ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
28-10-2019

Διεθνής Διαστημικός Διαγωνισμός της NASA πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη

Το NASA Space Apps Challenge

Διεθνής Διαστημικός Διαγωνισμός της NASA πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη

Το NASA Space Apps Challenge αποτελεί τον Διεθνή Διαστημικό διαγωνισμό της NASA, ο οποίος λαμβάνει χώρα σε πάνω από 200 πόλεις παγκοσμίως, και έχει ως σκοπό την παροχή της δυνατότητας στους νέους με τις γνώσεις, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, να δημιουργήσουν καινοτόμες λύσεις για τις προκλήσεις που θέτει η NASA κάθε χρόνο.

Φέτος τον Οκτώβρη, για ακόμη μια χρονιά, το NASA Space Apps Challenge πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην πόλη της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, με υπεύθυνο φορέα διοργάνωσης τον GREEK NEWSPACE SOCIETY, το ελληνικό Chapter του National Space Society. O GREEK NEWSPACE SOCIETY αποτελεί μη κερδοσκοπικό οργανισμό που αποσκοπεί μέσω εκπαιδευτικών και συμμετοχικών δράσεων στην προώθηση των δραστηριοτήτων της Νέας Διαστημικής Οικονομίας στο ελληνικό κοινό και ιδιαίτερα στην τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των νέων σε αυτόν τον τομέα.

Οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια ενός τριημέρου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες από διακεκριμένους επαγγελματίες του χώρου, και στη συνέχεια να οργανωθούν σε ομάδες και να εργαστούν πάνω στις ιδέες τους με την καθοδήγηση και υποστήριξη των μεντόρων.

Στην κορύφωση των διαγωνισμών, οι ομάδες παρουσίασαν τις προτάσεις τους στην επιτροπή αξιολόγησης του NASA Space Apps Challenge Thessaloniki που απαρτιζόταν από τους κ. Καραπάντσιο Θ., κ. Προφητηλιώτη Γ., κ. Τσίγανη Κ., κ. Τσονιώτη Ν., κ. Τζίνη Π. και κ. Υάκινθο Κ., και του NASA Space Apps Challenge Piraeus η οποία απαρτιζόταν από τους κ. Καράντζαλο Κ., κ. Λύρα Δ., κ. Μπαλταγιάννη Α., κ. Οικονομόπουλο Α., κ. Προφητηλιώτη Γ., κ. Φώτη Γ. και κα Σιούντρη Κ.. Οι δυο επιτροπές ανέδειξαν τις δύο νικήτριες ομάδες του εκάστοτε τοπικού διαγωνισμού που προκρίνονται στον παγκόσμιο τελικό.
Οι καινοτόμες ιδέες ήταν πολλές, ωστόσο, ξεχώρισαν και προχώρησαν στην επόμενη φάση της παγκόσμιας κρίσης οι παρακάτω:

NASA Space Apps Challenge Thessaloniki

1ο Βραβείο: Την πρώτη θέση κέρδισε η ομάδα Hostis Lunaris με το έργο της "Θησέας", σκοπός του οποίου είναι να προτείνει μια γενική πλατφόρμα ωφέλιμου φορτίου ικανή να εκτελεί τα καθήκοντά της αυτόνομα, αντικαθιστώντας εξ ολοκλήρου την ανθρώπινη παρουσία. Η ικανότητα του Θησέα να συναθροίζει μια πληθώρα επιστημονικών φορτίων παραμένοντας ταυτόχρονα αναλλοίωτος, αντιπροσωπεύει την ιδέα του συν-οικισμού ενώ ταυτόχρονα τον καθιστά ικανό να προσαρμόζεται σε διαφορετικά διαστημικά περιβάλλοντα. Η ομάδα αποτελείται από τους Γιώργο Τσακιρίδη και Ισμήνη Χρυσοχόου.

2o Βραβείο: Τη θέση της στον παγκόσμιο τελικό εξασφάλισε, επίσης, η ομάδα Sailorsss κερδίζοντας το δεύτερο βραβείο, με την ιδέα της ομάδας να βασίζεται στην τοποθέτηση δύο κατευθυντικών κεραιών στα πλοία, τις οποίες χρησιμοποιώντας τες σε συνδυασμό με τις κεραίες στις ακτές, δημιουργείται ένα mesh δίκτυο στην επιφάνεια του ωκεανού. Η ομάδα απαρτίζεται από τους Αθανασλέρη Δέσποινα, Χωραφά Ηλία και Σαλτσόγλου Αθανάσιο.

NASA Space Apps Challenge Piraeus

1ο Βραβείο: Το πρώτο βραβείο έλαβε η ομάδα RoBusters προτείνοντας λύση στην πρόκληση "Memory Maker", με ένα καινοτόμο τρόπο αποθήκευσης δεδομένων χωρίς τη χρήση ηλεκτρονικών στοιχείων, χρησιμοποιώντας ελαστικούς διακόπτες (compliant mechanisms). Η προτεινόμενη λύση μας ονομάζεται "TECS": Tape με Embedded Compliant Switches. Είναι, ουσιαστικά, μια πολύ μεγάλη ταινία στην οποία ενσωματώνονται οι εν λόγω διακόπτες, καθένας από του οποίους αποτελεί ένα bit. Οι λειτουργίες εγγραφής στη μνήμη και άδειασμα αυτής πραγματοποιούνται μηχανικά, ενώ η ανάγνωση των αποθηκευμένων δεδομένων, ηλεκτρικά για να αποφευχθεί η τυχόν αλλοίωση της αποθηκευμένης πληροφορίας. Οι δύο αισθητήρες ανάγνωσης είναι υπεύθυνοι για την ανάγνωση της αντίστοιχης τάσης κατά μήκος του γειωμένου πυθμένα της λωρίδας και του άκρου του αισθητήρα. Κάθε αισθητήρας συνδέεται με διαφορετική αντίσταση, και έτσι διαβάζει διαφορετική τάση ανάλογα με τη θέση του ελαστικού διακόπτη. Η ομάδα αποτελείται από τους Αλιγιάννη Φώτη, Παπαγιάννη Χρήστο, Χριστοδούλου Γιάννη, Παιπέτη Σπύρο, Μπότη Αδριανό και Ραπακούλια Γιώργο.

2ο Βραβείο: Το δεύτερο εισιτήριο για τον παγκόσμιο τελικό κέρδισε η ομάδα μGrace Anatomy προτείνοντας ένα σύστημα τριών μικρών δορυφόρων, οι οποίοι μέσω της παρατήρησης απειροελάχιστων μεταβολών του βαρυτικού πεδίου της γής, μπορούν να εντοπίσουν την αυξομείωση της στάθμης των υπογείων υδάτων με ακρίβεια εκατοστού. Η ομάδα αποτελείται από τους Πετρογγονάς Ευάγγελος, Γεωργοπούλου Ευσταθία, Καλογεράκου Αλεξάνδρα-Δανάη, Παπαπάνος Χρήστος, Μπακνής Χρήστος, Μαμάτσης Αθανάσιος-Ραφαήλ, Κεφαλούκου Ειρήνη, Βάσος Κωνσταντίνος, Σατόλια Αικατερίνη.

Οι διαγωνισμοί πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά, του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, του ΠΜΣ "Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες" και του OK!Thess, καθώς και με τη σημαντική συμβολή επιχειρήσεων, με «GALACTIC» χορηγούς τις Accenture και SAP, «STELLAR» χορηγό τον Όμιλο Ελληνικών Πετρελαίων, και «IN-KIND» χορηγούς τους Βίκος, eFood και Pizza Fan, 7days, Wind και Κάβα Όλυμπος.
Σχετικά άρθρα:
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό

Το είχαν ξανακάνει με την ίδια μεθοδολογία και διαφορετική σύνθεση κάθε φορά

Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα
Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα

Σύλληψη 56χρονου για απόπειρα εκβίασης και δυσφήμηση




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge