ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
10-9-2019

Γραφεία στη Θεσσαλονίκη ανοίγει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

Eνδεχόμενο να χρηματοδοτήσει μεγάλα πρότζεκτ

Γραφεία στη Θεσσαλονίκη ανοίγει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

Με μεγάλο ενδιαφέρον θα εξετάσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, (ΕΒRD) το ενδεχόμενο να χρηματοδοτήσει τα τρία μεγάλα πρότζεκτ που ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, δηλαδή την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου, τη δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου ThessIntec και τη δημιουργία Ελεύθερης Ζώνης Εμπορίου, δήλωσε στο makthes.gr ο πρόεδρος της τράπεζας Sir Σούμα Τσακραμπάρτι.

Μετά την Αθήνα, η ΕΒRD ανοίγει γραφεία και στη Θεσσαλονίκη, σηματοδοτώντας την προσπάθεια της τράπεζας να ενισχύσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά όσες έχουν σχέδια να αναπτυχθούν στα Βαλκάνια.

Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής τράπεζας βρέθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας του γραφείου της EBRD στην πόλη (Β.Ηρακλείου και Κ. Ντηλ), μια ιδέα που όπως είπε συζητούσε από πέρσι με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος Θάνο Σαββάκη. Μάλιστα στο χαιρετισμό του ο κ. Τσακραμπάρτι χαρακτήρισε τη λειτουργία του δεύτερου γραφείου της EBRD στην Ελλάδα, ως ορόσημο για την τράπεζα. «Πεποίθησή μου είναι ότι περισσότερο παρά ποτέ τώρα είναι η ώρα να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα» είπε τονίζοντας ότι η EBRD θα συνεχίσει να είναι σύμμαχος της χώρας μας στην πορεία ανάκαμψης. Η τράπεζα δραστηριοποιείται στη χώρα μας από το 2015, είτε παρέχοντας ρευστότητα στις συστημικές τράπεζες για να τη διοχετεύσουν με τη σειρά τους σε επιχειρήσεις, είτε χρηματοδοτώντας απευθείας επενδύσεις. Η μικρότερη επένδυση της τράπεζας ήταν 1 εκατ. ευρώ και η μεγαλύτερη στην κατασκευή αγωγού ΤΑΡ με 1 δισ. ευρω.

«Το δεύτερο γραφείο μας στην Ελλάδα σηματοδοτεί τη δέσμευση μας στη χώρα. Όταν με ρωτάν γιατί επεκτείνεται η τράπεζα στην Ελλάδα απαντώ ότι υποστηρίζουμε την ανάκαμψη γιατί έχουμε πίστη στο δυναμικό της χώρας» είπε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του, προσθέτοντας ότι «χαιρόμαστε για το ότι η οικονομία στέκεται και πάλι στα πόδια της».

Από το 2015 μέχρι σήμερα η EBRD επένδυσε 3 δισ. στην Ελλάδα, ενώ μόνο πέρσι το χαρτοφυλάκιό της έφτασε τα 850 εκατ. ευρώ, καθιστώντας την τρίτη μεγαλύτερη αγορά της αναπτυξιακής τράπεζας (πίσω από την Τουρκία και την Αίγυπτο). Όπως ανέφερε ο κ. Τσάκραμπαρτι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε της επέκταση παρουσίας της τράπεζας μέχρι το 2025. Μιλώντας στο makthes.gr ο πρόεδρος της EBRD προέβλεψε ότι η τράπεζα θα επενδύει 400 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, μέχρι να εξυγιανθεί το τραπεζικό σύστημα, και ότι θα παραμένει στις πρώτες πέντε χώρες στις οποίες διοχετεύει χρηματοδότηση. Είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει περιορισμός στο ύψος των κεφαλαίων που σκοπεύει να επενδύσει η τράπεζα, αν εντοπίσει ενδιαφέροντα πρότζεκτ. «Εχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία και μπορούμε να προσαρμόζουμε τη χρηματοδότηση (σ.σ. απευθείας, ή μέσω τραπεζών) ανάλογα με την επένδυση».

Το γραφείο της Θεσσαλονίκης

Εκτός από τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, η EBRD (σε συνεργασία με το advisory hub της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων) στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υλοποιώντας προγράμματα συμβουλευτικής. Όπως ανέφερε ο κ. Τσακραμπάρτι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι οικογενειακές δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα γιατί πχ δεν εφαρμόζουν τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, χρειάζονται περισσότερη οργάνωση και καλύτερη ενεργειακή διαχείριση

κλπ Από τον Μάρτιο του 2018 εντάχθηκαν σε αυτό το πρόγραμμα συμβουλευτικής 40 επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα (οι περισσότερες μάλιστα εκτός Αθηνών, και το 25% αυτών με μια γυναίκα στο τιμόνι). Άλλες εκατό έχουν αιτηθεί την ένταξη τους και είκοσι θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα το επόμενο διάστημα.

Σε αυτά τα προγράμματα θα επικεντρωθεί το γραφείο της EΒRD στην Θεσσαλονίκη, στηρίζοντας μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν να επεκταθούν στα Βαλκάνια.

ΠΗΓΗ makthes.gr
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό

Το είχαν ξανακάνει με την ίδια μεθοδολογία και διαφορετική σύνθεση κάθε φορά

Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα
Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα

Σύλληψη 56χρονου για απόπειρα εκβίασης και δυσφήμηση




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge