Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Αντώνιος Αντωνία Θεοδόσιος
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
11-10-2019

Σε ανάπλαση της Αριστοτέλους και της παλιάς παραλίας θα προχωρήσει ο Ζέρβας

Προκηρύσσει μέσα στο 2020 διεθνή αρχιτεκτονικό σχεδιασμό

Σε ανάπλαση της Αριστοτέλους και της παλιάς παραλίας θα προχωρήσει ο Ζέρβας
fontsize

Δύο νέα εμβληματικά έργα της Θεσσαλονίκης, η ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους και η επέκταση της παλιάς παραλίας (σημεία τα οποία αποτελούν την ταυτότητα της πόλης), βάζει μπροστά η διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Στο νέο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2020 θα συμπεριληφθούν και τα δύο έργα. «Προχωράμε για πρώτη φορά σε πρόβλεψη κωδικού για διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του άξονα της Αριστοτέλους από την οδό Εγνατία μέχρι τη Λεωφόρο Νίκης» είπε στο ethnos.gr o αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μάκης Κυριζίδης.

Ένας δεύτερος κωδικός χρηματοδότησης θα προβλεφθεί για τη σύνταξη μελέτης-κατασκευής επέκτασης της παλιάς παραλίας με ξύλινο ντεκ και ένας τρίτος ξεχωριστός για τη συντήρηση αποκλειστικά της νέας παραλίας.

«Είναι δύο εμβληματικά έργα τα οποία είχε υποσχεθεί και προεκλογικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και θέλει να τα υλοποιήσει. Από τις αρχές του 2020 βάζουμε τις ράγες για τη δημιουργία αυτών των αναπλάσεων. Ταυτόχρονα, δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στις συντηρήσεις των υφιστάμενων κτιρίων, γιατί έχει μείνει πολύ πίσω ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Βάζουμε ξεχωριστό κωδικό για τη συντήρηση της νέας Παραλίας, και όχι γενικό κωδικό για όλα τα έργα» είπε ο κ. Κυριζίδης.

Μέσα στο 2020 θα προκηρυχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του μνημειακού άξονα της Αριστοτέλους και ειδική επιτροπή που θα συστήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα βραβεύσει τις τρεις καλύτερες μελέτες, ανοίγοντας τον δρόμο για την αναμόρφωσή της.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο ήθελε να προχωρήσει και ο προηγούμενος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, αλλά δεν πρόλαβε, καταφέρνοντας να κατεβάσει μόνο τις ταμπέλες από τις προσόψεις των ιστορικών κτιρίων και να βάλει μια σχετική τάξη στα τραπεζοκαθίσματα. Διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του μνημειακού άξονα της Αριστοτέλους είχε προκηρυχθεί τελευταία φορά το 1997 όταν η Θεσσαλονίκη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Στον διαγωνισμό πήραν μέρος πάνω από 100 ομάδες αρχιτεκτόνων από 24 χώρες. Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν πολύ σημαντικοί αρχιτέκτονες από τον Καναδά, την Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Νότιο Κορέα και Ελλάδα και το πρώτο Βραβείο δόθηκε στη μελέτη των Νικηφορίδη-Κουόμο-Ταράνη. Ωστόσο δεν προχώρησε μια εκ βάθέων ανάπλαση και αποφασίστηκε να πεζοδρομηθεί μόνο ο άξονας της Αριστοτέλους.

Η παλιά παραλία

Σε ό,τι αφορά την ανάπλαση της παλιάς παραλίας, προβλέπεται ένα ντεκ με ξύλινες κατασκευές χωρίς επιχωματώσεις και χωρίς καμία παρενέργεια για το περιβάλλον, αποσυμφορίζοντας το σημείο. «Είναι αναγκαίο γιατί το δίμετρο τσιμέντο που υπάρχει από το Λευκό πύργο μέχρι το λιμάνι με την ταυτόχρονη παρουσία του ποδηλατοδρόμου πρέπει να επεκταθεί, δίνοντας ανάσα στους πεζούς και δημιουργώντας περισσότερο δημόσιο χώρο». Την προσθήκη ξύλινου κρηπιδώματος είχε προτείνει και η προηγούμενη διοίκηση του δήμου, το έργο όμως κόλλησε σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Πηγή: ΈθνοςΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Οι γειτονιές και τα πάρκα στα… χέρια των πολιτών
Οι γειτονιές και τα πάρκα στα… χέρια των πολιτών

Σε τροχιά υλοποίησης από το δήμο Νεάπολης-Συκεών το καινοτόμο πρόγραμμα του Δικτύου Τοποσήμων

17-1-2020Εργασίες συντήρησης στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων
Εργασίες συντήρησης στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

16-1-2020

Διακοπές ρεύματος στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη
Διακοπές ρεύματος στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις του ΔΕΔΔΗΕ

14-1-2020


Συλλήψεις ατόμων  τα οποία ενέχονται σε περιπτώσεις παράνομης μεταφοράς αλλοδαπών
Συλλήψεις ατόμων τα οποία ενέχονται σε περιπτώσεις παράνομης μεταφοράς αλλοδαπών

Διαπιστώθηκε η μεταφορά συνολικά 16 παράτυπων μεταναστών

13-1-2020

Τρίχρονο αγοράκι παρέλυσε από εμβόλιο ανεμοβλογιάς
Τρίχρονο αγοράκι παρέλυσε από εμβόλιο ανεμοβλογιάς

Σπάνιες οι παρενέργειες, λένε οι γιατροί

13-1-2020


Κίνδυνο νέας οικολογικής καταστροφής στη λίμνη Κορώνεια βλέπει η Κομισιόν
Κίνδυνο νέας οικολογικής καταστροφής στη λίμνη Κορώνεια βλέπει η Κομισιόν

Απάντηση στον Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη

13-1-2020


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ