Top
follow
facebooktwiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Τοπικά Νέα/
23-9-2019

Προκαταρκτική έρευνα για την προσωρινή αργία των αδελφών Ψωμιάδη

Από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης

Προκαταρκτική έρευνα για την προσωρινή αργία των αδελφών Ψωμιάδη
fontsize

Ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες εις βάρος των υπευθύνων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης για τη μη έκδοση απόφασης να τεθούν σε αργία οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης Παναγιώτης και Διονύσης Ψωμιάδης, που έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα σε δίκη για τα λεγόμενα «45άρια», αναζητεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Στέφανος Ζαρκαντζιάς.

Προς τούτου παρήγγειλε από την εισαγγελέα πρωτοδικών Αθηνά Κωνσταντινίδου τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα σε ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία στα πρόσωπα των αδελφών Ψωμιάδη συντρέχουν οι προϋποθέσεις να τεθούν σε καθεστώς αργίας με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τα όσα προβλέπονται στον «Καλλικράτη».

Τα επίμαχα δημοσιεύματα που επικαλέστηκε ο εισαγγελέας για την παραγγελία του αναφέρουν ότι ο «Καλλικράτης» ορίζει πως «η αυτοδίκαιη θέση σε αργία επιβάλλεται και σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής για κακούργημα, εάν έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι ή προσωρινή κράτηση».

Εν προκειμένω στους αδελφούς Ψωμιάδη επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι από την ανακρίτρια διαφθοράς, στην οποία είχαν απολογηθεί για την υπόθεση με τα «45άρια». Οι περιοριστικοί όροι διατηρήθηκαν στη συνέχεια κι από το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης που τους παρέπεμψε, μαζί με έξι ακόμη πρόσωπα (άλλοτε στελέχη της διοίκησης Ψωμιάδη στην πρώην Νομαρχία Θεσσαλονίκης) στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Η δίκη ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει σήμερα, έχοντας τον αριθμό 15 στο έκθεμα (πινάκιο) του παραπάνω δικαστηρίου. Μέχρι αργά το μεσημέρι, οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων δίκαζαν υποθέσεις που προηγούνταν στο πινάκιο και το πιθανότερο είναι να αποφανθούν για την τύχη της στην επόμενη δικάσιμο. Σύμφωνα με δικηγόρους που βρίσκονται στην υπόθεση, το επικρατέστερο σενάριο είναι να αναβληθεί λόγω παρέλευσης ωραρίου ή να ζητηθεί η αναβολή της λόγω κωλύματος στο πρόσωπο ενός εκ των οκτώ κατηγορουμένων.

Όπως περιγράφεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, η υπόθεση με τα «45άρια» περιστρέφεται γύρω από έργα προϋπολογισμού μέχρι 45.000 ευρώ που φαίνεται ότι κατατμήθηκαν προκειμένου να ανατεθούν με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει 456 έργα επί των ημερών της διοίκησης Ψωμιάδη στην πρώην Νομαρχία Θεσσαλονίκης με τη ζημία για το ελληνικό Δημόσιο να υπερβαίνει τα 4 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2005-2010. Ένα δεύτερο σκέλος του ίδιου κατηγορητηρίου αφορά συμβάσεις έργου που υπογράφηκαν το διάστημα 2007-09 στην ίδια Νομαρχία με εργαζόμενους που φαίνεται ότι απασχολήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες απ' αυτές για τις οποίες προσλήφθηκαν και τη ζημία να αποτιμάται σε πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Σχετικά άρθρα:


Στην ίδια κατηγορία..
Οι διακοπές ύδρευσης σήμερα Δευτέρα στη ΘεσσαλονίκηΟι διακοπές ύδρευσης σήμερα Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις της ΕΥΑΘ


Υπό πλήρη έλεγχο  η φωτιά  σε εργοστάσιο μετάλλωνΥπό πλήρη έλεγχο η φωτιά σε εργοστάσιο μετάλλων

Ξέσπασε χθες το βράδυ


Αλλοδαποί έσπασαν κατάστημα Κούρδου από τη ΣυρίαΑλλοδαποί έσπασαν κατάστημα Κούρδου από τη Συρία

Επί της οδού Πτολεμαίων


Ο Κώστας Καραμανλής στο Δημαρχείο ΘεσσαλονίκηςΟ Κώστας Καραμανλής στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Θα συναντηθεί με τον Κ.Ζέρβα


Δημοτικός υπάλληλος στην Καλαμαριά βρήκε και παρέδωσε δέμα μεγάλης αξίαςΔημοτικός υπάλληλος στην Καλαμαριά βρήκε και παρέδωσε δέμα μεγάλης αξίας

Μία αξιέπαινη πράξη


Καλοκαιρινός ο καιρός και σήμερα Δευτέρα στη ΘεσσαλονίκηΚαλοκαιρινός ο καιρός και σήμερα Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη

Η πρόγνωση του καιρού


Φωτιά σε εταιρεία   μετάλλων στην ΙωνίαΦωτιά σε εταιρεία μετάλλων στην Ιωνία

Έσπευσε στο σημείο η πυροσβεστική


Τζιτζικώστας: «Η ιστορικότητα, η μοναδικότητα και η ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι αδιαπραγμάτευτες»Τζιτζικώστας: «Η ιστορικότητα, η μοναδικότητα και η ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι αδιαπραγμάτευτες»

Από τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Μακεδονικού Αγώνα


Συνελήφθη 22χρονος για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών μετά από καταδίωξηΣυνελήφθη 22χρονος για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών μετά από καταδίωξη

Δεν συμμορφώθηκε σε σήμα ελέγχου των αστυνομικών και ανέπτυξε ταχύτητα


Οι διακοπές ύδρευσης σήμερα Κυριακή στη ΘεσσαλονίκηΟι διακοπές ύδρευσης σήμερα Κυριακή στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις της ΕΥΑΘgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Νεότερα σχολιασμένα:
Επιθέσεις