Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
24-10-2019

Ενημερωτική συνάντηση για τα Film Offices

Με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Ενημερωτική συνάντηση για τα  Film Offices
fontsize

Στην ενημερωτική συνάντηση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του ΕΚΟΜΕ για τη συγκρότηση του Εθνικού Δικτύου Τοπικών Γραφείων Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών (Film Offices) στις 13 Περιφέρειες και στους Δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης συμμετείχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκπροσώπησε ο Τομεάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος.

«Πιστεύουμε ότι η βιομηχανία των οπτικοακουστικών μέσων είναι ένα φυσικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας και είναι ένα πλεονέκτημα που πράγματι αργήσαμε να εκμεταλλευτούμε στον βαθμό που θα έπρεπε», τόνισε στο χαιρετισμό του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και πρόσθεσε: «Εάν έπρεπε να κάνω μία αναλογία πληροφορικής, θα λέγαμε ότι σε αυτόν τον τομέα η χώρα έχει το hardware, αλλά δεν είχε το software. Δηλαδή, έχει τη φυσική υποδομή, έχει τον πλούτο -η Ελλάδα είναι ένα φυσικό στούντιο- αλλά δεν είχαμε τα σωστά κίνητρα, δεν είχαμε τους σωστούς μηχανισμούς για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε τις ξένες παραγωγές εδώ». Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε, επίσης, ότι «η λειτουργία των Film Offices έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει ιδιαίτερα γιατί κάθε Περιφέρεια και κάθε μεγάλος Δήμος θα πρέπει να διαδραματίσει έναν ρόλο για να μπορέσει αυτοτελώς να μας βοηθήσει στην προσέλκυση τέτοιου τύπου παραγωγών στην Ελλάδα».

Το έργο του ΕΚΟΜΕ για τη θεμελίωση της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στη χώρα μέσα από τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Film Offices παρουσίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ Πάνος Κουάνης. Ο κ. Κουάνης τόνισε ότι στόχος είναι η δημιουργία 15 Τοπικών Γραφείων Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών (Film Offices) στις 13 Περιφέρειες και στους δύο μεγάλους δήμους –Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, που θα χρηματοδοτηθούν με 5 εκατομμύρια ευρώ και με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2020. «Ένα Film Office αναδεικνύει μια περιοχή ως τόπο υλοποίησης μιας κινηματογραφικής παραγωγή, διευκολύνει την παραγωγή σε θέματα αδειοδοτήσεων, ανταποκρίνεται άμεσα στα αιτήματα της παραγωγής, ενώ παρέχει πληροφόρηση για επαγγελματικούς χώρους ή για οτιδήποτε χρειαστεί μια παραγωγή», εξήγησε ο κ. Κουάνης, ο οποίος ανέπτυξε διεξοδικά και τους τρεις άξονες δράσης του ΕΚΟΜΕ για την ενίσχυση των οπτικοακουστικών παραγωγών: την προσέλκυση επενδύσεων μέσα από χρηματοδοτικά κίνητρα με την επιστροφή φόρου 35% (το λεγόμενο cash rebate) και τη φοροαπαλλαγή κατά 30%, την ψηφιοποίηση και την εκπαίδευση.

Τη βούληση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να στηρίξει ενεργά την εξωστρεφή πρωτοβουλία της λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου των Film Offices εξέφρασε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος.

«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη συσταθεί και λειτουργεί ένα οργανωμένο Film Office, στελεχωμένο με αξιόλογο προσωπικό. Είμαστε σταθερά από την αρχή αυτής της προσπάθειας αρωγοί του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του ΕΚΟΜΕ, ώστε η περιφερειακή συνεργασία για την προσέλκυση των οπτικοακουστικών παραγωγών στον τόπο μας να λειτουργήσει ενιαία και συντονισμένα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας να εγγυηθούμε τη λειτουργία των Film Offices ως μιας επισπεύδουσας αρχής, που θα μπορέσει να μοχλεύσει κεφάλαια για οπτικαοκουστικά έργα στην Ελλάδα, να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε Περιφέρειας, να προσελκύσει παραγωγές στον τόπο μας και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο στις προγραμματικές συμφωνίες που θα καταρτιστούν για τη λειτουργία του Εθνικού Δικτύου των Film Offices να εμπλακούν όχι μόνο οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, αλλά και όλες οι αρμόδιες δημόσιες αρχές (υπουργεία, φορείς), ώστε να μειώσουμε ουσιαστικά τη γραφειοκρατία και να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά», τόνισε ο κ. Θάνος.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ακολούθησαν εκτενείς παρουσιάσεις αναφορικά με τις υπηρεσίες τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του Εθνικού Δικτύου των Film Offices σε Περιφέρειες και Δήμους, της επικοινωνιακής ταυτότητας του δικτύου, καθώς και παρουσιάσεις σχετικά με την αποτύπωση του εθνικού πλαισίου οργάνωσης και αδειοδότησης των οπτικοακουστικών παραγωγών και με το προτεινόμενο μοντέλο οργάνωσης της λειτουργίας των Film Offices και του Δικτύου από εκπροσώπους της εταιρείας «DIADIKASIA Business Consulting», η οποία έχει αναλάβει το έργο της τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης για τη λειτουργία των film offices.ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ζέρβας: επίσκεψη στο Μετρό Θεσσαλονίκης
Ζέρβας: επίσκεψη στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Στα εργοτάξια της βασικής γραμμής

5-6-2020

Σίμος Δανιηλίδης: Λυτρωτικές για τους δήμους οι αποφάσεις του Σ.τ.Ε.
Σίμος Δανιηλίδης: Λυτρωτικές για τους δήμους οι αποφάσεις του Σ.τ.Ε.

Ο αγώνας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δικαιώθηκε

5-6-2020


Συνάντηση για την καύση απορριμμάτων RDF/SRF στο ΤΙΤΑΝ
Συνάντηση για την καύση απορριμμάτων RDF/SRF στο ΤΙΤΑΝ

Tου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστα με τον Δήμαρχο Παύλου Μελά

2-6-2020

Παράδοση ψηφιακού εξοπλισμού σε σχολεία του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης
Παράδοση ψηφιακού εξοπλισμού σε σχολεία του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης

O Δήμος στηρίζει έμπρακτα την ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στην εκπαίδευση

2-6-2020

Αντιπροσωπεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Α.Π.Θ.
Αντιπροσωπεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Α.Π.Θ.

Σίμος Δανιηλίδης: Εντυπωσιακά τα βήματα προόδου της έρευνας του πανεπιστημίου της πόλης μας

1-6-2020

Είδη ατομικής προστασίας και υγιεινής στους οδηγούς ταξί της Θεσσαλονίκης
Είδη ατομικής προστασίας και υγιεινής στους οδηγούς ταξί της Θεσσαλονίκης

Από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστα

1-6-2020

Εξιχνιάσθηκε υπόθεση επίθεσης σε βάρος 19χρονου στον Εύοσμο
Εξιχνιάσθηκε υπόθεση επίθεσης σε βάρος 19χρονου στον Εύοσμο

Ταυτοποιήθηκαν ως δράστες πέντε άτομα

30-5-2020

180 laptop στα σχολεία από τον δήμο Νεάπολης- Συκεών
180 laptop στα σχολεία από τον δήμο Νεάπολης- Συκεών

Σίμος Δανιηλίδης: «Οι εξαγγελίες μας γίνονται πράξη»

29-5-2020


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ