ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13-9-2019

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά της ΕΥΑΘ για τις συνεχείς διακοπές υδροδότησης στα Πεύκα

Aίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά της ΕΥΑΘ για τις συνεχείς διακοπές υδροδότησης στα Πεύκα

Την άμεση ανάκληση της προσωρινής δικαστικής διαταγής, με την οποία υποχρεώθηκε η ΕΥΑΘ να καλύπτει τις ανάγκες υδροδότησης της Δημοτικής Κοινότητας του Φιλύρου του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη από τη δεξαμενή των Πεύκων, στερώντας από τους κατοίκους το αγαθό του νερού εν μέσω θέρους και καύσωνα, όπως επίσης και την έκδοση διαταγής προς την εταιρεία ύδρευσης για την πλήρη κάλυψη της υδροδότησης των Πεύκων, ζητά με παρέμβασή του στη Δικαιοσύνη ο δήμος Νεάπολης-Συκεών.

Η αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων που κατατέθηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης μετά από εντολή του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη προς τις Υπηρεσίες του δήμου, στρέφεται τόσο κατά της προσωρινής απόφασης που έκανε δεκτό το αίτημα της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη (Δ.Ε.Υ.Α.Π-Χ.), όσο και κατά της ΕΥΑΘ. Αυτή πρόκειται να συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019, λίγες ημέρες πριν τη συζήτηση της κύριας αίτησης ασφαλιστικών μέτρων της Δ.Ε.Υ.Α.Π-Χ (23.9.2019).

Η προσφυγή του δήμου Νεάπολης-Συκεών στη Δικαιοσύνη αποτελεί συνέχεια των παρεμβάσεων της διοίκησης του δήμου Νεάπολης-Συκεών όλο το προηγούμενο διάστημα στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει την πλήρη υδροδότηση στη Δ.Ε. Πεύκων, όπου οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα υποχρεώθηκαν να λένε… το νερό νεράκι. Κι αυτό διότι η ΕΥΑΘ, επικαλούμενη την προσωρινή δικαστική διαταγή, προχωρούσε σε καθημερινές πολύωρες διακοπές της υδροδότησης προκειμένου να διοχετεύσει από τη δεξαμενή Ακροπόλεως των Πεύκων 450 κ.μ. νερού στο δίκτυο του Φιλύρου.

«Τεράστια προβλήματα…»

Να σημειωθεί ότι ο οικισμός των Πεύκων υδρεύεται από το δίκτυο της ΕΥΑΘ σύμφωνα με ειδική σύμβαση (2007), στην οποία μεταβιβάστηκαν όλες οι υποδομές και εγκαταστάσεις του δήμου, με την εταιρία ύδρευσης να έχει την αποκλειστική ευθύνη διαρκούς κάλυψης των αναγκών της περιοχής. Αντίθετα, η Δ.Κ. Φιλύρου υδρεύεται από το δημοτικό δίκτυο του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, το οποίο σε περιόδους αιχμής αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της κοινότητας.

Όπως τονίζεται στην αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων του δήμου Νεάπολης-Συκεών, η προσωρινή διαταγή «όλως πλημμελώς εξεδόθη δίχως να κληθεί κατά την εκδίκαση αυτής κατά οποιονδήποτε τρόπο και ο δήμος Νεάπολης-Συκεών», ο οποίος είχε «άμεσο έννομο συμφέρον».

Σχετικά με τις δεκάδες και πολύωρες διακοπές στην υδροδότηση, που συνέβαιναν από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου έως και σήμερα, και οι οποίες ήταν πολύωρες (11 μ.μ-7 π.μ.), τονίζεται ότι αυτές «δημιουργούν τεράστια προβλήματα και δυσαρέσκεια στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Δ.Ε. Πεύκων καθώς δεν έχουν νερό για να πιούν, να μαγειρέψουν, να πλυθούν και να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται σε μεγάλο βαθμό η καθημερινότητα των πολιτών και να ανακύπτουν ζητήματα που άπτονται ακόμη και των συνθηκών δημόσιας υγείας και υγιεινής που οφείλει να εξασφαλίζει στους πολίτες του κάθε δήμος». «Ακολούθως οι συνεχείς διακοπές νερού δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των καταστημάτων της περιοχής και στην εξυπηρέτηση των πελατών τους, ιδιαιτέρως αν αναλογιστούμε τις ιδιαιτέρως αυξημένες θερμοκρασίες που επικρατούν καθώς και βλάβες στα μηχανήματα (ψυγεία, ηλεκτρικές συσκευές,) λόγω των διαρκών αυξομειώσεων στην πίεση του νερού. 

Επιπρόσθετα δημιουργούνται προβλήματα στην συντήρηση κήπων και δενδρυλλίων, ενώ με δεδομένο πως τα Πεύκα βρίσκονται στις παρυφές του δάσους του Σέιχ-Σου, υφίσταται λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, μεγάλη πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς, η οποία θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για τον οικισμό αλλά και για το δάσος, σε περίπτωση που η περιοχή δεν έχει νερό για να την αντιμετωπίσει, γεγονός που δημιουργεί έντονο αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην προσφυγή.

Παραβίαση σύμβασης

Ιδιαίτερη και λεπτομερής αναφορά γίνεται στο νομικό καθεστώς που διέπει τη σχέση του δήμου Νεάπολης-Συκεών, σημειώνοντας ότι «οι κάτοικοι της Δ.Ε. Πεύκων στερούνται με διαρκείς και πολύωρες διακοπές το αγαθό του νερού μολονότι υφίσταται ενεργή και σε ισχύ σύμβαση με την ‘‘ΕΥΑΘ ΑΕ’’ που καθιερώνει αφενός μεν το αποκλειστικό δικαίωμα της Δ.Ε. Πεύκων για υδροδότηση από την ‘‘ΕΥΑΘ.Α.Ε.’’, αφετέρου δε την υποχρέωση της ΕΥΑΘ Α.Ε. να εξασφαλίσει την υδροδότηση αυτή». «Παρά ταύτα οι κάτοικοι της Δ.Ε. Πεύκων στερούνται το αγαθό του νερού, διότι μεγάλη ποσότητα αυτού (450 m3/24h) διοχετεύεται υποχρεωτικά από την ‘‘ΕΥΑΘ Α.Ε.’’ από την δεξαμενή της Ακροπόλεως που βρίσκεται στα Πεύκα, στην Δ.Ε. Φιλύρου, παρά το γεγονός ότι η ‘‘Δ.Ε.Υ.Α. ΠΥΛΑΙΑΣ – ΧΟΡΤΙΑΤΗ’’, που έχει στην ευθύνη της την υδροδότηση του Φιλύρου, ουδεμία σύμβαση αποκλειστικού δικαιώματος υδροδότησης έχει συνάψει με τη Ε.Υ.Α.Θ.», παρά μόνο «μνημόνιο συνεργασίας» το 2014, το οποίο, ωστόσο, «αφενός μεν δεν συνιστά σύμβαση αποκλειστικής υδροδότησης εκ της οποίας να υποχρεούται η ΕΥΑΘ Α.Ε. να υδροδοτεί τους κατοίκους του Φιλύρου (…) αφετέρου, δε, ουδόλως προέβλεπε την παροχή 450 m3 νερού ημερησίως από τη δεξαμενή της Ακροπόλεως, αλλά αντιθέτως ανέφερε πως η ΕΥΑΘ ΑΕ, στο πλαίσιο της κοινωνικής της ευθύνης, θα διοχετεύει ποσότητα νερού εάν περισσεύει νερό στη δεξαμενή Ακροπόλεως».

Αναφέροντας μια σειρά ισχυρών επιχειρημάτων, με την αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων, που υποβλήθηκε δια του νομικού συμβούλου του δήμου Ιωάννη Μακρή, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών ζητά:
Να ανακληθεί η προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε ερήμην του δήμου Νεάπολης-Συκεών, και
Να διαταχθεί η Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε να παρέχει για τις ανάγκες υδροδότησης της Δ.Ε. Πεύκων, το σύνολο των αποθεμάτων νερού της δεξαμενής Ακροπόλεως και ειδικότερα τα 450 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως που διοχετεύει στο Φίλυρο, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η πλήρης υδροδότηση της Δ.Ε. Πεύκων χωρίς να επαναληφθεί οποιαδήποτε διακοπή.
Σχετικά άρθρα:

Διακοπή ύδρευσης στα Πεύκα

Νέα διακοπή ύδρευσης στα Πεύκα σήμερα Παρασκευή

Νέα διακοπή ύδρευσης στα Πεύκα

Νέα πολλοστή διακοπή νερού στα Πεύκα το βράδι

Προγραμματισμένη διακοπή υδροδότησης στα Πεύκα

Νέα βραδινή διακοπή νερού στα Πεύκα

Νέο επεισόδιο διακοπή νερού στα Πεύκα

Για τρίτη μέρα ταλαιπωρία στα Πεύκα με διακοπή νερού

Διακοπή υδροδότησης στα Πεύκα

Προγραμματισμένη διακοπή υδροδότησης στα Πεύκα

Προγραμματισμένη διακοπή υδροδότησης στα Πεύκα

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό

Το είχαν ξανακάνει με την ίδια μεθοδολογία και διαφορετική σύνθεση κάθε φορά

Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα
Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα

Σύλληψη 56χρονου για απόπειρα εκβίασης και δυσφήμηση




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge