Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
11-9-2019

Μυλόπουλος: Από τη δήλωση Μητσοτάκη στην τσέπη των εργολάβων

Follow the money..

Μυλόπουλος: Από τη δήλωση Μητσοτάκη στην τσέπη των εργολάβων
fontsize

Νομιμοποίησε τους αναδόχους να διεκδικήσουν δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ο κ. Μητσοτάκης, στερώντας ταυτόχρονα το μετρό για τρία ακόμη χρόνια από την Θεσσαλονίκη, χωρίς καμία μελέτη στα χέρια του, οι Αμερικάνοι λένε... follow the money, είπε ο πρώην πρόεδρος της Αττικό Μετρό Γιάννης Μυλόπουλος Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Η καθυστέρηση που θα επιφέρουν στην ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης οι νέοι σχεδιασμοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα φτάσει «τουλάχιστον τα 2,5 – 3 χρόνια, με πολύ αισιόδοξες προβλέψεις», είπε ο κ. Μυλόπουλος, σημειώνοντας μάλιστα ότι «ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός Κ. Καραμανλής μιλούν χωρίς να έχουν καμία μελέτη στα χέρια τους, ούτε συγκριτική των δύο λύσεων οικονομοτεχνική μελέτη που να αποδεικνύει ότι η δική τους είναι καλύτερη ούτε μελέτη για την απόσπαση και επανατοποθέτηση (σ.τ.σ. των αρχαίων) ούτε κοστολόγηση της λύσης τους ούτε εισήγηση κάποιου αρμόδιου φορέα … και δεν υπάρχει καμία γνωμοδότηση θεσμικού φορέα, όπως το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και το υπουργείο Πολιτισμού».

«Ουσιαστικά, ο κ. Μητσοτάκης ανέτρεψε τον σχεδιασμό ενός μεγάλου έργου βασιζόμενος σε κάποιες εκτιμήσεις συνεργατών του και με τεράστιες επιπτώσεις και στο χρόνο παράδοσης καθώς θα καθυστερήσεις και στο κόστος που θα αυξηθεί κυρίως λόγω των αποζημιώσεων που θα ζητήσουν οι εργολάβοι. Είναι πρωτοφανές πρωθυπουργός να αναγνωρίζει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις από πλευράς Δημοσίου για δημόσιο έργο, νομιμοποιώντας τον ανάδοχο να ζητήσει δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια, μία τεράστια ζημιά για το Δημόσιο», όπως υπογράμμισε.

Πέραν της πολιτικής εμμονής και της «ιδιότυπης πολιτικής ρεβάνς» αυτών που σταμάτησαν το έργο το 2014-2016 εφευρίσκοντας την ιδέα της «απόσπασης και επανατοποθέτησης», συνέχισε ο κ. Μυλόπουλος, «υπάρχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα, όταν ο εργολάβος χωρίς να κάνει δουλειά θα πάρει παρασιτικό χρήμα, χωρίς να επενδύσει σε έργο, τσάμπα λεφτά, εξαιτίας του ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι το Δημόσιο θα καθυστερήσει 2,5-3 χρόνια να παραδώσει το έργο … οι Αμερικάνοι λένε follow the money, όταν θες να καταλάβεις τι συμβαίνει, ακολούθα την πορεία του χρήματος…».

Οι εργολάβοι έχουν ήδη κινηθεί διεκδικώντας 1,1 δισ. ευρώ για τις καθυστερήσεις προ του 2016, θύμισε ο κ. Μυλόπουλος και τελικά τα δικαστήρια τους αναγνώρισαν περίπου 200 εκατ. ευρώ, «το ίδιο πράγμα ξεκινά να γίνεται και τώρα -και μάλιστα αυτή την φορά το Δημόσιο δεν θα έχει την δυνατότητα να αντιπαρατεθεί με επιχειρήματα, γιατί ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο υπουργός αναγνωρίζουν ότι αντί για το 2020, με τη λύση που προτείνουν θα παραδώσουν το έργο το 2023, τους δίνουν το πάτημα για να ζητήσουν και να κερδίσουν πάλι αποζημιώσεις. 

Είναι τεράστιο το λάθος της κυβέρνησης, είναι ολέθριο αυτό που γίνεται στην Θεσσαλονίκη, για τέσσερις λόγους», όπως υπογράμμισε: 

-θα καθυστερήσει η παράδοση των έργων: «ξεκίνησε το 2006, το 2020 θα το τελειώναμε εμείς, το πάνε για το 2023 με πολύ αισιόδοξες εκτιμήσεις, εγώ πιστεύω 2024-2025 γιατί έχουν να κάνουν και αρχαιολογική ανασκαφή 3,5 μ. κάτω από το “πάτωμα” των αρχαίων, που την υποτιμούν χρονικά»

-θα κοστίσει πολύ περισσότερο στο Δημόσιο λόγω και των αποζημιώσεων

-κινδυνεύει η ολοκληρωμένη οντότητα ενός πολύ σημαντικού αρχαιολογικού συγκροτήματος, ίσως του πιο σημαντικού που βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη, η παλιά ρωμαϊκή και βυζαντινή Θεσσαλονίκη με την Decumanus Maximus (σ.τ.σ. την κεντρική λεωφόρο που κυριαρχεί στην ρωμαϊκή πολεοδομία)

-επιστρέφει ξανά ο διχασμός, την στιγμή που τα τελευταία 3,5 χρόνια τα υπουργεία Υποδομών και Πολιτισμού και η Αττικό Μετρό είχαν επιφέρει μία ομόνοια και όλη η Θεσσαλονίκη περίμενε να λειτουργήσει το έργο

Η υποστήριξη των… νέων ιδεών Μητσοτάκη από τους τοπικούς φορείς είναι «με καθαρά κομματικά κριτήρια, εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό που είναι φίλα προσκείμενος … χτες ομοφώνως χειροκρότησαν μία λύση που θα καθυστερήσει το μετρό 3 χρόνια αυτοί που δημοσίευαν ψηφίσματα και έλεγαν “ούτε μέρα παραπάνω δεν αντέχουμε” και πίεζαν εμάς, που τρέχαμε να τελειώσουμε το έργο το 2020. Τώρα, πώς αποδέχθηκαν να τελειώσει το έργο 3 χρόνια αργότερα; Το έκαναν “ανέκδοτο” πάλι…».

«Η δική μας λύση ήταν να λειτουργήσει όλο το μετρό από την ανατολική Θεσσαλονίκη μέχρι τον νέο σιδηροδρομικό σταθμό το 2020 και από την Καλαμαριά ως τον σταθμό το 2021, και θα ερχόταν ο σταθμός Βενιζέλου το 2023, τότε που αυτοί θα τελειώσουν όλο το έργο … η Θεσσαλονίκη δεν θα έχει μετρό 3 χρόνια ακόμα, ενώ θα μπορούσε τέλος του 2020, αρχές του 2021, να έχει μετρό από το ένα άκρο στο άλλο…», κατέληξε.ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Παράταση στην υποβολή αιτήσεων για Παιδικούς Σταθμούς και ΚΔΑΠ
Παράταση στην υποβολή αιτήσεων για Παιδικούς Σταθμούς και ΚΔΑΠ

Συνολικά 4.850 πιστοποιημένες θέσεις στις δομές του δήμου Νεάπολης-Συκεών

6-8-2020

Εργασίες συντήρησης επί της οδού Εθν. Αντιστάσεως στο Φοίνικα
Εργασίες συντήρησης επί της οδού Εθν. Αντιστάσεως στο Φοίνικα

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

6-8-2020Βανδαλισμός και απόπειρα εμπρησμού σε Παιδική Χαρά των Πεύκων
Βανδαλισμός και απόπειρα εμπρησμού σε Παιδική Χαρά των Πεύκων

Εντατικοποίηση των ελέγχων ζητά ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης

30-7-2020

Ενισχύεται ο στόλος πολιτικής προστασίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών
Ενισχύεται ο στόλος πολιτικής προστασίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Με τρία νέα εκχιονιστικά και πυροσβεστικά οχήματα 4Χ4

29-7-2020

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Γαλήνη Ωραιοκάστρου
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Γαλήνη Ωραιοκάστρου

Η πυρκαγιά ήταν κοντά στις κατοικίες, αλλά δεν τις απείλησε

29-7-2020

Διενέργεια ψεκασμών για την καταπολέμηση κουνουπιών
Διενέργεια ψεκασμών για την καταπολέμηση κουνουπιών

Στις αγροτικές περιοχές ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου Θεσσαλονίκης

29-7-2020


Χιροσίμα - Ναγκασάκι: Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο
Χιροσίμα - Ναγκασάκι: Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης καλεί σε μαζική συμμετοχή

28-7-2020


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ