Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Τιμόθεος
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
16-10-2019

Αντιπολεμική – Αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη

Να ηττηθεί η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία..

Αντιπολεμική – Αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη
fontsize
Εχει λήξει στις: Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Αντιπολεμική – Αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από την ΟΚΔΕ. Το σημείο συνάντησης έχει οριστεί στο Αγαλμα του Βενιζέλου, στις 6μμ.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

H εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, ανατολικά του Ευφράτη, κάνει ξανά δραματική την κατάσταση στην πολύπαθη περιοχή, απειλώντας με νέες εκατόμβες τους Κούρδους και όλους τους λαούς. Πρόσχημα είναι η καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», δηλαδή το χτύπημα των Κούρδων και των ένοπλων οργανώσεών τους (PKK, YPG). Στο πλευρό της Τουρκίας πολεμάει και ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός, σύριοι «αντιπολιτευόμενοι»–μισθοφόροι της.

Από την αρχή της κρίσης στη Συρία, η Τουρκία επιδιώκει υποτίθεται μια «ζώνη ασφαλείας», στην πραγματικότητα να σβήσει την προοπτική ενός κουρδικού κράτους στα σύνορά της, αλλά και ως εφαλτήριο επέμβασης. Έχει τώρα το «πράσινο φως» των ιμπεριαλιστών, που καλούν υποκριτικά σε «αυτοσυγκράτηση» και «ανθρωπισμό». Οι ΗΠΑ δια στόματος Τραμπ ξεκαθάρισαν ότι δεν θα την εμποδίσουν, ίσως υπολογίζοντας ότι ένας νέος κύκλος χάους θα τους δώσει ευκαιρία να επέμβουν ξανά, μετά την ήττα που υπέστησαν στη Συρία. Οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές δεν θέλουν και κλείνουν τα μάτια αντί να σταματήσουν την σφαγή. Η Ρωσία μιλάει για διάλογο, χωρίς να έχει πρόβλημα η Τουρκία (με την οποία επιχειρεί να συνεργαστεί στενά) να «καθαρίσει» το κουρδικό ζήτημα, για να διαπραγματευτούν μαζί την επόμενη μέρα.

Η εισβολή φέρνει ξανά στο προσκήνιο την τεράστια κρίση του καπιταλιστικού συστήματος συνολικά, ιδιαίτερα τον «εμφύλιο» των ελίτ στις ίδιες τις ΗΠΑ. Τους ακόμα πιο ανεξέλεγκτους, τρομακτικούς κινδύνους που απειλούν γι’ αυτό τους λαούς και την ανθρωπότητα. Η Μ. Ανατολή και η ευρύτερη περιοχή μας είναι πραγματικό καμίνι, λόγω της τεράστιας σύγκρουσης από τη μια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και των συμμάχων του (Αίγυπτος – δικτατορία Σίσι, Ισραήλ, Σ. Αραβία), που όλο και πιο πολύ δυσκολεύονται να ελέγξουν την κατάσταση, από την άλλη ισχυρότατων δυνάμεων, περιφερειακών ή παγκόσμιων, όπως η Ρωσία, το Ιράν (στο βάθος η Κίνα), η ίδια η Τουρκία. Αυτός ο παροξυσμός των ανταγωνισμών γεννάει την απειλή όλων και χειρότερων πολέμων και καταστροφών. Έτσι μεγαλώνουν τα καραβάνια των προσφύγων, που οι ρατσιστές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων δολοφονούν με κλειστά σύνορα, κατάργηση του ασύλου, απελάσεις, κολαστήρια όπως η Μόρια και οι νέες Αμυγδαλέζες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ (όπως έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ) λογαριάζει να περάσει απ’ αυτή τη νέα όξυνση της κρίσης με ακόμα πιο κτηνώδη αντιπροσφυγική καταστολή – και κυρίως γαντζωμένη στο άρμα των ΗΠΑ (νέα συμφωνία για την πρωτοφανή αναβάθμιση των βάσεων, Στρατηγικός Διάλογος, δις για να εξοπλιστεί σαν αστακός, «άξονες» με τους χασάπηδες της Αιγύπτου και του Ισραήλ). Ο αντιδραστικός τυχοδιωκτισμός του ελληνικού καπιταλισμού, εκτός ότι κοστίζει πανάκριβα στον ελληνικό λαό, μας βάζει στο κέντρο μιας εκρηκτικής κατάστασης, με ανυπολόγιστους κινδύνους. Όπως έδειξε και το παράδειγμα των Κούρδων, που δήθεν «προστατεύονταν» από ΗΠΑ και Ισραήλ, ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός δεν προσφέρει «ανταλλάγματα» επενδύσεων, ασφάλειας και ειρήνης, αλλά μόνο απαιτεί θυσίες για την εξυπηρέτηση των σχεδίων του, μη διστάζοντας να αφήσει σύξυλους τους «συμμάχους» του. Ο πόλεμος του τούρκικου καπιταλισμού μπορεί να εξελιχθεί δύσκολα γι’ αυτόν. Ήττα ή βάλτωμά του συμφέρει όλους τους λαούς. Για να σωθούν οι Κούρδοι και να σταματήσουν την καταστροφική «συμμαχία» τους με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και το Ισραήλ, να ανασάνει το κίνημα στο εσωτερικό της Τουρκίας, να μεγαλώσει η κρίση των ιμπεριαλιστών, να πάρουν δύναμη στον αγώνα τους όλοι οι λαοί. Εργαζόμενοι και νέοι στη χώρα μας, πρέπει να έχουμε το δικό μας μερτικό σ’ αυτή την πάλη, να αφυπνιστούμε και να ορθώσουμε άμεσα ένα κίνημα αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό, που θα χτυπάει τον αντιδραστικό, πολεμοκάπηλο τυχοδιωκτισμό του ελληνικού καπιταλισμού. Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου.

Έξω όλοι οι ιμπεριαλιστές και ξένες δυνάμεις από τη Συρία. Κάτω οι εξοπλισμοί, οι «άξονες» με Αίγυπτο– Ισραήλ. Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Κλείστε τις βάσεις. Ανοίξτε τα σύνορα. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Διεθνισμός – Κοινοί αγώνες των λαών ενάντια σε Πόλεμο, Ιμπεριαλισμό, Αστικές Τάξεις.
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ


Διακοπές ρεύματος την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη
Διακοπές ρεύματος την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις του ΔΕΔΔΗΕ

20-1-2020
Οι γειτονιές και τα πάρκα στα… χέρια των πολιτών
Οι γειτονιές και τα πάρκα στα… χέρια των πολιτών

Σε τροχιά υλοποίησης από το δήμο Νεάπολης-Συκεών το καινοτόμο πρόγραμμα του Δικτύου Τοποσήμων

17-1-2020Εργασίες συντήρησης στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων
Εργασίες συντήρησης στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

16-1-2020


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ