ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
11-10-2019

Σε ανάπλαση της Αριστοτέλους και της παλιάς παραλίας θα προχωρήσει ο Ζέρβας

Προκηρύσσει μέσα στο 2020 διεθνή αρχιτεκτονικό σχεδιασμό

Σε ανάπλαση της Αριστοτέλους και της παλιάς παραλίας θα προχωρήσει ο Ζέρβας

Δύο νέα εμβληματικά έργα της Θεσσαλονίκης, η ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους και η επέκταση της παλιάς παραλίας (σημεία τα οποία αποτελούν την ταυτότητα της πόλης), βάζει μπροστά η διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Στο νέο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2020 θα συμπεριληφθούν και τα δύο έργα. «Προχωράμε για πρώτη φορά σε πρόβλεψη κωδικού για διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του άξονα της Αριστοτέλους από την οδό Εγνατία μέχρι τη Λεωφόρο Νίκης» είπε στο ethnos.gr o αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μάκης Κυριζίδης.

Ένας δεύτερος κωδικός χρηματοδότησης θα προβλεφθεί για τη σύνταξη μελέτης-κατασκευής επέκτασης της παλιάς παραλίας με ξύλινο ντεκ και ένας τρίτος ξεχωριστός για τη συντήρηση αποκλειστικά της νέας παραλίας.

«Είναι δύο εμβληματικά έργα τα οποία είχε υποσχεθεί και προεκλογικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και θέλει να τα υλοποιήσει. Από τις αρχές του 2020 βάζουμε τις ράγες για τη δημιουργία αυτών των αναπλάσεων. Ταυτόχρονα, δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στις συντηρήσεις των υφιστάμενων κτιρίων, γιατί έχει μείνει πολύ πίσω ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Βάζουμε ξεχωριστό κωδικό για τη συντήρηση της νέας Παραλίας, και όχι γενικό κωδικό για όλα τα έργα» είπε ο κ. Κυριζίδης.

Μέσα στο 2020 θα προκηρυχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του μνημειακού άξονα της Αριστοτέλους και ειδική επιτροπή που θα συστήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα βραβεύσει τις τρεις καλύτερες μελέτες, ανοίγοντας τον δρόμο για την αναμόρφωσή της.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο ήθελε να προχωρήσει και ο προηγούμενος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, αλλά δεν πρόλαβε, καταφέρνοντας να κατεβάσει μόνο τις ταμπέλες από τις προσόψεις των ιστορικών κτιρίων και να βάλει μια σχετική τάξη στα τραπεζοκαθίσματα. Διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του μνημειακού άξονα της Αριστοτέλους είχε προκηρυχθεί τελευταία φορά το 1997 όταν η Θεσσαλονίκη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Στον διαγωνισμό πήραν μέρος πάνω από 100 ομάδες αρχιτεκτόνων από 24 χώρες. Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν πολύ σημαντικοί αρχιτέκτονες από τον Καναδά, την Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Νότιο Κορέα και Ελλάδα και το πρώτο Βραβείο δόθηκε στη μελέτη των Νικηφορίδη-Κουόμο-Ταράνη. Ωστόσο δεν προχώρησε μια εκ βάθέων ανάπλαση και αποφασίστηκε να πεζοδρομηθεί μόνο ο άξονας της Αριστοτέλους.

Η παλιά παραλία

Σε ό,τι αφορά την ανάπλαση της παλιάς παραλίας, προβλέπεται ένα ντεκ με ξύλινες κατασκευές χωρίς επιχωματώσεις και χωρίς καμία παρενέργεια για το περιβάλλον, αποσυμφορίζοντας το σημείο. «Είναι αναγκαίο γιατί το δίμετρο τσιμέντο που υπάρχει από το Λευκό πύργο μέχρι το λιμάνι με την ταυτόχρονη παρουσία του ποδηλατοδρόμου πρέπει να επεκταθεί, δίνοντας ανάσα στους πεζούς και δημιουργώντας περισσότερο δημόσιο χώρο». Την προσθήκη ξύλινου κρηπιδώματος είχε προτείνει και η προηγούμενη διοίκηση του δήμου, το έργο όμως κόλλησε σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Πηγή: Έθνος

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδέσσης
Τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδέσσης

Τραυματίστηκε θανάσιμα 52χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Aπάτη σε βάρος εταιρείας του εξωτερικού με οικονομικό όφελος 148.000 ευρώ
Aπάτη σε βάρος εταιρείας του εξωτερικού με οικονομικό όφελος 148.000 ευρώ

Ο δράστης ταυτοποιήθηκε μετά από συνεργασία της EUROPOL με τις Αρχές της Γαλλίας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό

Μεταξύ των Ανισόπεδων Κόμβων Κ6 (Νεάπολης) και Κ8 (Τριανδρίας)

Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων
Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Σκοπός ήταν η συλλογή στοιχείων και η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας.




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge