στην πορεία ανάκαμψης. Η τράπεζα δραστηριοποιείται στη χώρα μας από το 2015, είτε παρέχοντας ρευστότητα στις συστημικές τράπεζες για να τη διοχετεύσουν με τη σειρά τους σε επιχειρήσεις, είτε χρηματοδοτώντας απευθείας επενδύσεις. Η μικρότερη επένδυση της τράπεζας ήταν 1 εκατ. ευρώ και η μεγαλύτερη στην κατασκευή αγωγού ΤΑΡ με 1 δισ. ευρω.

«Το δεύτερο γραφείο μας στην Ελλάδα σηματοδοτεί τη δέσμευση μας στη χώρα. Όταν με ρωτάν γιατί επεκτείνεται η τράπεζα στην Ελλάδα απαντώ ότι υποστηρίζουμε την ανάκαμψη γιατί έχουμε πίστη στο δυναμικό της χώρας» είπε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του, προσθέτοντας ότι «χαιρόμαστε για το ότι η οικονομία στέκεται και πάλι στα πόδια της».

Από το 2015 μέχρι σήμερα η EBRD επένδυσε 3 δισ. στην Ελλάδα, ενώ μόνο πέρσι το χαρτοφυλάκιό της έφτασε τα 850 εκατ. ευρώ, καθιστώντας την τρίτη μεγαλύτερη αγορά της αναπτυξιακής τράπεζας (πίσω από την Τουρκία και την Αίγυπτο). Όπως ανέφερε ο κ. Τσάκραμπαρτι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε της επέκταση παρουσίας της τράπεζας μέχρι το 2025. Μιλώντας στο makthes.gr ο πρόεδρος της EBRD προέβλεψε ότι η τράπεζα θα επενδύει 400 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, μέχρι να εξυγιανθεί το τραπεζικό σύστημα, και ότι θα παραμένει στις πρώτες πέντε χώρες στις οποίες διοχετεύει χρηματοδότηση. Είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει περιορισμός στο ύψος των κεφαλαίων που σκοπεύει να επενδύσει η τράπεζα, αν εντοπίσει ενδιαφέροντα πρότζεκτ. «Εχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία και μπορούμε να προσαρμόζουμε τη χρηματοδότηση (σ.σ. απευθείας, ή μέσω τραπεζών) ανάλογα με την επένδυση».

Το γραφείο της Θεσσαλονίκης

Εκτός από τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, η EBRD (σε συνεργασία με το advisory hub της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων) στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υλοποιώντας προγράμματα συμβουλευτικής. Όπως ανέφερε ο κ. Τσακραμπάρτι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι οικογενειακές δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα γιατί πχ δεν εφαρμόζουν τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, χρειάζονται περισσότερη οργάνωση και καλύτερη ενεργειακή διαχείριση

κλπ Από τον Μάρτιο του 2018 εντάχθηκαν σε αυτό το πρόγραμμα συμβουλευτικής 40 επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα (οι περισσότερες μάλιστα εκτός Αθηνών, και το 25% αυτών με μια γυναίκα στο τιμόνι). Άλλες εκατό έχουν αιτηθεί την ένταξη τους και είκοσι θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα το επόμενο διάστημα.

Σε αυτά τα προγράμματα θα επικεντρωθεί το γραφείο της EΒRD στην Θεσσαλονίκη, στηρίζοντας μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν να επεκταθούν στα Βαλκάνια.


ΠΗΓΗ makthes.grΣτην ίδια κατηγορία..
Βρέθηκε  η 16χρονη που είχε χαθεί στη ΘεσσαλονίκηΒρέθηκε η 16χρονη που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Είναι καλά στην υγεία της


ΤΕΕ/ΤΚΜ: Ζητά  απόδοση ευθυνών για τα προβλήματα του «Εξοικονόμηση κατ οίκον ΙΙ»ΤΕΕ/ΤΚΜ: Ζητά απόδοση ευθυνών για τα προβλήματα του «Εξοικονόμηση κατ οίκον ΙΙ»

Πολλοί πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας κινδυνεύουν να μείνουν εκτός προγράμματος


Κοινοπραξία ΚΤΕΛ θα διαθέσει 120 συνολικά λεωφορεία στον ΟΑΣΘΚοινοπραξία ΚΤΕΛ θα διαθέσει 120 συνολικά λεωφορεία στον ΟΑΣΘ

Για τα επόμενα 3 χρόνια


Η ανακοίνωση της αστυνομίας για τον πυροβολισμό του ποδηλάτηΗ ανακοίνωση της αστυνομίας για τον πυροβολισμό του ποδηλάτη

Απόπειρα ανθρωποκτονίας


Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σήμερα στη ΘεσσαλονίκηΚινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Πιθανή πορεία στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα


Νεκρός 30χρονος μοτοσικλετιστής σε σύγκρουση με ΙΧΝεκρός 30χρονος μοτοσικλετιστής σε σύγκρουση με ΙΧ

Στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας


Οι διακοπές ύδρευσης σήμερα Τρίτη στη ΘεσσαλονίκηΟι διακοπές ύδρευσης σήμερα Τρίτη στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις της ΕΥΑΘ


Άγνωστοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν ποδηλάτη εν κινήσειΆγνωστοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν ποδηλάτη εν κινήσει

Στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης


Πολύωρη διακοπή ρεύματος στην ΠολίχνηΠολύωρη διακοπή ρεύματος στην Πολίχνη

Για σήμερα Τρίτη


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Τρίτη  στη ΘεσσαλονίκηΣυγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Τρίτη στη Θεσσαλονίκη

Από μέλη του ΠΑΜΕgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Νεότερα σχολιασμένα:
Πνευμονική