ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
1-10-2019

Απεργιακές κινητοποιήσεις Τετάρτης 2 Οκτωβρίου

Ολες οι συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Απεργιακές κινητοποιήσεις Τετάρτης 2 Οκτωβρίου

Με απεργιακές κινητοποιήσεις αντιδρούν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα ενάντια στις αλλαγές που φέρνει στα εργασιακά η κυβέρνηση με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή.

Η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία στην οποία συμμετέχουν σωματεία εργαζομένων. Στάση εργασίας κήρυξε και η ΑΔΕΔΥ από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Καλεί μάλιστα τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί από κοινού με το ΕΚΑ και άλλα σωματεία, στις 11:00 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

Στην απεργία συμμετέχουν δάσκαλοι και καθηγητές, εργαζόμενοι σε δήμους, εφορίες, νοσοκομειακοί γιατροί, οι εργαζόμενοι σε λιμάνια, λογιστές.

Η ΔΟΕ αναφέρει ότι βασικό αίτημα αποτελεί η απόσυρση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου και τονίζει σε σχετική ανακοίνωση: «Ο αφοπλισμός του συνδικαλιστικού κινήματος διευκολύνει την κυβέρνηση στη λήψη μέτρων κατά των εργαζομένων και στην περιστολή των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε. Τα συνδικάτα μπορούν να ρυθμίζουν και να διαφυλάσσουν την εσωτερική τους λειτουργία στη βάση δημοκρατικών και συμμετοχικών διαδικασιών που αποφασίζουν με αποφάσεις των οργάνων τους».

Από τη μεριά της, η ΟΛΜΕ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «αντεργατικό – αντιαπεργιακό», θεωρώντας πως «προωθεί ένα είδος ‘ανάπτυξης’, που μόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων δεν θα είναι».

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν και οι οικοδόμοι καλώντας τους εργαζόμενους να δώσουν «απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ για νέο χτύπημα σε μισθούς, συλλογικές συμβάσεις, εργασιακά δικαιώματα και επιπλέον περιορισμούς στους αγώνες, ώστε "να βάλει στο γύψο" τα συνδικάτα και το απεργιακό δικαίωμα». «Είναι η απάντησή μας στη μεγαλοεργοδοσία και στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που επιχείρησε με λύσσα να χτυπήσει την απεργία έτσι, ώστε να δώσει έμπρακτα βοήθεια στην υλοποίηση των αντεργατικών μέτρων».

Εικοσιτετράωρη απεργία, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, αποφάσισαν τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία η οποία κρίθηκε παράνομη. Πάντως και τα τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία τονίζουν ότι η απεργία θα γίνει κανονικά και καλούν σε περιφρούρησή της, με τον πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ να προσθέσει, σε δήλωσή του, πως «το δικαίωμα της απεργίας ήταν και θα παραμείνει όπλο στα χέρια των εργαζομένων».

Πανελλαδική απεργία προκήρυξε και η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εργασιακές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), τη Διαιτησία, τα μητρώα και τη λειτουργία των συνδικάτων.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη διοργανώνονται τέσσερις συγκεντρώσεις. Συγκεκριμένα, στις 10.30 το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί την ίδια ώρα μπροστά από τα γραφεία του ΕΚΘ. (δείτε εδώ)

Τη συμμετοχή της στην  24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, ανακοίνωσε η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης καλώντας σε συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Αγ. Σοφίας με Εγνατία στις 10:00 ενώ η ΟΚΔΕ καλεί στο ίδιο σημείο μισή ώρα αργότερα.

Στις 12.00 οργανώσεις και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς θα συγκεντρωθούν στην Καμάρα.

Το συνδικάτο των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, καλεί σε μαζική συμμετοχή στη μπροστά από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ). Μεταξύ, άλλων, οι εργαζόμενοι ζητούν « την ενίσχυση και βελτίωση των δημόσιων επιβατικών μεταφορών και όχι το ξεπούλημά τους, καθώς και να παραμείνει η συγκοινωνία κοινωνικό αγαθό στην υπηρεσία του πολίτη». Κατά την ημέρα της απεργίας ο Οργανισμός θα κυκλοφορεί λεωφορεία με προσωπικό ασφαλείας. (δείτε εδώ)

Χωρίς ΜΜΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, σε συντονισμό με την ΕΣΗΕΑ και τις άλλες Ενώσεις Συντακτών, κηρύσσει 24ωρη απεργία σε όλα τα Μέσα την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων εναντίον νομοθετικών προβλέψεων που υπονομεύουν εργασιακά δικαιώματα και συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Η απεργία θα αρχίσει στις 6 π.μ. της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου 2019 και θα λήξει την ίδια ώρα την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι σε εφημερίδες, περιοδικά, δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γραφεία Τύπου (και των ΟΤΑ), διαδικτυακά Μέσα και σε κάθε άλλο χώρο εργασίας.

Με πληροφορίες από alterthes.gr
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Εντοπίστηκαν άτομα που έκαναν απάτες μέσω διαδικτύου
Εντοπίστηκαν άτομα που έκαναν απάτες μέσω διαδικτύου

Απέσπασαν από τα θύματα συνολικά 30.000 ευρώ




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge