Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
14-10-2019

Ζέρβας: Κανόνες παντού..

Όλα όσα πλήγωσαν την πόλη θα αλλάξουν

Ζέρβας: Κανόνες παντού..
fontsize

«Το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείται όταν κάποιος αναλαμβάνει να τρέξει τα πράγματα έναντι των πολλών, μικρών, ιδιοτελών συμφερόντων. Έχω πει και θα το ξαναπώ: ό,τι καλό έχει γίνει σε αυτήν την πόλη θα το διατηρήσουμε. Αλλά μην περιμένετε από εμάς να μείνουμε άπραγοι στα υπόλοιπα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κατά την 28η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Προχωρώντας στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος τόνισε τη σημασία που έχει το σημείο εκκίνησης της προσπάθειας, επισημαίνοντας: «Έχει αξία να πούμε ποια είναι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πόλη για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα από την αρχή. Να ξεκινήσουμε αυτήν την τετραετή προσπάθεια ορίζοντας με σαφήνεια το σημείο εκκίνησης γιατί οι αγιογραφίες έχουν κουράσει. Οι λύσεις έρχονται μέσα από την αλήθεια».

Παρουσιάζοντας αναλυτικά την κατάσταση που παρέλαβε η νέα διοίκηση. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, υπογράμμισε τα ακόλουθα σημεία:

Στα οικονομικά

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα. Προχωρούμε σε ρύθμιση οφειλών. Οι οικονομικές υποχρεώσεις μέχρι τέλος του έτους είναι περισσότερες από τις ταμειακές δυνατότητες.

Στην καθαριότητα

Πλήρης απαξίωση του μηχανολογικού εξοπλισμού, καμία συντήρηση, καμία επισκευή. Για παράδειγμα, από τα τέσσερα μεγάλα σάρωθρα να λειτουργεί μόνον το ένα και από τα τέσσερα μικρά κανένα. Από τα 25 τρίκυκλα στη δύναμη του στόλου, κυκλοφορούν μόνον τα πέντε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παροπλισμένα 30 απορριμματοφόρα, κανένα καδοπλυντήριο και προβληματικές υδροφόρες. Αν πιστεύει κανείς ότι είναι αυτή εικόνα του στόλου του δεύτερου μεγαλύτερου δήμου στη χώρα μας και ότι με αυτά τα δεδομένα μπορούμε να συνεχίσουμε, πλανάται πλάνην οικτράν.

Στην καθημερινότητα

Η κατάσταση στην πόλη, στην καθημερινότητα της πόλης, στις μετακινήσεις, στα πεζοδρόμια ήταν μία εικόνα μιας παρατημένης πόλης. Αναρχία στην κίνηση, στη στάθμευση, πεζοδρόμια κατειλημμένα, δρόμοι κατειλημμένοι. Αναρωτιέμαι πολλές φορές γιατί γίνεται χαμός για μία αμφίβολη κυκλοφοριακά πεζοδρόμηση και συζητούμε τα δικαιώματα των πεζών –και ορθά– για έναν πεζόδρομο 200 μέτρων στην Αγίας Σοφίας, τη στιγμή που όλα τα πεζοδρόμια της πόλης έχουν αυτήν την εικόνα. Δεν μας ενδιαφέρει δηλαδή αν μπορούν άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, μητέρες με καρότσια να κινηθούν σε ολόκληρη ην πόλη, αλλά μας ενδιαφέρει μία αμφίβολης αποτελεσματικότητας πεζοδρόμηση; Αυτό το βρίσκω υποκριτικό. Και μη νομίζετε ότι τάσσομαι κατά των πεζοδρομήσεων γενικά, να υπάρχει όμως μία στοιχειώδης λογική. Για να μην επεκταθώ στα μπάνερ, τα αεροπανό που «κοσμούσαν» όλους τους δρόμους. Σε όλα αυτά μπαίνει άμεσα δραστικά και αποφασιστικά ένα τέλος.

Κανόνες παντού

Πολλοί, λόγω απουσίας διοίκησης, λόγω αυτόματου πιλότου – μπορεί να συνήθισαν σε μία κατάσταση χωρίς κανόνες, χωρίς νόμους. Αυτό αλλάζει. Εμείς θα τηρήσουμε τους νόμους, θα τηρήσουμε τους κανόνες, θα τηρήσουμε τις κανονιστικές και όπου δεν υπάρχουν θα τους φτιάξουμε. Δεν ψηφίζουμε κανόνες για να υπάρχουν. Τους ψηφίζουμε για να ρυθμίσουμε την ζωή στην καθημερινότητα.

Στα τεχνικά έργα

Μερικά παραδείγματα παθογένειας στην κατάσταση που παραλάβαμε στον τεχνικό τομέα. Καθυστερήσεις σε μεγάλα έργα της πόλης, όπως σε αυτό της πλατείας Ελευθερίας. Υποδομές που στερούνται των απαραίτητων συντηρήσεων, όπως αυτές της Ν. Παραλίας. Κενά στα χρονοδιαγράμματα των δημοπρατήσεων προμήθειας υλικών που έχουν προκαλούν προβλήματα στις εργασίες του δήμου. Σημαντικές επιβαρύνσεις για τις απαλλοτριώσεις. Το 2019 θα διατεθούν γύρω στο 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ για το 2020 ψάχνουμε να βρούμε 9 εκατομμύρια με την ελπίδα να μην προκύψουν πρόσθετες ανάγκες.

Όπως τόνισε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο στόχος που έχει επιλεγεί, είναι η επαναφορά μιας στοιχειώδους ευταξίας στην πόλη, στόχος που δεν είναι προοδευτικός ή συντηρητικός, καθώς η τάξη δεν έχει τέτοιο πρόσημο. Συμπλήρωσε δε πως σήμερα το αυτονόητο για τον Δήμο Θεσσαλονίκης είναι κάτι επαναστατικό τονίζοντας: «εκτός αν επιθυμούμε να συνεχίσουμε φιλολογικές συζητήσεις για άϋλες επιτυχίες, φαντασιακές νίκες, μεγαλειώδη πράγματα – εξωστρέφεια και ‘’καθαρούς αέρες’’ και να ζούμε δίπλα σε ξέχειλους κάδους, σε μία πόλη χωρίς ΜΜΜ, με οξύ κυκλοφοριακό. Ο κόσμος έχει προσδοκίες και αυτό με χαροποιεί γιατί σημαίνει ότι δεν έχει παραιτηθεί, δεν έχει εγκαταλείψει την απαίτηση για καλύτερη ποιότητα ζωής».

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρέθεσε ακόμη έναν σύντομο απολογισμό των ενεργειών της νέας διοίκησης, παράλληλα με το μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της. Στην καθαριότητα αναφέρθηκε σε τοποθέτηση νέων κάδων, πλύσιμο δρόμων, πλατειών και κάδων, επισκευή οχημάτων του στόλου, παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας. Σχετικά με την Δημοτική Αστυνομία αναφέρθηκε σε συστηματική συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και τις μεικτές επιχειρήσεις, στην εντατικοποίηση των ελέγχων, στη δημιουργία θέσεων στάθμευσης για τα δίτροχα. Για τα ζητήματα παιδείας έκανε αναφορά σε λύσεις που δόθηκαν σε κτιριακά προβλήματα, στην καθαριότητα και φύλαξη καθώς και στη δημιουργία ΚΔΑΠ ανά Δημοτική Κοινότητα. Όσον αφορά τα αδέσποτα ζώα, ο Κ. Ζέρβας τόνισε ότι είναι ένα ζήτημα ψηλά στην ατζέντα και μαζί με τους ελέγχους που διενεργούνται σχεδιάζεται η δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου. Για τα τεχνικά έργα ανέφερε ότι μαζί με τα μεγάλα έργα που σχεδιάζονται (Αριστοτέλους, διαπλάτυνση παλιάς παραλίας, πλατεία Διοικητηρίου) προωθούνται μικρές παρεμβάσεις σε κάθε γειτονιά σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Τέλος, έκανε λόγο για αυξημένη εγρήγορση που υπάρχει στα θέματα της πολιτικής προστασίας με ανάλογες ενέργειες που ήδη υλοποιούνται (αγορά άλατος, άσκηση ετοιμότητας, ρόλος των δημοτικών ΜΜΕ).

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε: «Κεντρική επιλογή και συνάμα δέσμευση είναι πως θα περάσουμε σε έναν δήμο που θα ασχολείται με όλα τα ζητήματα. Ακόμη και σε εκείνα που οι αρμοδιότητες δεν είναι αμιγώς δικές μας αλλά οι ολιγωρίες και οι αστοχίες άλλων επιβαρύνουν την πόλη, θα είμαστε παρόντες. Θα ελέγξουμε, θα πιέσουμε, θα φωνάξουμε. Και όταν τα ζητήματα είναι μεγάλα, θα ενημερώσουμε την πόλη με θεσμικό τρόπο. Με ειδικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί και πρέπει να γίνει μία επισπεύδουσα δύναμη που θα ελέγχει για λογαριασμό των Θεσσαλονικέων, που θα προκαλεί θετικές εξελίξεις. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι και δεν θα παραμείνει πεδίο δοκιμαστικών επιλογών ούτε πιλοτικών εφαρμογών που όταν αποτυγχάνουν θα αφήνουν πίσω τους κουφάρια, έργα ημιτελή. Έχουμε χορτάσει από αυτά».ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ζέρβας: επίσκεψη στο Μετρό Θεσσαλονίκης
Ζέρβας: επίσκεψη στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Στα εργοτάξια της βασικής γραμμής

5-6-2020

Σίμος Δανιηλίδης: Λυτρωτικές για τους δήμους οι αποφάσεις του Σ.τ.Ε.
Σίμος Δανιηλίδης: Λυτρωτικές για τους δήμους οι αποφάσεις του Σ.τ.Ε.

Ο αγώνας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δικαιώθηκε

5-6-2020


Συνάντηση για την καύση απορριμμάτων RDF/SRF στο ΤΙΤΑΝ
Συνάντηση για την καύση απορριμμάτων RDF/SRF στο ΤΙΤΑΝ

Tου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστα με τον Δήμαρχο Παύλου Μελά

2-6-2020

Παράδοση ψηφιακού εξοπλισμού σε σχολεία του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης
Παράδοση ψηφιακού εξοπλισμού σε σχολεία του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης

O Δήμος στηρίζει έμπρακτα την ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στην εκπαίδευση

2-6-2020

Αντιπροσωπεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Α.Π.Θ.
Αντιπροσωπεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Α.Π.Θ.

Σίμος Δανιηλίδης: Εντυπωσιακά τα βήματα προόδου της έρευνας του πανεπιστημίου της πόλης μας

1-6-2020

Είδη ατομικής προστασίας και υγιεινής στους οδηγούς ταξί της Θεσσαλονίκης
Είδη ατομικής προστασίας και υγιεινής στους οδηγούς ταξί της Θεσσαλονίκης

Από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστα

1-6-2020

Εξιχνιάσθηκε υπόθεση επίθεσης σε βάρος 19χρονου στον Εύοσμο
Εξιχνιάσθηκε υπόθεση επίθεσης σε βάρος 19χρονου στον Εύοσμο

Ταυτοποιήθηκαν ως δράστες πέντε άτομα

30-5-2020

180 laptop στα σχολεία από τον δήμο Νεάπολης- Συκεών
180 laptop στα σχολεία από τον δήμο Νεάπολης- Συκεών

Σίμος Δανιηλίδης: «Οι εξαγγελίες μας γίνονται πράξη»

29-5-2020


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ